Σενάριο γάμου

by Jeffrey Eugenides | Literature & Fiction |
ISBN: 9789601644189 Global Overview for this book
Registered by aris1 of Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on 3/22/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Thursday, March 22, 2012

The Marriage Plot
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Πατάκη, 2012, Σελ: 622

Από τον εκδότη:

Μια νεαρή γυναίκα και δύο άντρες στο τέλος των σπουδών τους. Η Μάντλιν αγαπά τον Λέναρντ. Ο Λέναρντ και ο Μίτσελ αγαπούν τη Μάντλιν. Κανείς από τους τρεις δεν ξέρει το δρόμο για την ευτυχία...

Αρχές της δεκαετίας του '80. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και η ζωή μετά το κολέγιο είναι πιο σκληρή από ποτέ για τους νέους. Στα καφέ του Κόλετζ Χιλ, τα υποψιασμένα παιδιά ρουφούν Ντεριντά και ακούνε Talking Heads. Όμως η Μάντλιν Χάνα, η ευσυνείδητη φοιτήτρια αγγλικής λογοτεχνίας, γράφει την πτυχιακή της με θέμα την Τζέιν'Οστεν και την Τζορτζ 'Ελιοτ, οι οποίες ανέδειξαν το γάμο (τα παντρολογήματα γενικότερα) σε κορυφαίο ζήτημα, τοποθετώντας τον στον πυρήνα των σημαντικότερων αγγλικών μυθιστορημάτων.

Ενώ η Μάντλιν προσπαθεί να καταλάβει γιατί "έγινε καταγέλαστο το να διαβάζει κανείς συγγραφείς σαν τον Τσίβερ ή τον Απντάικ, που έγραφαν για τα προάστια στα οποία η Μάντλιν και οι περισσότεροι φίλοι της είχαν μεγαλώσει, προς όφελος της ανάγνωσης του μαρκήσιου Ντε Σαντ, ο οποίος έγραφε περί της πρωκτικής διακόρευσης παρθένων στη Γαλλία του δέκατου όγδοου αιώνα", μπαίνει στη μέση η αληθινή ζωή, με τη μορφή δύο εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους νεαρών. Ο Λέναρντ Μπάνκχεντ -χαρισματικός μοναχόλυκος, δαρβινιστής του κολεγίου- εμφανίζεται ξαφνικά σ' ένα σεμινάριο σημειωτικής και η Μάντλιν δεν αργεί να μπλεχτεί σε μια άκρως φορτισμένη ερωτική και πνευματική σχέση μαζί του. Την ίδια στιγμή, ο παλιός της φίλος, ο Μίτσελ Γκραμάτικους -ο οποίος μελετάει τον χριστιανικό μυστικισμό και γενικά συμπεριφέρεται αλλόκοτα- έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με την έμμονη σκέψη πως η Μάντλιν είναι προορισμένη από τη μοίρα να γίνει το ταίρι του.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι πρωταγωνιστές του τριγώνου σε αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα αποφοιτούν από το κολέγιο και μπαίνουν στον πραγματικό κόσμο, τα γεγονότα τούς πιέζουν να επαναπροσδιορίσουν όλα όσα έμαθαν στο σχολείο. Ο Λέναρντ και η Μάντλιν μετακομίζουν σ' ένα εργαστήριο βιολογίας στο Κέιπ Κοντ, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το μυστικό που ευθύνεται για τη φαινομενικά ανεξάντλητη ενέργεια και τις κυκλοθυμικές αντιδράσεις του Λέναρντ. Και ο Μίτσελ, ταξιδεύοντας στον κόσμο για να βγάλει τη Μάντλιν από το μυαλό του, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από το νόημα της ζωής, την ύπαρξη του Θεού και την αληθινή φύση του έρωτα.

Άραγε έχουν πεθάνει οι μεγάλες ιστορίες αγάπης του δέκατου ένατου αιώνα; Ή μήπως μπορεί να υπάρξει μια νέα ιστορία, που θα γραφτεί για το σήμερα και θα ξαναφέρει στην επιφάνεια το φεμινισμό, τη σεξουαλική απελευθέρωση, το προγαμιαίο συμβόλαιο, το διαζύγιο, όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα; Με εντυπωσιακό χιούμορ και ευστροφία, αλλά και μια συνολική κατανόηση και αγάπη για τους ήρωές του, ο Τζέφρι Ευγενίδης ξαναζωντανεύει τις δυνάμεις που εμπνέουν το Μυθιστόρημα, υφαίνοντας μια ιστορία τόσο σύγχρονη και δροσερή, που να διαβάζεται σαν το κρυφό ημερολόγιο της ίδιας της ζωής μας.

Εννέα χρόνια μετά το "Middlesex", ο "διεθνής Έλληνας" Τζέφρυ Ευγενίδης (φωτογραφία) επιστρέφει μ' ένα μεγάλο μυθιστόρημα που επιβεβαιώνει τη θέση του ως ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award 2012.

