Ο μαθητής

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 1/1/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
12 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 01, 2013
Για πρώτη φορά αφότου έχασε τη γυναίκα και την κόρη του στο τρομερό τσουνάμι του 2004, ο εγκληματολόγος και ψυχολόγος Σεμπάστιαν Μπέργκμαν αισθάνεται κοντά σε έναν άλλο άνθρωπο, τη Βάνια, μια νεαρή αστυνομικό της ομάδας εξιχνιάσεως εγκλημάτων. Ωστόσο, διστάζει να της αποκαλύψει το δεσμό που τους ενώνει, αυτόν που και ο ίδιος ο Μπέργκμαν πρόσφατα ανακάλυψε: ότι είναι κόρη του.

Ο μόνος τρόπος για να βρίσκεται κοντά της χωρίς να ομολογήσει την αλήθεια είναι η επιστροφή του στην ομάδα. Παρά τις παλιές έχθρες, ο Μπέργκμαν παίρνει άδεια να συμμετάσχει στην τρέχουσα υπόθεση και συνειδητοποιεί ότι οι κατά συρροή φόνοι γυναικών έχουν τη σφραγίδα ενός παλιού του γνώριμου, του Έντουαρντ Χίντε. Ωστόσο, ο Χίντε βρίσκεται στη φυλακή και φαίνεται ότι κάποιος τον μιμείται. Σύντομα ο Μπέργκμαν καταλαβαίνει ότι δεν τον συνδέει μόνο ο Χίντε με την υπόθεση αλλά και το γεγονός ότι σχετίζεται προσωπικά με όλα τα θύματα. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και η κόρη του.

Στη δεύτερη περιπέτεια με ήρωα τον Σεμπάστιαν Μπέργκμαν, οι Γιουρτ και Ρούσενφελντ επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως τα πιο καυτά νέα ονόματα στη σουηδική αστυνομική λογοτεχνία και παρασέρνουν τον αναγνώστη σε μια δραματική, ιλιγγιώδη και ανατρεπτική κούρσα ενάντια στο χρόνο.

RING
feltre
taxidiarikopouli
nebula7
tiffany1972
elenaiah
mauve-sirene
maltrebus
sismografos
sousy

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 01, 2013
Ποτέ δε μου έχει τύχει να πάρω τόσο προσωπικά ένα βιβλίο, να νιώσω έντονα συναισθήματα για έναν κεντρικο χαρακτήρα βιβλίου. Μόλις έκλεισα το βιβλίο (δεν άντεξα, ξενύχτησα για να το τελειώσω) ήμουν ανάμεσα στη χαιρεκακία και τη δικαίωση για τον Σεμπάστιαν που επιτέλους η ανέμελη ζωή του, με θύματα τις αμέτρητες γυναίκες που πίστευαν σε αυτόν κι αυτός τις παράταγε μετά το πρώτο βράδυ, ήρθε αντιμέτωπη με μια φριχτή κατάσταση, και στην απόλαυση ενός πραγματικά καλογραμμένου αστυνομικού βιβλίου, που είναι πολυεπίπεδο, διαπροσωπικό, ουσιαστικό, βαθύ και χρησιμοποιεί την κεντρική ιδέα για να εξελίξει τους χαρακτήρες του, να γράψει κι άλλα πράγματα, να σημειώσει σωστές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις.

ΜΗΝ το διαβάσετε πρώτο. Αναζητήστε τα Σκοτεινά μυστικά γιατί στον Μαθητή υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις με αυτό. Σας εγγυώμαι ότι το παρόν βιβλίο είναι σκάλες ανώτερο, καλύτερο και με περισσότερη αγωνία. Έχουμε 640 σελίδες γεμάτες από κυνηγητό, αγωνία, φρικτές σκηνές, δολοφονίες, ανατροπές, εξελίξεις, μυστικά, εκπλήξεις, ένοχα μυστικά και αγώνα ενάντια στο χρόνο. Ολοκληρωμένο, στενά έως ασφυκτικά πλεγμένο, χωρίς ούτε μια αράδα περιττή. Και ο Σεμπάστιαν, που όπως είπα και στα Σκοτεινά μυστικά, δεν τον πάω με τίποτα συνεχίζει να αποκτά εχθρούς. Θανάσιμους εχθρούς.

