Minun suomalainen vaimoni

Registered by -solaria- of Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 3/30/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by -solaria- from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, March 30, 2012
Takakannesta: Viisitoista vuotta sitten berliiniläinen Wolfram Eilenberger seurasi opiskelijarakkauttaan pohjoiseen. Oli tammikuun toinen päivä ja lämpömittari Turun asemalla näytti -37 astetta.

Hykerryttävällä huumorillaan ja itseironiallaan Eilenberger havainnoi Suomea, suomalaisia - ja etenkin lähes kaksimetristä suomalaista vaimoaan. Ilman vaimoaan ei mies, ainakaan ulkomaalainen mies, selviäsi metsässä päivääkään, hän totetaa.

Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvät yleisesti tunnetut 'tosiasiat' saavat uuden, syvällisen ulottuvuuden, kun kulttuurihistorian saralta tohtoriksi väitellyt Eilenberger paneutuu pohtimaan muun muassa Marimekon raitapaitojen, urheilun, kesämökkien pihoilla tönöttävien pömpeleiden ja pakkasen vaikutusta ihailemansa pohjoisen kansan perimmäiseen olemukseen."


Minulta kesti hetken tajuta kirjan rakenne, mutta kyse on koko ajan samasta matkasta appivanhempien luo omien häiden kynnyksellä, ja kirja huipentuukin itse hääjuhlaan. Kirja on sujuvaa ja ihan mainiota luettavaa ja sisältää mielenkiintoisia huomioita Suomesta ja suomalaisista. Paras niistä oli ehdottomasti Eilenbergerin luettelemat neljä kylmään veteen suhtaumisen strategiaa - eli on olemassa neljä eri tapaa mennä uimaan järven rantalaiturilta. Itse olen ehdottomasti tyyppiä "haalea menijä", jollainen hänkin on.

Toki hän käsittelee aika stereotyyppistä suomalaisuutta. Itse en ihan löytänyt itseäni hänen kuvauksestaan, kun en omista marimekkopaitaa tai Unikko-kuosillista tavaraa, en juo sahtia (tai alkoholia ylipäänsä), en mökkeile tai kalasta enkä seuraa mitään urheilua. Niinpä myöskään vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruudella ei ollut mulle kauheasti mitään merkitystä. (Toki muistan tuon sunnuntain, kun kummastelin opiskelijakämpän seinän takaa tulvivaa kovaäänistä maammelaulua. Mulla ei näet ollut mitään käsitystä siitä että oli jääkiekon MM meneillään, saati sitten että Suomi oli voittamaisillaan koko turnauksen.) Lordin euroviisuvoitto sentään sykähdytti muakin, vaikka siitäkin kuulin vasta seuraavana päivänä.

Koska Eilenberger muutti aikoinaan Turkuun, olisin turkulaisena halunnut kuulla vähän enemmän hänen huomioitaan kotikaupungistaan. Toki kirjassa mainitaan turkulaisia paikkoja, mutta samalla tekstissä oli omituisia virheitä. Siellä esim. väitetään että bussi numero 4 kulkee satamaan ja 23 Halisiin*. Siis ykkönenhän kulkee satamaan ja nelonen Halisiin... Lisäksi epäilen suuresti tuota takakannessa mainittua pakkasastemäärää, joskus 80-luvulla täällä viimeksi on ollut yli kolmekymmentä astetta pakkasta.

* ei siis missään nimessä "Haliseen" niin kuin on kirjoittanut kirjan suomentaja, joka ei tiedä että lounaissuomalaiset nen-päätteiset paikannimet taipuvat aina monikossa.

Journal Entry 2 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, April 07, 2012
Koska en halua luopua kirjasta ihan kokonaan, pistän pystyyn ringin. Lukuaikaa kolmisen viikkoa, ja varaan oikeuden järjestellä osallistujia paikkakunnan mukaan.

Nokkosperhonen (Turku)
Em64 (Tampere)
Margih (Tampere)
JHulkko (Nokia)
arjamaaria (Pori)
miumaumou (Pori)

Journal Entry 3 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, April 21, 2012

Released 7 yrs ago (4/21/2012 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja siirtyi ensimmäiselle lukijalle tämänpäiväisessä kierrätysmiitissä. Lukuiloa!

Journal Entry 4 by Nokkosperhonen at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, April 21, 2012
Kiitos, kirja siis nyt minulla! Yritän päästä aloittelemaan lähipäivinä...