Journal Entry 2 by aris1 at Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Thursday, March 22, 2012

[BOOKRING]

Πριν αποφασίσετε να δηλώσετε συμμετοχή στο ring, διαβάστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα ακόλουθα:

Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:

1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας δικός μου:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Journal Entry 3 by aris1 at Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Friday, March 23, 2012
Η λίστα:

panost
StrangeEmily
TIFFANY1972
lessalive
taxidiarikopoul
karjim
chrysadag
gourgouritsa
sismografos
ramanthis
Sousy

Journal Entry 4 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 26, 2012
ξεκιναμε!

Journal Entry 5 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, April 02, 2012
Με τίποτα!!!!Πού είναι ο Ευγενίδης του Μίντλσεξ; ΒΑΡΕΘΗΚΑ τη ζωή μου!!!!!! Λες και διάβαζα το Χήρα για έναν χρόνο! Η Μάντλιν είναι ανάμεσα στον Λέναρντ και τον Μίτσελ. Εγώ σταμάτησα κάπου στη 280 σελίδα και έτσι δεν έμαθα τελικά ποιον διάλεξε. Σταμάτησα στο σημείο όπου ο Λέναρντ έχει πάθει κατάθλιψη, έχει αναρρώσει και φεύγει με τη Μάντλιν με υποτροφία να συνεχίσει τις σπουδές του. Η Μάντλιν, παρόλο που χωρίσανε, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται γι' αυτόν σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Δεν με κράτησε με τίποτα. Η ιστορία περιορίζεται σε αυτά τα τρία πρόσωπα, το πώς γνωρίστηκαν, τι αισθάνεται η Μάντλιν για τον καθένα από αυτούς και σταμάτησα στο σημείο που θ΄αρχίσει πραγματικά η τριβή ανάμεσά τους. Πουθενά ο Ευγενίδης του Μίντλσεξ όμως, μα πουθενά! Ανούσιο, άνευρο, φλύαρο.

Τα μόνα σημεία που μου άρεσαν και λέω α, ο Ευγενίδης που ξέρω (και μετά βουτιά στο κενό) είναι τα κάτωθι:

Στη σελίδα 15: "...ο πραγματικός ήλιος πολεμούσε να διαπεράσει τον συννεφένιο μανδύα και να στείλει κάτω θραύσματα από αχτίδες φωτός, στα δε σμάρια των γονιών, που είχαν μουλιάσει και ξεπαγιάσει όλο το Σαββατοκύριακο, την ελπίδα πως ο αταίριαστος για την εποχή καιρός ίσως και να μην τους χαλούσε τις γιορταστικές εκδηλώσεις της μέρας... αστράφτοντας στα όργανα (τούμπα και τρομπέτα αντίστοιχα) των δύο μελών της μπάντας του Μπράουν, που είχαν έρθει νμωρίς στο σημείο συνάντησης και κοίταζαν νευρικά γύρω τους, απορώντας πού είχαν πάει όλοι οι άλλοι, φωτίζοντας τους πλακόστρωτους παραδρόμους που κατηφόριζαν προς το μολυσμένο ποτάμι, ο ήλιος έλαμπε πάνω σε κάθε μπρούντζινο πόμολο, σε κάθε φτερό εντόμου, σε κάθε φύλλο χλόης. Και σε συμφωνία με το φως που ξαφνικά πλημμύριζε τα πάντα, σαν πυροβολισμός αφέτη για την έναρξη των εορτασμών, το κουδούνι της διαμερίσματος της Μάντλιν στον τέταρτο όροφο άρχισε, εκκωφαντικά, επίμονα, να χτυπάει" (εξαιρετική εισαγωγή).

Στη σελίδα 31: "Είχε φτάσει να σκέφτεται να τηλεφωνήσει στον Μίτσελ και να του ζητήσει συγνώμη, όταν έλαβε ένα γράμμα από εκείνον, ένα πολύ λεπτομερές, αδιάσειστα τεκμηριωμένο, ψυχολογικά ευφυέστατο, διακριτικά εχθρικό τετρασέλιδο γράμμα, στο οποίο την αποκαλούσε ανάφτρα και ισχυριζόταν πως η συμπεριφορά της εκείνη τη νύχτα ήταν το ερωτικό ισοδύναμο του "φάτε μάτια ψάρια", αν και ούτε τα μάτια δεν αρτύθηκαν".

Από κει και πέρα, το παράτησα και διάβασα ένα άλλο βιβλίο, το ξανάπιασα, το ξαναπαράτησα και διάβασα ένα κόμικ, το ξανάπιασα, οπότε λέω ας μην παίζω άλλο με την αγωνία του, ας το αφήσω. Κρίμα, κρίμα, κρίμα (οι Αυτόχειρες παρθένοι είναι το επόμενο βιβλίο που θέλω να διαβάσω). Πολλοί έπαινοι στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, υπερβολικά πολλοί.

