Kati Amerikassa

by Astrid Lindgren | Teens |
ISBN: 9510278467 Global Overview for this book
Registered by wingsumakowing of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 6/27/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingsumakowing from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, June 27, 2012
Kovakantinen. - suom. Laila Järvinen ; suom. tarkastettu 2003 ; kuv. Gobi. - Alkuteos: Kati i Amerika, 1950. - Helsinki : WSOY, 2003. - 158 s. : kuv.

www.wsoy.fi (27.6.2012):

Kati on kahdenkymmenen ja pääsee Musterin kanssa Amerikkaan! Vuonna 1950 Amerikka tarjoaa kaikkea sitä, mistä sodanjälkeisen Euroopan nuoriso ei voi uneksiakaan: tavaroitakin voi ostaa vaikka keskellä yötä. Entä autojen määrä? Mahtavatko amerikkalaisten jalat pian surkastua, Kati ihmettelee. Nopeakäänteinen Kati löytää itsensä monista hullunkurisista tilanteista, ja Musteri-parka joutuu aika pyöritykseen, jopa paistamaan ruotsalaisia lihapullia vieraan pariskunnan illallisille. Musteri varoittaa alinomaa Katia rakastumasta amerikkalaiseen, sillä siitä ei hänen mukaansa mitään hyvää seuraisi. Mutta kuinka mahtaakaan käydä?

Astrid Lindgrenin nuoruudenkynä on terävimmillään tässä valoisassa, huumorintäyttämässä nuortenromaanissa.

Journal Entry 2 by wingsumakowing at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Thursday, June 05, 2014

Released 6 yrs ago (6/5/2014 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hyllyntyhjennyksestä toivoneelle. Avartavia lukuhetkiä!

Journal Entry 3 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, June 09, 2014
Kati saapui tänään Pesulan Maritan kanssa, tai oli tytöillä muutakin seuraa, muun muassa Robin Hood, Monte Christon kreivi, Uppo-Nalle, Ulla, Mark ja Eeva sekä Kasper, Jesper ja Joonatan ja varsin tiivis tunnelma matkatessaan :D Kiitos kirjasta, sumako!

Journal Entry 4 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 23, 2015
Niinpä, kuinkas tässä sitten kävikään? :D No, sitä ennen Katilla (ja Musterilla) oli kyllä melkoista säpinää Jenkeissä :) Kirjassa oli vauhdikas tarina ja Musteri kuuluisine viimeisine sanoineen oli myös hauska :D Chattanooga Choo-Choolla tai Morning Hiawathalla haluaisin minäkin ajaa!

Tarinan ohessa tuli myös paljon historia-, kulttuuri-, rotu- ja rotuerottelutietoutta. Kirja on ilmestynyt vuonna 1950, jolloin Etelävaltioiden (ja niiden puolelle matkaavissa) busseissa oli erikseen paikat valkoisille ja värillisille, samoin wc:t ja puiston penkit oli tarkoitettu vain tietynrotuisille. Siinä sitä oli ruotsalaistytöllä ihmeteltävää - ja syystä!! Toisaalta Kati kyllä haaveilee, että olisi syntynyt siirtomaaneidiksi vuonna 1782 - mutta hänen orjansa olisivat olleet onnellisia orjia ja hän olisi ollut heille kuin äiti.. :O

Amerikassa riitti siis ihmetyksen aiheita, mutta onpa tainnut Ruotsi amerikkalaistua sen jälkeen :P
" [---] ei ole ihme, että hänelle tuli koti-ikävä, kun hän muisti, millä vauhdilla hän saattoi kotona Yhdysvalloissa saada höyryävän hamburgerin eteensä jok'ikisessä pikku kuppilassa. Siellä ei tarvinnut edes kiivetä kärrystä saadakseen ruokaa; monissa paikoissa tarjoiltiin ruoka autoon. Mutta niin pitkälle kehityksessä me emme Ruotsissa pääse koskaan - toivottavasti."

Nuoremmille lukijoille tiedoksi, että Coca-Colaa sai Suomesta ensimmäisen kerran vuonna 1952 (Helsingissä pidettyjen kesäolympialaisten yhteydessä) eli vasta Katin Amerikan-matkan jälkeen ;) Nythän meillä on sentään jo Burger King :D

Journal Entry 5 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 08, 2015

Released 5 yrs ago (2/8/2015 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja kassiin ja mukaan Uutela-miittiin GC5ABP5 :) Osallistun vapautuksella Chanian Vapautusten vuosi 2015 -haasteeseen.

Journal Entry 6 by Delenna at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 08, 2015
Ronja kiittää :)

Journal Entry 7 by Delenna at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, April 28, 2015
odotettua parempi kirja, joka osoittautui oikein hauskaksi ja viihdyttäväksi. Hauskat nimet ja katin tapa ihmetellä on kyllä hauska. Onnistunut kirja.

Ronja 13v

Journal Entry 8 by Delenna at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, December 01, 2015

Released 4 yrs ago (12/5/2015 UTC) at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Laitan synttäriryhnäpaketin ohessa menemään kesikselle, joka tykkää vanhoista nuortenkirjoista. Tämä on vuodelta 1953, mutta suomennos on tarkastettu 2003. Samalla osallistun Chanian kuukausivapautushaasteeseen.

