Κάϊν

Registered by argram of Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on 10/31/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by argram from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, October 31, 2012
Ένας Θεός νάρκισσος, προικισμένος με μια εξαιρετικά ευέλικτη συνείδηση, που συμφωνεί μαζί του ό,τι κι αν αυτός κάνει, κι ένας πρώιμος αντάρτης, ο Κάιν, είναι οι πρωταγωνιστές του πιο απολαυστικού μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου, που έμελλε να είναι το τελευταίο του.

Η Bίβλος, ένα από τα πιο άγρια βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ και που, κατά τον διάσημο νομπελίστα συγγραφέα, δεν θα έπρεπε να πέφτει ποτέ στα χέρια των παιδιών, ξαναγράφεται από τον ίδιο με απρόβλεπτο τέλος, δίνοντας την ευκαιρία για έναν σπαρταριστό διάλογο μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Εξάλλου «η ιστορία των ανθρώπων είναι η ιστορία της ασυνεννοησίας τους με το Θεό – ούτε αυτός καταλαβαίνει εμάς, ούτε εμείς εκείνον».

Journal Entry 2 by argram at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, November 21, 2012

Released 7 yrs ago (11/21/2012 UTC) at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο αυτό θα γίνει ring. Για περισσότερες πληροφορίες τσεκάρετε το αντίστοιχο θέμα στο φόρουμ όπου εξηγούνται όλα με λεπτομέρειες.

http://www.bookcrossing.com/forum/28/485902

Oρίστε και η λίστα

Mirana_Neko
StrangeEmily
Panost
Lessalive
Elenaiah
taxidiarikopoul
a1pha
maria-gr
eleftherita
efou

Journal Entry 3 by Mirana_Neko at Volos - Βόλος, Magnisia Greece on Wednesday, December 05, 2012
To πήρα πριν απο λίγο.... Θα το διαβασώ και απο δευτερα θα το στείλω στην StrangeEmily... Όταν το τελειώσω θα γράψω και τα σχολιά μου...

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Το βιβλίο εστάλη σήμερα το πρωί στα Τρίκαλα... Η γνώμη μου τώρα... Δυστυχώς δεν κατάφερα να το τελειώσω αν και μικρό... Και δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου άρεσε ή όχι... Δηλαδή μου άρεσε το ότι ο συγγραφέας πάτησε σε μια γνωστή ιστορία και την έδωσε με τον δικό του χιουμοριστικό και ιδιαίτερο τρόπο, το έκανε και λίγο πιο σύγχρονο... Αλλά με δυσκόλεψε και με ενόχλησε πλύ στο μάτι το οτι δεν υπήρχαν παράγροφοι και τα μονο σημεία στίξης ήταν η τελεία και το κώμα. Δεν ξεχώριζα τους διαλόγους και δυσκολευόμουν να ξεχωρίσω ποιος έλεγε τι... Αυτός και μόνο ήταν ο λόγος που το άφησα περίπου στη μέση... Παρ' ολα αυτά ευχαριστώ πολύ τον argram που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σ'αυτό το ring.. Καλή ανάγνωση στους υπόλοιπους.

Journal Entry 4 by StrangeEmily at Trikala, Trikala Greece on Wednesday, December 12, 2012
Μόλις το παρέλαβα, ευχαριστω argram για το bookring και Mirana Neko που το έστειλες!

Journal Entry 5 by StrangeEmily at Trikala, Trikala Greece on Thursday, December 27, 2012
Γενικά θα χαρακτήριζα το μυθιστόρημα (ή αφήγημα) με τρεις λέξεις: ιδιοφυές, ανάλαφρο και σαρκαστικό.

