Kaksi tyttöä ja Maija

by Rigmor Lindborg | Children's Books | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by arjamaaria of Pori, Satakunta Finland on 3/11/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by arjamaaria from Pori, Satakunta Finland on Sunday, March 11, 2012
Suomen kansakoulunopettajain liiton kustantama helmi vuodelta 1948.
Sain Alejandalta, joka ei koneettomana voinut rekisteröidä.

Journal Entry 2 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Saturday, March 17, 2012
Herttainen ja ihana tarina kahdesta tytöstä, jotka elävät taiteilijaäitinsä kanssa ja yhtäkkiä äiti saa mahdollisuuden matkustaa ulkomaille.

Journal Entry 3 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Sunday, March 18, 2012

Released 7 yrs ago (3/18/2012 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Posti vie yllätyksen perille :)

Journal Entry 4 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 21, 2012
Ja taas salaperäinen yllätysräpäkki & -räpiköijä Porista! Kirja näyttää ihastuttavalta. KIITOS, ARJAMAARIA!
Arvailen, muuten, alkuteosta ruotsalaiseksi teokseksi, joka ilmestyi kotimaassaan ensimmäisen kerran luullakseni 1937 tai 1938 (vähän ristiriitaista tietoa löysin). Ja ilmeisesti jokusen kerran sen jälkeenkin. Naapurissakin asialla olivat opettajat eli Svensk Läraretidnings förlag.