Journal Entry 5 by Nokkosperhonen at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, May 10, 2012
Sain luettua kirjan loppuun eilen. Kirja ei ollut ihan niin helppolukuinen kuin kuvittelin, kirjoittajan akateeminen tausta nääs näkyi siinä, että virkkeet olivat paikoitellen melko pitkiä ja polveilevia, vaikka pääaihe olikin helposti sulava.

Alkupuoli ei mielestäni ollut lupaava - tuli sellainen olo, että taasko tämä on tätä perinteistä "sauna, järvi ja hyttyset" -kamaa... Kirja parani loppua kohden. Kiinnostavimpina pidin kirjoittajan analyyseja suomen kielestä (vaikken oikein välittänyt hänen partitiiviteorioistaan), Marimekosta, suomalaisesta tv-ohjelmatarjonnasta ja suomalaisten parisuhteista. Kalastus kuuluu saunan ohella niihin teemoihin, jotka eivät kiinnosta minua paljonkaan, mutta varmasti sekin on tärkeä osa suomalaisuutta. Jos jotain jäin kaipaamaan, niin ehkä perusteellisempaa analyysia suomalaisesta ruokakulttuurista. Jossain välissä kirjoittaja totesi, että suomalaista keittiötä ei oikein ole - hm, totta on, että Suomi on ottanut melkoisesti vaikutteita ulkomailta, mutta onhan meillä myös runsaasti perinneruokia, joita valmistetaan ja syödään edelleen. Mämmi saikin oman mainintansa, samoin sahti, joka meneekin sitten jo juomapuolelle...

Kokonaisuutena kirjasta jäi vaikutelma, että "ovat ne suomalaiset vähän eriskummallista kansaa, mutta kyllä niiden kanssa pärjää".

Osallistun kirjalla aakkoshaasteeseen (E-kirjain).


Journal Entry 6 by Nokkosperhonen at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, May 12, 2012

Released 7 yrs ago (5/12/2012 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee Tampereelle ringin seuraavalle osallistujalle!

Journal Entry 7 by em64 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 15, 2012
Kirja tuli tänään Tampereelle. Päässen aloittamaan sen piakkoin, ei ole mitään kovin pakottavaa luettavaa ennen tätä. Kiitos!

Journal Entry 8 by em64 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, May 19, 2012
Tykkäsin tästä kirjasta, sain monet makeat naurut. Toki olisi helppo sanoa, että Eilenberger toistelee kliseitä toisensa perään, mutta entäpä jos niissä kliseissä on vinha perä. Eikä Eilenberger meidän omituisuuksiamme moiti tai tai pidä pahana, pikemminkin hän tarkastelee meitä hyvinkin hellästi ja jopa jossain määrin ihaillen. Eilenbergerin tarinoissa on hyvin vahvasti läsnä suomalainen maaseutu, mikä taas minulle on kovin tuttua - maalta kun olen kotoisin. Ehkä meidän pitäisi olla tyytyväisiä, että olemme kansa, jollaista Euroopassa ei näytä muiden eurooppalaisten mielestä olevan :-)

Journal Entry 9 by Margih at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 22, 2012
Kahvittelutuokio em64:n kanssa poiki kolme kirjaa kassiini. Ja tärkeimpänä tietty tämä rinkikirja. Kiitos :)

Journal Entry 10 by Margih at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, June 07, 2012
Kiitos ringistä! Tämä oli alusta loppuun hauskaa ja nautittavaa luettavaa. Tunnustan ihan rehellisesti, että minua kiinnostaa, mitä muunmaalaiset meistä suomalaisista ajattelevat ja varsinkin, kun se kuva tuntuu meistä lähes poikkeuksetta olevan se, että olemme outo ja sekopäinen kansa näin karrikoidusti sanottu.

Kesäpäivät kolkuttelevat jo ihan oven takana ja kirjan annakin siellä JHulkolle

Journal Entry 11 by JHulkko at Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, June 09, 2012
Kiitos, Margih, rinkikirjasta! Luen kiinnostuneena.

Journal Entry 12 by JHulkko at Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 10, 2012

Released 7 yrs ago (7/10/2012 UTC) at Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Pidin valtavasti. Nauratti, välillä melkein itkettikin. Paljon kiitoksia tämän kirjan kierrättämisestä!

Pahoittelen, että kirja juuttui kesälomien takia minulle hieman liian pitkäksi aikaa, mutta nyt se vihdoin pääsee jatkamaan Arjamaarialle Poriin.

Hyvää matkaa!

Journal Entry 13 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Friday, July 13, 2012
Kirja tuli juuri oikealla hetkellä, sillä edellinen kirja loppui enkä osannut päättää, mitä luen seuraavaksi.