Journal Entry 6 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, April 06, 2012
Μου το έδωσε σήμερα ο panost.
Από όσα διαβάζω, το βιβλίο δείχνει να είναι "φλόμπα".
Θα το προσπαθήσω, όμως, σε κάνα μήνα. Υπάρχουν κάποια ρινγκ σε προτεραιότητα...
https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789601644189

Journal Entry 7 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 13, 2012
Μου φάνηκε έτσι κι έτσι.
Και πάλι, το διάβασα με περισσότερο ενδιαφέρον και πολύ γρηγορότερα από τις "Διορθώσεις" του Φράντζεν.

Η επόμενη στη λίστα είναι η Strange Emily. Θα επικοινωνήσω μαζί της σήμερα κι όλας, προκειμένου να της το δώσω το συντομότερο δυνατό.

Παραθέτω κριτικές. Συμφωνώ αρκετά, ιδιαίτερα με τους κριτικούς των εφημερίδων:

Νίκος Δαββέτας **** 03/06/2012
Ο γάμος στη λογοτεχνία

Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζέφρυ Ευγενίδης έχει το ίδιο επίθετο με τον Σμυρνιό έμπορο που ο Τόμας Ελιοτ απαθανάτισε στους στίχους της «Ερημης Χώρας», αλλά και με τον παντοπώλη του Σεμπάστιαν Μπάρρυ στο μυθιστόρημά του «Εις Γη Χαναάν». Κάλλιστα λοιπόν θα μπορούσαμε να τον θυμόμαστε ως έναν λογοτεχνικό ήρωα, αν δεν γινόταν πασίγνωστος με το βραβείο Πούλιτζερ και τα 3,5 εκατομμύρια κομμάτια που πούλησε το βραβευμένο του βιβλίο «Middlesex».

Το πρόσφατο μυθιστόρημά του, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τον τίτλο «Σενάριο γάμου» (εκδόσεις Πατάκη) έχει όλα τα στοιχεία να γίνει και αυτό ευπώλητο. Σίγουρα πολλές γυναίκες θα ταυτιστούν με τη νεαρή ηρωίδα του που διχάζεται ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς άνδρες, ενώ οι άρρενες αναγνώστες θα θυμηθούν τα νιάτα τους, όταν ήταν περισσότερο «κυνηγοί» και λιγότερο «σύντροφοι». Μπορεί οι πολλές λογοτεχνικές αναφορές των πρωταγωνιστών, να κουράσουν ή να δυσκολέψουν τους αμύητους, ωστόσο η πλοκή θα τους αποζημιώσει.

Το ίδιο και οι παρατηρήσεις του Ευγενίδη για τους Ελληνες, καθώς ο ένας από τους δύο εραστές της κεντρικής ηρωίδας, έχει ρίζες ελληνικές. Η επίσκεψή του μάλιστα στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ογδόντα, περιγράφεται σε αρκετές σελίδες ως μια επίσκεψη σε τριτοκοσμική χώρα της Μέσης Ανατολής, που διοικούν κάποιοι «τρελοί σοσιαλιστές».

Παρά τα πολλά προτερήματα του μυθιστορήματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, που κατηγόρησαν τον συγγραφέα για ρηχότητα, απλοϊκότητα, έλλειψη φαντασίας. Μα του αναγνώρισαν και ορισμένα θετικά. Το κυριότερο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς κριτικούς, είναι ότι ξανανοίγει έναν διάλογο για τις ερωτικές σχέσεις, τη συμβίωση, τους όρους και τις προϋποθέσεις που μας οδηγούν στον γάμο, τον ίδιο τον γάμο και την τεκνοποιία, παρατηρώντας πως μετά τους μυθιστοριογράφους του 19ου αιώνα, ελάχιστοι δημιουργοί ασχολήθηκαν με αυτά τα καθημερινά, οικεία, θέματα.

Κι όμως κανείς σήμερα δεν συμμερίζεται, φανερά τουλάχιστον, την άποψη του παππού του ή του πατέρα του για τις προγαμιαίες σχέσεις, την επιλογή της νύφης, την προίκα κ.ά.

Η ζωή μας έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη, νέα δεδομένα έχουν ανατρέψει παλιές θεωρίες και δοξασίες, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρραβωνιάζονται, να παντρεύονται, να κυνηγούν την ευτυχία που θα τους χαρίσει το μοναδικό έτερον ήμισυ.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει το βιβλίο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, μας υπενθυμίζει ότι τα μεγάλα μυθιστορήματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν παρεμβαίνουν μόνο στον χώρο της λογοτεχνίας, μα και στην ίδια την κοινωνία δημιουργώντας ρήγματα, αντιπαραθέσεις, νέες συνθέσεις. Θυμάστε εσείς κάποιο ελληνικό μυθιστόρημα που να απασχόλησε έντονα την ελληνική κοινωνία τα τελευταία είκοσι χρόνια; Εγώ, εκτός από την «Ορθοκωστά» του Θανάση Βαλτινού δεν θυμάμαι κάποιο άλλο.

