Το άρωμα

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/2/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, December 02, 2012
Ένα τρομακτικό παραμύθι; - Ένα φιλοσοφικό θρίλερ; - Μια ερωτική φαντασία; Για τον Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, τον σκοτεινό ήρωα, μαθαίνουμε μόνο πως γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι, ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς με δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός που τρομάζει τους πάντες με την παντελή έλλειψη κάθε μυρωδιάς έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Καταγράφει στην ατελείωτη τράπεζα της μνήμης του όλες τις μυρωδιές που συναντά στο δρόμο του, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή εκείνη που θα διαλέξει. Η μακριά πορεία του στο βασίλειο των οσμών θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη θέση του ημίθεου που παρασύρει τα πλήθη με μοναδικό όπλο το ύψιστο και συγκλονιστικότερο άρωμα που υπάρχει. Αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, March 20, 2013
Μάλλον ξέμεινα τελευταίος από όλους τους φίλους και γνωστούς που δεν είχα διαβάσει ακόμα αυτό το βιβλίο. Δικαίως θεωρείται κλασσικό, δικαίως έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από όλους, δε θα πρωτοτυπήσω.
Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα και τον ήρωά του. Με έντονα κάποια στοιχεία μαγικού ρεαλισμού κυρίως σε ότι αφορά στην αναγόρευση της όσφρησης ως θεμελιώδους αίσθησης για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Το βιβλίο δεν ξεφεύγει ποτέ από τη βασική του ιδέα: Ένας στην ουσία του κακός και αμοραλιστής άνθρωπος που γεννιέται χωρίς δική του μυρωδιά, κατέχει σε υπερφυσικό βαθμό το χάρισμα της όσφρησης. Αντιλαμβάνεται, αναλύει και αποδομεί όλα τα αρώματα και τις μυρωδιές, διαισθάνεται τα συναισθηματα που αυτές προκαλούν στους ανθρώπους, καταλαβαίνει πως μπορούν να παραχθούν και αφιερώνει τη ζωή του στο να φτιάξει το ωραιότερο άρωμα που έχει υπάρξει στη γη, ένα άρωμα που προέρχεται από άνθρωπο, ζωή και θάνατο και όχι κάποιο φυσικό ή χημικό στοιχείο.
Νομίζω ότι είναι περίπτωση βιβλίου με το ιδανικότερο τέλος που θα μπορούσε να έχει κάτι που συχνά στα βιβλία αποτελεί το αδύνατο σημείο τους. Εξαιρετική κάθαρση, σε ένα βιβλίο που αποπνέι λογοτεχνία χωρίς καν να το προσπαθεί ιδιαίτερα.

Journal Entry 3 by karjim at -- Somewhere in town in Chalkida - Χαλκίδα, Evia Greece on Wednesday, October 23, 2013

Released 7 yrs ago (10/23/2013 UTC) at -- Somewhere in town in Chalkida - Χαλκίδα, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές βλέπω ότι το βιβλίο πιάστηκε κιόλας και είμαι πολύ χαρούμενος!

Λοιπόν το βιβλίο έχει έναν από τους πιο κακούς ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με απόλυτη έλλειψη κάθε ηθικής αναστολής. Δεν υπήρχε πιο ταιριαστό βιβλίο για να απελευθερώσω σε αυτό το challenge κακίας (δείτε την κριτική μου παραπάνω). Έξω από κινηματογράφο που παίζει το "Εγώ ο απαισιότατος 2" στη Χαλκίδα γιατί το βιβλίο έχει γυριστεί και ταινία.

Αφιέρωμα ατάκες κακίας:
Παρέα βλέπει τον "Τελευταίο των Μοϊκανών" όπου συμβαίνουν τα όσα μύρια. Στο τέλος της ταινίας που έχει χάπι εντ και ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις μένει αγκαλιά με το κορίτσι στον καταρράκτη ακούγεται η εξής στιχομυθία:
-Τι άλλο να ζητήσεις πια απ' τη ζωή σου;
- Έ ένα τριαράκι στο Παγκράτι...

Απελευθερώνεται στο πλαίσιο του " Halloween 2: Το Challenge της Κακίας" που διοργανώνουν κάτι απαίσιοι bookcrossers.

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Journal Entry 4 by wingAnonymousFinderwing at Chalkida - Χαλκίδα, Evia Greece on Wednesday, October 23, 2013

Journal Entry 5 by elanlo at Chalkida - Χαλκίδα, Evia Greece on Wednesday, October 23, 2013

Journal Entry 6 by elanlo at Δικαστήρια in Chalkida - Χαλκίδα, Evia Greece on Wednesday, April 09, 2014

Released 6 yrs ago (4/9/2014 UTC) at Δικαστήρια in Chalkida - Χαλκίδα, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Άργησα να το τελειώσω λόγω του υπερφορτομένου προγραμματος του σχολείου όμως ήταν ένα υπέροχο βιβλίο που πραγματικά άξιζε το χρόνο! Σήμερα που βρήκαμε χρόνο το αφήσαμε με τις φίλες μου στο παρκάκι διπλα στο δικαστήριο...αγαπημένο μας σημείο στην πόλη!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.