Η τελευταία καληνύχτα

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 9/24/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, September 24, 2012
Όλοι εμείς, του ΄60 η γενιά, όπως και ο ήρωας της "Τελευταίας καληνύχτας", περάσαμε μέσα από γεγονότα που δεν πολυκαταλαβαίναμε, που θαρρούσαμε ότι μας δικαίωναν, που άρχισαν να μας υποψιάζουν, καθώς και μέσα από τα τανκς του Απρίλη του ΄67 που μας μαστίγωσαν. Επιζήσαμε. Χωρίς μεγάλες απώλειες. Και με γεμάτες μπαταρίες. Τελειώσαμε το πανεπιστήμιο δουλεύοντας από δω κι από κει, βγάζοντας χαρτζιλίκι, άλλος μεγάλο κι άλλος μικρό, δείξαμε ποιοι ήμασταν και τι θέλαμε δίχως να κρυφτούμε από κανέναν, γνωρίσαμε τις γυναίκες μας, που άλλοι τις κράτησαν κι άλλοι όχι. Tο ΄67 "κρυφτήκαμε" ή απλώς επιζήσαμε λάθρα βιώνοντας, ματώσαμε λίγο ή πολύ, ή και καθόλου, μέσα ή και έξω από το Πολυτεχνείο, είπαμε τις αλήθειες και τα ψέματά μας, αμπαρωθήκαμε πίσω από μύθους που μόνοι μας φτιάξαμε και συντηρήσαμε, μπήκαμε στη ζωή με "τα μούτρα", ο καθένας στο δικό του "μεροκάματο", δεχτήκαμε ο καθένας τα δικά του τραύματα κι ανταμώσαμε τη μεταπολίτευση τραυματίες μεν αλλά ώριμοι. Όλα σχεδόν τα παιδιά της "χαμένης γενιάς", τα παιδιά που γεννήθηκαν στον εμφύλιο και λίγο μετά, πέρασαν μέσα από τις ίδιες μυλόπετρες. Εκτός βέβαια των ελαχίστων "εκλεκτών", που και σήμερα άλλωστε αποτελούν την αδιαφιλονίκητη νομενκλατούρα, διότι γι΄ αυτό ακριβώς γεννήθηκαν. Ένα απλό, σαν κι εμάς παιδί είναι κι ο ήρωας της "Τελευταίας καληνύχτας". Όχι κραυγαλέο θύμα. Tυπικό. Γενναίο πριν από το τελευταίο του δρομολόγιο.

ΡΙΝΓΚ

mariakall
nebula7
tiffany1972
taxidiarikopouli
elenaiah
maltrebus

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, September 24, 2012
Ποτέ δεν περίμενα ότι ο Δημήτρης Κωνσταντάρας θα έγραφε κάτι τόσο καλό. Και μάλιστα ένα έργο που άνετα το χαρακτηρίζεις αστυνομικό! Προς Θεού δεν αμφισβητώ την πένα του έγκριτου δημοσιογράφου, απλώς ξαφνιάστηκα!

SPOILERS

Στο βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή του Δημήτρη Καρρά. Γιος εύπορης οικογένειας, μεγαλώνει στα πούπουλα και όλα είναι στρωμένα μπροστά του. Όνειρο Δημήτρη και γονιών η Νομική. Ώσπου γνωρίζει τη Μαριάννα, την καθιστά κατά λάθος έγκυο κι όταν η κοπέλα πάει για έκτρωση παραλίγο να πεθάνει. Ο πατέρας της Μαριάννας χωρίζει οριστικά τα δυο παιδιά και βάζει τον Δημήτρη στο μάτι. Κάθε τρεις και λίγο πετάγεται μπροστά του και του καταστρέφει τη ζωή, κάθε όνειρο και κάθε ελπίδα. Κι όλα αυτά στη δεκαετία του 1960, την πολυτάραχη και πολύπαθη δεκαετία του τόπου μας. Έτσι, κατά τη διάρκεια της Χούντας, ο Δημήτρης "καρφώνεται" ως κομμουνιστής, κάνει εξορία και όταν έρχεται η ώρα της στρατιωτικής του θητείας ζει ακόμη πιο άσχημες στιγμές, μιας και ο "πεθερός" του έχει τα μέσα και στο Στρατό.