Η Καθημερινή, 7/4/2012
Ξενοφών Μπρουντζάκης **** 03/06/2012
Ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας πραγματεύε­ται τις σχέσεις τριών φοιτητών του Πανεπιστημίου Μπράουν, όπου σπούδασε και ο ίδιος. Έτσι ο χώρος του μυθιστορήματος περιορίζεται εν μέρει εντός των τειχών της αμερικανικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών της δεκαετίας του ’80. Ο συγ­γραφέας, γνωρίζοντας καλά αυτή τη διαφορετική άποψη ζωής που χωρίζει την πανεπιστημιακή πραγ­ματικότητα από αυτή της αληθινής ζωής, πετυχαίνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον με το πιο βαρετό θέμα: αυτό του γάμου. Επειδή όμως στη λογοτεχνία τα στοιχήματα δεν κερδίζονται από τα βαρετά ή τα ενδιαφέροντα θέματα, αλλά από τους συγγραφείς, όλα μένουν ανοιχτά μέχρι να αρχίσει η ανάγνωση.

Έτσι, από την αρχή ο Ευγενίδης κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την ηρωίδα του Μάντλιν Χάνα, που γράφει τη μεταπτυχιακή της πάνω στα μυθιστορήματα της Τζέην Ώστιν και της Τζωρτζ Έλι-οτ, στα οποία ο γάμος αποτελεί την υπέρτατη αξία της ζωής και τα παντρολογήματα ολοκληρώνουν τον προορισμό του ανθρώπου επί της γης. Τότε είναι που εμφανίζονται δυο φοιτητές, ανάμεσα στους οποίους η Μάντλιν Χάνα αλλά και το μυθιστόρημα μαζί της θα αναμετρηθούν με το τι είναι ξεπερασμέ­νο και το τι είναι αληθινό. Ανάμεσα στον κόσμο των ιδεών και σ’ αυτόν της καθημερινότητας, οι αποστά­σεις που καλούνται να καλύψουν οι τρεις πρωταγω­νιστές, εκτός από μεγάλες, είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Το ιδιαίτερο σε αυτή τη μυθιστορηματική εξιστόρηση είναι ότι ο συγγραφέας ανακαλύπτει τη βαθύτητα και τους ισχυρούς δεσμούς αξιών στις οποίες επιμένουν οι κοινωνίες μέσα από μια κριτική - ανατρεπτική θεώρηση, όπως αυτή ευδοκιμεί στα σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το Ποντίκι, 19/4/2012
Ντόρα Μακρή *** 03/06/2012
Σενάρια ενηλικίωσης

Μια δροσερή καθημερινή ιστορία δοσμένη με χιούμορ και ευστροφία

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν εναλλακτικό τίτλο στο πρόσφατο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη, αυτός θα ήταν «Σενάρια ενηλικίωσης». Οπως και στα δύο προηγούμενα μυθιστορήματά του, «Αυτόχειρες παρθένοι» και «Middlesex: Ανάμεσα σε δύο φύλα», στο «Σενάριο γάμου» ο Ευγενίδης αφηγείται την περιπέτεια ενηλικίωσης τριών νέων, μιας νεαρής γυναίκας και δύο ανδρών που μόλις έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Και αν στο «Αυτόχειρες παρθένοι» οι πέντε εκκεντρικές νεαρές κοπέλες καταφεύγουν στην αυτοκτονία πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν για να ξεφύγουν από τον προστατευτικό μικρόκοσμό τους, ενώ στο «Middle sex» η ερμαφρόδιτη Καλλιόπη Στεφανίδη ανακαλύπτει με οδυνηρό τρόπο στην εφηβεία ότι διαφέρει από όλα τα άλλα κορίτσια, στο «Σενάριο γάμου» οι τρεις απόφοιτοι καλούνται να χαράξουν την πορεία της ζωής τους, αξιοποιώντας αλλά και συχνά αποδομώντας τόσο την επιστημονική γνώση που έλαβαν στο κολέγιο όσο και τις γενικές αλήθειες που διέπουν τη ζωή στην ιστορική εποχή στην οποία οι τρεις νέοι ανήκουν.

Η ιστορική εποχή δεν είναι άλλη από τη συντηρητική Αμερική του Ρόναλντ Ρέιγκαν: τότε που, ενώ η Αμερική έκανε την πολιτική της στροφή προς τη Δεξιά, η έννοια της ντεριντιανής «αποδόμησης» έκανε τη θριαμβευτική της είσοδο στα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Βέβαια, η διαδικασία της αποδόμησης, δηλαδή της υπονόμευσης και της αμφισβήτησης της σταθερότητας του νοήματος ενός «κειμένου», δεν περιορίστηκε στον χώρο της λογοτεχνικής κριτικής, αλλά, υπό τη γενικευμένη, απλοποιημένη μορφή της, μπορούσε να εκλάβει ως «κείμενο» έναν θεσμό, όπως τον γάμο, μια φιλοσοφική έννοια, όπως την αλήθεια ή ένα σώμα που νοσεί.

