Ο κύριος Επισκοπάκης (Η εξομολόγηση ενός δειλού: Νουβέλα)

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/9/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, December 09, 2012
O κύριος Eπισκοπάκης ζει συμβατικά. Πανικόβλητος στέκει πάντα απ΄ έξω και από εκεί παρατηρεί, χωρίς να αποτολμά να μπει στη ζωή και να τη βιώσει. Στα πενήντα περίπου χρόνια του συναντά όμως τον έρωτα. Eμπλέκεται εκών άκων στο παιγνίδι, ερωτεύεται με πάθος, αλλά, εντέλει, αποσύρεται. Προκρίνει την επιστροφή στην ασήμαντη καθημερινότητά του. Για να καλύψει την εμπλοκή του, να ξαναβρεί την πρότερη τάξη, δεν διστάζει να μεθοδεύσει και να οργανώσει το θάνατο της γυναίκας που αγάπησε. Η τιμωρία του όμως θα είναι τρομακτική.

Σημείωση: Επανέκδοση: "Καστανιώτης", 2007. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 1.7.2012. Χορηγός: Εθνική Τράπεζα. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, December 11, 2012
Μου άρεσε το βιβλίο. Δε με τρέλλανε αλλά μου άρεσε. Και το γράφω αυτό γιατί πρόσφατα κάποιος διαβάζοντας κριτική μου για βιβλίο με 7 αστεράκια συμπέρανε ότι δε μου είχε αρέσει.

Τι μου άρεσε; Μου άρεσε η εσωτερικότητα, το απόλυτο δόσιμο στα συναισθήματα που βγάζει αυτή η "εξομολόγηση". Είναι πράγματι μία εξομολόγηση. Μου άρεσε γιατί καλώς κρατήθηκε στο επίπεδο της νουβέλας και χαρακτηρίστηκε έτσι και όχι μυθιστόρημα. Μου άρεσε γιατί με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο ένας προφανώς πολύ "ήσυχος" ήρωας βγάζει τόση σιωπηλή "υστερία" στην ιστορία του. Μου άρεσε γιατί διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα. Και τέλος, μου άρεσε γιατί μου χάρισε ένα λεπτό εντελώς προσωπικού γέλιου όταν συνειδητοποίησα ότι η κεντρική μοιραία ηρωίδα Αντιγόνη είναι παντρεμένη με έναν λιμενόμπατσο ονόματι Σωτήρη. Αυτά είναι τα ονόματα των γονιών μου και οι εικόνες που δημιουργήθηκαν ήταν για μένα μόνο αστείες!

Αλλά πάντα υπάρχει ένα αλλά. Κάποιες σελίδες πριν το τέλος, οι αναφορές του ήρωα σε περιστατικά της παιδικής του ηλικίας δεν ταίριαζαν στην νουβέλα. Φαινόντουσαν σαν να προσπαθεί να τη μεγαλώσει λίγο, να την κάνει υποψία μυθιστορήματος. Δε χρειαζόταν να την παρατείνει, και ας το παραδέχεται και ο ίδιος ο συγγραφέας ότι κωλυσιεργεί. Η ιστορία όλη είναι μεν στην πλοκή της τραβηγμένη όμως είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που δε σε ξενίζει. Είναι ωραίο να μπορείς να γράψεις περίεργα πράγματα με τρόπο που να μην κλωτσήσει από ενστάσεις ο αναγνώστης.

Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το βιβλίο είναι η αρετή του: η εσωστρέφειά του . Και είναι πρόβλημα γιατί αυτό το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο αναγνωστών 2007, το πιο εξωστρεφές βραβείο για βιβλία, ένα βραβείο που παραδοσιακά απευθύνεται (και πρέπει να απευθύνεται) σε βιβλία με ευρεία απήχηση στο κοινό. Ήταν η μόνη χρονιά που το ΕΚΕΒΙ έβαλε επιτροπή κριτικών στο βραβείο. Και ήταν η μόνη χρονιά που το βραβείο πήγε σε ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και δεν το ήξεραν οι αναγνώστες. Δε φταίει βέβαια το βιβλίο γι' αυτό . Και δεν παύει να είναι ένα ωραίο βιβλίο. Αλλά εάν το βραβέιο δινόταν με το σημερινό τρόπο δεν υπήρχε περίπτωση να το έχει κερδίσει απέναντι σε βιβλία του Θέμελη, της Τριανταφύλλου, ή τη χαμένη βιβλιοθήκη του Δημήτριου Μόστρα του Μαμαλούκα.

Journal Entry 3 by karjim at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 17, 2012

Released 8 yrs ago (12/23/2012 UTC) at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένο το 2013!

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2012 στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.
Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλίαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.