Journal Entry 14 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Tuesday, July 17, 2012
Aivan loistava kirja! Tykkäsin pohdiskelevasta tyylistä ja lukukokemus oli kesäisessä (mutta sateisessa) Suomessa loistava. Tämän kirjan tulen muistamaan myös työasioissa. Tätä pitää vinkata muillekin.

Kirja jää odottamaan lomakauden loppua ja miittiä. Ja miuskista.

Journal Entry 15 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, July 25, 2012
Koska miitti ei tule miuskiksen luo, niin miuskis tulee arjan luo, vai miten se menikään... Sain siis tänään käsiini tämän rinkikirjan, jota en tiennyt olevan tulossakaan. Taas jälleen kerran olen unohtanut rinkiin edes ilmoittautuneeni. Hohhoijaa. Elämä pysyy jännänä, kun on kultakalan muisti. ;)
Kiitos pikatapaamisesta, arjanen. Mielenkiinnolla odotan, mitä kirja tuo tullessaan.

Journal Entry 16 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Sunday, July 29, 2012
Mnjaah. Odotin kyllä enemmän kirjalta sellaista tykistystä ja huumorin ilotulitusta, mutta ei. Oli siellä hauskuutta, hyviä oivalluksia ja muutaman kerran jopa hymähtelin ääneeni, mutta en tiedä. Kirja ei vaan saanut syttymään. Jäin myös miettimään, että oliko saksankielisessä versiossa myös käännetty suomalaiset sanat, jotka tässä suomennoksessa oli kursivoitu. Eihän niistä sanoista muuten pääse perille. Ihmettelin myös sitä, että kuinka usein Wolfram korosti vaimonsa pituutta. Ei ongelma, ei... Erityisen oivaltavana pidin kappaletta "Sanoitta", jossa kirjailija hämmästeli suomalaisten ennätyspitkää kahdeksan tavun rakkaudentunnustusta. Eli jos suomalainen rakastaa, hän todellakin myös tarkoittaa sitä. Hienosti ajateltu. Kaiken kaikkiaan ihan hyviä ajatuksia ja huomioita suomalaisuudesta, mutta se tarinankuljetustapa tai jokin tökki. Ei voi mitään. Pidin silti kirjaa hyvinkin lukemisenarvoisena kaikista mutinoistani huolimatta.
Eli kiitos ringistä, Thalasse! Kirja palautuu takaisin lähtöpisteeseensä ensi viikolla, koska näytän olevan ringin viimeinen lukija.

Lisäys 31.7.2012: postitettu takaisin kotiin eli ringittäjä Thalasselle. :)

Journal Entry 17 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, August 02, 2012
Kirja saapui takaisin kotiin. Kiitokset!

Journal Entry 18 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, August 09, 2018
Hyllyntyhjennystä; tämä kirja saa lähteä maailmalle. :)

edit. pikkujoulumiittiin mukaan Qwenselin kahvilaan! Tässä välissä on ehtinyt tulla Turun bussilinjoihinkin muutoksia: neloslinja on lakkautettu kokonaan ja nyt Halisiin kulkee nro 55/56.

Journal Entry 19 by MeiMeiK at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, March 10, 2019
Kirja tarttui mukaani joulukuun miitistä ja luin sen tässä jossain joulu- ja maaliskuun välisenä aikana. Muistaakseni vähän pätkissä. En voinut olla odottamatta Roman Schatzmaista kerrontaa, ja jotain samaa tässä ehkä oli, muttei niin terävästi kerrottuna. Ihan hauskoja huomioita suomalaisista, tosin hyvin yleistäen (tietysti) ja stereotypioiden. Jokapoika-paita -juttu jäi ehkä eniten huvittavana juttuna mieleen, vaikkei minullakaan sellaista ole. Mutta rupesin kyllä miettimään pitäisikö sellainen kuitenkin olla. :D

Journal Entry 20 by MeiMeiK at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, August 17, 2019

Released 1 mo ago (8/17/2019 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja taisi lähteä jonkun matkaan bookcrossing-kesäpäiviltä. Hauskoja lukuhetkiä!

Journal Entry 21 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, August 18, 2019
Olenkohan lukenut jo liikaa, kun kesäpäiviltä poimin mukaani kirjoja, jotka olen jo joskus kauan sitten lukenut?
Tämän siis olen lukenut (joten AVL-pinoon menee) mutta tämän jatko-osa "Minun kolmikieliset kaksoseni" on minulla lukematta.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.