Από κει και πέρα αρχίζει μια απίστευτη αλλαγή στη νοοτροπία και τον χαρακτήρα του Δημήτρη (βλέπει πια ότι ο κόσμος του είναι.."ψευδεπίγραφος"!). Παρ' όλο που δεν δείχνει υπερόπτης και αλαζόνας ως γνήσιο τέκνο πλόυσιας οικογένειας, μετά από αυτά τα απανωτά στραπάτσα παίρνει την κάτω βόλτα: γίνεται ρουφιάνος της ΕΑΤ / ΕΣΑ κι όταν πέφτει η δικτατορία το σκάει στο εξωτερικό, ειδικά από τη στιγμή που καταλαβαίνει ότι αυτό που έκανε όχι μόνο έβλαψε σοβαρά αθώςους ανθρώπους αλλά κι αυτοί οι αθώοι άνθρωποι θέλουν την κεφαλήν του επί πίνακι! Όχι με το σταυρό στο χέρι αρχίζει και κάνει μπίζνες που τον κάνουν πλούσιο, επικίνδυνα πλούσιο. Γνωρίζει ένα σωρό κόσμο, παντρεύεται, ασχολείται με το χρηματιστήριο, μπλέκει με το σκάνδαλο Κοσκωτά και μόλις σκάει η φούσκα του Χρηματιστηρίου το 1999 παίρνει την τελευταία του απόφαση. Σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει πολύ και γι' αυτό τη λάτρεψα τις σκηνές του φινάλε στα έργα της Αγκάθα Κρίστι, ο Δημήτρης καλεί το γύρω του περιβάλλον σπίτι του, τους αποκαλύπτει ότι τους έχει όλους περασμένους σε απόρρητα αρχεία και αποκαλύπτει όλες τις κομπίνες και τις απάτες τους στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει άμεσα. Και αυτοκτονεί, συγκλονίζοντάς τους όλους.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτήν την ιστορία για να περιγράψει τις συνθήκες στην Επταετία και την πολιτιστική ζωή του τόπου και της Αθήνας ειδικότερα. Ο Δημήτρης ζει στις μπουάτ, στην Αλάσκα της Κηφισιάς, σπουδάζει στη Νομική της δεκαετίας του 1970, έρχεται σε επαφή με κείμενα και σκέψεις που συντρόφευαν όλους τους νέους της εποχής. Η ψυχολογία του είναι πολύ καλά δομημένη, χωρίς το κείμενο να γίνεται φλύαρο, επιφανειακό ή κατηχητικό. Ο συγγραφέας δεν παίρνει θέση, αφήνει τον ήρωά του να μεγαλώσει και να επηρεαστεί από τα γεγονότα και τις εξελίξεις, τον αφήνει να ατσαλωθεί και να τσαλακωθεί.

Ακόμη και αργότερα, που έχουμε φύγει από τη δικτατορία, οι κινήσεις που κάνει και ο τρόπος που αποκτά περιουσία και φήμη δεν δίνεται βαιστικά και επιπόλαια. Μέσα από σύντομα επεισόδια και ζωντανούς διαλόγους φτάνουμε στο σήμερα και στην τελευταία καληνύχτα. Όπου ο Δημήτρης, μακριά από τη Μαριάννα και προδομένος από τη Βάσω, καταλαβαίνει τι πραγματικά έζησε, ποιοι τον κοροϊδέψανε και πώς θα μπορέσει να επανορθώσει. Η αφήγηση τρέχει αβίαστα, υπάρχει αγωνία για τη συνέχεια, αληθινοί χαρακτήρες και πολύ καλή πλοκή.

"Σε συμπονώ για όσα τράβηξες και θα σταθώ στο πλευρό σου. Αλλά σε καταδικάζω για όσα έκανες, νομίζοντας ότι με το να κάνεις κακό σε άγνωστά σου παιδιά, ισορροπούσες την άδικη συμπεριφορά μιας ολόκληρης κοινωνίας απένατί σου. Δεν σε δικαιολογώ. Και έχω την απαίτηση να αφιερώσεις την υπόλοιπη ζωή σου για να επανορθώσεις' (σελ. 210).

Meet up!

Journal Entry 4 by mariakall at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, November 25, 2012
Θα δοθεί στην επόμενη, τα σχόλια το βράδυ.


