Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες

Registered by mafaldaQ of Thessaloniki, Thessaloniki Greece on 5/12/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
12 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by mafaldaQ from Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Saturday, May 12, 2012
Το σουμεριακό έπος του Γκιλγκαμές, οι σανσκριτικές Βέδες, τα ομηρικά έπη, οι βιβλικές ιστορίες, τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, το μυθιστόρημα του ψευδο-Καλλισθένη για τον Μεγαλέξανδρο, η Αληθινή ιστορία του Λουκιανού, οι αραβικές Χίλιες και μία νύχτες, ο Θάνατος του Αρθούρου του Τόμας Μάλορι, το ρομαντικό - γοτθικό μυθιστόρημα (με εξέχοντες εκπροσώπους το Κάστρο του Οτράντο του Ουόλπολ και τον Φρανκεστάιν της Μαίρης Σέλλεϊ) αποτελούν τους παλαιότερους σταθμούς σε μια ισχυρή παράδοση στην παγκόσμια λογοτεχνία – αυτή που διαμόρφωσε τον Κανόνα όπου, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, κινήθηκε όλη η λογοτεχνία που σήμερα αποκαλούμε λογοτεχνία «του φανταστικού». Και είναι αυτή ακριβώς η λογοτεχνία που ενέπνευσε με τη σειρά της την επιστημονική φαντασία, τα έργα κόμικς και το σύγχρονο γραφιστικό μυθιστόρημα.

Ως προς την ελληνική πραγματικότητα το γνωστό πολύτομο έργο του Μάκη Πανώριου, Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα (εκδ. Αίολος 1997), συγκεντρώνει πολλά δείγματα από την ελληνική γραμματεία επιχειρώντας να αναπαραστήσει σε μια συνεκτική ιστορία την ελληνική συνεισφορά στο συγκεκριμένο είδος. Οι νεοέλληνες συγγραφείς που έγραψαν φανταστική ιστορία το έκαναν, όπως και αυτοί που «μεταγράφονται» εδώ, δίχως να έχουν σαφή συνείδηση ότι συνεισφέρουν σε ένα είδος όπου η ανθρωπότητα ανατρέχει από τα πρώτα της κιόλας βήματα στην Ιστορία. Το έκαναν στο πλαίσιο των δικών τους πνευματικών αναζητήσεων.

Αυτό είναι όμως το μοναδικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτός ο τόμος. Φανταστικές ιστορίες που γράφτηκαν για να διαβαστούν σε πολύ συγκεκριμένα συμφραζόμενα, σε πολύ συγκεκριμένη συγκυρία, συναντώνται εδώ, για πρώτη φορά στη νεοελληνική λογοτεχνία, με το σύγχρονο γραφιστικό μυθιστόρημα, με το κόμικς – που αποτελούν τη φυσιολογική εξέλιξη του είδους στο οποίο, «άθελά» τους, συνεισέφεραν οι εν λόγω συγγραφείς. Για να το πούμε διαφορετικά: η φανταστική ιστορία, ως λογοτεχνική μήτρα, διασταυρώνεται εδώ με τον κατεξοχήν απόγονό της – το κόμικς!

Φυσικά όλα αυτά ακούγονται θαυμάσια σε επίπεδο προθέσεων. Δεν θα τολμούσαμε να διατυπώσουμε παρόμοιες απόψεις αν το αποτέλεσμα αυτής της «μεταγραφής» δεν ήταν αυτό που μπορεί να απολαύσει ο αναγνώστης φυλλομετρώντας αυτές τις σελίδες. Οι δύο συνεργάτες του τόμου έχουν ήδη δώσει ένα πειστικό δείγμα της δουλειάς τους σ’ αυτόν τον τομέα (που αναγνωρίστηκε από ολόκληρη την κριτική): το Παραρλάμα, του Δημοσθένη Βουτυρά (εκδ. Τόπος 2011). Στο Γιούσουρι, όμως, η αρμονική συνεργασία των δύο δημιουργών προχωρά ένα βήμα πάρα πέρα.

