Μέρες Αλεξάνδρειας

by Δημήτρης Στεφανάκης | Literature & Fiction |
ISBN: 9789604963805 Global Overview for this book
Registered by milou7 of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 8/11/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by milou7 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, August 11, 2012
Ενδιαφέρον βιβλίο για την Αλεξάνδρεια των αρχών του εικοστού αιώνα.
Prix Mediterranee Etranger 2011.

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, August 14, 2012
Το πήρα από την προσυνεδριακή συνάντηση Αυγούστου της Σκύρου. Ευχαριστώ Milou7!

Journal Entry 3 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Saturday, September 01, 2012
Ένα τόσο μεγάλο και βραβευμένο βιβλίο αξίζει και μιας μακροσκελέστερης κριτικής από μένα. Τόσο κόπο έκανε ο δύσμοιρος να το γράψει. Κυριολεκτικά.
Το βιβλίο είναι αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε ιστορικό μυθιστόρημα ή χρονογράφημα. Περίπου σαν τα βιβλία της Κακούρη. Καλύπτει ολόκληρο το χρονικό διάστημα από το 1914 έως το 1961, τα τελευταία χρόνια της Αλεξάνδρειας ως μίας μεγάλης κοσμοπολίθτικης με όλη τη σημασία της λέξεως πόλης.
Σε ένα τέτοιο βιβλίο είναι λογικό ότι παρελαύνουν αναρίθμητοι ήρωες , κάποιοι από αυτούς και υπαρκτά πρόσωπα, αλλά ευτυχώς ο συγγραφέας διατηρεί τη συνοχή του βιβλίου εστιάζοντας μόνο στην οικογένεια ενός πλούσιου καπνοβιομήχανου του Αντώνη Χάραμη (που από τη μέση του βιβλίου ηνία πατριάρχη αναλαμβάνει ο γιος Κωστής) και τους συν αυτή κοντινούς. Παρόλο λοιπόν που θα μπορούσε να έχει κλειστεί σε μεμονωμένα πρόσωπα και καταστάσεις , ο Στεφανάκης καταφέρνει χωρίς να διαταράξει ιδιαίτερα τον ιστό της βασικής ιστορίας και κυρίως το ρυθμό του βιβλίου (που είναι βασικό ζητούμενο σε ένα βιβλίο 720 σελίδων) να περιλάβει τα πάντα σε αυτό. και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Ολόκληρη η Αλεξάνδρεια που έτσι κι αλλιώς πρωταγωνιστεί, ο κοσμοπολιτισμός που απέρρεε από την δυτικοευρωπαϊκή αποικιοκρατία και κουλτούρα στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου, την Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Παρίσι, τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο,τον Εθνικό Διχασμό ανάμεσα σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, τη σύγκρουση κομμουνισμού και καπιταλισμού, τον Ισπανικό Εμφύλιο,την εξέλιξη του Ναζισμού και φασισμού, τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, την Ελληνική Κατοχή, τη σιωνιστική δράση δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ, την εξέγερση της Αιγύπτου, την αραβοκεντρική αναμόρφωση του Νάσερ με τις εθνικοποιήσεις και την εκκαθάριση. Όλα αυτά μαζί με ανατολίτικα παζάρια, μπορντέλα για πλούσιους ή φτωχούς, παρισινή μόδα, λέσχες και παρθεναγωγεία, διαφορετικές θρησκείες, την αιγυπτιολογία και την ανάπτυξή της, την αρχαιοκαπηλία, την επιχειρηματική δράση, την αντικατασκοπεία και τις μυστικές υπηρεσίες, τον άκρατο ερωτισμό, την ομοφυλοφιλία (τόσο λεσβιακή όσο και ναρκισσιστική), το θέατρο και τον κινηματογράφο, την κλασσική μουσική και τους χορούς, ουφ κουράστηκα. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ενώ το φυσιολογικό θα ήταν τόσος πλούτος πληροφορίας να δημιουργεί ένα παραλήρημα και συνονθύλευμα εκνευριστικό και ατάκτως ερριμένο, το βιβλίο δεν παέυι ούτε στιγμή να είναι λειτουργικό ως προς αυτά που λέει ακόμα και όταν ενδόμυχα καταλαβαίνεις ότι ο συγγραφέας απλώς παραθέτει πληροφορίες της εποχής. Μεγάλο κατόρθωμα.

Γι' αυτό και θεωρώ ότι δικαίως βραβεύτηκε το βιβλίο και πήγε και εμπορικά καλά. Μου άρεσε ο τρόπος που αντιμετώπισε τους ήρω'ες του ο Στεφανάκης με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια και χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης αφού όλοι έσερναν τα κουσούρια τους. Παρά το γεγονός ότι στην ίδια ευρύτερη οικογένεια υπήρχαν απ' όλα τα είδη ανθρώπων της εποχής (ξεπεσμένοι αριστοκράτες, νεόπλουτοι, τυχοδιώκτες, βασιλικοί και βενιζελικοί, εβραίοι, κομμουνιστές, ναζιστές) η πλοκή εξηγείται επαρκώς και δεν είναι τραβηγμένη απ' τα μαλλιά. Φοβερές ισορροπίες. Μπράβο του!

Τέλος να πω και τις ενστάσεις μου: Οι δύο αφορούν το μικρό γιο της οικογένειας Χάραμη το Μάχο, τον ναρκισσσιστή ομοφυλόφιλο, υποέρμαχο της ναζιστικής ιδεολογίας. Πρώτον έγινε ένας μικρός αναχρονισμός αφού υποτίθεται ότι ήταν στην υπό γερμανική κατοχή Αθήνα το 1943, αλλά βρέθηκε τελικά στην Αλεξάνδρεια και πέθανε το 1942. Δεύτερον δεν κατάλαβα γιατί και πως πέθανε.
Τέλος ένα προσωπικό μου πρόβλημα: Τα βιβλία αυτά που είναι μία οικογενειακή σάγκα είναι βιβλία εξιστόρησης. Περνάς καλά διαβάζοντάς τα αλλά επειδή λείπει το κεντρικό θέμα που πρέπει να φτάσει σε κάποιου είδους κάθαρση κάποια στιγμή γίνονται κουραστικά μόνο και μόνο λόγω του μεγέθους. Έπιασα τον εαυτό μου να αδημονεί να τελειώσει το βιβλίο παρόλο που μου άρεσε να το διαβάζω.

Λέω να το κάνω ρινγκ. Θα δούμε. Ευχαριστώ πολύ milou7!

Journal Entry 4 by Helia2004 at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, December 12, 2012

Released 8 yrs ago (12/12/2012 UTC) at Skyros - Σκύρος, Evia Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το πήρα από το ράφι του μπαμπά μου, για να το δώσω στο αγαπημένο μου ταίρι στο Ballyclaus 2012, το γλυκύτατο ~~~~~~panost~~~~~~!

Καλές υπέροχες γιορτές Πανούλη!!!

Journal Entry 5 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, December 14, 2012
Σ' ευχαριστω κοριτσακι μου γλυκο νασαι παντα καλα και καλες γιορτες!

Journal Entry 6 by efikasidoni at Instituto Cervantes Atenas in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 01, 2016

Released 4 yrs ago (6/3/2016 UTC) at Instituto Cervantes Atenas in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου
(σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ

του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ
για να σου λυθούν οι απορίες!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.