Στη δεύτερη υπόθεση με την οποία ασχολείται η κόρη του, Βάνια, ο Σεμπάστιαν δεν είχε σκοπό να αναμιχτεί. Είχε σκοπό όμως να τον ανακατέψει ο παλιός του εχθρός Έντβαρντ Χίντε, ένας καθ' έξην δολοφόνος που είναι κλεισμένος σε άσυλο ήδη από το 1996, πριν την υπόθεση των Σκοτεινών μυστικών. Κι όμως, κάποιος ξεκινά να σκοτώνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο! Ποιος και γιατί; Ενεργεί αυτοβούλως; Αν όχι πώς ήρθε σε επαφή με τον απομονωμένο Χίντε; Και γιατί τον αντιγράφει; Με το τέταρτο θύμα έχουμε μια φριχτή αποκάλυψη: οι γυναίκες που δολοφονούνται είναι πρώην ερωμένς του Σεμπάστιαν!! Οπότε ο Σεμπάστιαν μπαίνει στην υπόθεση, δυσαρεστώντας πολλούς από την ομάδα έρευνας, με την οποία είχε συνεργαστει και στο προηγούμενο βιβλίο.

Ο τρόπος που χειρίζονται οι συγγραφείς την πλοκή είναι εξαιρετικός. Από την περιγραφή των φόνων στην αναγνώριση των θυμάτων, από τα φαντάσματα του Σεμπάστιαν που δεν τα έχει ξεχάσει λίγους μήνες αργότερα από τα Σκοτεινά μυστικά κι ας επέστρεψε στη Στοκχόλμη, στη συνεχή ερωτική του επίθεση. Ο κόσμος χάνεται γύρω του κι αυτός εξακολουθεί να βρίσκει την ησυχία και την ηρεμία στο εφήμερο σεξ! Και φυσικά το καλύτερο όλων: ο Χίντε του λέει καταπρόσωπο ότι είναι ίδιοι οι δυο τους, απλά ο ένας σκοτώνει κι ο άλλος "κάνει έρωτα" (για να το πω κομψά). Οι περιγραφές των χαρακτήρων, η ψυχολογία τους, ακόμη και η εξέλιξή τους είναι γραμμένα μοναδικά. Δεν ξεχνώ την αντίδραση του Σεμπάστιαν όταν ανακάλυψε τον συνεκτικό δεσμό που ένωνε τα θύματα και πόσο μεγάλη ανατροπή υπήρξε για την κοσμοθεωρία του και για τον ψυχικό του κόσμο η επιστροφή στο παρελθόν, σε ένα παρελθόν που αγωνίζεται να ξεχάσει γατί έχει τόσα κοινά στοιχεία με αυτό!

ΟΚ ψάχνουμε τον δολοφόνο, αναρωτιόμαστε για το επόμενο θύμα, δολοφονείται και η τέταρτη κοπέλα μπροστά στα μάτια μας. Ο Χίντε; Απόλυτα συνειδητοποιημένος και ψύχραιμος κινεί τα νήματα στο δικό του παράλογο και σατανικό κουκλοθέατρο. Βούτυρο στο ψωμί του οι αντιδράσεις του Σεμπάστιαν όταν τον επισκέπτεται στο άσυλο με τη Βάνια. Μέγα λάθος για τον Σεμπάστιαν και λαυράκι για τον Χίντε που βλέπει μια νέα ενδιαφέρουσα παράμετρο στο σχέδιο απόδρασης που έχει καταστρώσει! Ακριβώς μέρος του σχεδίου του είναι ο Μαθητής του, τον οποίο δεν διστάζει να καταδώσει για να καταφέρει να πάρει ανταλλάγματα (συγκεκριμένα τον θεωρεί "βραχυπρόθεσμα πολύτιμο, μακροπρόθεσμα αναλώσιμο", σελ. 416). Ένα από αυτά η Βάνια. Ο Χίντε είναι εκεί έξω και η Βάνια είναι στα χέρια του. Και τώρα; Διαβάστε τη συνέχεια στο βιβλίο.