Ο σεναριογράφος Δημήτρης Βανέλλης ενώ, εξ ανάγκης, υποχρεώθηκε να κρατήσει τα απαραίτητα αφηγηματικά στοιχεία, ταυτόχρονα έδωσε τις εντάσεις, πρόβαλε τα πάθη, σκιαγράφησε τους χαρακτήρες, συμπύκνωσε σωστά τους διαλόγους, υπογράμμισε τις ανατροπές και τις κορυφώσεις με μέτρο και ακρίβεια. Από την άλλη, ο κομίστας Θανάσης Πέτρου ανέδειξε τη σκηνογραφία, τον χρόνο και τον ρυθμό της εποχής (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στο κόμικς). Ζωγράφισε, στην κυριολεξία, πρόσωπα και πράγματα έως τις έσχατες λεπτομέρειές τους ενώ ταυτόχρονα άφησε ελεύθερο τον αναγνώστη να φανταστεί από μόνος του πράγματα. Απεικόνισε πολύ πετυχημένα τη διαφορετική «θερμοκρασία» των συμβάντων. Ζούμαρε στα σωστά σημεία (και το εκτέλεσε άψογα). Μοντάρισε με πειστικότητα τις σκηνές του. Έδεσε με σωστά χρώματα την «ταυτότητα» της κάθε ιστορίας.

Ο αναγνώστης καλείται να κρίνει από μόνος του την αλήθεια των παραπάνω ισχυρισμών.

Βιβλιογραφικά στοιχεία για τις έξι φανταστικές ιστορίες που μεταγράφονται εδώ (και η πρώτη παράγραφος στο πρωτότυπο)

Journal Entry 2 by mafaldaQ at Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Saturday, June 16, 2012
Έγινε λοιπόν ring μαζί με το
- Παραρλάμα: http://www.bookcrossing.com/journal/11124274/
- Το πτώμα: http://www.bookcrossing.com/journal/11124281/

Ταξιδεύει με την εξής σειρά:
- Kermit60 (που ζήτησε να είναι η πρώτη)
- taxidiarikopoul
- karry (κάπου εδώ υπολογίζω ότι θα έχουν περάσει 3 εβδομάδες)
- lessalive
- okyrhoe
- elenaiah (νομίζω ότι είναι αρκετά μακριά από σήμερα)
- CASPER85
- elenimix
- Sousy
- neffaki και έτσι γυρίζει και στη Θεσσαλονίκη!

Για τους κανόνες του ring αλλά και άλλες πληροφορίες εδώ και το σχετικό thread! Καλή ανάγνωση σε όλες και εύχομαι να τα χαρείτε όπως και εγώ!

Journal Entry 3 by kermit60 at Nea Smirni, Attica Greece on Wednesday, June 20, 2012
το παρέλαβα σήμερα το πρωϊ,το αρχίζω απόψε, ίσως ίσως να προλάβει να φτάσει στο meetup των Αθηνών!

Journal Entry 4 by kermit60 at Nea Smirni, Attica Greece on Saturday, June 23, 2012
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου,που περνώ κρίση διαβάσματος και άλλες που ειλικρινά
αποφασίζω την αποχή.

Τούτο τον καιρό,τρέχω σαν τρελή,δεξιά και αριστερά,μπαίνω κλεφτά παντού,
και λειτουργώ με το ένστικτο!

Ξέροντας τη MalaldaQ ,ήμουν σίγουρη ,ό,τι τα βιβλία πρέπει να τα ξεφυλίσσω,
με πέτυχαν σε παλαβωμένη κατάσταση,με άγχος και στρες,σκέφτηκα ότι σήμερα Σάββατο,
η θα τα διάβαζα,ή θα τα έδινα απλά στην επόμενη,βγήκα στην απίθανη βεράντα μου,
πήρα το τσάι μου,και ξεκίνησα.

'Εκπληξη,το βιβλίο έφευγε από μόνο του.Πραγματικά ήταν η πρώτη μου φορά με τους συγγραφείς,ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΝΕΛΛΗΣ, και ήταν και μαγευτική!

Τα κείμενα τα γνωρίζεις λίγο πολύ από παιδί,εκείνες τις στιγμές που πραγματικά ,βαριέσαι,μέσα στην τάξη,αργότερα μαθαίνεις να αγαπάς Καβάφη,Καρυωτάκη,Καρκαβίτσα,Νικολαϊδη,Ροδοκανάκη &Παπαδιαμάντη.