Αναλυτικές ψυχογραφίες

Ετσι, η Μάντλιν Χάνα είναι μια ευσυνείδητη φοιτήτρια της αγγλικής φιλολογίας που γράφει την πτυχιακή της με θέμα τον γάμο στα βικτωριανά μυθιστορήματα, γιατί, όπως ομολογεί η ίδια, απολαμβάνει την «αναζωογονητική μυρωδιά της μούχλας» που αναδίδουν και την ασφάλεια που την κάνουν να νιώθει. Ομως, σ’ ένα σεμινάριο σημειωτικής ανακαλύπτει τα «Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ και ταυτόχρονα ερωτεύεται παράφορα τον συμφοιτητή της Λέναρντ Μπάνκχεντ. Μέσα από τα θραύσματα του λόγου του ερωτευμένου υποκειμένου, η Μάντλιν καλείται να ανασυνθέσει την προσωπική της ερωτική ιστορία, τη μοναξιά, τις πτήσεις και τους μικρούς θανάτους του έρωτά της για τον Λέναρντ. Εκείνος είναι ένας ευφυής, δραστήριος και ελκυστικά αινιγματικός φοιτητής βιολογίας. Οσο πιο απρόσιτη, ασταθής και μυστηριώδης γίνεται η συμπεριφορά του τόσο περισσότερο τον ποθεί η Μάντλιν, χωρίς να αντιληφθεί παρά μόνον εκ των υστέρων ότι οι δραματικές αλλαγές στη διάθεσή του αποτελούν χαρακτηριστικές ψυχικές καταστάσεις της μανιοκατάθλιψής του. Ομως, διεκδικητής της αγάπης της Μάντλιν είναι και ο παλιός της φίλος, ο ελληνικής καταγωγής Μίτσελ Γκραμάτικους, ένας ιδιόρρυθμος, εσωστρεφής νέος που μελετά τον χριστιανικό σκεπτικισμό και είναι πεπεισμένος πως η Μάντλιν είναι προορισμένη από τη μοίρα να γίνει γυναίκα του.

Οι εναλλαγές στην αφηγηματική προοπτική ανάμεσα στη Μάντλιν, στον Λέναρντ και τον Μίτσελ επιτρέπουν στον Ευγενίδη να αποδώσει στο μέγιστο τις αναλυτικές ψυχογραφίες των ηρώων του, ενώ συγχρόνως η υιοθέτηση διαφορετικών οπτικών κάνει δυνατή την παλίνδρομη κίνηση στον χρόνο με αναδρομές στο παρελθόν των πρωταγωνιστών, αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς και μιας εποχής. Με χιούμορ και ευστροφία, αλλά και με εξαιρετική ευαισθησία, ο Τζέφρι Ευγενίδης υφαίνει μια ιστορία σύγχρονη, δροσερή και πάνω απ’ όλα καθημερινά αληθινή. Ωστόσο, αν στόχος του Ευγενίδη ήταν να συνθέσει ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα για την αγάπη και τον έρωτα, χαρτογραφώντας την πολύπλοκη και αντιφατική τους φύση, το «Σενάριο γάμου» μόνο περιστασιακά πετυχαίνει να συγκινήσει τον αναγνώστη.

Η Καθημερινή, 6/5/2012
ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΧΟΥΝΙΝΗ ***** 27/03/2012
Ο Ευγενίδης άργησε, αλλά μας αποζημίωσε με το παραπάνω. Το καινούργιο μυθοστόρημα είναι έξυπνο, με χιούμορ, τρυφερό. Κάποιες στιγμές πραγματικά ήταν σα να γυρνούσα πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια. Καλή η μετάφραση, γενικά προσεγμένη έκδοση.

Jovani Aldoyanni ***** 20/03/2012
Πολύ καλός ο Ευγενίδης, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του και μου έχουν αρέσει όλα. Έχει μια άλλη οπτική των πραγμάτων και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Το συγκεκριμένο βιβλίο το αγόρασα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στην Πρωτοπορία της Πάτρας και το διάβασα σε χρόνο ρεκορ. Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Φωτεινή Τρικίδου ***** 20/03/2012
Το διάβασα σε τρία μερόνυχτα, ήταν τόσο καλό που σχεδόν δεν έκλεισα μάτι.
Και ο τρόπος γραφής και η μυθοπλασία αλλά και οι ήρωες του βιβλίου πολύ καλοι. Σίγουρα βοήθησε πολύ και η μετάφραση που ήταν αρκετά καλή.

Journal Entry 8 by StrangeEmily at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, June 21, 2012
Εδώ και λίγες μέρες μου έδωσε το βιβλίο η Tiffany αλλά ξέχασα να το γράψω εδώ.

edit 29/4/2013: είχα ξεχάσει εντελώς να κάνω journal entry και το θυμήθηκα τώρα.
Αν δεν είχα διαβάσει το Middlesex θα είχα μάλλον ακόμα καλύτερη αποψη για το βιβιλίο. Μου άρεσε όμως, αν και κάποια στιγμή κουράστηκα - κάπου στη μέση νομίζω. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του Λέναρντ, και χάρηκα που ο Ευγενίδης ασχολείται με το θέμα της κατάθλιψης με ένα τρόπο αρκετά ρεαλιστικό. Γενικά μου έμεινε η αίσθηση πως ο Λέναρντ ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας, καθώς και η σχέση του με τη Μαντλίν, οι υπόλοιποι δεν μου έχουν "μείνει" μετά από ένα χρόνο που τελείωσα το βιβλιο.

