Στις στάχτες

by Lupton Rosamund | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 9/26/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, September 26, 2012
Μαύρος καπνός σημαδεύει έναν καλοκαιρινό, καταγάλανο ουρανό. Ένα σχολείο τυλίγεται στις φλόγες. Η Γκρέις βλέπει από μακριά τον καπνό και ξέρει ότι η έφηβη κόρη της βρίσκεται ακόμα μέσα. Χωρίς να λογαριάσει τον κίνδυνο ορμά στο φλεγόμενο κτίριο για να τη γλιτώσει...

Μετά την καταστροφή οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αδυνατούν να ρίξουν φως στην τραγωδία. Όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, η Γκρέις ξεκινάει έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να αποκαλύψει τον εμπρηστή πριν εκείνος συνεχίσει το μακάβριο έργο του.

Ποιος από τους υπόπτους είχε το κίνητρο και γιατί;

Οι "Στάχτες" είναι ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό θρίλερ που αντηχεί τα βάθη της ύπαρξης και την πιο βαριά απελπισία. Τα έχει όλα: μια συναρπαστική πλοκή, ένα φρικιαστικό έγκλημα, ακόμη και μια όμορφη ιστορία αγάπης, υφασμένη επάνω στο φίνο λινό μιας οικογένειας που όμως ερημώνει εξαιτίας της ολέθριας προδοσίας".

(Chevy Stevens, συγγραφέας του best seller "Η εξαφάνιση")

RING

feltre
taxidiarikopouli
nebula7
elenaiah
tiffany1972
dreamy24
mauvesirene
maltrebus
lena61
sismografos
sousy

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, September 26, 2012
Πρωτότυπο; Ναι, πρωτότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα! Πρωτότυπο στην πλοκή, στην ανάπτυξη του μύθου, στους χαρακτήρες, στην κεντρική ιδέα, στην ταυτότητα των αφηγητών, σε όλα. Και είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως! Αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα ΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσετε! Δεν είναι απλά η εξιχνίαση του εμπρησμού σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Αγγλίας αλλά και η σύγκρουση μιας μητέρας που έρχεται αντιμέτωπη με τις πραγματικές διαστάσεις της ζωής της, βλέπει πως έκανε λάθος για πολλούς ανθρώπους από το γύρω της περιβάλλον και τώρα πρέπει να ζητήσει συγχώρεση και ταυτόχρονα να διασώσει τα παιδιά της από έναν επίδοξο φονιά που σίγουρα θα ξαναχτυπήσει!!!!

SPOILERS

Η Γκρέις και η Τζένιφερ είναι τα μόνα θύματα από την τρομακτική πυρκαγιά που κατέστρεψε το ιδιωτικό σχολείο. Κι ενώ τα σώματά τους χαροπαλεύουν, οι ίδιες ως άυλα πνεύματα, προσπαθούν να βρουν τη λύση του μυστηρίου κομματάκι-κομματάκι. Η έφηβη Τζένιφερ και η ενήλικη Γκρέις. Το κορίτσι που κατ’ επίφασιν δεν τη νοιάζει τίποτα παρά μόνο να περνάει καλά κι ας λειτουργεί εις βάρος του μέλλοντός της και των σπουδών της η νοοτροπία αυτή. Και η γυναίκα που μεγάλωσε δυο παιδιά, την Τζένιφερ και τον οκτάχρονο Άνταμ, σύζυγος του Μάικ, ενός διάσημου παρουσιαστή εκπομπών στο BBC, σχεδόν μόνιμα απόντα σε σοβαρές και κρίσιμες στιγμές της οικογένειάς τους.

Θα σταθώ περισσότερο στην Γκρέις, άλλωστε αυτή είναι και η πρωταγωνίστρια, αυτή έχει χτίσει έναν κόσμο γεμάτο με φοβίες, ανασφάλειες, ερωτηματικά αλλά και πεποίθηση, ικανότητες και δεξιότητες. Στο κείμενο η Γκρέις αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα γεγονότα περιγράφοντας όλων τις πράξεις σε τρίτο πρόσωπο πλην του συζύγου της, στον οποίο απευθύνεται σε δεύτερο πρόσωπο, λες και του γράφει ένα γράμμα ή του απευθύνει τον λόγο, μια κουβέντα χωρίς συνομιλητή, μιας και κανείς δεν μπορεί να την ακούσει.