Λοιπόν… τα σχόλια γιατί δεν θα μου μιλάει ο panouλης.
Όταν είδα τον συγγραφέα είπα «Ωχ». Για κάποιον λόγο περίμενα κάτι γλυκανάλατο και γλαφυρό. Τελικά είχα άδικο, η γραφή του ήταν στρωτή και γρήγορη, ευχάριστη έκπληξη. Στην αρχή το βιβλίο προχώραγε γρήγορα και με ενδιαφέρον, μετά όμως από κάποιες σελίδες άρχισα να έχω προβλήματα.

********ακολουθούν spoilers*****************

Όσο προχώραγαν τα πράγματα άρχισα να έχω ερωτήματα:
Πως ένας μαθητής λυκείου εκείνη την εποχή, που μάλιστα είχε σχέση με φοιτήτρια και έκανε παρέα με τις παρέες της ήταν (στην αρχή) πολιτικά αδιάφορος;
Πως μπορεί να δικαιολογηθεί η αφέλεια του ήρωα;
- τον απειλεί ξεκάθαρα ο παρολίγο πεθερός του, του τονίζει ότι ξέρει για το σπίτι όπου συναντιέται με τους φίλους του, αλλά αυτός εξακολουθεί να πηγαίνει και στο τέλος τους καίει όλους
- γίνεται χαφιές, καρφώνει φοιτητές στην ασφάλεια αλλά όταν μετά από χρόνια του καταλογίζει κάποια τους βασανισμούς πέφτει από τα σύννεφα
- είναι στην Νέα Υόρκη με στρωμένη δουλειά και με μία τυχαία συνάντηση από το παρελθόν και μία απειλή στον αέρα τύπου «μην σε ξαναδώ μπροστά μου, θα σε καταστρέψω» από μία φοιτητριούλα στην ουσία, αναγκάζετε να αλλάξει χώρα, ενώ θα μπορούσε να αλλάξει απλώς δουλειά και σπίτι, δεν είναι και τόσο μεγάλη η Νέα Υόρκη.
- γίνεται μεγαλοδικηγόρος και ξελασπώνει συνέχεια εφοπλιστές που τα πλοία τους εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων, αφήνοντας τους πλοιάρχους να σαπίζουν στα μπουντρούμια, αλλά θεωρεί ότι δεν συμμετέχει αυτός στο κύκλωμα.
Και διάφορα τέτοια… Ακόμα, η γυναίκα του, ενώ δεν είναι να πεις ότι δεν ενδιαφερόταν καθόλου για αυτόν και τον παντρεύτηκε μόνο για τα χρήματά του, και ενώ είχε και αυτή συμμετοχή στην διαχείριση και στο ξόδεμα, έκανε δολοπλοκίες για να του «φάει» χρήματα μαζί με τον κολλητό της ωθώντας τον σε μία λάθος επένδυση, ενώ με την σωστή διαχείριση θα κέρδιζε τα υπερδιπλάσια και θα τα έτρωγαν μαζί, ως ζευγάρι.

Με όλα αυτά τα ερωτηματικά, στο τέλος κατέληξε ως αστείο και παιδαριώδες το βιβλίο. Εκνευριστικό, γιατί θα μπορούσε να είναι τέλειο, είχε καλή ροή και κανένα δύο καλά ευρήματα που χαραμίστηκαν.

Journal Entry 5 by Nebula7 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 16, 2012

Released 7 yrs ago (12/16/2012 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Μια ασυνήθιστη ματιά:πως ένας "γόνος καλής οικογενείας", μέσα απο μια ατυχή σειρά προσωπικών συμβάντων, τα οποία μπλέκονται με την άνοδο της δικτατορίας,οδηγούν τον πρωταγωνιστή να μεταμορφωθεί σ'έναν αδίστακτο και εκδικητικό άνθρωπο.Ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να περιγράψει σε βάθος τον χαρακτήρα,προτιμώντας να αφηγηθεί με κινηματογραφικό τρόπο τα γεγονόντα.Το αποτέλεσμα είναι ένα μυθιστόρημα,που θα μπορούσε να αποτελέσει και σενάριο.Το κατά πόσο οι αιτίες και τα γεγονότα δικαιολογούν τις πράξεις του ήρωα,είναι έργο του αναγνώστη να το κρίνει.