Εδώ όμως σε περιμένει η έκπληξη,απίθανα δωσμένα,από τον Δημήτρη Βανέλλη,ευκολοδιάβαστα,όμορφα σχεδιασμένα τα καρεδάκια από τον Πέτρου τον Θανάση,ξαναζείς τις στιγμές των μεγάλων,και εύχεσαι να το γνώριζαν και άλλοι,
καθόμουν μαγεμένη,με τα καρεδάκια,και αναρωτιόμουν,γιατί βρε Υπουργείο Παιδίας,δε δίνεις κάτι τέτοιο στα παιδιά,γιατί βρε έρημε δάσκαλε, καθηγητή δεν το παίρνεις το βιβλιαράκι τούτο και να κάνεις τα παιδιά να τα αγαπήσουν;

Οι εικόνες σε προδιαθέτουν ,σε μαγεύουν,σε ταξιδεύουν,πραγματικά θες να προχωρήσεις στην επόμενη σελίδα,να μάθεις για το Γιούσουρι,τι είναι ,να δεις την εποχή εκείνη τις θάλασσες,τους καπετεναίους,νάτος και ο ονειροπόλος μας, μέσα από τα κάγκελα της φυλακής,τίποτα γύρω δεν αλλάζει,και ο χρόνος δεν υπάρχει...ένα χρυσό δόντι,φέρνει τόσο μα τόσο τρόμο,για να καταλήξει Ο Σκελέθρας να τ΄αφήσει τελικά στον Τιριλλή,τέλος το μαγεμένο δέντρο ,η δρυς η βασιλική ,με τους υπέροχους χρωματισμούς της,τα παιδικά πρόσωπα με τη στρογγυλάδα τους.και τα πεταχτά αυτάκια τους,το ξωκκλήσι,η κόρη τι ομορφιά σχεδίου και χρώματος ,υπέροχοι σχεδιασμοί,καλοδεχούμενοι οι ήρωες όλοι,
για το πιο ωραίο δημιούργημα ενός τέτοιου είδους επειχηρήματος,μεταφορά ιστοριών σε κόμικς.

Τι να πω ,ένα μεγάλο ευχαριστώ στην 'Αννα! Μαφαλντούλα σε ευχαριστώ που με οδήγησες σε μονοπάτια απάτητα και απόκρυφα για να διδαχτώ την όμορφη τέχνη τους και να αρχίσω να τους ψάχνω και εγώ με τη σειρά μου !!

Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Koukaki, Attica Greece on Sunday, June 24, 2012
Παρέλαβα το βιβλίο μαζί με δύο ακόμη ξαδελφάκια του από τα χέρια του βατραχακίου στη συνάντηση των Αθηναίων μηνός Ιουνίου.
Ευχαριστώ και επανέρχομαι ταχέως.

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki, Attica Greece on Tuesday, July 17, 2012
Από τα τρία βιβλία του ring αυτό μου άρεσε πιο πολύ ως σκίτσο αλλά και ως μεταφορά.
Με την ευκαιρία της καθυστέρησης του ring λόγω καλοκαιρινών διακοπών αμφότερων των μερών διακίνησης (εγώ και η karry) επωφελήθηκα και το ξαναδιάβασα, δυο φορές ακόμα και κάθε φορά η απόλαυση ήταν πληρέστερη.
Αύριο όμως τελειώνουν τα ψέμματα. Θα παραδοθεί στην karry.
Ευχαριστώ πολύ mafaldaQ και kermit.

Journal Entry 7 by karry at Chania, Chania Greece on Thursday, July 19, 2012
Από τα διηγήματα ήξερα μόνο το “Εις το φως της ημέρας” του Καβάφη και πολύ θα ήθελα να διαβάσω και τα άλλα.

Είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά και μου άρεσε περισσότερο από τα άλλα δύο άλμπουμ. Ισορροπημένη η μεταφορά των διηγημάτων με ρυθμό και υπέροχη εικονογράφηση. Δέσανε όλες οι ιστορίες πάρα πολύ όμορφα μεταξύ τους δίνοντας ένα ρυθμό σε όλο το άλμπουμ... μόνο το “Ο Σκέλεθρας” λίγο απέκλινε λόγο μεγαλύτερου μεγέθους. Κάποιες βινιέτες θα μου μείνουν αξέχαστες... Ο βυθός από το “Γιουσούρι”, οι ζωντανεμένοι ήρωες των βιβλίων και ο Οθέλος που σπρώχνει την παντόφλα στο “Κλεοπάτρας θάνατος”,το όνειρο από τον “Σκέλεθρα” και φυσικά η γυναίκα Δρυς από το “ βασιλική Δρυς”.

Αυτό επίσης που μου άρεσε πολύ ήταν η ανακάλυψη ότι δύο χαρακτήρες είχαν την μορφή από δύο συγγραφείς που συμμετέχουν με τα διηγήματά τους, στις βινιέτες των ιστοριών. Αυτό με έκανε να ψάξω και για άλλες μορφές συγγραφέων στο άλμπουμ. Έχει ενδιαφέρων να το κάνετε και εσείς... κάντε το πρώτα και μετά διαβάστε παρακάτω να δείτε αν έχω δίκιο ή όχι

SPOILER ΠΡΟΣΟΧΗ!
*
*
*
Λοιπόν ... αυτοί που ανακάλυψα είναι ο Καβάφης και ο Καρυωτάκης.
Ο Καβάφης βρίσκετε στην ίδια την ιστορία του, ενσαρκώνοντας (άραγε είναι δόκιμη αυτή η έκφραση για σχέδιο;;) το φάντασμα και ο Καρυωτάκης βρίσκετε στην ιστορία του Παπαδιαμάντη “Η βασιλική Δρυς” σαν η ενήλικη μορφή του ήρωα.
Μετά το ψάξιμο δεν βρήκα κάποιον άλλον παρ' ότι στο Γιουσούρι ο πατέρας μου θύμισε τον Καρκαβίτσα (σε μια φωτογραφία του με μουστάκι) και ο ήρωας ενήλικας μου θύμισε τον Νικολαίδη τον Κύπριο στα νιάτα του...

Journal Entry 8 by lessalive at Vyronas, Attica Greece on Wednesday, July 25, 2012
Είναι στα χέρια μου.
Ευχαριστώ mafaldaQ και karry!

Journal Entry 9 by lessalive at Vyronas, Attica Greece on Tuesday, August 07, 2012
Τι ωραία δουλειά! Εξαιρετικά τόσο το σκίτσο όσο και η συμπύκνωση στην αφήγηση!
Συμφωνώ απόλυτα με την Kermit60 οτι θα ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια κάθε δασκάλου.

Journal Entry 10 by lessalive at Vyronas, Attica Greece on Tuesday, August 07, 2012

Released 7 yrs ago (8/8/2012 UTC) at Vyronas, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Συστημένο για την okyrhoe.
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 11 by okyrhoe at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, August 13, 2012
'Εφτασε σήμερα. Eυχαριστώ mafaldaQ & lessalive!

Journal Entry 12 by okyrhoe at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, September 05, 2012
Κρίμα, όλα ήταν ωραία μέχρι την γυναικεία φιγούρα στην τελευταία ιστορία (σελίδες 76-79). Προχειροζωγραφισμένη, σε σχέση με το επίπεδο των σκίτσων στο υπόλοιπο κόμικς.

Journal Entry 13 by okyrhoe at Bookring, By Post -- Controlled Releases on Thursday, September 06, 2012

Released 7 yrs ago (9/6/2012 UTC) at Bookring, By Post -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Έφυγαν και τα τρία προς elenaiah!

Journal Entry 14 by elenaiah at Kallithea, Attica Greece on Thursday, September 27, 2012
Εφτασε στα χέρια μου σήμερα και διαβάστηκε επιτόπου!Πάρα πολύ καλά γραφικά,όμορφες ιστορίες,σωστά διατυπωμένες απο κείμενο σε εικόνα.ΆΨΟΓΟ!

Journal Entry 15 by elenaiah at kentro, Thessaloniki Greece on Thursday, September 27, 2012

Released 7 yrs ago (10/1/2012 UTC) at kentro, Thessaloniki Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Βουρ για τον τελευταίο στη λίστα!