Ήταν απολαυστικό βιβλίο, και μπορώ να πω πως η ανάγνωση κυλούσε σαν το νεράκι. Σε σχέση με το "περί τυφλότητας" του ίδιου, το μόνο που είχα διαβάσει, δεν με "βαρυνε", οπως περίμενα. Διασκέδασα με την τόλμη του και συμφώνησα σε πολλά σημεία. Καλό είναι να βλέπουμε τον παραλογισμό των μύθων στους οποιους βασίζεται μια κυρίαρχη θρησκεία σαν την Χριστιανική.
Από την άλλη η σκωπτική του διάθεση και η ελαφρότητα, μερικές φορές μου έδιναν την εντύπωση πως απλά ο Σαραμάγκου διασκέδαζε γράφοντας κάτι εύκολο. Τριάντα σελίδες πριν το τέλος και ακόμα αναρωτιόμουν πού το πάει: οκ, ξέρουμε οι περισσότεροι πόσο παράλογες ειναι οι ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης. Θέλει να μας πει πως δεν υπάρχει θεός; Τα βάζει με τους Ισραηλίτες; Γράφει μια σατιρική νουβέλα για την Παλιά Διαθήκη; Τον ελκύουν οι εποχές που οι πρωτόγονοι άνθρωποι εφεύραν ιστορίες και δημιουργούσαν μύθους για άπονους και αιμοχαρείς θεούς; Ή απλά κριτικάρει την ανθρώπινη φύση και την άβουλη πίστη; μάλλον προς το τελευταίο κλίνω, αφού διάβασα και τις τελευταίες σελίδες. Ο Σαραμάγκου εξυμνεί το κριτικό πνεύμα και το ρεαλισμό ενός ανθρώπου σαν τον Κάϊν. Μιλά για τον εαυτό του.

Έχοντας στο νου ότι είναι το τελευταίο του βιβλίο, είχα και την αίσθηση μιας κάποιας βιασύνης, δεν ξέρω αν έχετε και εσείς την ίδια εντύπωση από τη γραφή. Η μετάφραση ήταν καλή, αλλά σε 2-3 σημεία δεν με ικανοποίησε. Δεν ξέρω Πορτογαλικά, έχω την υποψία όμως ότι κάποια έχουν μεταφραστεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και της δικής μας γλώσσας.

ΥΓ. Βρίσκω πολύ έξυπνη την κατάληξη.

Έφυγε σήμερα με συστημενο στον panost! Eυχαριστώ argram, καή ανάγνωση στους επόμενους!


Journal Entry 6 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, January 04, 2013
Κατι οι διακοπες, κατι τα Χριστουγεννα, κατι οι αδειες, επιτελους στα χερια μου! :)

Journal Entry 7 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, January 07, 2013
Σας βεβαιώ ότι είμαι φαν του Σαραμάγκου αλλά αυτό το βιβλίο με απογοήτευσε οικτρά. Δεν ξέρω πώς να το γράψω. Δε με δυσκόλεψε το στυλ και το ύφος, άλλωστε έχω διαβάσει το Περί τυφλότητας και το Περί φωτίσεως, οπότε ξέρω πώς γράφει και μου αρέσει. Μάλλον είμαι πολύ οπισθοδρομικός ή θεοσεβούμενος για τα γούστα του βιβλίου. Διακρίνω μια κατά μέτωπον επίθεση στον Θεό, με ειρωνίες και αναχρονισμούς που αν είσαι κατά όσων παίζουν με τον Θεό δεν θα σου αρέσει. Είμαι ανοιχτόμυαλος, είμαι δεκτικός, τείνω προς την ανεξιθρησκεία και όχι δεν νηστεύω, ούτε πάω Κυριακές στην Εκκλησία. Όμως αυτή η ελαφριά ειρωνεία, αυτή η επίθεση, αυτά τα σχόλια περί Θεού, εγωισμού Του, χλευασμός απέναντι στη Δημιουργία κλπ. με ενόχλησαν. Ελπίζω να μην γράφει έτσι και στο Το κατά Ιησού ευαγγέλιο γιατί θα απογοητευτώ πλήρως.

Με ξένισε η ικανότητα του Κάιν να υπερ-πηδά παρόντα και μέλλοντα και να είναι αυτόπτης μάρτυς σε κατακλυσμό, Σόδομα και Γόμορρα, Μωϋσή, Ιησού του Ναυή, να βρίσκει ο συγγραφέας την ατέλεια και το παράλογο στην Παλαιά Διαθήκη και να το στηλιτεύει. Επίσης ο άγγελος με την πύρινη ρομφαία να δελεάζεται από τα κάλλη της Εύας και να της φέρνει φρούτα από τον Παράδεισο ώσπου να ζήσουν; Και ο Κάιν να αναπαράγει απογόνους του Νώε μιας και οι γαμπροί του δεν ήταν τόσο δεξιοτέχνες; Τρόμαξα, ξαφνιάστηκα και στενοχωρέθηκα. Δεν είναι Σαραμάγκου αυτό. Η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα συνοθύλευμα ιστορικών γεγονότων και μύθων κι ίσως να μην αντιπροσωπεύουν μόνον έναν τρόπο σκέψης. Η προσωποποίηση των λαθών του Θεού όταν σαφέστατα δεν είναι τέτοια η πρόθεσή Του και οι κατηγορίες εναντίον Του δεν είναι και το καλύτερό μου, ειδικά από έναν τέτοιο άνθρωπο του πνεύματος. Ευχαριστώ όμως για την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτό το ρινγκ.

