Het leven uit een dag

by A.F.Th Van Der Heiden | Journals |
ISBN: 9021466163 Global Overview for this book
Registered by korenwolf of Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on 3/11/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by korenwolf from Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, March 11, 2012
Dit boek heb ik zelf (nog) niet gelezen, dus ik kan je er niks over vertellen.
Het is een bijdrage aan Bookcrossing door Stichting Overal in Nijmegen.
Hartelijk bedankt!

Hallo daar, vinder!
Als je dit leest, heb je een boek gevonden. Gefeliciteerd!
Hopelijk is het iets dat je leuk vindt; zo niet, dan heeft het je toch tenminste hier gebracht en dat is ook wat waard. Je mag het boek gerust doorgeven aan iemand anders, of zomaar ergens achterlaten.Ondertussen was je toch maar mooi nieuwsgierig genoeg om op deze site te komen kijken en dat vind ik erg leuk. Kijk gerust wat rond.
Veel plezier!

Released 7 yrs ago (3/18/2012 UTC) at OBCZ Café-Restaurant Den Tempel (gesloten) in Sittard, Limburg Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Dit boek gaat mee naar de boekenweek-meeting.
Volgende lezer: veel leesplezier!

Journal Entry 3 by bookguide at Sittard, Limburg Netherlands on Sunday, March 18, 2012
Meegenomen van de gezellige boekenweek meeting bij OBCZ Den Tempel in Sittard. Smoesje: Nog nooit iets van A.F.Th. van der Heijden gelezen, het wordt dus tijd, en Lijsters zijn in ieder geval meestal leesbaar;-) En ineens valt het kwartje, dat Lijsters zo heten omdat het "boeken voor de lijst" zijn, en hebben dus niets met vogels te maken. Duh!

Journal Entry 4 by bookguide at OBCZ 't Hof: Lunch & High Tea in Oss, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, March 31, 2019

Released 5 mos ago (3/31/2019 UTC) at OBCZ 't Hof: Lunch & High Tea in Oss, Noord-Brabant Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Dit boek is losgelaten voor de volgende BookCrossing challenges:
- The Ultimate Challenge - boeken lezen en loslaten, met bonuspunten voor een maandelijkse thema.
- Reduce Mount TBR (To Be Read) - lezen en loslaten van TBR boeken die al voor eind 2014 op de plank stonden. Mijn leesdoel is 36 boeken.
- 1001 Books You Must Read Before You Die Challenge. Doel 2015: 15 boeken.

**********************************************************************


This book has been released as part of the following BookCrossing challenges:
- The Ultimate Challenge - read and release books, with extra points for a monthly theme
- Reduce Mount TBR (To Be Read) - read and release books on the TBR list since before the end of 2014. My reading goal is 36 books.
- 1001 Books You Must Read Before You Die Challenge. 2015 goal: 15.

Journal Entry 5 by bookguide at Oss, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, March 31, 2019
Niemand anders heeft dit meegenomen van de meeting, dus ik nam het mee om ergens anders los te laten. Bovendien krijg ik een tweede kans om toch nog een review te schrijven.

Journal Entry 6 by bookguide at Wijchen, Gelderland Netherlands on Saturday, July 06, 2019
Het leven uit een dagHet leven uit een dag by A.F.Th. van der Heijden

My rating: 3 of 5 stars


De notities die ik onder het lezen gemaakt heb:

“Bijna oneindig kort is het, en tegelijkertijd van een schier oneindige heerlijkheid. Niets van een “vroeger” of een “later” laat zich daar meer onderscheiden. Geen van elkaar te onderscheiden daden of gevoelens, laat staan /herhaling/ van die daden of gevoelens.” (p.23)

Hemel: “Als het God te doen zou zijn om het “ruimen van de zieken”, zoals u suggereert, waarom heeft hij dan voor de zondigen, die mogelijk veel groter in getal zijn, een tijdrovende hel ingericht? De hel, immers, geldt als de wereld van de herhaling. In plaats van dat, zoals bij de hemelgangers het geval is, het leven wordt gecondenseerd tot een subliem, ondeelbaar moment, wordt de hellevaarders het uitzicht geboden op de nimmer aflatende herhaling - honderden, duizenden malen - van wat hier op aarde zich in een enkele dag afspeelt. [...] Niets is erger dan de herhaling van iets dat bij eerste optreden al voortreffelijk was” (pp. 24-25).

