Η ζωή του Πι

by Μαρτέλ Γιαν | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 1/4/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, January 04, 2013
Θα σου διηγηθώ μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό".

Η ιστορία που ο ηλικιωμένος Ινδός διηγήθηκε στο συγγραφέα, είναι η απίστευτη ζωή του Πι Μολιτόρ Πατέλ, που έκανε το γύρο του κόσμου και βρίσκεται μέσα σε τούτο δω το βιβλίο.

Ο Πι και η οικογένειά του ζουν στην Ινδία και διατηρούν ένα ζωολογικό κήπο. Ο νεαρός Πι έχει δύο αγάπες: τα ζώα και το διάβασμα. Διαβάζει με πάθος ό,τι έχει σχέση με τον Ινδουισμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών του, αποδέχεται και πιστεύει και τις τρεις θρησκείες. Κάποτε η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά μαζί με τα ζώα. Όμως το πλοίο ναυαγεί, κι ο Πι βρίσκεται μόνος σε μια βάρκα μαζί με μιαν απίστευτη ομάδα: μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουραγκοτάγκο και μια τεράστια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης.

Ο Πι πρέπει τώρα να συνυπάρξει με ναυαγούς που δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Με εξυπνάδα, με απίστευτο θάρρος και ανομολόγητο φόβο, αποδέχεται τη φύση του κάθε ζώου και αναπτύσσει μιαν άρρηκτη σχέση κυρίως με την τίγρη. Δεν είναι τυχαίο που αυτή έχει όνομα ανθρώπου: Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Ο Γιαν Μαρτέλ μας δίνει ένα καταιγιστικό βιβλίο. Μια συγκλονιστική παραβολή για την πάλη ανάμεσα στην ψυχή και τη σάρκα. Συγκινητικό χωρίς μελοδραματισμούς, με χιούμορ ακόμη και στις πιο δραματικές του στιγμές, σε κάνει να σκεφτείς τους προσωπικούς σου Ρίτσαρντ Πάρκερ, τα δικά σου ναυάγια, και σε μαθαίνει πώς να επιβιώνεις.


elenaiah
pilcher

taxidiarikopouli
mauve sirene
daphne-gr
karjim
Sokolat

Δειτε εδω μια πολυ ενδιαφερουσα αναλυση του βιβλιου
http://journals.hil.unb.ca/index.php/scl/article/view/12746/13689

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, January 04, 2013
Συγκλονιστικό. Η ζωή του Πι Πατέλ, γιου διευθυντή ζωολογικού κήπου, στην Ινδία (σε μια ξεχασμένη γαλλική κτήση, το Ποντισερί) την εποχή της Ιντίρα Γκάντι (δεκαετία 1970) και η απίστευτη ιστορία της επιβίωσής του σε μια βάρκα καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού μαζί με μια...τίγρη!

Όταν οι γονείς του Πι παίρνουν την απόφαση να φύγουν στο Τορόντο του Καναδά μαζί με τα ζώα τους επιβιβάζονται σε ιαπωνικό πλοίο το οποίο βυθίζεται. Μόνος επιζών ο Πι και ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, μια ενήλικη τίγρη της Βεγγάλης 250 κιλών. Πώς επέζησαν μαζί; Τι έκανε ο Πι και πώς τα κατάφερε; Τι τρώγανε; Τι πίνανε; Και μιλάμε για διάστημα επτά μηνών περίπου στον αχανή Ειρηνικό ωκεανό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: πριν, κατά τη διάρκεια, μετά. Για μένα υπάρχουν δύο μέρη. Η ζωή του Πι και η επιβίωση στη θάλασσα. Ο συγγραφέας γνώρισε από κοντά τον Πι που του αφηγήθηκε την ιστορία του. Έτσι μαθαίνουμε από πρώτο χέρι όλη την περιπέτεια και γνωρίζουμε σε βάθος τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής του Ινδού. Το πρώτο μέρος μου άρεσε πάρα πολύ. Είτε χάρη στην αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα είτε χάρη στη στάση ζωής του Πι το κείμενο βρίθει αντικειμενικότητας ως προς τις θρησκείες, χιούμορ ως προς τη ζωή και τα στερεότυπα των ανθρώπων και φυσικά άπλετη αγάπη, σεβασμός και θαυμασμός για τη φύση και τα ζώα.