Journal Entry 8 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Monday, January 14, 2013
Είναι στα χέρια μου.
Ευχαριστώ πολύ panost!
Ευχαριστώ και σε σένα argram!
Δεν έχω ξαναλάβει βιβλίο με προειδοποίηση-κατάρα!
Δεν είναι κακή ιδέα!
Ακόμη και οι bookcrossers φοβέρα θέλουν! :)

Journal Entry 9 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Tuesday, February 05, 2013
Εγώ για να πω την αμαρτία μου βαρέθηκα λίγο,γι'αυτό και καθυστέρησα να το τελειώσω.
Μπορώ να καταλάβω τι τον ώθησε να το γράψει και φαντάζομαι πως θα το καταευχαριστήθηκε,αλλά σε ελάχιστα σημεία με παρέσυρε με την γραφή του.
Ένιωσα μια μικρή απογοήτευση λοιπόν γιατί περίμενα να ξαναβρώ τις υπέροχες, πνευματώδεις,μακριές προτάσεις του.

Journal Entry 10 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Tuesday, February 05, 2013

Released 7 yrs ago (2/5/2013 UTC) at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Συστημένο για την Elenaiah.

Journal Entry 11 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, February 09, 2013
Μου το έστειλε η αγαπημένη Lessalive!

Journal Entry 12 by elenaiah at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, February 22, 2013

Released 7 yrs ago (2/22/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Τι βλακεία ήταν αυτή.Τι χάσιμο χρόνου.Έχει μπερδέψει τα αυγά με τα πασχάλια και χώνει τον Κάιν παντού.Χωρίς περαιτέρω σχόλια,από τις χειρότερες μπούρδες και κοτσάνες που έχω διαβάσει!!!!

Journal Entry 13 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, February 24, 2013
Το βιβλίο μου το έδωσε η μέλλουσα μαμά και πάντα κούκλα elenaiah στη σημερινή μηνιαία συνάντηση.
Θα το διαβάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται ...

Journal Entry 14 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Saturday, March 02, 2013
Όπως όλα τα βιβλία του Σαραμάγκου που έχω διαβάσει έτσι μου άρεσε και αυτό. Το διάβασα μέσα σε 2 ημέρες και έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει ουκ ολίγες φορές.
Τελικά ο Κάιν δια χειρός Σαραμαγκου ενδύθηκε ένα σωρό ρόλους. Από αδελφοκτόνος και οριστικά εκδιωχθείς, έγινε περιπλανόμενος, πατητής πηλού, θυρωρός, εραστής, Άβελ, πεταλωτής, ιδιοκτήτης γαϊδάρου, συμβουλάτορας, πατέρας, μούτσος κιβωτού. Πάνω απ΄ όλα όμως ήταν ένας μεγάλος αμφισβητίας και μάλιστα του Θεού. Ανατρεπτικός, σαρκαστικός, επαναστάτης ώρες ώρες, δε χαρίστηκε σε λάθη αφού είχε ήδη παραδεχτεί όλα τα δικά του.
Ωραίο βιβλίο αν και δύσκολης αποδοχής από την πλειοψηφία.

Συνεχίζει σήμερα προς τον επόμενο. Ο Κάιν έδωσε ραντεβού σε σταθμό μετρό για να καταφύγει στα χέρια του a1pha.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία της ανάγνωσης.

Journal Entry 15 by winga1phawing at Agios Dimitrios - Άγιος Δημήτριος, Attica Greece on Saturday, March 02, 2013
Μου το έδωσε η taxidiarikopoul αφού καταφέραμε και βρεθήκαμε στο σωστό εκδοτήριο εισιτηρίων! :-)

Υ.Γ.1: Η χειρόγραφη σημείωση στο βιβλίο είναι τρομακτική!!!
Υ.Γ.2: Μερικοί σταθμοί μετρό έχουν δύο εκδοτήρια εισιτηρίων :-)

Journal Entry 16 by winga1phawing at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Wednesday, March 06, 2013
Ήταν το πρώτο βιβλίο του Σαραμάγκου που διάβασα, μου άρεσε και χάρηκα.

