Υπόθεση Τζέικομπ

by Landay William | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 10/29/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, October 29, 2012
Σε προάστιο της Βοστόνης ένας έφηβος δολοφονείται άγρια. Ο διακεκριμένος βοηθός εισαγγελέα Άντριου Μπάρμπερ δεν διστάζει να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, παρότι το θύμα ήταν συμμαθητής του γιου του. Οι κάτοικοι είναι μουδιασμένοι από το σοκ, αλλά έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στις ικανότητες του Άντριου.
Αναπάντεχα, έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία που υποδεικνύουν ως βασικό ύποπτο το γιο του Άντριου, τον Τζέικομπ, έναν δυσπρόσιτο έφηβο κλεισμένο στον εαυτό του. Τα Μέσα Ενημέρωσης οργιάζουν, φήμες διαδίδονται στη μικρή πόλη, άνθρωποι συνθλίβονται χωρίς ελαφρυντικά. Ο Άντριου Μπάρμπερ θα αντιμετωπίσει τρομακτικά ηθικά διλήμματα και με κάθε τίμημα θα προσπαθήσει να σώσει το γιο του. Βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι είναι αθώος, αλλά δεν αρκεί η δύναμη της ψυχής για να πείσει τους ενόρκους. Όταν τα κίνητρα όλων των πρωταγωνιστών αποκαλυφθούν, ο χορός των σκιών θα μετατραπεί σε θρίλερ με απρόβλεπτο ένοχο.
Εσείς, μέχρι πού θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε την οικογένειά σας;

feltre
tiffany1972
nebula7
taxidiarikopouli
dreamy24
maltrebus
mauve sirene
elenaiah

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, October 29, 2012
Ειλικρινά έχω μείνει άφωνος. Πολύ δυνατό θριλεράκι στο οποίο, αν και διαφημίζεται ως δικαστικό θρίλερ, είναι τόσο καλά επιχρισμένο με νότες κοινωνιολογίας που δεν το προσπερνας γρήγορα, ούτε το αντιμετωπίζεις ελαφρά. Νομίζετε ότι το στόρι είναι το γνωστό "γιος βοηθού εισαγγελέα είναι ύποπτος φόνου και δικάζεται, οπότε δείτε μέχρι το τέλος αν είναι αθώος ή όχι"; Χαχα! Ναι αυτή είναι η κεντρική ιδέα ΑΛΛΑ η δίκη, οι περιπέτειες και οι αμφιβολίες αρχίζουν να διαβρώνουν τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Ειδικά όταν ο βοηθός εισαγγελέα Άντριου Μπάρμπερ έχει κρύψει και ξεπεράσει ένα μυστικό.

Είμαι σε δύσκολη θέση. Θέλω να δείξω πόσο καλογραμμένο και ανατρεπτικότατο είναι αυτό το βιβλίο αλλά θα χαλάσω την έκπληξη. Θα μου πεις, το έχεις κάνει κι άλλες φορές και θα συμφωνήσω, αλλά η πρόταση που θα γράψω και στην οποία θα στηριχτώ για να τονίσω τις αρετές του βιβλίου είναι τόσο πεζή σε σύγκριση με τον τρόπο που τη χρησιμοποιεί ο συγγραφέας που ειλικρινά θα απογοητευτείτε. Οπότε έχοντας υπ' όψιν σας τα ελάχιστα στοιχεία που θα παραθέσω αμέσως να ξέρετε ότι το βιβλίο είναι δικαστικό θρίλερ (έχει αφήγηση εν είδει πρακτικών δίκης), κοινωνική περιπέτεια (ψυχολογική διάβρωση και αντίκτυπος στην καθημερινότητα της οικογένειας) και υπάρχει μια τόσο μεγάλη ανατροπή που δε θα ξεκολλήσετε εύκολα (στο 4ο μέρος).

Ο Άντριου Μπάρμπερ είναι ευτυχισμένος με την οικογένειά του και πετυχημένος επαγγελματικά. Όταν όμως αυτή η εύθραυστη εικόνα της ομαλότητας σπάει και τον κατακόβει, τα πάντα αλλάζουν, τίποτε δε θα είναι πια ίδιο. Ο γιος του κατηγορείται για φόνο. Γεμάτος αγωνία και αμφιβολίες εξομολογείται στη γυναίκα του ότι ο παππούς του και ο πατέρας του ήταν εγκληματίες (κλέφτες και δολοφόνοι), άρα ΑΝ το παιδί είναι ένοχος φταίει κι αυτός που τους έκρυψε την κληρονομική προδιάθεση. Η γυναίκα του από εκείνη την ημέρα και μετά δε θα είναι πια η ίδια. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απόδειξη για την ενοχή του παιδιού αλλά υπάρχουν οι αμφιβολίες. Και αρκεί μόνο η ρετσινιά για να μην μπορείς πια να ξαναζήσεις σαν άνθρωπος, ακόμη κι αν κηρυχθείς "μη ένοχος" (προσοχή και σε αυτήν τη σημασία, απλά δεν είσαι ένοχος, όχι ότι είσαι αθώος!).