Όσο εκτυλίσσεται η ιστορία και αυξάνονται οι ένοχοι και η κουνιάδα της, η Σάρα, αδερφή του Μάικ και αστυνομικός, που δεν διστάζει να παρατυπήσει για να βρει την άκρη, ανακρίνει, ψάχνει και ερευνά, η Γκρέις δεν παύει να είναι μάνα και να ανησυχεί για τα παιδιά της και για τον άντρα της, να αναπολεί τις ευτυχισμένες τους στιγμές σε μιαν άλλη πλέον ζωή (έτσι τη χαρακτηρίζει τη ζωή της πριν την πυρκαγιά του σχολείου), να εκθέτει τις χαζές σκέψεις της για το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί όταν έφερε στον κόσμο την Τζένι, σκέψεις που αντικαταστάθηκαν από ωριμότητα και σοβαρότητα στην περίπτωση του Άνταμ. Και με τη σκέψη της και τη θέλησή της προσπαθεί να μεταδώσει έμπνευση και θετική ενέργεια στους αγαπημένους της ανθρώπους για να βρεθεί επιτέλους ο ένοχος. Παράλληλα τα εφηβικά μικροκαβγαδάκια με την κόρη της δίνουν και παίρνουν, ακόμη και σε αυτήν τη διάσταση!

Παράλληλα με την αστυνομική ιστορία εκτυλίσσονται ένα σωρό ανθρώπινες στιγμές, αδυναμίες, μελαγχολίες, αγωνίες, αισθήματα τόσο ζωντανά και ανάγλυφα που δεν μένεις αμέτοχος: αγωνιάς, σκέφτεσαι, συγκινείσαι. Το σώμα της Γκρέις έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και οι γιατροί προτείνουν να την καταστείλουν, ώστε με την καρδιά της να σώσουν τη ζωή της Τζένιφερ. Πώς απαντά η Γκρέις στην απόφαση του Μάικ να συμφωνήσει; Με μια πολύ απλή πρόταση: «Σ’ αγαπώ». Και είναι έτοιμη. Θα θυσιαστεί για το παιδί της, ειδικά από τη στιγμή που η ιστορία φτάνει στο τέλος της και αποκαλύπτεται ο αληθινός ένοχος, οπότε η Τζένιφερ πρέπει να επιστρέψει στη ζωή της για να αποκαλύψει όλες τις πλευρές της αλήθειας. Η Γκρέις μετακινείται κι έξω από το νοσοκομείο, αγνοώντας τους αφόρητους πόνους που της προκαλεί η απομάκρυνση από το σώμα της, αρκεί να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει και ποια είναι η πορεία των ερευνών.

Αναλύοντας τη μια πλευρά του βιβλίου, αυτό δεν σημαίνει ότι η αστυνομιή πλευρά υστερεί, απλά δε θέλω να αποκαλύψω πολλά. Ποιος έβαλε τη φωτιά στο σχολείο; Γιατί ενοχοποίησαν αρχικά τον Άνταμ και γιατί; Τι πραγματικά συμβαίνει στην οικογένεια της καλύτερης φίλης της Γκρέις, της Μέιζι, και τι πραγματικά συμβαίνει με τον βίαιο και σαδιστή σύζυγο Ντόναλντ; Ο οποίος Ντόναλντ είναι μέτοχος της ετιαρείας που έχει στην ιδιοκτησία της το ιδιωτικό σχολείο. Η κόρη του Ντόναλντ, Ροουίνα, η τόσο σοβαρή και σεμνή αλλά όχι όμορφη φίλη της Τζένι γιατί ξαναμπήκε στο σχολείο μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά; Ποιος παρακολουθούσε την Τζένιφερ και της έστελνε απειλητικά μηνύματα και τι σχέση έχουν αυτές οι απειλές με τη φωτιά; Την είχε βάλει κάποιος στο μάτι και βρήκε την ευκαιρία να την εξοντώσει μαι και καλή; Ο τόσο γλυκομίλητος και πράος καθηγητής γιατί διώχτηκε από το σχολείο και πόσο κακό θα μπορούσε να κάνει; Θα έφτανε στο σημείο να βλάψει άνθρωπο ή να καταστρέψει ένα κτήριο; Μήπως όλα αυτά γίνονταν πίσω από την πλάτη του από έναν άνθρωπο που ζήλευε τη γοητεία του; Και κατά πόσο συνδέεται με τη φωτιά στο σχολείο; Όλα τα γεγονότα εκτυλίσσονται αργά αργά (όχι όμως και κουραστικά), οι ανατροπές και οι εκπλήξεις δεν σταματούν μέχρι και κυριολεκτικά την τελευταία σελίδα, όπου παίρνεις μια βαθιά ανάσα.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν τις ζει κανείς συχνά. Τι θα κάνουν, πώς θα αντιδράσουν, ποιοι προκάλεσαν αυτές τις συνθήκες και γιατί; Ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα, ένας δύσκολος αστυνομικός γρίφος, που πιστέψτε με, θα τον θυμάστε για πολύ καιρό.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Ποτέ δεν καβγαδίσαμε μπροστά στα παιδιά, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον όχι για σοβαρά θεματα. Τα παιδιά πάντοτε αντιπροσώπευαν για εμάς μια συνθήκη ειρήνης. Ξεχάστε τα Ηνωμένα Έθνη, είχες πει κάποτε. Οι χώρες που είναι σε πόλεμο θα έπρεπε απλώς να έχουν μια έφηβη κόρη που μπαίνει ξαφνικά στο δωμάτιο» (σελ. 118).