Εξαιρετικά καλογραμμένο, θα το ξαναπώ, εξαιρετικά μελετημένο και αποδεδομένο με τον καλύτερο τρόπο. Μην το διαβάσετε το βράδυ, θα ξενυχτήσετε είτε διαβάζοντάς το είτε λόγω των τρομακτικών σκηνών του. Σε πολλά σημεία είναι καλύτερο και από τον Χάνιμπαλ και τη Σιωπή των αμνών. Επιτέλους κατάλαβα τι σημαίνει σασπένς και υπόθεση-παζλ. Για τα καλά! Λυπήθηκα κατά βάθος τον Μαθητή λόγω της φοβίας του για το σκοτάδι, την οποία ο αναγνώστης ζει στο πετσί του, το φόβο και τη βαριά ανάσα που εκπνέει σε κάθε σελίδα!

Οι συγγραφείς εξακολουθούν να βάζουν το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο της σουηδικής κοινωνίας: οι διαλυμένες οικογένειες εξακολουθούν να αναφέρονται και να επηρεάζουν τις κινήσεις μελών της ομάδας, τα διχασμένα συναισθήματα υπάρχουν, ακόμη και ο τρόπος που κάνουν τις δολοφονίες ο Δάσκαλος και ο Μαθητής έχει τις ρίζες του στα δύσκολα παιδικά χρόνια, με ακραίες μορφές κακοποίησης από το στενό συγγενικό περιβάλλον. Θα σταθώ σε ένα ωραίο ειρωνικό σχόλιο για τον λόγο της παρουσίας των βιβλιοθηκών στα αναμορφωτήρια:

"Λες και οι μελλοντικοί καβγάδες ανάμεσα σε έγκλειστους πρώην Γιουγκοσλάβους με μετατραυματικά συμπτώματα άγχους, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί συνολικά για σοβαρά εγκλήματα βίας κατά συρροή, θα μπορούσαν να σωφρονιστούν με τη δωδεκάτομη Ιστορία της Αναγέννησης ή με κείμενα φιλοσοφίας και ιστορίας των ιδεών" (σελ. 365).

Κατά τα άλλα οι συγγραφείς μάς προετοιμάζουν για τη συνέχεια των βιβλίων. Η Έλιορ, η νέα κατάκτηση του Σεμπάστιαν, μπαίνει στη ζωή του με τρυφερότητα και επιμονή, στοιχεία που τον γοητεύουν, στα μάτια του αναγνώστη όμως δείχνουν ότι εδώ έχουμε μια μικρή ψυχοπάθεια, που αναρωτιέμαι πώς θα εξελιχθεί. Ο Σεμπάστιαν καταφέρνει για άλλη μια φορά να κρύψει τη σχέση του με τη Βάνια από την ερευνητική ομάδα αλλά για πόσο ακόμη; Ειδικά όταν ένα μέλος της ομάδας διασταυρώνει κάποια στοιχεία και καταλήγει στο αυτονόητο συμπέρασμα;

Journal Entry 3 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, February 24, 2013
Το περίμενα πως και πως!

Journal Entry 4 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Saturday, March 02, 2013
Απολαυστικότατο! Σασπένς στην αναζήτηση των δολοφόνων, αλλά και στις ζωές των ερευνητών.
Πολλή ψυχοπαθολογία όμως ρε παιδί μου! Κλείνεις τα μάτια, τραβάς έναν στην τύχη και βρίσκεις παθολογία. Μήπως να μεταναστεύσω;;;

Journal Entry 5 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, March 28, 2013

Released 7 yrs ago (3/31/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Σ' ένα πουλάκι που το περιμένει.