Journal Entry 5 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 11, 2012
Viehättävä kirja — mutta aika lailla myös ihmettelyjä herättävä. Helmi Krohn on suomentajan vapaudella lokalisoinut tarinaa reippaasti; henkilönimien suomentamisen lisäksi hän pistänyt tytöt kävelemään muistaakseni Käpylässä ja viettämään kesää Metsäpirtissä. Jälkimmäisen paikan valinta toi mieleen Anni Swanin Iris rukan (Iris Klewehän muuttaa Helsinkiin Metsäpirtistä, Seren ja Tanelin hyvästä huomasta), mutta hiukan se myös arvelutti. Nähtävästi kääntäjän lähtökohtana on alkukielisen opuksen ilmestymisajankohta eli sotia edeltänyt aika; Viipurin läänin Metsäpirtti, johon kesäpaikan sijoitin, sijaitsi Laatokan rannalla ja jäi jatkosodan jälkeen Neuvostoliittoon. No, eipä tuntunut tyttöjen hameiden pituuskaan oikein istuvan enää 40-luvun loppuun. Harmitti vain, ettei kirjassa mainita alkukielisen teoksen ilmestymisvuotta.
Toinen ihmetyksen aihe liittyy tyttöjen kouunkäyntiin: Vuosi sitten Kaarina oli eronnut tyttölyseosta, jota sisarukset olivat käyneet pienestä saakka, ja siirtynyt kansakouluun. Siis anteeksi nyt mutta mitä? Helena täyttää kertomuksen loppupuolella 16 vuotta, Kaarina on 12—13-vuotias. Miten ihmeessä sen ikäinen on käynyt yhteiskoulua pienestä saakka? Myönnän auliisti, etten ole järin perehtynyt Ruotsin koulujärjestelmän historiaan, mutta ei sikäläinen systeemi minun käsittääkseni noihin aikoihin ainakaan kovin paljon meikäläisestä eronnut. Ja meillä koulunkäynti aloitettiin kansakoulussa 7-vuotiaana. Sitä sitten käytiin 4—6 luokkaa. Neljännen (viidennen ja toki vielä kuudennenkin) luokan jälkeen oli mahdollista pyrkiä oppikouluun. Joitakin poikkeuksia toki oli, Terttu Tupalan 30-luvun loppuun sijoittuva Tee ruusuista seppele opetti, että Tampereen yhteislyseoon mentiin vasta kansakoulun viidenneltä luokalta. Tuskin mitään oppikoulua (yhteiskoulua, yhteislyseota tms.) kuitenkaan alle kymppivuotiaana aloitettiin. ”Pienestä saakka”, ja pah.
Kaikken eniten minä sittenkin kummastelin kirjan perhekuvausta. Tyttöjen kuvanveistäjä-isä on kuollut, joten he asuvat kolmistaan äitinsä kanssa. Äiti on taidemaalari, jolla tuntuu riittävän muotokuvatilauksia. Rahaa perheessä ei kuitenkaan ole sen enempää kuin aikaa huonekalujen järjestelemiseen, pölyjen pyyhkimiseen tai ylipäätään mihinkään kotitaloushommiin. Oikeastaan kirja kuvaa sitä, millaista on lapsen elämä taiteilijaperheessä. Kuhan perheessä äiti marisee ettei saa nukkua aamulla pitkään. Kuhan perheessä tyttäret huolehtivat äitinsä hyvinvoinnista ja tekevät kaikkensa pitääkseen hänet hyvällä tuulella. Kuhan perheessä tyttäret menevät töihin ansaitakseen rahaa ja äitiä auttaakseen. Ja sitä rataa. Äiti on perheen hemmoteltu kakara ja keskenkasvuiset tyttäret sen vastuunkantajia. Niinpä sitten kun äiti saa sukulaismieheltä ison tukun rahaa, mamma lähetetään Italiaan. Ja kuinka ollakaan, tyttäriltään kysymättä rouva pidentää muutaman viikon lomamatkansa yli puolen vuoden oleskeluksi Italiassa, Ranskassa ja ties missä. Kun on niin kivaa! Ja tuohan jouluksi kotiutuva äiti sitten italialaiset olkihatut tuliaisiksi. — Lapsethan ovat erittäin solidaarisia vanhemmilleen, se on totta. Mutten minä silti oikein tajua, miten Kuhan perheen esiteini- ja teini-ikäiset tyttäret voivat yli kaiken rakastaa pitkin poikin Eurooppaa hummailevaa ja vastuuntunnottamalta vaikuttavaa äitiään.
Onneksi tytöillä on Maija. Maijahan on aivan ihana. Maija on Ihme isolla i:llä. Maija on vähintään yhtä suloinen kuin kirja kansikuva. Ja se on todella söpö.
Kaiken kaikkiaan kirjaa koskevat mietteeni ovat jakautuneet kaahtaalle. Periaatteessa todella pidin tarinasta, mutta se Kuhien perhe-elämä...
Kirjan tulevaisuuttakin vähän mietiskelen. Varma en ole, mutta luulen kuitenkin etten raaski vapauttaa sitä ainakaan tarjoamatta sitä ensin vaikka HEP-ketjussa. Oli miten oli, kirjan selkämys repsottaa sen verran pahasti, että sille pitänee joka tapauksessa tehdä jotain ennen minkäänlaista vapautusta. Ajatus kyllä on, mutta se tarkoitta samalla kansien laputtamista ja muovittamista. Sääli, mutta kai se on tehtävä.
ISOSTI KIITOKSIA TÄSTÄ(KIN) LUKUKOKEMUKSESTA, ARJAMAARIA!

Journal Entry 6 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 11, 2012
No juu, pikkuisen ikään kuin tunasin. Selkämys on nyt enimmäkseen reikänauhan (hih! ai joo, suurin osa bookcrossaajistahan on sen verran nuoria, etteivät he taida edes tietää sanan atk-merkitystä) peitossa. Se oli sopivan leveää ja sopii minusta kirjan ajan henkeen ja Maijan essuun vallan mainiosti. Edellisessä entryssä on kuva etukannesta sellaisena kuin se on käsittelyn jäljiltä. Sen yläpuolella taas on kuva käsitellystä takakannesta. Tässä ne ovat yhdessä (kannet, eivät kuvat).
Ei siitä nyt niin kovin pahan näköinen tullutkaan. Seuraavaksi taidan tarjota kirjaa HEP-ketjussa.

