Οι μετρέσες

Registered by sismografos of Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on 9/30/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by sismografos from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, September 30, 2012
Ασπασία, Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, Εύα Μπράουν, Λίλιαν Χέλμαν, Μαίρυλιν Μονρόε, Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, Σιμόν ντε Μποβουάρ - τι συνδέει όλες αυτές τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες; Υπήρξαν όλες ''μετρέσες'', δηλαδή ερωτικοί σύντροφοι, εκτός γάμου, σημαντικών ανδρών και παρά το γεγονός ότι έζησαν σε διαφορετικές εποχές και είχαν διαφορετικά κίνητρα, πλήρωσαν όλες, κοινωνικά και ψυχολογικά, το τίμημα αυτής της επιλογής.
Η Καναδή ιστορικός Ελίζαμπεθ Άμποτ συγκέντρωσε τις ιστορίες αυτών των γυναικών (και πολλών άλλων ακόμα που μοιράστηκαν την ίδια μοίρα) σ' ένα βιβλίο με πολλές παραμέτρους που κινείται ανάμεσα στην ιστορική έρευνα, την κοινωνιολογική μελέτη και τη βιογραφία.
Ξεκινώντας από τη Βίβλο και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η αφήγηση διατρέχει την Ιστορία αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και την πορεία γυναικών που διάλεξαν συνειδητά ως στάση ζωής ή αναγκάστηκαν να δεχθούν, λόγω κοινωνικών συνθηκών, το ρόλο της μετρέσας.
Κάθε ένα από τα 11 κεφάλαια του βιβλίου είναι αφιερωμένο σε μια ομάδα γυναικών: οι βασιλικές μετρέσες συνυπάρχουν με τις ερωμένες και μούσες συγγραφέων και καλλιτεχνών, οι μετρέσες διαβόητων γκάνγκστερς συναντιούνται με τις αφανείς συντρόφους κληρικών, οι γκέισες της Άπω Ανατολής συνδιαλέγονται με διάσημες ηθοποιούς που έζησαν ως τρόπαια δίπλα σε άνδρες με εξουσία. Προσωπικά ξεχώρισα την ενότητα που ανακαλεί μέσα από τις σελίδες της λογοτεχνίας ''πολυδιαβασμένες'' μετρέσες, όπως η Άννα Καρένινα, η Μαντάμ Μποβαρύ, αλλά και η ''παρ’ολίγον'' μετρέσα Τζέιν Έιρ.

Η συγγραφέας χειρίζεται το πολυεπίπεδο θέμα με ευφρόσυνη διάθεση, λεπτό χιούμορ και κυρίως χωρίς αναστολές -ειδικά στο θέμα των σεξουαλικών σχέσεων που είχαν οι μετρέσες με τους εραστές τους-, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον και σε αρκετά σημεία γοητευτικό κείμενο.
Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο - σ' αυτό συμβάλλει και η στρωτή γλώσσα που η μετάφραση αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο-, ενώ συμπυκνώνει μέσα στις 500 περίπου σελίδες του ''το βίο και την πολιτεία'' ενός μεγάλου αριθμού γυναικών που επωμίστηκαν ή επέλεξαν τον τίτλο της μετρέσας. Στα υπέρ της προσεγμένης έκδοσης και το πολύ όμορφο εξώφυλλο με τον πίνακα του J. W. Waterhouse, ''The Lady of Shalot'' (1894).
Η Ελίζαμπεθ Άμποτ, ως ιστορικός και ως γυναίκα, κατορθώνει να αποδώσει ολοκληρωμένα και αντικειμενικά τις ζωές των γυναικών που παρουσιάζει στο βιβλίο της χωρίς να κάνει πύρινα φεμινιστικά κηρύγματα, αλλά και χωρίς να τις κρίνει για τις επιλογές τους. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ισορροπεί σωστά τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας μ' έναν τρόπο γραφής που έχει άποψη αλλά δεν χειραγωγεί τον αναγνώστη, επιτρέποντάς του να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Αντί επιλόγου, ας κρατήσουμε τα λόγια της Ελοϊζας Φιλμπέρ, που έζησε στη μεσαιωνική Γαλλία έναν μεγάλο και πολυκύμαντο έρωτα με το θεολόγο και φιλόσοφο Πέτρο Αβελάρδο: ''Απέρριψα τον τίτλο της Συζύγου, ώστε να μπορώ να ζήσω ευτυχισμένη μ' αυτόν της Ερωμένης.''


Η σειρά:

Dreamy24
Elenaiah
taxidiarikopouli
maltrebus
panost τελευταίος





Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:

1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Journal Entry 2 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, October 3, 2012
το πήρα πρώτη , ελπίζω να το τελειώσω σύντομα!!