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, April 05, 2013
Ψοφάω για τη συνέχεια των "Σκοτεινών Μυστικών" ...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, April 22, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, η συνέχεια των "Σκοτεινών Μυστικών" είναι εξίσου καλό και ίσως λίγο καλύτερο από το πρώτο.
Δεν ξέρω εάν θα είναι τριλογία, εύχομαι όμως να είναι πολυλογία!
Ο ήρωας - ψυχολόγος Σεμπάστιαν αρχίζει να βασανίζεται με άλλο τρόπο. Αρχίζει να αλλάζει και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλο του τον περίγυρο. Η αφύπνιση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία της κόρης του αλλά και στην εισβολή του παρελθόντος του.
Και ενώ γκρίνιαξα ελαφρώς στα σχόλια του προηγούμενου βιβλίου για τον περιορισμένο ρόλο του Μπίλι στην ομάδα, το συγγραφικό δίδυμο λες και με άκουσε και στην τωρινή ιστορία ο Μπίλι αποτέλεσε κάτι σαν τη λυδία λίθο!
Πολύ ψυχοπαθολογία πάντως! Εξ απαλών ονύχων! Να φοβάσαι να αφήνεις το παιδί με τη μάνα, το παιδί με τον παππού! Εξιδανικευμένες κοινωνίες στα μάτια μας με ένα σωρό κουσούρια σπρωγμένα κάτω από το χαλάκι ....

Για τη nebula, την επόμενη τυχερή αναγνώστρια!

Journal Entry 8 by Nebula7 at Maroussi - Μαρούσι, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013
Μου δόθηκε από την taxidiariko,κατά την απριλιάτικη χαρούμενη συνάντησή μας.

Journal Entry 9 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, May 27, 2013
Από τη συνάντηση του Μαίου!

Journal Entry 10 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, June 19, 2013

Released 6 yrs ago (6/19/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Να που ήρθε ο καιρός και επιτέλους έπεσε βιβλίο του γούστου μου,στα χέρια μου!
Αστυνομικό,με φόνους σύγχρονους που μιμούνται παλαιότερους,ωραίο εξτραδάκι η οικογενειακή σχέση του Σεμπάστιαν με τη Βάνια-που ποτέ δεν την έμαθε εκείνη-καθώς και η σχέση του ψυχολόγου με τον καθ'έξη δολοφόνο.600 και βάλε σελίδες διαβάστηκαν σε λιγότερο από 3 μέρες.Αυτό τα λέει όλα!

Journal Entry 11 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, July 20, 2013
Είναι στα χέρια μου από χθες μέσω taxidiarikoy pol. σας αγαπώ,

Journal Entry 12 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 28, 2013
Το βιβλίο το ρούφηξα μέσα σε δυο μέρες. Πολύ καλογραμμένο με σασπένς ψυχολογία και τα όλα του. Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει το πρώτο και όσο και να προσπαθούν οι συγγραφείς να σε μπάσουν στο κλίμα εγώ ένιωθα ότι κάτι μου λείπει, πρέπει επειγόντως ννα βρω το πρώτο! Ένα πράγμα μόνο με χάλασε ο Χίντε είναι μια copy paste προσωπικότητα του Χάνιμπαλ, μέχρι και το ίδιο αρχικό έχουν. Όσο τρομακτικό και αν είναι το qui pro quo του Χίντε δε μπορείς παρά να το συγκρίνεις με το διάλογο στη πρώτη συνάντηση του Χάνιμπαλ με τη Κλαρίς, άσε που το σκάει από τη φυλακή περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως ο Χάνιμπαλ. Ο αντίποδας του Χίντε, Σεμπάστιαν μου φάνηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με συμπλέγματα, πληγωμένος αλλά και περήφανος διεισδυτικός και πανέξυπνος. Ένας κοινωνικός παρίας, ένας μοναχικός λύκος που δε μπορεί να ζήσει με τον political correct τρόπο που του επιβάλλειη σύγχρονη κοινωνία.

Journal Entry 13 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 28, 2013

Released 6 yrs ago (7/28/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Θα το δώσω στο Panost στο σημερινό meet-up για να το προωθήσει στη Sismographo που είναι η επόμενη.

Journal Entry 14 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 01, 2013
Το πήρα πριν κάνα δίωρο από τον panost.
Θα το διαβάσω όσο μπορώ πιο σύντομα.