Journal Entry 7 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 13, 2012

Released 6 yrs ago (6/13/2012 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lukuiloa, Annelis!

Journal Entry 8 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, June 14, 2012
Tämä vanha kirja on hurmaavan näköinen. Mahtaneeko sisältö hurmata yhtä lailla?
Kiitos tästä söpöliinistä, kierrättäjät! Kohta luenkin sen.

Journal Entry 9 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 11, 2012
Oikein viehättävä tarina, josta olisin pitänyt kovasti kohderyhmän ikäisenä. Kuvitus oli herttaista. Lapsena tosn minua useimmiten ärsytti kuvitus, koska kuvat eivät yleensä vastanneet omia tekstistä luomiani mielikuvia. Nyt sen sijaan ärsytti äiti Kuha, joka heittäytyi perheen lellikersaksi.
Sehän on selvää, että taiteilija ei voi huolehtia maallisista. Onneksi lasten huoltajaksi ei ollut jäänyt isä Kuha, jolle taiteilijan rooliin olisi kuulunut vielä juopottelukin. Meidänkin mäellä muinoin yksi taidemaalari pieksii poikaansa, niin että koko kylä kuuli kun poika parkui ja isä huusi.
Äiti Kuha oli taiteilija, joten hän ei mitenkään voinut selviytyä hyvin huushollin hoidosta vaikka työpaikka oli kotona. Tiinan äiti sen sijaan kävi töissä ja hoiti seitsenlapsisen perheen talouden. Hänen selviämistään ei kovin tarkkaan kuvattu, mutta sain vaikutelman että se sujui joka tapauksessa paremmin kuin äiti Kuhalta.
Erikoista oli, että 15-vuotiaat koululaiset puhuttelivat toisiaan sukunimellä.

Journal Entry 10 by wingAnneliswing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 14, 2012

Released 6 yrs ago (8/14/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vein kirjan miittiin Sokokselle etsimään uusia lukijoita. Sellainen taisi löytyäkin.
Lukuiloa!

This is my # 62 in
"KEEP THEM MOVING 2012" Challenge arranged by Booklady331.

Journal Entry 11 by sumako at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, August 15, 2012
Nappasin Hesan miitistä. Olihan tämmönen vanha tyttökirja otettava. Kiitos!

Journal Entry 12 by sumako at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Saturday, February 21, 2015

Released 4 yrs ago (2/19/2015 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Muuttotyhjennys

Journal Entry 13 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, June 11, 2015
Olihan yllätys, kun sain Niksulta tiistain vakiomiitissä kassillisen kirjoja! Ja millaisia kirjoja! Kiitos, sumako!

Journal Entry 14 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 10, 2015
Luin kirjan pari päivää sitten ja tykkäsin, vaikka olihan sisarusten elämäntilanne oikeasti ihan mahdoton ja kertomus välillä jopa minun mielestäni liian opettavainen :P Kirja on alun perin ilmestynyt 1930-luvulla, jolloin huvit olivat toki toisenlaiset eikä niitä nyt lapsilla eikä aikuisillakaan ylenpalttisesti ollut ja sekin on tietysti totta, ettei vähävarainen voi ostaa usein uutta, mutta on tämä Kaarinan äidilleen lähettämässä kirjeessä esitetty sentään vähän liikaa:
"Tiina on usein meillä ja meillä on hauska yhdessä. Hän ottaa sukkansa mukaan ja sitten me istumme kaikin takan ääressä iltaisin ja parsimme sukkia."