Journal Entry 3 by dreamy24 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, November 25, 2012

Released 11 yrs ago (11/25/2012 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

ενδιαφέρον το βιβλιαράκι, ο ρόλος της μετρέσας στην Ιαπωνία , την Κίνα, στην αρχαία Ελλάδα, στην Γαλλία , ακόμα και για την Καμίλα του Κάρολου γράφει η συγραφέας, εντάξει εμπεδώσαμε τον ρόλο της !! θα το παραδώσω σήμερα στο meet up στην Elenaiah , την επόμενη του ring! καλή ανάγνωση!

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, December 11, 2012
Από τη συνάντηση του Νοέμβρη!

Journal Entry 5 by elenaiah at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Saturday, January 26, 2013

Released 11 yrs ago (1/27/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Λοιπόν,εγ,ω με το βιβλίο αυτό ενθουσιάστηκα και έμαθα και ιστορία.Μέχρι και τι θα γίνει στη συνέχεια με τη Χουρέμ και το Σουλειμάν έμαθα.'Οπως επίσης,ποιός δολοφόνησε τη Μέριλιν Μονρόε και πως η πιο γνωστή αρχαιότερη μετρέσα,έζησε 4000 χρόνια πριν!Ήταν τεράστιος ο όγκος του βιβλίου,αλλά άξιζε η κάθε σελίδα!Ξενύχτησα και μου κρατούσε το ενδιαφέρον ακόμα και όταν απαριθμούσε τις μυθηστορηματικές,άρα ανύπαρκτες μετρέσεςΤο συνιστώ σε όλες τις γυναίκες!

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, January 28, 2013
Μου το έδωσαν την ώρα που μασουλούσα το κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας ενώ εποφθαλμιούσα ένα δεύτερο κομμάτι από τη δεύτερη πίτα ...
Διευκρινίζω ότι θα εξαντλήσω ό-λ-ο το χρόνο που μου δίνει το ρινγκ. Ναι, θα τον εξαντλήσω ... Δεν αστειεύομαι καθόλου ... Θα τον εξαντλήσω ... Πόσο δικαιούμαι ;; Δύο μήνες ;;; Δύο μήνες. Το δηλώνω προκαταβολικά για να μη λέτε ...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, August 18, 2013

Released 10 yrs ago (8/25/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πολύ ωραίο βιβλίο και πολύ ενδιαφέρον.
Συγνώμη που το άργησα τόσο πολύ. Είδα ότι ακολουθούσαν δικοί μου άνθρωποι, βαρυφορτωμένοι βιβλία και αυτοί και είπα θα το αργήσω λιγάκι, θα με καταλάβουν οι φίλοι μου!
Λοιπόν, θα το αγοράσω να το έχω permanent collection για να το διαβάζω περιστασιακά και να ευλογώ την τύχη μου που γεννήθηκα αυτή την εποχή και σε αυτή τη χώρα!
Το νόημα συνοψίζεται στο εξής : Γυναίκες, τα κουτσά άλογα της Ιστορίας ανά τους αιώνες. Ο κόσμος έχει φτιαχτεί για άντρες παιδί μου!

Journal Entry 8 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, September 7, 2013
Τελικά πιάστηκα στην παγίδα μου. Επιμένω διακριτικά σε όλες μου τις φίλες τις ρινγκούδες να καταχωρούν αμέσως τα βιβλία που τους δίνω κι ας το κρατήσουν όσο τους πάρει. Ναι, δάσκαλε που δίδασκες. Ήμουν σίγουρος ότι το βιβλίο το είχα καταχωρήσει αλλά τελικά δεν.......ΣΥΓΝΩΜΗ!!!!!!!!!!!

Μετρέσες λοιπόν. Mistresses. Όχι σύζυγοι (=wives). Καλογραμμένο, μελετημένο, δε θα το έλεγα επιστημονικό, μιας και χρησιμοποιεί αρκετές καθημερινές, σχεδόν λαϊκές εκφράσεις, χωρίς αυτό να αναιρεί ούτε το σημαντικό περιεχόμενο ούτε την επιστημονική έρευνα, μελέτη και απόδοση της συγγραφέως. Κείμενα κατανοητά, απλά, καλογραμμένα, στο σύνολό τους διαγράφουν έναν κύκλο ανά περιόδους της Ιστορίας, κατά χώρες του πλανήτη και ανά λογοτεχνικά κείμενα. Μια ολοκληρωμένη ματιά γύρω από τις αστεφάνωτες του μάταιου τούτου κόσμου. Τα επιμέρους κεφάλαια βοηθούν να διαβαστεί το βιβλίο και αποσπασματική ή τμηματικά, δεν είναι απαραίτητο να το διαβάσετε όλο μαζί με τη μία. Μετά από χρόνια εξαντλητικής έρευνας, η συγγραφέας κατέληξε στις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις μετρεσών, μέσω της ιστορίας των οποίων δείχνει τον κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό περιβάλλοντα χώρο κάθε εποχής και έθνους. Μέσα από τα κείμενα αναπαρίσταται πλήρως το υπόβαθρο στο οποίο δρουν κάποιες "χαρισματικές", "πρωτοπόρες" γυναίκες, που κάποιες έβαλαν τα θεμέλια για να προχωρήσει η γυναικεία χειραφέτηση και η ερωτική απελευθέρωση λίγο πιο πέρα.