«Ναι, θα ευχόμουν να ήταν η Ανέτ αντι για την Τζένι. Οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την Τζένι, με μοναδική εξαίρεση τον Άνταμ. Η μητρότητα δεν είναι ήπια και ζεστή και γλυκειά, είναι μια εγωιστική θηριωδία με αιματοβαμμένα δόντια και νύχια αρπακτικού» (σελ. 321).

«Αλλά εγώ δεν μπορώ να αφήσω να κοπεί το προστατευτικό σκοινί που έχω περασμένο γύρω της. Όχι ακόμη. Το ξετύλιγα όλο και περισσότερο καθώς τα πόδια της γίνονταν πιο μακριά και το σώμα της αποκτούσε καμπύλες, όμως θα εξακολουθήσεω να το κρατώ γερά στα χέρια μου μέχρι να μπορέσει να κολυμπήσει με ασφάλεια στα βαθιά, χωρίς τον κίνδυνο να πνιγεί και να περάσει από την όχθη της παιδικής ηλικίας σε αυτήν της ενηλικίωσης. Μέχρι τότε δεν θα την αφήσω να πετάξει μακριά μου» (σελ. 350).

«...προσπάθησα να μη σκεφτώ πόσο μου έλειπε ο τρόπος που με κοιτούσες εσύ άλλοτε: -Δέσμες φωτός από τα μάτια μας πλέχτηκαν μαζί κι έφτιαξαν ένα νήμα / Τα μάτια μας πάνω στη διπλή αυτήν κλωστή. Όμως με κάποιον τρόπο-πριν από πόσο καιρό και, άραγε, έγινε σταδιακά ή μέσα σε μια στιγμή;- το διπλό νήμα μετατράπηκε στο σκοινί της καθημερινής μας μπουγάδας.» (σελ. 448).

ΓΙα να ξεκινήσει το ρινγκάκι!

Journal Entry 4 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, September 30, 2012
Αστυνομικό! Όπως λέει και ο γάτος μου, χρρρρρρ χρρρρρρρ (γουργούρισμα χαράς καλέ, όχι ροχαλητό)!!!

Journal Entry 5 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, October 11, 2012
Καλογραμμένο, κρατά το ενδιαφέρον. Πολύ πρωτότυπη η ιδέα των πνευμάτων. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που οι ενδείξεις ενοχοποιούν διαδοχικά όλους τους εμπλεκόμενους.

Journal Entry 6 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, October 12, 2012

Released 7 yrs ago (10/12/2012 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην επόμενη.

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 13, 2012
Θρίλερ!!!! Γιούχου!!!!