Journal Entry 6 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 24, 2012
Από τη Nebula7,πριν μερικές μέρες.
Είμαι η επόμενη του ρινγκ.

9/1/2013: Αμάν, τι θρίλερ ήταν αυτό!!! Τι γκραν γκινιόλ ατμόσφαιρα!!!
Το ξεκίνησα χτες το βράδι με το που έπεσα στο κρεβάτι, θαρρώντας ότι μέσα σε καμιά ώρα (το πολύ) θα νύσταζα & θα κοιμόμουν. Αμ, δε!!! Το μάτι, γαρίδα! Να μη θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου! Το τελείωσα σήμερα το μεσημεράκι, μη θέλοντας και πάλι να το αφήσω μισοτελειωμένο και να φύγω από το σπίτι για να κάνω έγκαιρα τις δουλειές μου.

Πολύ καλογραμμένο. Για άλλη μια φορά συμφωνώ με τα σχόλια του panost.

Θα το κρατήσω για την taxidiarikopoul.

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Monday, January 28, 2013
Το πήρα από τη χτεσινή συνάντηση για το κοπητοπίτα πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη!
Ευχαριστώ πολύυυυυ...

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Thursday, April 04, 2013
Μεγάλη απογοήτευση αυτό το βιβλίο. Αρχικά είδα με έκπληξη τον συγγραφέα. Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάτι δικό του και πήρα το βιβλίο στα χέρια μου με μια δόση σκεπτικισμού. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά και στρωτά. Αλλά πολύ γρήγορα έγινε το "έλα να δεις". Αχταρμάς άνευ προηγουμένου.
Ο ήρωας μέχρι το τέλος του βιβλίου, ενώ έχει περάσει από 40 κύματα, παραμένει αφελής και αδαής. Πού; Στον κόσμο της χούντας και της μεταπολίτευσης και ενώ ήταν στο μάτι του κυκλώνα και ο ίδιος και οι φίλοι του. Έλεος δηλαδή! Αντικρουόμενα τα πάντα. Τέτοιο και τόσο σχηματικό ήρωα είχα να δω πολύ καιρό!
Στην επόμενη.

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, April 22, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Για την elenaiah που είναι η επόμενη.
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 10 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, May 08, 2013

Released 7 yrs ago (5/8/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το διάβασα μέσα σε μία μέρα και μου άρεσε πολύ.Τόσο που θέλω να διαβάσω κα άλλα δικά του.Πανεύκολο στο διάβασμα,γρήγορο,βιβλίο για πριν τον ύπνο(δηλ κάτι χαλαρό που δε αγχώνει,αλλά δε ψυχαγωγεί κιόλας)και ένας διαφορετικός τρόπος για να μάθουμε τα δρώμενα της χούντας εμείς που δεν τα ζήσαμε.Δεν εστιάζει στα βασανιστήρια και αυτά που είναι ευρέως γνωστά.αλλά στο πως βίωσε τα γεγονότα ο πρωταγωνιστής.Το συνιστώ στον επόμενο του ring.

Journal Entry 11 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Μου το έδωσε η elenaiah στη συνάντηση του Μαϊου.

Journal Entry 12 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, February 23, 2014
Το βιβλίο το βρήκα παντελώς αδιάφορο και βαρετό. Το ξεκίνησα και το άφησα πολλές φορές, μέχρι να παραδεκτώ την ήττα μου. Αλλά η ρηχότητα δεν αντέχεται. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να σπαταλιέται σε αδιάφορα βιβλία.

Journal Entry 13 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, February 23, 2014

Released 6 yrs ago (2/23/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Σε όποιον είναι επόμενος.

Journal Entry 14 by lena61 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, February 17, 2015
οκ

Journal Entry 15 by lena61 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, February 17, 2015

Released 5 yrs ago (2/24/2015 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Αδιαφορο. Το παρατησα αμεσως

Journal Entry 16 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 02, 2015
Επεστράφη. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους.

Journal Entry 17 by panost at Instituto Cervantes Atenas in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 29, 2015

Released 5 yrs ago (3/30/2015 UTC) at Instituto Cervantes Atenas in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ

του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ
για να σου λυθούν οι απορίες!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.