Taiteilijaäiti varmasti kyllä rakasti lapsiaan, mutta niin vain Italian taide ja ehkä ne uudet (?) ystävätkin ohittivat houkuttelevuudessaan lapsiperhearjen ja äiti huiteli maailmalla keväästä jouluun. Ihan pelkkää lomailua ja taidefiilistelyä matka ei ollut, sen loppupuolella hän kuulemma jo maalasi muotokuvia ja ainakin hänellä oli palatessaan rahaa lasten tuliaisiin. Niissäkään nyt ei paljon järkeä ollut käytetty - jos lapsilla ei ole kunnon pukineita talveksi, italialaiset olkihatut nyt ainakaan eivät lämmitä.

Toisaalta ei äiti ollut kovin paljon enemmän läsnä kotona ollessaankaan, kun alaikäinen tyttö nousee puoli viideltä jakamaan lehtiä ennen kouluunmenoa eikä äiti huomaa mitään:
"Mutta äiti ei kysynyt mitään. Hän oli kokonaan keskittynyt omiin asioihinsa eikä huomannut, että Heli hiipi varhain joka aamu ulos, [---]."

Ilman Maijaa tytöt olisivat jääneet heitteille ja kyllä Maija tosiaan aarre oli, sydämellinen ja kuitenkin järjestystä yllä pitävä. Lisäksi Maijalla oli heille aikaa. Tuota seuraavaa lukiessa tuntuu, että ainakaan tässä suhteessa ei ole mikään muuttunut 80 vuodessa, nykytutkimusten mukaan lapset kaipaavat vanhemmiltaan kaikkein eniten aikaa.
"Saara katsoi ihaillen ja hiukan kateellisesti Heliin. Saaralla ei ollut sisaruksia. Hänen äitinsä otti osaa yhteiskunnalliseen työhön ja hänellä oli aina paljon hommaa, ja hänen isänsä oli poliitikko ja hänellä oli niin paljon työtä, että hän vain harvoin ennätti olla tyttärensä kanssa."

Näin postcrossarina sydäntä lämmittää ajatus siitä, että postia jaettiin Ruotsissa 1930-luvulla sunnuntaisinkin (s. 65). Meillähän ollaan niin edistyksellisiä, että ex-Posti-ex-Itella-nyk. Posti aikoo karsia arkipäiväjakoakin niin, ettei postia enää jatkossa jaettaisi kaikkina arkipäivinä.

Tuo reikänauha kirjan selkämyksessä kruunaa kyllä kirjan herttaisen ulkoasun :)

Seuraavaksi kirja matkannee Vantaalle.

Journal Entry 15 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 10, 2015

Released 3 yrs ago (10/11/2015 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Otan kirjan mukaan sunnuntain Ågelin miittiin GC63TA6 Kesistä varten. Osallistun kirjalla Chanian Vapautusten vuosi 2015 -haasteeseen sekä lunatumin Sanatarkkaan 4 -peliin.

Hyviä lukuhetkiä syysiltoihin!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com


Edit 12.10.2015: VR:n junaongelmien takia en tavannutkaan Kesistä Oulunkylässä, joten hän saa kirjan huomisessa vakiomiitissä Sokoksella :) En kuitenkaan viitsi tehdä tästä uutta (virtuaalista) vapautusta.

Journal Entry 16 by Kesis at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 13, 2015
voi mikä ihanuus Kiitos paljon Tarya :)

Journal Entry 17 by Kesis at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 22, 2016
Vaikka tämä kansi on houkutteleva on lukeminen viivästynyt. Mut pitihän tämä lukea nyt kun saan chanian vapautushaasteeseen. Ja huomenns saan miittiin tyrkylle.