Μέσα από αυτήν την περιπέτεια λοιπόν, τα συναισθήματα ξεκαθαρίζουν, ο γάμος μπαίνει στις πραγματικές του διαστάσεις, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις οξύνονται και ίσως, λέω ίσως, βρουν την ησυχία τους μετά το πέρας της δίκης. Ο Άντριου τρομάζει με την εμφάνιση της γυναίκας του, που απογυμνώνεται μέσα του συναισθηματικά, και αγωνίζεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος απέναντι σε έναν αδέξιο, επαναστάστη και άχαρο έφηβο, ένα παιδί όπως όλα της ηλικίας του δηλαδή. Τελικά το παιδί είναι αθώο ή ένοχο; Υπάρχουν αποδείξεις; Και οι αμφιβολίες κατά πόσο μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να πάρει τον νόμο στα δικά του χέρια; Και τι σκοπεύει να κάνει;

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μετά από αυτό οι σχέσεις με την οικογένειά σας δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

Συγκρατώ έδω κάποια αποσπάσματα που είναι χωρία από άλλα βιβλία εν είδει quotes από άλλα βιβλία που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας:

"...(επειδή) πρέπει απλώς να φανταστούμε...πως συναντάμε τον πρώτο ανθρωποειδή πρόγονό μας, τον Αδάμ, κοντό στο παράστημα, με άφθονο τρίχωμα, δίποδο, να περιπλανιέται στις αφρικανικές σαβάνες περίπου 3.000.000 χρόνια πριν. Τώρα ας συμφωνήσουμε πως οποιονδήποτε νόμο κι αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γι' αυτό το έξυπνο πλασματάκι, δεν θα ήταν πολύ φρόνιμο να τον πλησιάσουμε" (σελ. 8).


Για φελτρε!

Journal Entry 4 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, November 25, 2012
Μου το δώσανε. Νομίζω πως θα μου αρέσει. Επαγγελματική διαστροφή. Δώσε μου προβληματικό και πάρε μου την ψυχή!

Journal Entry 5 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, December 06, 2012
Διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Εκτίμησα το μη συμβατικό τέλος. Επίσης κατέληξα σε διάγνωση για το παιδί, διαφορετική από της ψυχιάτρου του, αλλά λέω να την κρατήσω κρυφή. ;-)

Journal Entry 6 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, December 21, 2012

Released 7 yrs ago (12/23/2012 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην επόμενη.

Journal Entry 7 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 22, 2013
Ωχ, το είχα στα χέρια κάνα μήνα και δεν το δήλωσα :-\
Θα το διαβάσω μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί ξανάπεσε σμήνος από rings...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
http://thalis-istologio.blogspot.gr/2013/10/jacob-william-landay.html

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=489654

http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/410/%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82

http://blogs.sch.gr/dtampouris/2014/03/william-landay-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-jacob/

http://anagnostria.blogspot.gr/2013/12/jacob.html

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, January 30, 2013
Μου φάνηκε ενδιαφέρον αλλά, ταυτόχρονα, μου έσπασε τα νεύρα με το χρονοβόρο της υπόθεσης/εξέτασης των μαρτύρων.
Ενώ έδειχνε ότι στο τέλος θα ήταν λίγο πιο ξεκάθαρος ο ρόλος του Τζέικομπ στους 2 φόνους (ναι, συμβαίνει και δεύτερος λίγο πριν το τέλος), το βιβλίο κλείνει απότομα και βίαια...

Χαμηλότερη βαθμολογία, εξαιτίας όσων με χάλασαν στο βιβλίο αυτό.

Χτες (11/2/2013) δόθηκε στην επόμενη (nebula7).

Journal Entry 9 by Nebula7 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, February 14, 2013
Μου παρέδωσαν τον χορταστικό αυτό τόμο χθές.Παρότι φάν των δικαστικών σήριαλ στην tv,θα μου χρειαστεί χρόνος για να το διαβάσω λόγω προτεραιότητας άλλων ring και λοιπών αναγνωσμάτων.