Το βιβλίο δεν είναι παρά ένα Best Of (ένα Hall of Fame, ένα Top 10 τέλος πάντων) της αγάπης του Κυρίου για το δημιούργημά Του, ειδικότερα για τους πιστούς Του· εντάξει, δεν πιστεύω να με πιστέψατε. Πού είναι η Νοταρά να φωνάξει "Σόδομα και Γόμορρα" και να δώσει σε αυτή τη διατριβή το soundtrack που της αξίζει;!

Καλογραμμένο, έξυπνο, νομίζω δημιουργεί πολύ καθώς πρέπει αμφιβολίες για το ποιόν του Κυρίου, πολύ σωστά τα λέει ο δολοφόνος ο Κάιν. Άσε που αυτό το βιβλίο με κάνει να πιστέψω ότι πράγματι ο Θεός έκανε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν, κοινώς «σαν τα μούτρα μου» (με το συμπάθιο, φωτιά θα πέσει να μου κάψει το journal entry!).

Κατά τα λοιπά, αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά τον διάσημο τρόπο στίξης του Σαραμάγκου έχω να παρατηρήσω πως δεν με δυσκόλεψε καθόλου, αλλά ίσως φταίει που γενικότερα ήταν εύκολο το βιβλίο.

Αυτά τα ολίγα, ευχαριστώ πολύ argram για το ring!

Υ.Γ.: Με κίνδυνο να πέσει ξανά φωτιά στο journal entry, προτείνω σε όποιον του άρεσε αυτό το βιβλίο να διαβάσει Κωστάκη Ανάν. Ξέρει και από στίξη.

Journal Entry 17 by winga1phawing at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 12, 2013

Released 7 yrs ago (3/12/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο ταχυδρομήθηκε συστημένο σήμερα το πρωί (12/03/2013) προς τη maria-gr.
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 18 by maria-gr at Rethymno-Ρέθυμνο, Rethymno Greece on Wednesday, March 13, 2013
Θαύμα! Θαύμα! Χθες το έστειλε ο a1pha σήμερα το έλαβα. Μάλλον εξιλέωση των ΕΛΤΑ για το άλλο βιβλίο που δεν ήρθε ποτέ. Τρέχω τώρα να το αρχίσω για να μην πέσει πάνω μου η κατάρα του Τουταγχαμών.

edit: (προσεχώς σχόλια)

Journal Entry 19 by maria-gr at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Friday, March 29, 2013

Released 7 yrs ago (3/28/2013 UTC) at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο έφυγε χθες το απόγευμα συστημένο για την eleftherita.

Journal Entry 20 by eleftherita at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, April 01, 2013
Το παρέλαβα σήμερα συστημένο από την maria gr - τι χαρά όταν στο φέρνουν σπίτι και δεν χρειάζεται να τρέχεις στα ΕΛΤΑ! Έβαλα στην άκρη ένα άλλο που παλεύω μερικές μέρες τώρα και το διάβασα μονορούφι, χωρίς σταματημό. Είναι ο τρόπος γραφής του Σαραμάγκου αλλά και η γρήγορη διήγηση της ιστορίας που δε με κουρασαν καθόλου. Το θέμα που πραγματεύεται, η αιρετική πλοκή και η αυθάδειά του με τράβηξαν εξαρχής, αφού γενικά μου αρέσουν τα παραθρησκευτικά και μεταφυσικά.
Ευχαριστώ πολύ argram για το ring!
Θα το δώσω στην efou πιθανότατα στο επόμενο μιτάπ της θεσ/νίκης!

Journal Entry 21 by efou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, April 08, 2013
got it! ευχαριστώ!

Journal Entry 22 by efou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Tuesday, May 07, 2013
μου άρεσε πάρα πολύ! ευφυές, όπως όλα τα βιβλία του Σαραμάγκου, γοητευτικά αιρετικό και συμβολικό. πολλές από τις ανησυχίες και αμφισβητήσεις σχετικά με το θεό τις μοιράζομαι και εγώ η ίδια, οπότε ταυτίστηκα αρκετά! και το τέλος, ω το τέλος, πόσο υπέροχο! πολύ χάρηκα που το διάβασα!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.