Journal Entry 9 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Sunday, February 24, 2013
Το βιβλίο είναι στα χέρια μου.
Ευχαριστώ!

Journal Entry 10 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013
Το κακό όταν έχεις γράψει ένα τόσο καλό βιβλίο όπως το "middlesex" είναι ότι όλοι περιμένουν μετά κάτι παρόμοιο...
Το "γαμήλιο σενάριο" είναι κάτι τελείως διαφορετικό.Είναι μάλλον προβλέψιμο και κοινοτοπο όπως είναι άλλωστε-ας το παραδεχτούμε- και οι δικές μας ερωτικές περιπέτειες.
Γράφει λοιπόν ο Ευγενίδης ένα βιβλίο με "γαμήλια πλοκή" όπως οι συγγραφείς που θαυμάζει η ηρωίδα του και το κάνει επιτυχημένα γιατί περιγράφει ρεαλιστικά.
Οι ήρωες του είναι ζωντανοί και οικείοι και ο τρόπος που κινείται η αφήγηση ανάμεσα στις προσωπικές οπτικές τους είναι αυτό που του δίνει την φρεσκαδα του.
Με αυτή του την επιλογή για ΤΟΣΟ ρεαλισμό πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και φαντάζομαι απογοήτευσε πολλούς αναγνώστες,εγώ όμως δεν το βαρέθηκα στιγμή κι ας αναρωτιόμουν συχνά που-το-πάει.

Μια παρατήρηση για την μετάφραση του "mother's milk" ως "γάλα της μητέρας μου".
ΈΛΕΟΣ ρε παιδιά σχεδόν μου μάτωσαν τα μάτια!
Journal Entry 11 by lessalive at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, July 26, 2013

Released 7 yrs ago (7/26/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το έδωσα χέρι με χέρι στο taxidiarikopouli. Καλή ανάγνωση!

Ζητώ συγνώμη για την τόση καθυστέρηση.Είμαι αδικαιολόγητη.

Journal Entry 12 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Saturday, August 24, 2013
Ένα ευγενικό χέρι έκανε τον κόπο να μου φέρει το βιβλίο στη δουλειά μου πριν ένα μήνα περίπου, την τελευταία μέρα πριν ξεκινήσω διακοπές.

Journal Entry 13 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, August 25, 2013

Released 7 yrs ago (8/25/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Βλέποντας ότι το βιβλίο έχει καθυστερήσει κάπως του έδωσα προτεραιότητα στις διακοπές μου και το τελείωσα ώστε να δοθεί σήμερα στον επόμενο.

Δεν έτυχε να έχω διαβάσει άλλα βιβλία του συγγραφέα παρότι πάντα το ήθελα. Από τη μια από περιέργεια για το "Αυτόχειρες Παρθένοι" και τη μεταφορά του στο σινεμά, από την άλλη για τα καλά λόγια που έχω ακούσει από όλους όσους διάβασαν το Middlesex.

Εκείνο που έχω να πω είναι ότι δεν πρόκειται για τυχαίο συγγραφέα. Καθόμουν σπίτι μου και είπα ας δοκιμάσω να ρίξω σκέψεις στο χαρτί και ω! του θαύματος! έπιασε!
Ο Ευγενίδης δείχνει ότι ιδρώνει στην καρέκλα του, ότι είναι επαγγελματίας συγγραφέας.

Το βιβλίο μου άρεσε. Απαιτεί συγκέντρωση και δεν είναι για fast reading. Ίσως σε μερικά σημεία του να είναι υπεραναλυτικό και να κουράζει αλλά η όλη ατμόσφαιρα είναι ενδιαφέρουσα.