Mut tykkäsin ja nykysin pystyn jo bussissaki lukemaan työmatkoilla jos oon tarpeeksi virkeä. Nämä ovat niin ihanan piristäviä nämä vanhat kirjat. Ja ne tekevät asioita eivätkä ole nenä kiinni telkkarissa tai tv:ssä

Journal Entry 18 by Kesis at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 22, 2016

Released 3 yrs ago (3/22/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:


Miittiin tarjolle. Lukuiloa :) Osallistun vapautuksella Chanian vuoden vapautushaasteeseen

Journal Entry 19 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, March 25, 2016
Nappasin kirjan miitistä ja aloin heti kotimatkalla lukea kirjaa. Pidän kovasti tytöistä, etenkin Kaarinasta, joka on kovin tunteikas, innostuva, tappelee poikien kanssa tarvittaessa, kirjoittaa tarinoita, ei käyttäydy aina asiallisesti, mutta on valtavan hyväsydäminen. Heli-sisko yrittää pitää huolta ja kasvattaa pikkusiskoa. Rahahuoliin perheessä oli totuttu, siinä määrin, että tytöt toteavat "ettei se ole mitään vaarallista. Se meni vähitellen ohi. Eikä se oikeastaan ollut kovin ikävääkään, vaikka oli ikävä, että äiti oli huolissaan."

Maijalla kasvatusmenetelmät ovat positiivista pedagogiikkaa, hän kiinnittää huomion Kaarinan hyviin puoliin, ei huonoon käytökseen. "Hän ei toru, mutta Heli toruu ja silloin tulen vielä entistä ilkeämmäksi." Maija on minustakin melkoinen aarre.

Ja kiitos kaikille kirjaa kierrättäneille!

Journal Entry 20 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, April 12, 2016

Released 2 yrs ago (4/12/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä ihanuus etsii uutta kotia tänä iltana miitissä.

Journal Entry 21 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, April 12, 2016
Kirja on edelleen minulla. Tarjolle hep-ketjuun!

Journal Entry 22 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, April 17, 2016
Varattu MiuM:lle hep-ketjun kautta.

Journal Entry 23 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, April 21, 2016

Released 2 yrs ago (4/22/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Smart-postia Turkuun! Hyviä lukuhetkiä MiuM:lle!

Journal Entry 24 by MiuM at Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, April 23, 2016
Kiitos hep-kirjasta! ☺

Journal Entry 25 by MiuM at Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, May 05, 2016
Sympaattinen aikaansa kuvaava nuortenkirja. Huomioni tosin kiinnittyi siihen, että tässäkin vaaleahiuksinen tyttö on se rauhallinen ja kiltti mallilapsi, kun taas tummahiuksinen on rasavilli ja hankalampi. Näin on vaikuttanut olleen aika monissa tuon ajan kirjoissa, joita olen lukenut. Mitä äiti Kuhaan tulee, tuntuu, että hän kärsi jonkinlaisesta lamaannuttavasta masennushäiriöstä, jonka miehen kuolema oli aiheuttanut. Ehkä Maijan apu ja hetkellinen irrottautuminen arjesta auttoivat.

Journal Entry 26 by MiuM at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, May 25, 2016

Released 2 yrs ago (5/26/2016 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Jospa Maija ja tytöt löytäisivät uusia ystäviä Turun miitistä.

Journal Entry 27 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, May 26, 2016
MiuM arvasi että tämä saattaisi kiinnostaa minua. Kiitokset kaikille kierrättäjille!

Journal Entry 28 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, February 05, 2018
Ei ollut ihan minun mieleeni tämä kirja vaikka yleensä pidän tällaisista nostalgiapläjäyksistä. Kertomus tuntui jotenkin kokoelmalta yhteen kuulumattomia tapahtumia ja henkilöitä, toki taiteilijaäidin Italian matka ja tietysti Maija olivat mukana aika lailla koko kirjan ajan.

Rigmor Lindborg on minulle entuudestaan tuntematon kirjailija, mutta googlaamalla havaitsin että hänen äitinsä oli kuvataiteilija, ja perheessä oli toinenkin tyttö. Mene ja tiedä siis vaikka tässä kirjassa olisi omaelämänkerrallistakin aineistoa.

Released 1 yr ago (2/10/2018 UTC) at Wäinö Aaltosen museo in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Tytöt ja Maija odottavat löytäjää Café Wäinön nurkkapöydällä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.