Είναι αμαρτία να σκοτώνεις αηδόνι (όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια)

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/2/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, December 02, 2012
"Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια".
Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άττικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό "κοτσύφι" αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο...
Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, η Χάρπερ Λη εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ΄30.
Τα φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη...
Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1962, από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν, σε μια "κλασική" ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, December 10, 2012
Αν δεν έβλεπα το όνομα της συγγραφέως δε θα ήμουν σίγουρος για το ποιο ήταν αυτό το βιβλίο των εκδόσεων "Η σύγχρονη Αμερική" που αγόρασα από φιλανθρωπικό bazaar. Τελικά κατάλαβα ότι ήταν το πασίγνωστο best seller και all time classic "To kill a mockingbird" που στα ελληνικά μεταφράστηκε και ως βιβλίο και ως ταινία "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια". Το εξώφυλλο, το χαρτί, το πολυτονικό, αλλά και η κακή απόδοση του τίτλου (όταν το ίδιο βιβλίο έχει γίνει και ταινία με άλλη μετάφραση) μαρτυρούν την ηλικία του. Παρόλα αυτά χάρηκα που το διάβασα.

Στην αρχή οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνθηκα μία δυσφορία που πήγαζε κυρίως από την σχετική αποστροφή μου προς τη βορειοαμερικάνικη λογοτεχνία. Το βιβλίο διάχυτο από τη νωθρότητα, τη ζέστη, τη θρησκοληψία και την σχετική αμορφωσιά του Αμερικάνικου επαρχιακού Νότου, μου φαινόταν ότι δε θα με ενδιαφέρει σαν θέμα. Με κράτησε το γεγονός ότι ήταν γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο από ένα οκτάχρονο κορίτσι. Και αυτό είναι ολόκληρο το βιβλίο. τα δυόμισυ χρόνια της ζωής ενός αγοροκόριτσου του Νότου, με έναν πατέρα δικηγόρο, ιδιόμορφο για τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας, έναν μεγαλύτερο αδερφό που θαυμάζει, αγαπά αλλά και τσακώνεται μαζί του και έναν φίλο των καλοκαιριών της, που έχει υποσχεθεί να την παντρευτεί όταν μεγαλώσει.

Με χιούμορ και έναν απόλυτα αφελή αλλά και αφοπλιστικό στην ειλικρίνειά του τρόπο η μικρή Σκουτ περιγράφει τις συνήθειες των μεγάλων στη μικρή κομητεία του Μαίηκομπ, τις ιδιομορφίες των ανθρώπων, τη θρησκευτική τους διάκριση σε Μεθοδιστές και Βαπτιστές, τον πλήρη διαχωρισμό λευκών και μαύρων τη δεκαετία του 30. Ορφανή από μητέρα αλλά με έναν αγαπημένο και συνένοχο στις σκανταλιές αδερφό, μεγαλώνουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο και με μία εξ αποστάσεως αλλά ιδιαίτερη επιρροή ενός από τους πιο θετικούς ήρωες λογοτεχνίας που έχω δει ποτέ. Του Άττικους Φιντς, του δικηγόρου πατέρα, που βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους, συστήνει υπομονή και τη διάθεση να βλέπει κανείς τα πράγματα και από τα μάτια του άλλου, με αξιοπρέπεια και αυξημένη συνείδηση καθήκοντος.

Εν γνώσει των προβλημάτων στα οποία πρόκειται να υποβάλλει τον εαυτό του και τα παιδιά του, ο Άττικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση του μαύρου Τομ Ρόμπινσον που κατηγορείται για βιασμό μίας λευκής κοπέλας, κόρης ενός μέθυσου τεμπέλη, όπου ενεπλάκη χωρίς ο ίδιος να φταίει. Το βιβλίο περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία της συλλογικής συνείδησης σε μία κλειστή κοινωνία, όπου άσχετα από το γεγονός ότι όλοι ενδόμυχα διαισθάνονται την αθωότητα του μαύρου κυρίως λόγω της σθεναρής υπεράσπισής του από έναν αξιόλογο άνθρωπο, θεωρούν ότι η ιδιότητα του μαύρου που κατηγορείται από λευκό, είναι αρκετή για να οδηγήσει τον κατηγορούμενο στην ενοχή και τη θανατική ποινή. Και παρά τη "δικαίωση" του πατέρα κατηγόρου, η τραγική του απογύμνωση στα μάτια της κοινωνίας από την υπόθεση αυτή θα γεννήσει έναν εχθρό για το δικηγόρο και όσους βοήθησαν το μαύρο στην υπεράσπισή του με μίσος αλλά και θρασυδειλία.

Το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί διδακτικό και μονοδιάστατο και έχει γνωρίσει πολεμική γι' αυτό. Όμως για μένα η συγγραφέας (που δεν έγραψε ποτέ κάτι άλλο από το 1960 που εκδόθηκε αυτό) έχει κάνει την κινηση ματ. Χρησιμοποιώντας την αθωότητα της παιδικής ματιάς στα πράγματα, μιας ματιάς που η γονική καθοδήγηση δεν προσπαθεί να καπελώσει αλλά να τη βοηθήσει να αναπτυχθεί αυτόνομα και να κάνει διαπιστώσεις μόνη της έστω και λανθασμένες, μπορεί να περάσει με φυσικότητα και ρεαλισμό πολλά μηνύματα, πολύ περισσότερα από απλώς το αντιρατσισμό.
Γιατί μόνο ένα παιδί μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα: "Όχι Τζεμ. εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπων: Άνθρωποι" .

Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών και είμαι δικηγόρος. Θα ήθελα να βαυκαλίζομαι και να πιστεύω ότι στη ζωή μου πίστευα και δρούσα πάντα σαν τον Άττικους Φιντς. Ότι αυτόν τον τρόπο σκέψης και ανάλυσης δίνω στα παιδιά μου. Ότι ήμουν και θα παραμείνω συνεπής, αξιοπρεπής και ενσυνείδητος. Αλλά επειδή η ζωή είναι πονηρή και πολλά μπορούν να σε βγάλουν από το δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις, είναι καλό να τον ξαναβρίσκεις μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ας είναι όσο διδακτικό θέλει το βιβλίο. Εμένα μου έκανε καλό.

Journal Entry 3 by karjim at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 17, 2012

Released 8 yrs ago (12/23/2012 UTC) at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένο το 2013!

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2012 στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.
Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλίαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.