Ουσιαστικά είναι η ιστορία της Μάντλιν και των δύο αγοριών που την περιβάλλουν. Στην πορεία του βιβλίου όμως ο συγγραφέας περισσσότερο επικεντρώνει στα αγόρια παρά στη Μάντλιν και αυτό δεν αποδεικνύεται κακό. Το κορίτσι, αναθρεμμένο με οικονομική άνεση, έχει αρκετά κλισέ στο μυαλό του, απόρροια της ανατροφής της. Επειδή όμως στη ζωή δεν μπορείς να συμβαδίσεις πάντα με τα κλισέ σου, έπεσε στα βαθιά με το να ερωτευτεί τον Λέναρντ. Ο Μίτσελ από την άλλη, θεωρεί ότι η αγάπη του για τη Μάντλιν είναι ένα είδος δεδικασμένου που οφείλει να τσουλήσει και από τη μεριά της.
Τα 3 παιδιά τελειώνουν το κολέγιο και μπαίνουν σε αυτό που λένε οι αμερικανοί real life. Προχωρούν στις επιλογές τους και μάλιστα γρήγορα. Το ποτάμι του Λέναρντ παρασύρει τη Μάντλιν κάνοντας την να αφεθεί στα σχέδια του και παραμερίζοντας τα δικά της. Ο Μίτσελ αντίθετα επιλέγει να ταξιδέψει στον κόσμο αποκομίζοντας εμπειρίες και προσπαθώντας να κατανοήσει τα θεία. Ο Λέναρντ βιώνει την απόλυτη κατάρρευση.
Η πλοκή συνεχίζεται με με πολύ καλή περιγραφή του ψυχισμού των ηρώων, των προβληματισμών τους, των απογοητεύσεων τους και των ματαιώσεων. Ο γάμος του τίτλου, θεωρούσα ότι ήταν σχηματική έννοια, γιατί για μένα, το να παντρευτείς στα 22 είναι κάπως ακραίο. Το εξηγεί όμως ο συγγραφέας με τις φάσεις. Φάση 1 είναι όταν παντρεύεσαι τον αγαπημένο σου από το κολέγιο. Δεν αποσαφηνίζεται εάν ο Λέναρντ οδηγείται στο γάμο μόνο από απελπισία για το μέλλον του ή και από αγάπη για τη Μάντλιν. Κρίνοντας από το τέλος μάλλον από το πρώτο μόνο.
Σίγουρα το τέλος της ιστορίας βρίσκει τους ήρωες σοφότερους.
Πολύ καλή βρήκα την περιγραφή της αρρώστιας του Λέναρντ. Ο συγγραφέας κατάφερε να αποδώσει πολύ εύστοχα τις διακυμάνσεις της. Και στα πλαίσια αυτής της καλής περιγραφής είναι αναπόφευκτο να μη νιώσεις λύπη ως αναγνώστης για τον Λέναρντ ως θύμα της.
Αν και ο Ευγενίδης έχει ελληνικές ρίζες, η γνώμη του για την Ελλάδα φάνηκε από το βιβλίο λίγο απαξιωτική (τουλάχιστον για τη δεκαετία που αναφέρεται) και αυτό με στεναχώρησε κάπως.
Αν θα ήθελα να κλείσω με ένα συμπέρασμα από το βιβλίο είναι "παντρεύεστε στη φάση 2"!

Journal Entry 14 by gourgouritsa at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, August 25, 2013
Παρελήφθη ως ρινγκ-έκπληξη καθότι είχα ξεχάσει οτι θα ερχόταν κάποια στιγμή και η σειρά μου! Προστίθεται στην αμερικανική φάση μου.

Journal Entry 15 by gourgouritsa at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, September 20, 2013
Ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του την Κυριακή. Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω ένα μυθιστόρημα του Ευγενίδη.
Θεωρώ ότι ήταν καλό, παρόλο που το πρώτο κεφάλαιο δεν κυλούσε εύκολα.
Η αλήθεια είναι οτι ο συστηματικός εγκυβωτισμός με κούρασε κάποιες φορές. Πόσο πια να παρακολουθήσεις το παρελθόν των ηρώων τη στιγμή που κάνουν κάτι σημαντικό στο αφηγηματικό παρόν τους;
Θα συμφωνήσω οτι ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο Λέναρντ και η ασθένειά του. Είναι υποδειγματικός ο τρόπος που παρουσιάζεται ο κόσμος του και οι σκέψεις του, ενώ ταυτόχρονα ο Ευγενίδης μού χτύπησε το καμπανάκι για τον τρόπο που οι άλλοι αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες.
Η δε Μάντλιν θα ήθελε να είναι η πρωταγωνίστρια, αλλά δεν γίνεται ποτέ της, διότι ο κόσμος της αρχίζει και τελειώνει στα μυθιστορήματα και τα πάντα τα βλέπει με το πρίσμα της Όστιν και άλλων βικτωριανών συγγραφέων.
Μία τελευταία παρατήρηση: τελικά, η Αμερική είναι ένα καλειδοσκόπιο σε όποια χρονική στιγμή και αν την καταγράψεις. Σε αυτό, ο Ευγενίδης απο μένα παίρνει άριστα, διότι χειρίζεται με αρκετή μαεστρία την Αμερική και τα πανεπιστήμια στη δεκαετία του '80.
Το βιβλίο θα ετοιμαστεί για να ταξιδέψει στον επόμενο!

Journal Entry 16 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, September 29, 2013
Το πήρα από το μυτ απ Σεπτεμβρίου.

