Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/2/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, December 02, 2012
Αυτή είναι η ιστορία της επεισοδιακής φιλίας δυο κοριτσιών που συναντιούνται στην Αθήνα τη δεκαετία του ΄70. Η Άννα έρχεται από το Παρίσι, είναι η μοναχοκόρη μιας οικογένειας αυτοεξόριστων αριστερών. Η Μαρία έρχεται από την άλλη άκρη του πλανήτη, από την άλλη άκρη της πραγματικότητας: γεννήθηκε στην αποικιοκρατούμενη Αφρική. Η φιλία τους, από το δημοτικό ως τα φοιτητικά χρόνια, διακόπτεται απότομα: ένα απρόσμενο δραματικό γεγονός δίνει τέλος στις εντάσεις, στα αδιέξοδα, στις ανάγκες μιας ασφυκτικής σχέσης. Ύστερα από μερικά χρόνια συναντιούνται ξανά. Μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά κατά βάθος παραμένουν ίδιες. Πόσα θα καταφέρουν να αντέξουν για χάρη του παρελθόντος και της νοσταλγίας; Στο βιβλίο η προσωπική ιστορία διαπλέκεται με την πολιτική ζωή. Η Άννα - Μαρία, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η οικουμενική κυβέρνηση υπενθυμίζουν τις βαθύτερες δομές ενός πολιτικού συστήματος που όλοι μας έχουμε υποστεί: αυτό των ανθρωπίνων σχέσεων. Το νέο μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου μιλάει για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, για τη "δικτατορία" της γυναικείας φιλίας, για τις σκοτεινές περιοχές της παραίτησης και της ζήλιας, για τις σχέσεις που μας καταδιώκουν.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, October 22, 2013
Άλλο ένα βιβλίο της Μιχαλοπούλου που διαβάζω και με αφήνει με ανάμικτα συναισθήματα.

Αντικειμενικά ένα πολύ καλό βιβλίο. Άψογος χειρισμός γλώσσας, πολύ καλή δομή της ιστορίας, σωστή ψυχολογία ηρώων, εμβάθυνση στην πολιτική επιστήμη και φιλοσοφία αλλά με απλές καθημερινές εικόνες και ιστορίες. Νομίζω ΄'ενα βιβλίο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα μυθιστορήματος σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής.

Από τα λίγα βιβλία που καταπιάνονται με τον αναρχισμό σαν ιδεολογικό κίνημα και στάση ζωής και κυρίως από τα ελάχιστα με πολιτική άποψη που τοποθετούνται στις δεκαετίες του '80 και του '90 στο μεσουράνημα του Παπανδρέου και της προολυμπιακής φρενίτιδας. Η σχέση μεταξύ των δύο κοριτσιών πολύ βαθιά και ενδιαφέρουσα αρκετοί ενδιαφέροντες δεύτεροι ρόλοι.

Γιατί λοιπόν με άφησε με ανάμικτα συναισθήματα; Γιατί για άλλη μια φορά η Μιχαλοπούλου δείχνει να με κερδίζει εγκεφαλικά αλλά όχι συναισθηματικά και ψυχικά. Δεν έχει καταφέρει να με συνεπάρει με κανένα βιβλίο της παρόλο που θαυμάζω την τεχνική και την αρτιότητα. Μου δίνει την αίσθηση ότι τα βιβλία της δεν απευθύνονται σε μένα.

Τέλος πάντων για να είμαι δίκαιος, ήταν ένα καλό βιβλίο. Θα ξαναδιαβάσω Μιχαλοπούλου.

Journal Entry 3 by karjim at Kέντρο Υγείας in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, October 28, 2013

Released 7 yrs ago (10/28/2013 UTC) at Kέντρο Υγείας in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Προσοχή SPOILER

Τελικά μούφα ο τίτλος. Δεν την σκότωσε την καλύτερή της φίλη. Που για μένα θα έπρεπε να την είχε σκοτώσει δηλαδή , αλλά δεν την σκότωσε. Ο δε χαρακτήρας της φίλης της μου φάνηκε αρκετά οικείος, από αυτούς τους μαλάκες με το τεράστιο ΕΓΩ που το παίζουν κι επαναστάτες που θα αλλάξουν τον κόσμο. έχω γνωρίσει καμπόσους από δαύτους και είναι ο βασικότερος λόγος που είμαι επιφυλακτικός με τους αριστερούς και αναρχοαυτόνομους παρόλο που ιδεολογικά βρίσκομαι πιο κοντά τους.

Η απελευθέρωση έγινε στο κέντρο Υγείας Σκύρου όπου πέρασα το πρωινό της εθνικής γιορτής αντί για την παρέλαση γιατί εχθές έπεσα και έπαθα ΚΑΚΩΣΗ στο γόνατο και δεν μπορώ να περπατήσω. Ελπίζω να μην είναι μηνίσκου και να περνάει.

Ατάκα κακίας:
Φίλοι συζητούσαν για τη θαλασσοταραχή ταξιδεύοντας. Λίγη ώρα αργότερα έχει κοπάσει λίγο το κύμα και λέει ο ένας:
-Μαλάκωσε τώρα...
Και λέει ένας άλλος
- Μαλάκω είναι τώρα; Μαλάκω ήταν πάντα...

Απελευθερώνεται στο πλαίσιο του "Halloween 2: Το Challenge της Κακίας που διοργανώνουν απαισιότατοι φίλοι bookcrossers.

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.