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, October 26, 2012
Μα τι ωραίο βιβλίο ήταν αυτό?
Όταν το πήρα στα χέρια μου και διάβασα στο οπισθόφυλλο τη φράση " ένα σχολείο τυλίγεται στις φλόγες" σταμάτησα να διαβάζω και σκέφτηκα:
Ωχ! 571 σελίδες με μία φωτιά σε σχολείο! Καήκαμε!" εννοώντας ότι θα πέθαινα από πλήξη.

Και όμως! Διαψεύστηκα και ευτυχώς που συνέβη αυτό για να διδαχθώ για ακόμη μία φορά ότι τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.
Μέσα από τα λόγια της μητέρας που βρίσκεται βαριά τραυματισμένη σε ένα νοσοκομείο ανασυνθέτουμε μαζί με τη συγγραφέα τα γεγονότα της φωτιάς βήμα βήμα. Μόνο που όλα τα ακούμε από τη μητέρα που έχει ξεφύγει από το τραυματισμένο σώμα και υπερίπταται ως φαντασματάκι και συλλέγει πληροφορίες, ακούει, παρατηρεί και συχνά κραυγάζει τα πιστεύω της χωρίς να μπορεί να εισακουστεί από κανέναν.
Σταδιακά, το συναισθηματικό στοιχείο καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του έργου όπου δια στόματος μητέρας αναβιώνονται στιγμές συζυγικής αγάπης, οικογενειακής φροντίδας, ανεκπλήρωτων φόβων αλλά και ονείρων, απογοητεύσεις αλλά και περηφάνεια....
Το τέλος μπορεί να είναι θλιβερό αλλά αποτελεί - όπως και κάθε τέλος - μια νέα αρχή.

Ίσως το βιβλίο κατανοήσουν και χαρούν περισσότερο οι γυναίκες και ειδικά οι μητέρες.

Ξεχωρίζω για να θυμάμαι :

1. σελ. 397
Γιατί, ακολουθώντας τη Σάρα, βλέποντας το ταλέντο της και τη δέσμευση της, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα τηρήσει κανένα από τα σχέδια που είχα άλλοτε για τον εαυτό μου. Θυμήθηκα όλα εκείνα που τόσο πολύ ήλπιζα-λαχταρούσα-κάποτε για τον εαυτό μου. Το όνειρο μου δεν ήταν να γράφω κριτικές βιβλίων ή καλλιτεχνικών εκθέσεων, αλλά να είμαι εγώ η συγγραφέας ή η καλλιτέχνιδα. Όμως θα ήταν ανόητο να σκεφτώ πως θα μπορούσε να βγει από την πένα μου μια Άννα Καρένινα ανάμεσα στα πηγαινέλα στο σχολείο και τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που το καταφέρνουν. Όμως για εμένα, ακόμα και ένα μέτριο βιβλίο η ένα μέτριο έργο ζωγραφικής θα ήταν ικανοποιητικό. Απλώς κάτι. Να προσπαθούσα να δημιουργήσω κάτι.
.... Κι έπειτα, με κάποιο τρόπο, χωρίς να το συνειδητοποιώ, χωρίς καν να το προσέχω, έπαψα ακόμα και να επινοώ δικαιολογίες, επειδή είχα παραιτηθεί από το όνειρο μου.

2. σελ.
Δεν είναι τα νεαρά πουλιά που μόλις ξεπετάχτηκαν αυτά που διώχνονται από τη φωλιά και αναγκάζονται να πετάξουν, αλλά οι γονείς τους. Είναι οι γονείς αυτοί που αναγκάζονται να φύγουν από τη ζεστή οικογενιακή φωλιά- και αναγκάζονται από τα παιδιά τους μόλις αυτά μπουν στην εφηβεία. Εμείς είμαστε που αναγκαζόμααστε να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα παιδιά μας και να τσακιστούμε στο έδαφος αν δεν τα καταφέρουμε.

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Saturday, October 27, 2012

Released 7 yrs ago (10/28/2012 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Με την ευκαιρία της αυριανής συνάντησης των Αθηναίων στη μπυραρία Βύνη θα δώσω το βιβλίο στην επόμενη.
Ευχαριστώ panost, ακόμη μία φορά, για την ευκαιρία να διαβάσω ένα ωραίο βιβλίο και να ανακαλύψω μια αξιόλογη συγγραφέα :))
Καλή ανάγνωση στους επόμενους.