Ωχ παναίαμ τι ήταν αυτό! Κατ'αρχήν βρήκα το μπελά μου που το κουβαλούσα στο χωριό και νόμιζαν ότι παντρευομαι. Τους είπα κι εγώ ότι πρόκειται για ένα διάσημο ελληνοαμερικάνο wedding planer.
Λοιπόν, δεν ξερω που ακριβώς είναι το πρόβλημα του βιβλίου. Από την αρχή οι ήρωες ήταν για κλωτσιές. Και χαζοί σε βαθμό Αναστασίας από τις 50 αποχρώσεις. Θα μου πεις, κοπελιά μην το βλέπεις έτσι, διαφορά νοοτροπίας, εξ αλλου ο συγγραφευς εξηγεί μπλα μπλα μπλα.....
Πολλή φλυαρία, πολλά ανούσια και άνευ νοήματος πράματα και πράξεις και σελίδες ολόκληρες. Τόσο που, ενώ η γραφή είναι γαμάτη και ήθελα πάρα πολύ να δω που θα το παει, το παρατησα, δεν άντεξα, βαρέθηκα, έλεος. Γιατί; Γιατί; Γιατί;
Το γιατί το βρήκε ο karjim και το αντιγράφω: Οι δήθεν ακαδημαΐζοντες χαρακτήρες που στα εικοσι δύο τους έχουν ανησυχίες σαραντάρη ακαδημαϊκού, η αμερικάνικη σχολή στη γραφή, η απόλυτη φλυαρία για πράγματα που δεν έχουν σημασία και δεν προσφέρουν στην ατμόσφαιρα.

Journal Entry 17 by Sousy at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, May 26, 2014
Έφτασε στα χέρια μου πριν το πάσχα, όμως με τούτα και με'κείνα τώρα κατάφερα να το τελειώσω και να γράψω μια κριτική.

Σε πρώτη φάση να πω ότι η γραφή είναι καταπληκτική, οτιδήποτε κι αν περιγράφει, τοπία, ανθρώπους, συναισθήματα. Μπορούσα σχεδόν αν δω αυτήν την φοιτητούπολη, να νιώσω την ατμόσφαιρα.
Όμως οι τρεις αυτοί φοιτητές, όπως και οι οικογένειες τους, μου έδωσαν την εντύπωση ότι αλλου πατάνε κι αλλου βρίσκονται. Δεν ξέρω, ίσως από τότε που εμείς ζήσαμε φοιτητικά χρόνια να εχει περάσει πολύς καιρός.
Το ότι πήγαινε μπρος πίσω στο χρόνο, ή ταν πολύ καλό, διότι ήταν πάρα πολύ έυκολο να χάσεις τη ροή της διήγησης και να μην ξερεις που βρίσκεσαι και τι έγινε.
Όμως, με κουρασε πολύ όλη αυτή η εκτενής αναφορά στη μανιοκατάθλιψη του νεαρού Λέναρντ, αυτά τα τεραστια αποσπάσματα από συγγραφεις σημειωτικής και όχι μόνο (σαν να έκανε επίδειξη) στη στροφή στα θεία και για ποιο λόγο, του Μίτσελ.
Η περιγραφή της Ελλάδας του 1982 μεσα από το ταξίδι των δύο ήταν σοκαριστική. Διαφωνό αλλά δεν εχει σημασία.
Όπως και να'χει, άφησα το βιβλίο λίγο μετά το ταξίδι στην Ινδία. Ήθελα συνέχεια να πω στο συγγραφέα "μη μακρυγορείτε, έχουμε και δουλειες". Ε, το'πα...

Journal Entry 18 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, July 07, 2014
Κρίμα, κρίμα...
Ναι κι εγώ το παράτησα στη σελίδα 290. Όταν το βιβλίο έχει φτάσει στη μέση του και δε σου λέει ήδη τίποτα που να σ' ενδιαφέρει ή τουλάχιστον να το λέει με τρόπο που να σ' ενδιαφέρει δεν υπάρχει λόγος να ψυχαναγκάζεσαι ακόμα κι αν ο ίδιος συγγραφέας έχει γράψει ένα βιβλίο που αξιολογείς ανάμεσα στα δέκα καλύτερα που έχεις διαβάσει ("Middlesex").
Τι με χάλασε στο βιβλίο; Οι δήθεν ακαδημαΐζοντες χαρακτήρες που στα εικοσι δύο τους έχουν ανησυχίες σαραντάρη ακαδημαϊκού, η αμερικάνικη σχολή στη γραφή, η απόλυτη φλυαρία για πράγματα που δεν έχουν σημασία και δεν προσφέρουν στην ατμόσφαιρα. ο Ευγενίδης σ' αυτό το βιβλίο έγινε Φράνζεν. Το πόσο μου θύμισε το Freedom το οποίο επίσης είχα παρατήσει ακριβώς στη μέση δε λέγεται.
Έχω μπερδευτεί λίγο η αλήθεια είναι με τo τι πρέπει να κάνω το βιβλίο. Πρέπει να το δώσω στην taxidiarikopoul (απ' την οποία νομίζω το πήρα;) ή να το στείλω στην chrysadag;
Πάντως ευχαριστώ για το ρινγκ γιατί ήθελα να έχω δική μου γνώμη για το βιβλίο.

Journal Entry 19 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, December 20, 2014
Το βιβλίο βρίσκεται στα χέρια μου και θα απελευθερωθεί στα ''Κάλαντα 2014''.

Χρόνια Πολλά ! Ευτυχισμένο το 2014 !

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου 2014 στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon 2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site και στο Facebook για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing που θα σου λύσει όποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.