Journal Entry 16 by CASPER85 at Kalymnos, Dodecanese Greece on Tuesday, October 16, 2012
Έφτασε Κάλυμνο! Θα το διαβάσω το Σαββάτο με την ησυχία μου να το απολαύσω! :)

Journal Entry 17 by CASPER85 at Kalymnos, Dodecanese Greece on Tuesday, October 23, 2012
Mε εντυπωσίασε πολύ το σκίτσο. Δεν ξέρω, ίσως επειδή οι ιστορίες δεν ήταν τόσο δυνατές (για μένα) όσο του Βουτυρά να το παρατήρησα περισσότερο.
Αγαπημένη ιστορία το "Κλεοπάτρας θάνατος" (ε, βέβαια, στο χαζορομαντικούλι θα στεκόμουν, πού αλλού!)

Φεύγει αύριο για elenimix!

Journal Entry 18 by elenimix at Patra, Achaia Greece on Saturday, October 27, 2012
Έφτασε χθες.Θα το διαβάσω σήμερα μαζί με τα άλλα 2 βιβλιαράκια και επανέρχομαι με σχόλια.

Journal Entry 19 by elenimix at Patra, Achaia Greece on Monday, October 29, 2012
Δεν είμαι λάτρεις των κόμικ, αλλά το διάβασα ευχάριστα. Μου άρεσε πιο πολύ από το παραρλάμα.
Οι ιστορίες που μου κράτησαν περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν:
Εις το φως της ημέρας, Το Γιουσούρι, Ο Σκέλεθρας.

Journal Entry 20 by Sousy at Kallithea, Attica Greece on Tuesday, November 27, 2012
Μου το έστειλε η eleminix. Θα το διαβάσω γρήγορα και θα επανέλθω με σχόλια!!!

Journal Entry 21 by neffaki at Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Friday, December 14, 2012
πρώτα απ'ολα, μου άρεσε πολυ η επιλογή των ιστοριών, και νομίζω πως κάπως αόριστα έδεναν μεταξύ τους. με εντυπωσίασε πολύ το χρώμα στον "σκελέθρα" ( ιδιαίτερο κ ατμοσφαιρικό) και ο χαρακτήρας του ανέκφραστου, μυστήριου κυριούλη στο "εις το φως της ημέρας" . τέλος, με μάγεψε το δισέλιδο στο βυθό στο "γιούσουρι".
χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω και τα 3, αφού είμαι κολλημένη με τα κόμικς αλλά αυτά μου είχαν διαφύγει ως τώρα. ευχαριστώ mafalda:)

Journal Entry 22 by eleftherita at Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Sunday, December 23, 2012
Στα χέρια μου!

Journal Entry 23 by eleftherita at Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Friday, January 04, 2013
Κι άλλες υπερφυσικές ιστορίες! Άξιζε η μεταφορά σε κόμικ, είμαι σίγουρη ότι οι συγγραφείς θα ήταν πολύ περήφανοι για τη δουλειά του Βανέλλη και του Πέτρου (θέλω να διαβάσω ΟΛΑ τα κόμιξ του Πέτρου!!!).
Να 'σαι καλά ρε κορίτσι μου άνοιξες τα μάτια :)
ΥΓ 1. Έκανα την ίδια σκέψη με την Kermit60: "γιατί βρε Υπουργείο Παιδίας,δε δίνεις κάτι τέτοιο στα παιδιά,γιατί βρε έρημε δάσκαλε, καθηγητή δεν το παίρνεις το βιβλιαράκι τούτο και να κάνεις τα παιδιά να τα αγαπήσουν;"
ΥΓ 2. Τρομερό το σχόλιο-σπόιλερ karry!!

.:: Καλή χρονιά σε όλους! ::.

Journal Entry 24 by mafaldaQ at Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Thursday, March 07, 2013
Γύρισε στα χέρια μου σώο και αβλαβές! Ευχαριστώ πολύ όλες τις συμμετέχουσες στο ring για την άψογη συμμετοχή τους, για την ταχύτητά τους και τη συνέπειά τους! Τώρα θα μπει στο ράφι να σκονιστει λίγο και μετά βλέπουμε.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.