Η συκοφαντία του αίματος

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 5/24/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, May 24, 2012
Ο παλαιός βενετσιάνικος καθρέφτης στο σαλόνι του γιου του κατοχικού Δημάρχου, κουβαλά μέσα του μνήμες από την αλλοτινή Κέρκυρα: Εκείνη του 1944, των ημερών του εκτοπισμού των Εβραίων του νησιού. Τότε που όλα άλλαξαν για τους ανθρώπους που το μοναδικό παράπτωμά τους ήταν η διαφορετική καταγωγή τους. Μέσα σε τρεις μέρες οικογένειες σκόρπισαν, άνθρωποι ξεκληρίστηκαν, η ζωή έχασε το νόημά της. Χίλιοι οχτακόσιοι πολίτες ελεύθεροι και δραστήριοι μετατράπηκαν σε αντικείμενα προς αφανισμό.
Στη μεταπολεμική πια Κέρκυρα, νέα ήθη, καινούριες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες αρχίζουν να κυριαρχούν. Η δίψα για χρήμα και κοινωνική ανέλιξη, οι αχαλίνωτες φιλοδοξίες και η ερωτική "απελευθέρωση" είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των προσώπων που πρωταγωνιστούν στη νέα πραγματικότητα.
Κάποια άψυχα αντικείμενα όμως, όπως ο παλαιός βενετσιάνικος καθρέφτης, κρατούν τα νήματα με το παρελθόν και γίνονται κάποτε αφορμή για να σπάσουν τα πέπλα της σιωπής και της ενοχής...

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, August 17, 2012
Σαν τίτλος το βιβλίο μου ήταν γνωστό. Αργότερα έμαθα από τον maltrebus ότι είχε γυριστεί σειρά για την κρατική τηλεόραση. Λογικό. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει αυτό το βιβλίο ήταν σήριαλ. Και μάλιστα ενδιαφέρον. Σα βιβλίο όμως...
475 με ψιλά γράμματα σελίδες. Αμέτρητα (αμέτρητα όμως;) πρόσωπα. ΑΠίστευτες πολλές και άχρηστες λεπτομέρειες. Σκηνές που δε βοηθούν καθόλου την οικονομία του μύθου, αλλά γεμίζουν τηλεοπτικές ώρες. Ιστορίες μάλλον (;) αληθινές από την Κέρκυρα του πολέμου και μεταπολεμικά. Ελαφρώς επιτηδευμένη και εξεζητημένη γλώσσα (μα το ψιμμυθιωμένο μάγουλο;). Πλείστες ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και άλλες αναφορές που ΔΕΝ χρειάζονταν. Καμία συνοχή στο βιβλίο. Ένα τεράστιο πρώτο μέρος για την εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας το 1944 και ένα σχεδόν άρλεκιν δεύτερο μέρος με νύξεις αναφοράς μόνο στο πρώτο και τελικά ασύνδετο κομμάτι του βιβλίου. Τελικά είχε δίκιο ο maltrebus. Αρσενική Μαντά το βιβλίο ελφρώς πιο επιτηδευμένη και πιθανώς πιο καλλιεργημένη. Βαρέθηκα τόσο που πέρναγα ολόκληρες σελίδες διαβάζοντας μόνο κάνα δυο φράσεις. Δεν ξέρω γιατί θέλει να το διαβάσει η apapsa αλλά θα το κρατήσω να της το δώσω.

Journal Entry 3 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, September 18, 2012

Released 8 yrs ago (9/18/2012 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:


Στην apapsa που το ζήτησε!

Journal Entry 4 by apapsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, September 18, 2012
Μόλις μου το έδωσε ο karjim και ήδη με έχει προϊδεάσει αρνητικά για το βιβλίο. Αλλά θα κάνω την φιλότιμη προσπάθειά μου.

(Γιατί να θέλω να το διαβάσω, χρυσέ μου; Για τα ωραία μάτια του Μπούτου; Μου είχε φανεί ενδιαφέρον το θέμα, όταν το είχα πρωτοδεί τότε που είχε κυκλοφορήσει -μα πέρασαν κιόλας 15 χρόνια;)

Ευχαριστώ, δεν θα το διαβάσω αμέσως, αλλά δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν το πιάσω στα χέρια μου.

Journal Entry 5 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, October 01, 2013
Πίσω σε μένα!

Released 7 yrs ago (10/26/2013 UTC) at Δημοτικό Σχολείο Σκύρου in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Για κριτική αυτού του βιβλίου διαβάστε παραπάνω. Νομίζω ότι η ατάκα αρσενική Μαντά τα λέει όλα. Ο τόπος της απελευθέρωσης είναι λογικός. Το θέατρο του δημοτικού σχολείου Σκύρου έχει γνωρίσει πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις και πάρα πολλές θανατερές ατάκες κακίας. Μία από αυτές ήταν πέρυσι το καλοκαίρι στο έργο που έγραψα για το 8ο Συνέδριο Bookcrossing. Υπήρχε μέσα μία πραγματική ατάκα κακίας που έχει όντως ειπωθεί:

Φίλος στην παρέα δέχεται επισκέψεις ξαδέρφου από άλλη πόλη. Οι φίλοι γνωρίζουν τον ξάδερφο και όταν φεύγει τους ρωτάει:
- Πως σας φάνηκε ο ξάδερφος;
-Ε, κανείς δεν είναι υπερήφανος για το σόι του!

Απελευθερώθηκε στο πλαίσιο του "Halloween 2: Το Challenge της Κακίας" που διοργανώνουν απαισιότατοι bookcrossers.

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Journal Entry 7 by giorginio at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, October 27, 2013
φαινεται ενδιαφερον

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.