Journal Entry 9 by Kesis at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, December 07, 2015
Kiitos paljon Delenna vähän oi yllätys tänään kun arya ojens kassn minulle sinulta :)

Journal Entry 10 by Kesis at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, May 06, 2016
tämä jos mikä oli piristävä kirja. oon monta kertaa ottanu wet alan lukeen sit tullu muuta väliin, mutta tämä kivalla humoristisella tarvalla kirjoitettu, tykkäsin. vaikka kyllähän tässä nökyi se miten ewrotettiin mustat ja valkoiset. niinkö kirjassa ilmaistiin.jos oli musta ei saanu kaikkia samoja palvelua ku valkoiset. Mutta tällästä -50 luvun ajasta kertovaa kirjaa oli ilo lukea.

Journal Entry 11 by Kesis at Sokoksen kahvila, PKS-miitti in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 14, 2016

Released 4 yrs ago (6/14/2016 UTC) at Sokoksen kahvila, PKS-miitti in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:


Vakimiittiin tarjolle, Lukuiloa!

Journal Entry 12 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, June 16, 2016
Tällaisesta kirjasta en ollut koskaan kuullutkaan! Kyllä minuunkin vetoaa vanhat nuortenkirjat. Aikamatka 50-luvun Amerikkaan siis odottaa!

Journal Entry 13 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 27, 2016
Kertakaikkiaan ihastuttava kirja!

Journal Entry 14 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 13, 2016

Released 4 yrs ago (9/13/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä kirja löytää ehkä uuden lukijan tänään miitissä Sokoksen kahvilassa? Osallistun vapautuksella aikamatkahaasteeseen.

Journal Entry 15 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 13, 2016
No löysihän se. Ei tällaista voi vastustaa! :)

Journal Entry 16 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, April 29, 2018
Aika hauska ja viehättävähän tämä tosiaan oli ja ajankuvana mainio, mutta jotenkin oli vaikea mieltää melko sovinnaista Katia Lindgrenin hahmoksi :) Mainio pieni välipalakirja kuitenkin!

Journal Entry 17 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, May 17, 2018

Released 2 yrs ago (5/23/2018 UTC) at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähtee kuriirikyydillä Tampereelle. Rantakassinappaus.

Journal Entry 18 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 20, 2018
Kylläpäs Rantakassista putkahti aikamoinen yllätys! Lindgrenin Kati-sarja on ihan uusi tuttavuus, joten on kiva päästä tutustumaan tähän. Kiitos, Annimanni ja kuriiri Appelsiini.

Journal Entry 19 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 25, 2018
Tämä oli ihan uusi tuttavuus, en edes tiennyt Lindgrenin kirjoittaneen tällaistakin sarjaa. Oman aikansa lapsihan tämän oli; Kati ihmettelee silmät suurina suuren maailman ihmeitä. Yllättävän hyvin hän näyttää pärjänneen englannin kielellä, vaikka vähän väliä vähätteleekin omaa kielitaitoaan. Rotuennakkoluuloihinkin törmättiin; hieman tätä ennakolta pahaa aavistaen odottelin, sillä Peppi-kirjojahan on myöhemmin siistitty. Aika hyvin Lindgren tästä asiasta selviytyi, vaikkei ehkä ihan täysin nykypäivän poliittinen korrektius täyttynytkään.

Journal Entry 20 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 08, 2018
Tämä oli tarjolla miitissä. Olen tiennyt tästä Kati-sarjasta ja jo kauan sitten ajatellut, että voisi tutustua Lindgrenin tähänkin puoleen, mutta jotenkin on jäänyt tutustumatta. Mutta nyt!

Journal Entry 21 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 20, 2019
Kati-sarjahan on Lindgrenin varhaista tuotantoa ja päähenkilö - ja samalla kohderyhmä - vanhempi kuin monet muut Lindgrenin hahmot. Olen tosiaan tiennyt tämä sarjan olemassaolosta, mutta jostain syystä on aina jäänyt lukematta. Sen verran väärä käsitys minulla sarjasta oli, että Kati oli muutaman vuoden vanhempi kuin olin luullut.
Tarya kertoi sen verran hyvin samoja asioita, joita olisin kommentoinut, että jätän kommentoinnin. Voisin lukea sarjan kaksi muutakin kirjaa, jos ne jossain vastaan tulevat. Ja jos eivät tule, niin eiköhän ne ainakin kirjaston varastosta löydy, jos ei suoraan hyllystä.
Olisi muuten kiva löytää vanha painos ja katsoa, mitä käännöksen tarkistuksessa on kenties muutettu - mutta en taida siihen ryhtyä.

Miittiin tarjolle 20.1.19.

Journal Entry 22 by MsTytti at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 20, 2019
Samassa miitissä oli tarjolla nuoren suomalaisen kirjoittama kirja Jenkkivuosi, joka kertoi vaihto-oppilasvuodesta Yhdysvalloissa 1970-luvulla, perustuen varmasti kirjailijan omiin kokemuksiin. Pakkohan nämä oli sitten molemmat ottaa, ihan mielenkiinnosta.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.