Journal Entry 10 by Nebula7 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, February 14, 2013
Αυτά παθαίνει κανείς όταν πέφτουν μαζεμένα τα εξακοσιόφυλλα.Κάτι bazaar,κάτι ring,εχω να πορεύομαι για χρόνους!

Journal Entry 11 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, April 21, 2013

Released 7 yrs ago (4/21/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Απίστευτο.Πρωτότυπο,ξεκίνησε η πλοκή σιγά σιγά στην αρχή για να μην κουράσει και να ξεδιπλωθούν ένα ένα τα στοιχεία της υπόθεσης.Ξεκάθαρο,δε μπέρδεψα τα μπούτια μου με τα τόσα άτομα που σχετίζονταν με την υπόθεση.Ομολογώ πως στο τέλος δακρυσα με τα λόγια της μάνας.Θα προτιμούσα να παρέμενε και η ίδια ζωντανή,συμφωνώ όμως με τη συγγραφέα,που στη συνέντευξή της στο τέλος,εξηγεί πως από την αρχή,ήταν σαν να ήταν το τέλος προκαθορισμένο και δυσκολεύτηκε και η ίδια να το γράψει.Πάρα μα πάρα πολύ ωραίο.Αξίζει η κάθε σελίδα του.

Journal Entry 12 by mariakall at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, July 20, 2013
Το διάβασα και το έδωσα στην dreamy24 χθες το βράδυ. Τα δικά μου σχόλια απόψε το βράδυ :-)

Journal Entry 13 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 21, 2013
στα χέρια μου απο την ΜariaKal, θα επανέλθω με σχόλια! δεν το διάβασα , το στέλνω με μεταφορέα την Τiffany, στην Μωβσειρήν!

Journal Entry 14 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 12, 2013
Χέρι με χέρι από το ταξιδιάρικο πουλί!

Journal Entry 15 by mauvesirene at Metamorfosi - Μεταμόρφωση, Attica Greece on Tuesday, July 22, 2014
Αστυνομικό με φιλοδοξίες! Μια αστυνομική πλοκή, ποιός έβαλε φωτιά στο σχολείο? Φιλοσοφικά ερωτήματα : ακούν αυτοί που βρίσκονται σε κώμα (απάντηση και ακούν και τριγυρνούν γύρω από τους συγγενείς και φίλους τους) μπορεί μια μητέρα να τα βρεί με την κόρη της (ναι υπό προϋποθέσεις). Οι οικογενειακές σχέσεις πρωτοστατούν (όπως και το προηγούμενο της ιδίας συγγραφέως στις σχέσεις μεταξύ αδελφών) και η οικογενειακή αγάπη βγαίνει νικήτρια στο τέλος. Η συγγραφέας μας βομβαρδίζει με τις ειδυλλιακές εικόνες του "πριν" : η όμορφη οικογένεια καρτποστάλ με το νέο, πανέμορφο, αγαπημένο και εύπορο ζευγάρι με τα δύο πιτσιρίκια του, την έφηβη κόρη και τον μικρότερο γιό, που αρκούν λίγα λεπτά της ώρας για να διαλυθεί "μετά" την φωτιά. Σκιαγραφείται με λεπτομέρειες η ζωή σε ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο. Μας κάνουν εντύπωση οι λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις της ασφάλειας του σχολείου, το οποίο φαίνεται να είναι έτοιμο να καταρρεύσει οικονομικά επειδή ένα παιδάκι έσπασε το πόδι του στην παιδική χαρά. Πραγματικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, παρόλο που έχω πάει σε ιδιωτικό σχολείο (ενός άλλου καιρού και μιας άλλης χώρας βεβαίως). Λιγάκι με κούρασε η επανάληψη ξανά και ξανά και ξανά μανά "εκείνης της μέρας". Δεν λέω περισσότερα γιατί θα προδώσω το μυστικό της συγγραφέως.

Journal Entry 16 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, July 22, 2014

Released 5 yrs ago (7/22/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Μετά από τόοοσο καιρό γρήγορα στον επόμενο!

Journal Entry 17 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, July 22, 2014

Released 5 yrs ago (7/22/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Μετά από τόοοσο καιρό γρήγορα στον επόμενο!

Journal Entry 18 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, August 19, 2014
Πίσω σε μένα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή. Πάει blue-dot & zasoma.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.