Γαλάζια μάτια

by Toni Morrison | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/17/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, December 17, 2012
Τι είναι αυτό που ορίζει την ασχήμια; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ομορφιάς; Και πώς μπορεί ένα αισθητικό στερεότυπο να παγιδεύσει ένα παιδί και να το οδηγήσει στην τρέλα; Η ιστορία της Πέκολα, της μικρής μαύρης που λαχταρούσε τίποτε άλλο δυο γαλάζια μάτια, καταγράφει συγκλονιστικά την απέχθεια της μαύρης φυλής για το ίδιο της το χρώμα, το δέος της μπροστά στη λευκή ομορφιά, την αδυναμία να συμφιλιωθεί με τα χαρακτηριστικά της και να τα αγαπήσει. Αλυσοδεμένη μέσα στο ίδιο της το σώμα, η εντεκάχρονη Πέκολα προσεύχεται πυρετικά να αποκτήσει γαλάζια μάτια: γιατί μόνο έτσι οι άνθρωποι δε θα αποστρέφουν το βλέμμα στο πέρασμά της, μόνο έτσι ο κόσμος της θα αλλάξει οριστικά.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, December 19, 2012
Η Τόνι Μόρρισον είναι στη λίστα των συγγραφέων που ήθελα να διαβάσω τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο για το Νόμπελ με το οποίο έχει τιμηθεί αλλά κυρίως γιατί με έχουν παροτρύνει φιλοι. Και το βιβλίο αυτό - που μάλλον δεν είναι ούτε το πιο γνωστό ούτε το καλύτερό της- μου απέδειξε και τα δύο.

Κατ' αρχάς δεν μπερδεύεται ως προς τις προθέσεις. Η Μόρρισον είναι η φωνή της μαύρης φυλής στην Αμερική. Το αισθάνεσαι όχι μόνο στις καταστάσεις που περιγράφει αλλά και στους ήρωες, στις συνήθειες, τα θέλω τους, τα συναισθήματά τους. Θα δεις τους μαύρους είτε ως φιλήσυχους, φτωχούς αλλά τίμιους και θρήσκους ανθρώπους, είτε ως πότες, τεμπέληδες και απατεωνίσκους, είτε ως μιγάδες που προσπαθούν να μεταλλαχθούν σε λευκούς, κρατώντας λάθος στοιχεία από αυτό που αντιλαμβάνονται ως λευκή κουλτούρα.

Το βιβλίο αλλάζει αρκετές φορές πρόσωπο αφηγητή. Ξεκινάει με ένα μικρό κοριτσαάι εννιά χρόνων την Κλώντια που με την αδερφή της βιώνουν ως τρίτοι την ιστορία της μικρής δωδεκάχρονης Πέκολα. Η Πέκολα είναι το άσχημο μαύρο κοριτσα΄κι που θέλει να αποκτήσει γαλάζια μάτια - ίσως με ό,τι αυτά αντιπροσωπεύουν. Είναι φτωχή , μένει με το μέθυσο πατέρα της, την παραδουλεύτρα μάνα της και το μεγαλύτερο αδερφό της που όλο το σκάει σε μία αποθήκη κάτω από το σπίτι τριών πορνών. Η αφήγηση θα γέινει τριτοπρόσωπη σε κάποια κεφάλαια, θα ξαναγίνει πρωτοπρόσωπη όταν η μάνα και ο πατέρας της Πέκολα θα αφηγηθούν τη δική τους παιδική ζωή και το πως γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν, αλλά και όταν ο τρίτος μιγάς, μάγος κατά δήλωσή του παιδόφιλος Παπάς καλείται να βοηθήσει την μικρή Πέκολα.

Το κέντρο της υπόθεσης είναι πολύ δυνατό και αποκαλύπτεται από την αρχή. Η μικρή Πέκολα έμεινε έγκυος από το μέθυσο πατέρα της. Αλλά το βιβλίο δε μένει μόνο σε αυτό. Ερευνά βαθύτερα τις συνθήκες και τα αίτια, τους χαρακτήρες και τις προθέσεις τους, τον τρόπο ζωής και τον τρόπο αντιμετώπισης από τους άλλους. Και με ένα λόγο εσωτερικό, απλό αλλά δυνατό, που αποδομεί πράγματα αντί να συνθέτει.

Θέλω να διαβάσω κι άλλα βιβλία της Τόνι Μόρρισον. Ίσως τελικά η γυναικεία οπτική στα πράγματα είναι αυτό που ίσως μου αλλάξει γνώμη για τη βορειοαμερικάνικη λογοτεχνία που στη μεγάλη της πλειοψηφία μου έχει αποδείξει ότι δεν απευθύνεται σε μένα.

Journal Entry 3 by karjim at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, December 22, 2012

Released 8 yrs ago (12/23/2012 UTC) at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένο το 2013!

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2012 στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.
Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλίαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.