Από την Άγαρ της Βίβλου και την Ασπασία του Περικλή, από τις περιπέτειες και τα συγκινητικά παραδείγματα των παλλακίδων σε Κίνα και Ιαπωνία, από τα χαρέμια του Σουλτάνου και την καπάτσα και πανέξυπνη Ροξελάνα ή Χουρρέμ του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, φτάνουμε στις βασιλικές μετρέσες της Ευρώπης (Ζαν-Αντουνέτ ντε Πομπαντούρ, Ζαν ντι Μπαρί, Λόλα Μοντέζ, Καταρίνα Σραφτ, Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς-ναι, κι αυτήν). Ξεχωριστό κεφάλαιο για την αγαμία και την αποχή από το σεξ των κληρικών του ρωμαιοκαθολικισμού και τις χιλιάδες επιπτώσεις που είχαν αυτά τα θέσφατα κυρίως στις γυναίκες, που είτε εκβιάζονταν είτε το ήθελαν, αν έκαναν σχέση με ιερωμένους καταδικάζονταν σε θάνατο ενώ οι κληρικοί τη γλύτωναν με νηστεία και προσευχές! Στο βιβλίο αναφέρεται ακόμη και η Εύα Μπράουν και καταγράφονται περιπτώσεις Εβραίων γυναικών που δεν έπαυαν να παρενοχλούνται σεξουαλικά ακόμη και μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης! (σε αυτό το σημείο η συγγραφέας έχει απόλυτο δίκιο και χωρίς να παραβλέπω ότι το Ολοκαύτωμα ήταν εξίσου ολέθριο και για τα δύο φύλα υποστηρίζω την άποψή της ότι περισσότερα τράβηξαν οι γυναίκες: εγκυμοσύνες, εκτρώσεις, πειράματα, βιασμοί, ακόμη και ψυχολογικός εκβιασμός να διαλέξουν ανάμεσα στα παιδιά τους ή ανάμεσα στα παιδιά και στο θάνατό τους). Προχωράμε στις μούσες που ενέπνευσαν μεγάλους άντρες: Ελοΐζα και Αβελάρδος, Εμιλί ντι Σατλέ και Βολταίρος, Ζαν Εμπιτέρν και Μοντιλιάνι, Τζωρτζ Έλιοτ (ψευδώνυμο της Μαίρη Αν Έβανς, εμπνευσμένο από το όνομα του εραστή της), Λίλιαν Χέλμαν και Ντάσιελ Χάμετ, Κάθριν Ουόλστον και Γκράχαμ Γκριν. Συνεχίζουμε με μετρέσες εγκληματιών και μαφιόζων, με μετρέσες-τρόπαια (π. χ. Μέριλυν Μονρόε, Γκλόρια Σβάνσον, Τζούντιθ Κάμπελ) και η μελέτη κλείνει με μετρέσες στη λογοτεχνία: ποιος (ή μάλλον ποια) δεν έχει ξενυχτήσει με τις περιπτύξεις, τα πάθη και τους ανολοκλήρωτους έρωτες της Άννας Καρένινα, της Τζέιν Έυρ, της μαντάμ Έμμα Μποβαρί, της Λάρα από το Δόκτωρ Ζιβάγκο και της Σάρα Μάιλς από το Τέλος της σχέσης;

Καλογραμμένο και καλά μελετημένο κείμενο που θα σας συνεπάρει στο ταξίδι των γυναικών της σκοτεινή πλευράς του έγγαμου βίου.

Journal Entry 9 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 8, 2013
Στα χέρια μου επιτέλουσ.

Journal Entry 10 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, October 9, 2013
Πάντα ξεχνάω αυτή τη χριστιανή, ας τη γράψω εδώ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Agn%C3%A8s_Sorel

Δεν είναι και μικρό πράμα να σε ρωτάνε τι δουλειά κάνεις και να λες " royal mistress"!!!

Και ο πίνακας του εξωφύλλου: J. W. Waterhouse, ''The Lady of Shalott'' (1894).

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.