Η Πάπισσα Ιωάννα

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/2/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, December 02, 2012
Το πρωτότυπο κείμενο:
Η γνήσια "αφορισμένη" έκδοση του 1866 στη γοητευτική αρχαϊζουσα καθαρεύουσα του εξαίρετου Συριανού συγγραφέα που συγκλόνισε με το έργο του όλο τον 19ο αιώνα.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, December 06, 2012
Αν το έργο ήταν σύγχρονο, πιθανότατα δε θα το βαθμολογούσα με δέκα αστεράκια. Όχι γιατί είμαι της άποψης ότι τα κλασσικά είναι ανυπέρβλητα και φυσικά αριστουργήματα οπότε βαθμολογώ βάσει Κανόνα, αλλά γιατί είμαι πεπεισμένος ότι ενα έργο που γράφτηκε ενάμισυ αιώνα πριν, σε απόλυτη καθαρεύουσα και μπορεί να διαβάζεται ακόμη προκαλώντας τόση ευχαρίστηση δεν μπορεί παρά να είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο και για τη σύγχρονη εποχή και του αξίζουν και μόνο γι' αυτό τα δέκα αστεράκια.

Το θέμα του βιβλίου είναι λίγο πολύ γνωστό. Υπάρχει ένας θρύλος ότι στα μέσα περίπου του 9ου μ.Χ. αιώνα, μία γυναίκα ονόματι Ιωάννα, κατάφερε να ανέλθει στην ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας και να γίνει Πάπας για λίγα χρόνια. Όταν ανακαλύφθηκε διαγράφηκε από κάθε επίσημη πηγή ακόμα και το όνομα, αλλά σαν θρύλος αναπαρήχθηκε από κάμποσους μελετητές. Ο Ροΐδης έμαθε το θρύλο στη Γένοβα και μελέτησε την όποια σχετική βιβλιογραφία. Έτσι το βιβλίο παρακολουθεί την ιστορία της πανέξυπνης και ικανότατης νεανίσκης Ιωάννας που ξεκίνησε ορφανή από τη Γερμανία, πέρασε από Ελβετία και Αθήνα με το σύντροφό της μοναχό Φρουμέντιο σαν άντρας μοναχός και κατέληξε στη Ρώμη μέχρι την εκλογή της σε Πάπα και την τραγική αποκαλυψη και αποκαθήλωσή της.

Το ιστορικό της υπόθεσης και αν ο θρύλος ισχύει ή όχι δε μας απασχολεί πια. Απασχόλησε του συγχρόνους του Ροΐδη που πολλάκις άσκησαν δριμύτατη κριτική ιστορικής φύσεως. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω σήμερα αν κανείς θα ασχολούνταν με την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων του μυθιστορήματος, όταν έχει τόσα πράγματα να απολαύσει σε αυτό το βιβλίο.

Πρώτα απ' όλα το ύφος. Αν κρίνουμε ότι την εποχή του Ροΐδη άκμασε ο ρομαντισμός, δεν υπάρχει πιο ανατρεπτικό ύφος για την εποχή. Το ύφος του βιβλίου είναι ρεαλιστικό, σατιρικό, καυστικό και μοι΄ζει τόσο σύγχρονο και σήμερα χωρίς να θυμίζει ρομαντισμό σε τίποτα. Τα πάντα περνάνε από λεπτή ειρωνεία που ενίοτε γίνεται ηχηρός σαρκασμός είτε όταν μιλάει για τις συνήθειες των καθολικών ή ορθόδοξων μοναχών ο συγγραφέων, είτε όταν βάζει στο κείμενο συγχρόνους του, καυτηριάζοντας συνήθειες, τρόπους και πρόσωπα. Σκέψεις του όπως γιατί η ορθόδοξη Λειτουργία πρέπει να κρατάει τόσο πολύ, γιατί έχει τόσο ενοχλητική ένρινη μουσική, γιατί οι ορθόδοξοι κληρικοί θεωρούν τη νηστεία, την απλυσιά, την αξυρισιά ως ενδείξεις πίστεως δεν παύουν ποτέ να είναι επίκαιρες ειδικά σε αντιδιαστολή με τη φαντεζί δυτική καθολική εκκλησία. Όχι βέβαια ότι εκείνη δεν σατιρίζεται στο βιβλίο. Οι σχεδόν πλήρης αποχή από τη νηστεία, τα κοινοβιακά μεικτά μοναστήρια που φρόντιζαν να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των μοναχών των σεξουαλικών μη εξαιρουμένων, η άσκηση κοσμικής εξουσίας , ο άκρατος υλισμός και απουσία πνευματικότητας του καθολικισμού που ασχολούνταν με τα δόγματα και τη διανόηση της θρησκείας πολύ λιγότερο από ότι με την επιβολή φόρων και τη συνεργασία με τκάθε τοπική εξουσία. Οι απόψεις του κοφτερές σαν λεπίδι μέσα στο χιούμορ τους, ήταν φυσικό ότι θα οδηγούσαν στον αφορισμό του βιβλίου πό την Ορθόδοξη Εκκλησία (εξάλλου υπαινίσσεται στο βιβλίο ότι στην ανατολική εκκλησία η Ιωάννα ως άντρας είχε μεγαλύτερη "πέραση" απ' ότι στα δυτικά μοναστήρια).

Και παρόλο το σπινθηροβόλο πνεύμα του βιβλίου ενάμισυ αιώνα μετά έρχεται και η ίδια η γλώσσα να σε καθηλώσει. Σχεδόν πείστηκα ότι αυτή τη λεπτή ειρωνεία βαθύτατα εγκεφαλικού χιούμορ δεν μπορεί να την αποδώσει πλέον με τόση επιτυχία η δημοτική από ότι η καθαρεύουσα. Δύο πράγματα βοηθάνε σε αυτό. Οι γενικές που πλέον χρησιμοποιούνται ελάχιστα στην καθομιλουμένη και πάνω απ' όλα το μεγαλύτερο ατού το βιβλίου: ΟΙ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ!

Δεν έχω διαβάσει στη ζωή μου, ωραιότερες, πιο έξυπνες, πιο απροσδόκητες και ανατρεπτικές παρομοιώσεις. Καλύτερες από του Ξανθούλη - που κι αυτός το 'χει με τις παρομοιώσεις. Νομίζω ότι κανένας αναγνώστης δε θα αντιληφθεί τη δύναμη μίας παρομοίωσης στο λόγο αν δε διαβάσει αυτό το βιβλίο.

Απολαυστικό σαν τσιγάρο μετά από αιφνίδιο σεξ!

Journal Entry 3 by karjim at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 17, 2012

Released 8 yrs ago (12/23/2012 UTC) at Christmas Carols 2012 in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένο το 2013!

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2012 στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.
Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλίαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.