Διαβάστε πώς η έμπειρη ματιά ανθρώπου που μεγάλωσε δίπλα σε άγρια ζώα είναι ριζικά αντίθετη με ό,τι πιστεύουμε όλοι απέναντι σε αυτά τα "θηρία":

"Ένας προστατευμένος ζωολογικός κήπος είναι το αντίστοιχο του δικού μας σπιτιού για τα ζώα (όπου βέβαια απουσιάζει το τζάκι γιατί είναι άχρηστο). Βρίσκοντας στον ζωολογικό κήπο όλα όσα έχει ανάγκη -παρατηρητήριο, χώρο ανάπαυσης, τροφής και νερού, χώρο για μπάνιο, για περιποίηη κλπ.- και διαπιστώνοντας ότι δε χρειάζεται να βγει για κυνήγι αφού το φαγητό του έρχεται ως διά μαγείας από μόνο του, το ζώο κάνει κατοχή της περιοχής του εντός του ζωολογικού κήπου, με τον ίδιο τρόπο που θα διεκδικούσε μια περιοχή στην άγρια φύση, αφού την εξερευνήσει και τη μαρκάρει με τον φυσιολογικό τρόπο του είδους του, συνήθως την ούρηση...Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ούτε καλύτερες ούτε χειρότερες από την κατάσταη του ζώου στην άγραι φύση. Από τη στιγμή που του καλύπτει τις ανάγκες, μια περιοχή φυσική ή τεχνητή είναι απλώς η περιοχή του, δίχως κρίσεις και σχόλια, θεωρείται δεδομένη, όσο δεδομένες είναι οι βούλες το δέρμα της λεοπάρδαλης...-υπερπροσφορά στον ζωολογικό κήπο, ανεπάρκεια ή πείνα στη φύση. Σκεφτείτε το λίγο. Τι προτιμάτε; Να μένετε στο ξενοδοχείο Ριτζ με δωρεάν υπηρεσία δωματίου και άμεση πρόσβαση σε γιατρό ή να είστε άστεγοι στο δρόμο, χωρίς να σας νοιάζεται κανείς;" (σελ. 43).

Στο πρώτο μέρος, παράλληλα με την αγάπη για τα ζώα, υπάρχει και η αγάπη απέναντι στον Θεό από όποια θρησκεία κι αν προέρχεται. Ο Πι δοκίμασε και τον βουδισμό και τον χριστιανισμό και τον μουσουλμανισμό. Στο κείμενο υπάρχουν διάφορα θέματα που συζητώνται και σίγουρα θα υπάρξει και αντιγνωμία από μεριάς των αναγνωστών όμως σαν κείμενο είναι πολύ καλογραμμένο και σε παρασύρει. Για παράδειγμα:

"Αν ο Ινδουισμός ρέει ήπια όπως ο Γάγγης, τότε ο Χριστιανισμός μοιάζει με το Τορόντο σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Είναι μια θρησκεία γρήγορη σαν το σπουργίτι και επείγουσα σαν ασθενοφόρο. Όλα γίνονται με αστραπιαία ταχύτητα. Σ' ένα δευτερόλεπτο ή σώζεσαι ή χάνεσαι" (σελ. 99).

Και κλείνω με ένα ωραίο κοινωνιολογικό σχόλιο: "Η τεχνολογία βοηθάει και οι ωραίες ιδέες εξαπλώνονται, αυτοί είναι οι δύο νόμοι της φύσης. Αν αποποιηθείς τη βοήθεια της τεχνολογίας, αν αντισταθείς στις ωραίες ιδέες, αυτοκαταδικάζεσαι σε δεινοσαυρίτιδα" (σελ. 125).

Και φτάνουμε στο δεύτερο μέρος, το ναυάγιο και την επιβίωση. Εκεί το σκηνικό αλλάζει. Ο ισοροπημένος και βαθιά φιλοσοφημένος Πι έρχεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους εχθρούς: τη φύση και τον εαυτό του. Διαβάζουμε για το πώς επέζησε, πώς συγκατοίκησε με την τίγρη της Βεγγάλης, πώς φρόντισε για την τροφή τους και πώς συμβίωσαν. Σημαντικό εφόδιο η εμπειρία του ως αναπόσπαστο μέρος του ζωολογικού κήπου. Κατάφερε να δαμάσει την τίγρη και να συμβιώσουν αν όχι αρμονικά τουλάχιστον ανεκτά. Πολλά πραγματιστικά στοιχεία (αν και δεν σκοπεύω να τα εφαρμόσω στη ζωή μου, δηλαδή αν δω μια τίγρη θα κατουρηθώ πάνω μου δε θα την κοιτάω συνέχεια στα μάτια όπως πρέπει να γίνει), πολλά σοκαριστικά σημεία (ειδικά στις ωμές περιγραφές του πώς σκότωνε τα ψάρια, πώς τσάκιζε τη ραχοκοκαλιά των πουλιών, πώς δοκίμαζε τα κόπρανα της τίγρης απελπισμένος για φαγητό) και τέλος η περιπέτεια σε ένα νησί στη μέση του ωκεανού που δείχνει λίγο ψεύτικο, όμως ο αχανής Ειρηνικός ωκεανός ίσως κρύβει εκπλήξεις κι αυτό το νησί να είναι κάτι άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα.