Journal Entry 10 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Sunday, February 24, 2013
Το πήρα σήμερα από τη μηνιαία συνάντηση μας.
Θα προσπαθήσω να το τελειώσω γρήγορα διότι με βλέπω να κάθομαι εγώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου ...

Journal Entry 11 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, April 11, 2013
Πολλά υποσχόμενο βιβλίο, με κριτικές και παρακριτικές, με ανατρεπτικό τέλος, με ανατομία και αποδόμηση μιας ολόκληρης οικογένειας αλλά ... το περίμενα καλύτερο και γι' αυτό απογοητεύτηκα.
Στην απογοήτευση βάρυνε και το γεγονός ότι μερικές μέρες πριν είχαν προηγηθεί στην ανάγνωση τα "Σκοτεινά μυστικά" του δίδυμου Γιουρ και Ρούσενφελντ, βιβλίο το οποίο είχε παρεμφερές θέμα και στη σύγκριση υπερτερούσε σαφώς.
Ο φόνος ενός 14χρονου παιδιού είναι, όπως και να το δεις, από μόνο του ένα συγκλονιστικό γεγονός. Εάν δε ο κύριος ύποπτος είναι ένα επίσης παιδί τότε η ατμόσφαιρα του βιβλίου βαραίνει ακόμα πιο πολύ. Η αφήγηση γίνεται από τον πατέρα του ύποπτου, ο οποίος, ως βοηθός εισαγγελέα, έχει την εμπειρία και τη γνώση να βλέπει τα πράγματα εκ των έσω. Μέχρι εκεί καλά.
Η αφήγηση θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα εάν ακολουθούσε ένα λιτό πλάνο. Χανόταν μέσα σε ανούσιες λεπτομέρειες που κούραζαν και σε αναλυτικούς διαλόγους. Όταν δε στη συνέχεια πύκνωσαν και οι διάλογοι αντιπαράθεσης στο δικαστήριο τότε γινόταν ακόμα πιο κουραστική η πλοκή. Η εναλλαγή Τάδε - Μάρτυρας - Τάδε - Μάρτυρας εμένα με αποσυντόνιζε πλήρως.
Το εντυπωσιακότερο κομμάτι του βιβλίου θεωρώ ότι ήταν η ολοκληρωτική άρνηση, στα όρια της τυφλότητας, που βίωνε ο πατέρας - αφηγητής - ήρωας. Απώθηση και άρνηση που μοιάζει λίγο εξωπραγματική. Το βιβλίο στηρίζεται ολόκληρο στην άρνηση και στην προσπάθεια να επιβιώσει η οικογένεια με κάθε κόστος. Κόστος το οποίο είδαμε στο τέλος. Ο χαρακτήρας του πατέρα στο δικό μου μυαλό ήταν αναληθοφανής, σε αντίθεση με τη μητέρα η οποία βίωνε με την αναμενόμενη σφοδρότητα όλη την ιστορία και η οποία επέλεξε την τελική λύση. Στα δικά μου μάτια τα συναισθήματα και οι ενέργειες της μητέρας ήταν δικαιολογημένες.
Ενώ λοιπόν, τα στοιχεία της πλοκής ήταν ενδιαφέροντα (το οικογενειακό βάρος του παρελθόντος, η επαγγελματική συνάφεια του ήρωα, η συναισθηματική καταιγίδα, το γεγονός αυτό καθ΄εαυτό του φόνου, το αποστασιοποιημένο παιδί - κατηγορούμενος, το φιλικό και ευρύτερο περιβάλλον, η πίεση που βιώνουν οι γονείς), ο τρόπος παρουσίασης ήταν κουραστικός εν τέλει.
Επίσης δεν μου άρεσε η ιστορία του "φονικού γονιδίου" και οι παρεπόμενες εξετάσεις DNA. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα εντυπωθεί σε έναν μέσο αναγνώστη που διαβάζει τέτοιες θεωρείες. Θα προτιμούσα να έλειπαν από αναγνώσματα που απευθύνονται σε πλατύ κοινό.
Να πω, τέλος, και κάτι που μου άρεσε. Ήταν από τα λίγα βιβλία του είδους αυτού που δεν αποκαλύπτεται με λόγια από το συγγραφέα ποιος ήταν ο δολοφόνος. Δεν ονοματίζεται. Γίνονται 2 φόνοι αλλά το δολοφόνο τον συμπεραίνει ο αναγνώστης τελικά όταν κλείνει το βιβλίο.

Θα ταξιδέψει στην επόμενη με πρώτη ευκαιρία.

Journal Entry 12 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, April 22, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Για το γλυκό μου dreamaki που θα το δω την Κυριακή στη συνάντηση του μήνα.

