Een jongensvriendschap

by Michiel Heyns | Literature & Fiction |
ISBN: 9789046811962 Global Overview for this book
Registered by Dettie of Castricum, Noord-Holland Netherlands on 3/20/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 20, 2012
Een jongensvriendschap
Michiel Heyns

Op de dag dat Simon, de verteller, zijn vroegere dorpsgenootje Fanie weer ziet, stormen de herinneringen op hem af. Simon groeide op, als zoon van de rechter, in het voornamelijk blanke Afrikaner dorp Verkeerdespruit. Fanie van den Bergh kwam in 1962 in het plaatsje wonen toen hij negen was. Fanie was een gewone, magere, armoedig geklede jongen. Het enige bijzondere aan hem was dat hij geen broertjes of zusjes had en soms een epilepsie-aanval kreeg.
Simons moeder gaat in haar hoedanigheid als secretaresse van de Oranje Vrouwenvereniging bij de nieuwkomers op bezoek en daardoor weet Simon dat de Van den Berghs erg arm zijn. Om te laten zien dat hij hogere normen hanteerde dan de rest van Verkeerdespruit biedt Simon zijn luxe witte boterham aan in de schoolpauze. Maar Fanie eet liever vetkoek, de armeluiskost. Simon helpt Fanie met rekenen en lezen maar een groot intellect is Fanie niet, sterker gezegd, Fanie is een hopeloos geval. Fanie is geen prater en de jongens hebben verder weinig contact met elkaar.


Nu, jaren later, zit Simon op het snobistische Westley College en Fanie op de ambachtschool. De scholen moeten die dag tegen elkaar tennissen. Simon ziet tot zijn schrik die dag Fanie uit de bus stappen en wenst ter plekke dat Fanie hem niet herkent, maar Fanie stapt op hem af alsof ze oude vrienden zijn. Het enige wat Simon daarna hoopt is dat zijn schoolgenoten niets van het gesprek zullen opvangen. Hij wil voor hen niet weten dat hij bij Fanie in de klas zat, hij schaamt zich voor de armoedige 'simpele' Fanie.
De hele ontmoeting met Fanie is aanleiding om terug te denken aan alle bijzondere dorpsgenoten. Het was zo'n dorp waar iedereen elkaar kende. Daar woonde bijv mevrouw Opperman, de enorm puriteinse vrouw die bijna alles onfatsoenlijk vond zoals Steve de stoere motorrijder uit Johannesburg die dankzij de starre en bizarre denkwijze van deze vrouw snel het dorp weer uitgewerkt werd. Steve was de enige man die echt aardig tegen Fanie was. Ook Bettie van de telefooncentrale en andere bijzondere dorpelingen zoals de homoseksuele Klassie Vermaak komen weer in zijn herinnering bovendrijven. Dit alles omdat Fanie in enkele zinnen de hele wereld van vroeger weet op te roepen.
En nu moeten Simon en Fanie tegen elkaar tennissen. Simon is de gedoodverfde winnaar, maar Fanie haalt hem uit zijn spel. Fanie maakt iets los bij Simon wat hij niet wilde laat staan verwacht had.


Het verhaal over de vriendelijke, lichtelijk hautaine, Simon en de stakkerige, naïeve Fanie wordt droogkomisch verteld. Fanie is wie hij is, zonder enig vals sentiment, zonder bijbedoelingen, zonder oordelen. Simon 'de wijze' voelt zich in het nauw gedreven door dit gedrag. Hij is de directheid en openheid die Fanie toont helemaal ontwend tussen zijn huidige elitaire schoolgenoten. Toch blijkt dat Fanie, juist door zijn open houding, vroegere gebeurtenissen op zijn plek weet te zetten.


De schrijver weet een sfeer op te roepen waardoor je de personages voor je ziet. Zowel de jongetjes Simon en Fanie met hun klasgenootjes evenals de dorpsbewoners, als de latere, oudere Fanie en Simon. Ook de dorpsgeest, de bekrompenheid en benauwdheid die, ondanks de plezierige jeugd die Simon en Fanie hadden, toch ook meespeelt in hun latere leven. De passant Steve blijkt een grotere rol in beider leven gespeeld te hebben dan vermoed. Als je het boek uit hebt lijkt het alsof je zelf even in het dorp gewoond hebt.
Het is een prachtig verhaal dat met humor en mededogen gebracht wordt en je niet snel loslaat. Het blijft nog een tijdje in je hoofd voortleven...


ISBN 9789046811962 paperback 286 pagina's Nieuw Amsterdam/Ailantus februari 2012
Vertaald door Rob van der Veer

Journal Entry 2 by Dettie at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 20, 2012

Released 8 yrs ago (3/20/2012 UTC) at Castricum, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

RAY is klaar, boek hoeft niet terug naar Dettie

iiwi

Op weg naar iiwi

Journal Entry 3 by wingiiwiwing at Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, March 22, 2012
Hij lag gisterenavond in de brievenbus! Dit was inderdaad het boek waar ik over gelezen had. Misschien neem ik het nog mee naar Portugal, ik weet niet zeker.