Journal Entry 15 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, September 09, 2013
Το διάβασα μέσα σε 5 μέρες (με την άνεσή μου).
Όσο, πάντως, το είχα στα χέρια μου, δεν ήθελα να το αφήσω.

Πολύ καλογραμμένο και με περισσότερο σασπένς από το πρώτο βιβλίο των συγγραφέων, τα "Σκοτεινά μυστικά". Ειδικά στις τελευταίες σελίδες με την περιπέτεια της Βάνιας (οι οποίες είχαν καταιγιστική δράση) σχεδόν κρατούσα την ανάσα μου...

Θα πάει όσο πιο γρήγορα γίνεται στη mauvesirene. Μάλλον θα το λατρέψει.

Journal Entry 16 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, October 10, 2013
Σήμερα στο γραφείο μου βιαστικά! Φαίνεται ότι άρεσε σε όλους τους προηγούμενους! Για να δούμε πότε θα προλάβω όμως ... Τα βιβλία αυξάνονται αντί να μειώνονται όσο διαβάζω .... και φαίνονται όλα τόσο λαχταριστά ..............

Journal Entry 17 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, February 10, 2014

Released 6 yrs ago (2/10/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Η συνέχεια των Σκοτεινών μυστικών. Η γνωστή μας ομάδα ξαναπιάνει δουλειά. Δεν μου φάνηκε τόσο αληθοφανές όσο το προηγούμενο βιβλίο. Ωστόσο είναι γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις. Συνέχεια όμως έπιανα τον εαυτό μου να μονολογεί ότι διαβάζω υπερβολικά πράγματα - τα οποία φυσικά δεν θα αποκαλύψω! Γρήγορα στον επόμενο!

Journal Entry 18 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, March 03, 2014
Έφτασε στα χέρια μου.

Journal Entry 19 by Katerina21 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, January 18, 2015
Στην κοπή της πίτας, από τον Panost

Journal Entry 20 by Katerina21 at Goudi - Γουδί, Attica Greece on Thursday, April 23, 2015
Ενα πολύ ωραίο αστυνομικό θρίλερ με πλοκή και περίεργους χαρακτήρες.
Καλή ανάγνωση στον επόμενο αναγνώστη

Journal Entry 21 by kermit60 at Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Monday, April 27, 2015
Meetup Απριλίου σχόλια μετά το διάβασμα.

If you are new to BookCrossing & found this book and this site, Welcome!
You have in your hands a free gift. This book is yours to do with as you wish...read it, share it, keep it, pass it on!

logosite-t


I've registered this at BookCrossing.com so that I can keep up on where it goes, who reads it, and what they thought of it. I'd love to see an entry letting me know it is safe with you.
To get started, just enter the book's BCID number (you'll find it inside the book) at the BCID field (top of this webpage) and press Go!


If you like the BookCrossing concept, you might want to register yourself with a screen name. (but you can remain anonymous also and still journal this book), so that you can follow this book as it travels, and maybe release other books.
Thank you for picking up this book. Do with it as you please... read it, give it to a friend, keep it, release it in the wild - it's up to you. Enjoy!


Καλωσήρθες στο BookCrossing!


Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!


Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.

Journal Entry 23 by StrangeEmily at Trikala, Trikala Greece on Saturday, September 17, 2016
Το βιβλίο αυτό ήρθε στα χέρια μου το καλοκαίρι μετά από το διεθνές συνέδριο bookcrossing της Αθήνας, τον Απρίλιο του 2016, μέσα σε μια κούτα από άλλα βιβλία, που φρόντισε να μου ετοιμάσει η tzoutzou και να μου φέρει η aoouts. Είναι πολύ όμορφο το γεγονός ότι πέρασε ήδη από τόσα χέρια!

Journal Entry 24 by StrangeEmily at Νάρκισσος coffee shop in Trikala, Trikala Greece on Saturday, September 17, 2016

Released 3 yrs ago (9/17/2016 UTC) at Νάρκισσος coffee shop in Trikala, Trikala Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στη συνάντηση των Τρικαλινών bookcrossers!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.