Λέμβος 14

by Rogan Charlotte | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 12/23/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 23, 2012
Μετά από ένα τρομερό ναυάγιο, αρκετοί επιζώντες καταλήγουν σε μια υπερφορτωμένη λέμβο. Σύντομα θα ξεκινήσει ένας αγώνας για επιβίωση, αλλά και κυριαρχία.

Στο κατάστρωμα του υπερωκεανίου Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, η Γκρέις ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Έχει αφήσει πίσω ένα τραγικό παρελθόν και δεν υποψιάζεται τα σχέδια της μοίρας. Μια ανεξήγητη έκρηξη βυθίζει το πλοίο στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού και η κλεψύδρα αναποδογυρίζει βίαια.

Η Γκρέις βρίσκεται να παραδέρνει στη θάλασσα μέσα σε μια σωσίβια λέμβο, μαζί με άλλους τριάντα οχτώ ανθρώπους. Η σωτηρία αργεί και ο αγώνας για την επιβίωση είναι άνισος. Και είναι ένας αγώνας που κάνει την κρούστα του πολιτισμού να σπάσει και να ξεχυθούν ορμητικά τα βάρβαρα και αρχέγονα ένστικτα που κανείς δεν παραδέχεται πως έχει.

Αν το ερώτημα είναι "σε ποια άκρα μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να σώσει τη ζωή του", τα γεγονότα που ξετυλίγονται στη σωσίβια λέμβο 14 δίνουν την πιο ξεκάθαρη απάντηση. Και μετά, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Απολύτως τίποτα.

pilcher
elenaiah
taxidiariko
feltre
sismografos

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 23, 2012
Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που χειρίζεται με μαεστρία το θέμα του. Στο βιβλίο μάς αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της η Γκρέις, παντρεμένη και ένας από τους επιζώντες του ναυαγίου του υπερωκεάνειου Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, δύο χρόνια μετά τον χαμό του Τιτανικού και εν όψει του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η Γκρέις, από διαλυμένη οικονομικά οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει και να καταλάβει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει και κινείται. Βάζει στο μάτι έναν ανερχόμενο και οικονομικά επιφανή άντρα, τον οποίο πείθει να χωρίσει την αρραβωνιατικιά του και να παντρευτούν μαζί. Στο ταξίδι που κάνουν Λίβερπουλ-Νέα Υόρκη για να γνωρίσει την οικογένειά του το πλοίο βυθίζεται. Ο Χένρι όταν τελειώνουν όλα είναι ανάμεσα στους νεκρούς και η Γκρέις μας διηγείται τις περιπέτειές της σε σωσίβια λέμβο μαζί με άλλα 38 άτομα για 3 εβδομάδες πρίπου. Όλα αυτά τα θυμάται με αφορμή την κατηγορία για συνέργια σε φόνο πρώτου βαθμού μαζί με δύο άλλες γυναίκες. Γιατί σκότωσαν αυτόν τον άντρα; Ποιες συνθήκες τις οδήγησαν να το κάνουν αυτό; Τι ρόλο έπαιξαν οι συνθήκες του ναυαγίου, σε τι βαθμό συμμετείχαν στην τελική απόφαση της εκτέλεσης οι συνεπιβάτες της σωσίβιας λέμβου; Η Γκρέις είναι αθώα ή ένοχη;

Μου άρεσε η διαχείριση του μύθου. Πολυδιάστατη, σου δίνει ένα ένα και σιγά σιγά τα κομμάτια της προσωπικής ζωής της Γκρέις, αφηγείται τις πιο σημαντικές μέρες από τις 3 εβδομάδες πάνω στη λέμβο, πηγαινοερχόμαστε από το παρόν στο παρελθόν, προς το τέλος καταλαβαίνουμε γιατί δικάζεται η Γκρέις και οι άλλες δύο γυναίκες. Όλο αυτό όμως δεν είναι απλό. Δεν έχουμε μια ιστορία που οδηγεί στην κάθαρση αλλά έναν ψυχολογικό αγώνα της Γκρέις να καταλάβει ποια είναι, σε τι έφταιξε, τι άλλαξε στο χαρακτήρα της και κυρίως τι θα κάνει μετά τη δική αν αθωωθεί. Δηλαδή με αφορμή την ιστορία και τα παθήματα της Γκρέις έχουμε μια εμβάθυνση στο χαρακτήρα της, χωρίς να καταντά ψυχογράφημα ή δοκίμιο ψυχολογίας. Αγωνία, περιπέτεια, ο άνθρωπος στα όρια του για να επιβιώσει και πόσο έτοιμος είναι να δοκιμαστεί στις πιο σκληρές συνθήκες επιβιώσης.

Journal Entry 3 by pilcher at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Tuesday, January 29, 2013
Παρέλαβα το βιβλίο στη συνάντηση του Ιανουαρίου και θα ξεκινήσω να το διαβάζω το ΣΚ. Το bookring ξεκινά!