Journal Entry 4 by wingiiwiwing at Utrecht, Utrecht Netherlands on Sunday, June 03, 2012
Deze roman speelt in het dorpje Verkeerdespruit, ergens in het niets in Zuid Afrika. Afrikaans is er de voertaal, blank de huidskleur. Dat levert voor Europanen vervreemdende zinnen op: Ouwe Dik-Willem Vosloo, wiens moeder was overleden aan het fijngemalen glas dat de Engelsen in de concentratiekampen door haar eten hadden gegooid [...].
Hoofdpersoon Simon is een buitenbeentje, een jongen die leest en net zo goed Afrikaans als Engels spreekt. Ik denk niet graag terug aan mijn eigen jeugd, maar soms word je gedwongen. Leg Verkeerdespruit in Noord-Oost groningen en je hebt ongeveer mijn jeugd. Een boertig stadje en een jongetje dat graag las en worstelde met zijn sexualiteit en totaal niet begreep wat de volwassenen en jongeren om hem heen van hem wilden. Achteraf gezien had Delfzijl beter Verkeerdespruit kunnen heten.


Een tennispartij op de kostschool waar Simon inmiddels op zit, een typisch Engels gebouw, dat ook qua sfeer erg doet denken aan deze scholen in Groot Brittanië, kanaliseert de herinneringen van Simon aan het dorp waar hij geboren is. De sfeer van het plattelandsdorp wordt knap neer gezet, met een aantal excentrieke dorpsgenoten zoals Bettie van de centrale zonder kin, de leraren van zijn lagere school en Steve de eerste hippie die het dorp aan doet. De reactie van de volwassenen op deze indringer lijkt in eerste instantie een poging om de toekomst tegen te houden, maar is in het licht van de gebeurtenissen niet helemaal onterecht. De worsteling met zijn ontluikende seksualiteit en zijn strijd om een plek te veroveren in het dorp zorgen voor voortdurende spanning bij Simon. De observaties van het dorp en de inwoners zijn vreselijk grappig, met een zwart randje. Michiel Heyns blijft trekken aan het zweertje tot de wond opengaat. Simon blijkt dan niet geheel sympatiek, hij kan zijn gevoel dat hij er bij moet horen, zijn vertwijfeling om wat hij voelt niet genoeg de baas om vriendelijk te blijven.

Journal Entry 5 by wingiiwiwing at Utrecht, Utrecht Netherlands on Monday, June 04, 2012
Ik schrijf wel eens 'arme jongeren' bij weer zo'n young adultboek dat zo makkelijk is. Dit vond ik nou een jongerenboek dat behalve heel leesbaar ook stof tot nadenken gaf.

Journal Entry 6 by wingiiwiwing at Strand10 in Castricum, Noord-Holland Netherlands on Saturday, June 30, 2012

Released 8 yrs ago (7/1/2012 UTC) at Strand10 in Castricum, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Mee naar de meeting.

Journal Entry 7 by winghema-verfwing at Nijmegen, Gelderland Netherlands on Sunday, July 01, 2012
Van de uitzoektafel meegenomen tijdens de meeting in Castricum. Ben benieuwd....

Journal Entry 8 by winghema-verfwing at Lux OBCZ bookshelf/boekenplank in Nijmegen, Gelderland Netherlands on Friday, September 21, 2012

Released 8 yrs ago (9/21/2012 UTC) at Lux OBCZ bookshelf/boekenplank in Nijmegen, Gelderland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Op de plank erbij.

Aan de vinder:
Gefeliciteerd met je gevonden boek! Ik zou het erg leuk vinden als je hier iets vertelt over je vondst. Dat kan anoniem, maar je kunt je ook – gratis - als BookCrossing-lid aanmelden, en zo dit boek (en andere) op hun reis volgen en sturen.
Daarna staat het je geheel vrij dit boek zelf te lezen, het direct door te geven aan een ander, of het opnieuw ergens neer te leggen zodat een volgende lezer het kan vinden.
Hoe dan ook, veel plezier ermee!

Journal Entry 9 by RenéTurk at Arnhem, Gelderland Netherlands on Tuesday, December 25, 2012

Released 7 yrs ago (12/25/2012 UTC) at Arnhem, Gelderland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Goedemiddag,

Mijn vriendin A en ik hebben beiden dit boek gelezen. A vond het prachtig. Mij pakte het in het begin niet maar hoe verder ik kwam hoe enthousiaster ik werd. We kunnen dus beiden zeggen dat het een mooie vondst was. We zullen het zsm in het Filmhuis in Arnhem weer vrijlaten.

Dankjewel

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.