Ένα κάποιο τέλος

by Julian Barnes | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 8/10/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, August 10, 2012
Τέσσερις φίλοι: ο Κόλιν, ο Άλεξ, ο Τόνι και ο Έιντριαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σεξουαλικά καταπιεσμένοι, παθιασμένοι με τα βιβλία και τις ιδέες, περνούν την ερωτικά άνυδρη, άχαρη εφηβεία τους ανταλλάσσοντας αστεία, κάνοντας πλάκες, παραβγαίνοντας σε εξυπνακισμούς.

Ο Έιντριαν ωστόσο διαφέρει: είναι ίσως λίγο πιο σοβαρός, πιο ώριμος από τους άλλους. Όταν η ζωή του θα πάρει την τραγική, τελική της στροφή, οι φίλοι θα σκορπίσουν, θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν.

Όμως το παρελθόν συχνά επιστρέφει, ζητώντας εξηγήσεις από το παρόν. Ο Τόνι, εξηντάρης πια, απολαμβάνει ήρεμα τις μικροχαρές της μοναχικής του καθημερινότητας, όταν ξαφνικά το αναπάντεχο κληροδότημα από ένα λησμονημένο πρόσωπο ανατρέπει τα πάντα. Προσπαθώντας να εξηγήσει το "γιατί" αυτής της διαθήκης, ο Τόνι έρχεται αντιμέτωπος με συνταρακτικές αλήθειες για τον ίδιο και για το παρελθόν του.

Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, August 10, 2012
Το βιβλίο αυτό αγοράστηκε μετά από τα πολύ θετικά σχόλια που άκουσα γι' αυτό από τα περισσότερα μέλη του ΤΙΔΑΜΕΛΕ Ε; στο facebook. Διαβάστηκε πριν από μένα από τη γυναίκα μου και τις δύο αδερφές της και τελικά το διάβασα κι εγώ σε δύο ημέρες. Από τα βιβλία που κάθε τους λέξη σχεδόν αποπνέει λογοτεχνία. Εσωτερικό, βαθύ, χαμηλών τόνων αλλά υψηλής διείσδυσης αποτελεί ένα ξανακοίταγμα μίας ιστορίας νεότητας σε προχωρημένη ηλικία. Εξαιρετικό ως ψυχογράφημα του κεντρικού ήρωα- αφηγητή, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη στη ζωή μας, πως χώνουμε πράγματα κάτω από το χαλί της καθημερινότητας και της ασφάλειας. Το βιβλίο είναι μικρό και έτσι η έλλειψη εξάρσεων και πλούσιας πλοκής δε γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, αντισταθμίζεται δε από την εξαιρετική γραφή. Η μόνη μου αντίρρηση είναι ότι η ιστορία αποκαλύπτεται τελικά κυριολεκτικά στις δύο τελευταίες σελίδες του βιβλίου, σαν να διαταράσσει το βιβλίο το ρυθμό του με ένα μεγάλο μπαμ στο τέλος. Προφανώς βέβαια αυτό ήθελε ο συγγραφέας.

Journal Entry 3 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, December 08, 2012
Ζούμε σε μια μαξιμαλιστική εποχή όλα είναι bigger than life ακόμα και ο μινιμαλισμός ως κίνημα είναι τόσο extreme και τραβηγμένος στα άκρα.Έτσι και στη λογοτεχνία τα περισσότερα βιβλία που εκδίδονται είναι από 400 σελίδες και πάνω αλλά δυστυχώς δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα, όταν όμως συναντάς ένα βιβλίο τόσο μικρό αλλά τόσο περιεκτικό που δε το πιστεύεις, συνεχίζεις να ελπίζεις. Ποτέ δεν ήμουν της μικρής φόρμας έτσι και αλλιώς πρέπει να έχει πολύ ταλέντο ο συγγραφέας για να μη σε αφήσει μετέωρο, αλλά για αυτό το βιβλίο τι να πώ σε 199 σελίδες τα είπε όλα και σε όλα τα επίπεδα. Το τέλος αναπάντεχο και καταπληκτικό.
SPOILER: Πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί.

Journal Entry 4 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, May 08, 2013
Πίσω σε μένα.

Released 7 yrs ago (5/19/2013 UTC) at Καφέ - μπαρ "Οινώ" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.