Journal Entry 4 by pilcher at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, February 15, 2013
Το διάβασα και το παρέδωσα στην elenaiah.Ήταν ένα καλούτσικο βιβλίο για να περάσει η ώρα, έτυχε όμως να έχω διαβάσει πρόσφατα ένα παρόμοιο οπότε έκανα συνεχώς τη σύγκριση ανάμεσά τους και η ''Λέμβος'' έχασε!
Η ιστορία ξεκινά με την ηρωίδα να κατηγορείται για φόνο και να γράφει τις αναμνήσεις της από το ναυάγιο σε ένα ημερολόγιο. Θα ήθελα να είχε δώσει ο συγγραφέας περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή της πριν ξεκινήσει το ταξίδι γιατί έτσι πιστεύω θα κατάφερνα να τη συμπαθήσω περισσότερο. Μου φάνηκε λίγο απότομο το ξεκίνημα και λίγο μονότονο να μιλάει μόνο για το ναυάγιο κι ελάχιστα για τη ζωή πιο πριν.Δεν κατάλαβα επίσης γιατί έδειξαν τόση αγριότητα οι άνθρωποι μέσα στη βάρκα. Υποτίθεται ότι έμειναν 21 μέρες στο νερό πριν σωθούν και κατάφεραν σε αυτό το διάστημα να ''αλληλοσκοτωθούν''. Θα προτιμούσα να είναι ένα βιβλίο που δείχνει το δέσιμο των ανθρώπων σε δύσκολες καταστάσεις παρά την άσχημη πλευρά τους. Μάλλον είχα άλλες προσδοκίες πριν το διαβάσω κι επηρεάστηκα απ' αυτό. Σε γενικές γραμμές πάντως θα έλεγα ότι είναι βιβλίο ανάλαφρο κι ευκολοδιάβαστο.

Journal Entry 5 by elenaiah at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, February 22, 2013

Released 7 yrs ago (2/22/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Αυτό ναι panost!Μου άρεσε και ένιωσα σαν να ήμουν και εγώ μέσα στη λέμβο.Όντως ο άνθρωπος για να επιζήσει,δε ξέρεις μέχρι που μπορεί να φτάσει,τι είναι αμαρτία,ποια είναι τα επικίνδυνα όριά του.Και μετά τη λέμβο,άλλος Γολγοθάς στο δικαστήριο,να αποδείξει η δεσποινίς ότι είναι αθώα,όχι μόνο τελικά στους ένορκους,αλλά και στον εαυτό της.Απέδωσε ρεαλισμό ο πολύς διάλογος στο βιβλίο.

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, February 24, 2013
Το βιβλίο μου το έδωσε η μέλλουσα μαμά και πάντα κούκλα elenaiah στη σημερινή μηνιαία συνάντηση.
Θα το διαβάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, April 07, 2013
Το βιβλίο μου κράτησε το ενδιαφέρον αν και είχε μακροσκελή εμφάνιση μονόλογου χωρίς παραγράφους.
---------------- ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ--------------------
Η ιστορία της 22χρονης Γκρέις και η προσπάθεια της να επιβιώσει μετά το ναυάγιο του πλοίου περιγράφεται πολύ παραστατικά και αντικειμενικά. Κατά τη γνώμη μου αποδόθηκαν σωστά οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων όλων των χαρακτήρων και το κλίμα μέσα στη λέμβο περιγράφηκε πολύ εύστοχα. Ήταν ακριβώς ό,τι περίμενα. Πάντα πίστευα ότι σε συνθήκες τόσο ακραίες ο άνθρωπος εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε άγριο ζώο προκειμένου να επιβιώσει και ίσως ενδόμυχα περίμενα και χειρότερα ίσως.
Ήταν πολύ ενδιαφέρον επίσης το κομμάτι της περιγραφής του πώς η αθώα μικρή αλλά τεμπέλα και καλομαθημένη ηρωίδα καταστρώνει σχέδιο προσέλκυσης εύπορου γαμπρού για να συνεχίσει την άνετη και πλούσια ζωή της. Αποκαλύπτοντας αυτό το κομμάτι της προσωπικότητας της, το ψυχρά συμφεροντολογικό και γεμάτου υπολογισμό, δεν παραξενεύεται ο αναγνώστης ότι κατάφερε να επιζήσει, να αθωωθεί και εν τέλει να φύγει από την ιστορία με ακόμα έναν πλούσιο γαμπρό!

Συνεχίζει προς γάτου μαμά.

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, April 22, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην αγαπημένη μου βιβλιοφαγογατομαμά.

Journal Entry 9 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013
Η σειρά μου.

Journal Entry 10 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, May 02, 2013
Το "έφαγα' στα γρήγορα, αραχτή δίπλα στο γάτο.
Καλή περιγραφή της επίδρασης των ακραίων συνθηκών στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Θα συμφωνήσω κι εγώ πως "η ζωή του Πι" μου άρεσε περισσότερο.
Σχόλιο για τη Γκρέις: Τι ψυχρό και υπολογιστικό πλάσμα!
Έκανα και μιά διαγνωσούλα, αλλά μη δίνετε σημασία, τέτοια είμαι εγώ.

Θα πάει στην επόμενη μετά το Πάσχα που θα μαζευτούμε στα σπίτια μας.

Journal Entry 11 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, May 10, 2013

Released 7 yrs ago (5/10/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην επόμενη με... κούριερ.

Journal Entry 12 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, September 14, 2013
Επεστράφη στα χέρια μου. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους.

~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου
(σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ

του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ
για να σου λυθούν οι απορίες!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.