Μετά από 7 μήνες επιτέλους τον εντοπίζουν στις ακτές του Μεξικού. Δε μου άρεσε το κλείσιμο του βιβλίου και η ανωτερίστικη συμπεριφορά των εμπειρογνωμόνων που ήρθαν για να δουν τον επιζώντα και να του πάρουν κατάθεση για τα αίτια του ναυαγίου. Δυστυχώς ο ρεαλισμός κυριάρχησε για ακόμη μια φορά και κατέστρεψε τη μαγεία ενός δύσκολου και υπεράνθρωπου ταξιδιού.

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο δε με έκανε να πιστέψω στο Θεό όπως ισχυρίζεται το οπισθόφυλλο, με έκανε όμως να αγαπήσω τη φύση, να δω τη διαβίωση των φυλακισμένων ζώων με άλλο μάτι, να πάρω ένα μάθημα ανεξιθρησκείας και γενικά κλείνοντας αυτό το βιβλίο απέβαλλα μεγάλο μέρος των προκαταλήψεών μου. Δεν μπορεί να μη νιώσεις συναισθήματα για την ομορφιά της φύσης όταν διαβάζεις αποσπάσματα όπως αυτό: "Η φύση μπορεί να δώσει τις πιο φοβερές παραστάσεις. Η σκηνή της αχανής, ο φωτισμός εντυπωσιακός, α αξεσουάρ αναρίθμητα και οι δαπάνες για ειδικά εφέ απεριόριστες. Παρακολουθούσα ένα πολυθέαμα αέρα και νερού, ένα σεισμό των αισθήσεων που ούτε το Χόλιγουντ μπορεί να σκηνοθετήσει" (σελ. 162). Ούτε μπορείς να αδιαφορήσεις για το γεογνός ότι όταν είσαι στην ίδια στενή βάρκα με μια τίγρη δεν τη μισείς, δεν της επιτίθεσαι, αντίθετα αγωνίζερσαι να επιβιώσετε και οι δύο κι ακόμ,η και σε συνθήκες εξαθλίωσης από την πείνα και τη δίψα δεν τη μισείς, δεν παραιτείσαι αλλά συνεχίζεις να θαυμάζεις την υπέροχη γούνα της, τη γοητευτική αύρα που αποπνέει, την ίδια τη μαγεία της φύσης.

Το βιβλίο ξανακυκλοφόρησε δέκα χρόνια μετά σε νέα έκδοση με αφορμή την ομώνυμη ταινία που βγαίνει τώρα στους κινηματογράφους. Εγώ θα τη δω σίγουρα.

Journal Entry 3 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, February 13, 2013
Το πήρα από τον Panost, και τρόμαξα να βρω το bcid, έλειπε ένα ψηφίο.....
Το έχω φτάσει στα μισά....

Το βιβλίο με συγκλόνισε σε κάποια κομμάτια και με έκανε να βαρεθώ σε μερικά αλλα, στην αρχή, οπου μιλούσε γιθα τις θρησκείες. Μάλλον έμπαινε πολύ βαθιά για τα γούστα και τη διάθεση μου. Περίμενα ότι ίσως να βαρεθώ διαβαζοντας για έναν άνθρωπο και μια τίγρη τόσους μήνες μεσα σε μια βάρκα, αλλά η γραφή με παρέσυρε και ούτε το κατάλαβα. Μάλλον με δυσκόλεψε λίγο στο να κατανοήσω το κομμμάτι "Ινδία, φιλοσοφία, θρησκεία, τρόπος σκέψης" επειδή εμεις είμαστε τόσο διαφορετικοί. Είχα στο μεταξύ δει και την ταινία πριν, οπότε με βοήθησε που είχα εικόνες. Δεν κρύβω ότι σε μερικά σημεία ήταν φοβιστικό και ότι παρακαλούσα να τελειώσει το κεφάλαιο.
Μπράβο στο Booker που πήρε, το άξιζε, όχι σαν κάτι αλλες αηδίες που το πήρανε με μέσον.
Αλήθεια να ρωτήσω κάτι; Είχε ψήγματα αλήθειας η όλη ιστορία; Γιατί χωρίς πλάκα με έπεισε ότι είναι αληθινή.

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, May 30, 2013

Released 7 yrs ago (5/30/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Καταπληκτικό και πρωτότυπο!Ανυπομονώ να δω και την ταινία για να συγκρίνω διαφορές!Μα πως το σκέφτηκε να βάλει έναν τίγρη με έναν άνθρωπο ναυαγούς σε μία βάρκα?Πού φτάνει ο άνθρωπος,ποιά είναι τα ένστικτά του για επιβίωση?Τι κακουχίες μπορεί να περάσει μέσα σε 7 μήνες στον Ειρηνικό?Μου άρεσε πολύ και σαν ιστορία και σαν βιβλίο-και η μετάφραση καλή-και με έκανε να κοιμηθώ λιγότερο τα βράδια που το διάβαζα.