Journal Entry 13 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013
το πήρα στην συνάντηση μας στην Βύνη!

Journal Entry 14 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, August 09, 2013
συγκλονιστική υπόθεση !
Ένας έφηβος βρίσκεται δολοφονημένος , τα στοιχεία δείχνουν ένοχο τον 14χρονο Tζέικομπ , γιό του δημόσιου κατήγορου, ξεκινά η δίκη του και μέσα απο αυτή αρχίζει να ξετυλίγεται όλη η ζωή της οικογένειας . Τραγικές φυσιογνωμίες οι γονείς οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση με διαφορετικό τρόπο ο καθένας . Η μητέρα ψυχανεμίζεται την αλήθεια και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει ενώ ο πατέρας αρνείται να δεχτεί την προβληματική προσωπικότητα του γιού .
Αυτό που με κούρασε είναι οι λεπτομέρειες της δίκης και των ανακρίσεων, παρόλο που η ανάγνωση δεν είναι δύσκολη ,ρέει γρήγορα. Ίσως το τέλος ήταν λίγο βιαστικό και σύντομο ,αλλά απο την άλλη αν ήταν αλλιώς θα κούραζε αρκετά..
Αλλάζω λίγο την σειρά και δίνω το βιβλίο στην Tiffany για να το δώσει στην Μωβσειρήν να συνεχίσει το ταξίδι του!

Journal Entry 15 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 12, 2013
Χέρι με χέρι. Θα διαβαστεί πάραυτα. Ξυπνάει τη δικηγόρο μέσα μου. Φόνος και οικογένεια. Πάνω πάνω στο ράφι.

Journal Entry 16 by mauvesirene at Metamorfosi - Μεταμόρφωση, Attica Greece on Thursday, September 26, 2013
Η ανατροπη της ανατροπης ωωωω ανατροπη! Κλασσική δομή αστυνομικού. Οσο δυνατό κι αν ήταν το αρχικό έγκλημα - ένα νέο παιδί βρίσκεται μαχαιρωμένο σ'ενα φιλήσυχο πάρκο ενός ειρηνικού προαστίου - δεν παύει να είναι ένα βιβλίο γραμμένο με μια κλασσική συνταγή. Το μόνο που με σοκάρισε ήταν στο νομικό κομμάτι ότι γίνεται μια προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η προσωπικότητα του κατηγορούμενου! Ψάχνουν δηλαδή -μεταξύ άλλων- αν ο κατηγορούμενος είναι φορέας ενός εγκληματικού γονιδίου! Οι ευθύνες του καθ'ενός μας, τουλάχιστον στο δικό μου τρόπο σκέψης, εξαντλούνται στις πράξεις μας, σε όσες από τις καταβολές μας έχουν υλοποιηθεί στον εξωτερικό κόσμο. Η δράση του μυθιστορήματος,δεν έφτασε ποτέ στο να αξιολογηθεί από το δικαστήριο το στοιχείο αυτό για να δώ πως θα το αντιμετώπιζαν (δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι προηγείται σοβαρή νομική έρευνα για την συγγραφή των αστυνομικών βιβλίων και είναι ρεαλιστικά και όχι φανταστικά τα δεδομένα για τις δίκες). Την θεωρώ ΠΟΛΥ επικίνδυνη σαν σκέψη.
Κατά τα λοιπά δεν νομίζω ότι προκύπτει ξεκάθαρα από το βιβλίο ΠΟΙΟΣ τελικά ήταν ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος. Εγώ φανταζόμουν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

Journal Entry 17 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 26, 2013

Released 6 yrs ago (9/26/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στον επόμενο!

Journal Entry 18 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 15, 2013

Released 6 yrs ago (10/15/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στον επόμενο!

Journal Entry 19 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, October 19, 2013

Released 6 yrs ago (10/19/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Aπό τα βιβλία που κυλάνε ευχάριστα και σε αφήνουν μ... στο τέλος!Άψογο από όλες τις απόψεις,με προβληματισμούς,με ψυχολογικές αναλύσεις,με μυστήριο,με χίλια δυο.Και το τέλος πολύ μπαμ,κατάλληλο για ταινία!

Journal Entry 20 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, February 26, 2014
Επέστραφη στα χέρια μου. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας!

Journal Entry 21 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, March 19, 2014
Ηρθε στα χέρια μου και περιμένει τη σειρά του.

Journal Entry 22 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 06, 2015
Ήρθε στα χέρια μου στα κάλαντα του 2014 δεν θυμάμαι από ποιον, ου γαρ έρχεται μόνον, αλλά τον ευχαριστώ πολύ μαζί με τον Panost που το έκανε ring.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.