Journal Entry 5 by pilcher at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, June 01, 2013
Το βιβλίο είναι στα χέρια μου, θα ξεκινήσω να το διαβάζω σε καμια βδομάδα περίπου.

edit: Το διάβασα αλλά δε μου άρεσε καθόλου! Δεν κατάλαβα όλα αυτά τα περί θρησκείας γιατί τα ανέφερε και περίμενα πιο εντυπωσιακό τέλος! Πάντως είναι ευκολοδιάβαστο. Θα δω την ταινία για σύγκριση.
Δόθηκε στον panost για να το μεταφέρει στη Σκύρο και στον αγαπητό karjim!

Journal Entry 6 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 18, 2013
Ανακατανομη της σειρας! :)

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 22, 2013
Ήρθε το βιβλίο στα χέρια μου, βαρύ από τα βραβεία του, κινδυνεύοντας να παρασύρει τους καλοκαιρινούς καφέδες, μια μέρα πριν την πανσέληνο του Αυγούστου. Φεύγοντας από την οδό Αδριανού το πουλί και η feltre περίμεναν τον panost να φωτογραφίσει το φεγγάρι ...

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, November 05, 2013
Μου άρεσε πολύ το βιβλίο και θεωρώ καλύτερο που δεν είδα πρώτα την ταινία.
Η ταινία μπορεί να ήταν εντυπωσιακή, όπως είπαν όλοι, αλλά το βιβλίο σου επιτρέπει να φανταστείς την ιστορία όπως θες εσύ.
Στην επόμενη.

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, November 16, 2013

Released 6 yrs ago (11/16/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Next!
Μωβ Σειρήνα καλή ανάγνωση!

Journal Entry 10 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 18, 2013
Χέρι με χέρι! Πολλά έχουν ακουστεί μικρό καλάθι κρατάω!

Journal Entry 11 by mauvesirene at Metamorfosi - Μεταμόρφωση, Attica Greece on Sunday, June 29, 2014

Released 5 yrs ago (6/29/2014 UTC) at Metamorfosi - Μεταμόρφωση, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Είμαι καχυποπτος άνθρωπος: κρατάω μικρό καλάθι στα ευπώλητα βιβλία. Εχω μάθει βέβαια και για το βιβλίο και για την ταινία (πως θα μπορούσα να μην ... χαμός έγινε). Απορρίπτω την ταινία διότι θεωρώ ότι πρωταγωνιστούν τα ειδικά εφέ - πόσο δύσκολο ήταν να γυριστεί .... Εχω όμως μια περιέργεια για το βιβλίο. Ενα παιδί και μια τίγρης σε μία βάρκα. Τί μπορεί να γράφει για 444 πυκνογραμμένες σελίδες ένα βιβλίο. Το παιδί και η τίγρης ναυαγούν. Περιμένουν ένα πλοίο να τους σώσει. Αλλωτε κάνει καλό καιρό. Αλλωτε καταιγίδα. Τελικά τα πλοία που τους αναζητούν τους διασώζουν. Τέλος. Καμία σχέση. Ο πιτσιρικάς μέσα σε λιγότερο από ένα τέταρτο χάνει τους γονείς τον αδελφό του και όλα τα αγαπημένα του ζώα με τα οποία μεγάλωσε μέσα στον ζωωλογικό κήπο του πατέρα του. Νομίζω οι περισσότεροι από τους αναγνώστες μόλις διαβάζουν την περιγραφή του ναυαγίου ταυτίζονται με τον πιτσιρικά και αναρωτιούνται αν θα τα καταφερναν στην θέση του. Επίσης νομίζω ότι οι περισσότεροι λένε κρυφά στον εαυτό τους ότι δεν θα το άντεχαν. Το βιβλίο είναι ένα βιβλίο ενηλικίωσης. Ενα παιδί που χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο. Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί.

Journal Entry 12 by Sokolat at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Sunday, May 24, 2015
Ενδιαφέρον βιβλίο, μου άρεσε ιδιαίτερα η συνύπαρξη της φύσης, των ζώου και του ανθρώπου (που πλέον έχουμε αποξενωθεί αρκετά με αυτή την επαφή στις πόλεις) και η αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων.

Journal Entry 13 by efikasidoni at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, December 23, 2015
Επεστράφη στον panost και μου το χάρισε για μια φίλη. Ευχαριστώ πολύ!

Journal Entry 14 by wingAnonymousFinderwing at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, December 31, 2015
Thank you thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.