De priester legt hemel en hel nog een keer aan Benny uit: “In eigenlijke zin... is er geen eeuwigheid. [...] [In de hel] heerst zo’n tergende herhaling... komt nagenoeg alles, ieder verschijnsel, elke gebeurtenis, elk ding, zo vaak in schier dezelfde gedaante terug, dat een /gewaarwording/ van eeuwigheid ontstaat. [...] [In de hemel] licht ons leven zo kort en intens op, dat eveneens een gewaarwording van eeuwigheid ontstaat, maar dan van eeuwigdurend geluk... van eeuwigdurende opwinding... Een vrijwel volmaakte eeuwigheid samengebald in een zo goed als ondeelbaar moment.” (pp. 108-109).


Doordat de mensen zo weinig tijd hebben en alles maar een keer meemaken, genieten ze met volle tuigen. Ze zuigen alle indrukken op en proberen geen tijd te verspillen. Daarom is wachten in een winkel een verzoeking. De tijd vliegt. Ook zijn ze heel bewust van het feit dat alles wat ze doen voor de laatste tijd is. Meestal denken wij niet zo, behalve bij ongewone gelegenheden. Bij een vakantie, misschien, zeker bij je eigen bruiloft, als je afscheid neemt van je oud huis bij een verhuizing of van iemand op hun sterfbed. Zelf weet ik dat weemoedig gevoel tijdens het opgroeien van mijn jongste kind: dit wordt de laatste keer borstvoeding geven, de laatste keer bepaalde favoriete babykleertjes gebruiken, de laatste keer prentenboeken voorlezen, de laatste dag op de basisschool.

“de menselijke geest, die speels en kinderlijk is, correspondeert volgens mij met het labyrint van straatjes en stegen in oude stadskernen. Een oude, mmuurde stadskern, dát s een waarachtige beeld van de menselijke geest. De hemel, zoals mij die is voorgespiegeld, verraadt iets van koude perfectie. Terwijl de hel - onvolmaakt, chaotisch, onoverzichtelijk, een wereld in herhaling vallend - mogelijk veel meer een vorm is waar mijn ziel in past.” (p.83).

“Gini, ik nodig je uit voor een reis naar de wereld van de herhaling. (p.84)

Met zijn uitgebreide behandeling van een eerste seksuele ontmoeting en een bevalling, vind ik het vreemd dat dit als Lijster (uitgaves voor studenten) uitgegeven werd. Alhoewel er interessante thema’s in voorbij komen, is dit niet een boek dat je makkelijk klassikaal in de klas kunt discussiëren, zonder iedereen net zo hevig te laten blozen als Gini in het café. Achter op de kaft staat het boek als ‘liefdesroman’ getypeerd; dit vind ik erg misleidend.

Tedere beschrijving van seks.
Uitgebreide beschrijving van de bevalling, in een brief van Gini naar Benny om hem te vertellen dat hij vader van een jongen is geworden, die ze ook Benny heeft genoemd. Van der Heijdens meest succesvolle roman is ‘Tonio’, herinneringen aan zijn zoon, die overleden is in 2010??? De beschrijving van de bevalling in ‘Het leven uit eendag is zo levendig dat ik me afvroeg of het geïnspireerd werd door de echte bevalling, en dat bleek inderdaad het geval te zijn, zoals blijkt uit deze essay over literaire bevallingsscenes -https://revisor.nl/entry/1713/een-tro.... Het boek verscheen in September 1988 terwijl Tonio 15 juni van dat jaar ter wereld kwam. Bovendien wordt hetzelfde scenario (met uitzondering van het gevangenisdecor) in bijna dezelfde bewoording in Tonio beschreven.

De setting
Omdat de auteur een Nederlander is, die on Amsterdam woont, dacht ik eerst dat het boek in Amsterdam plaatshad. Maar later besefte ik dat het waarschijnlijk in New York is, vanwege de gele taxi’s en het groot aantal skyscrapers, al klinkt het uitzicht vanaf de loopbrug van de gevangenis meer als Singapore: “Schaduwen van helikopters slingerden zich - vervormd - rond de hoeken van torengebouwen. Ze gleden ook wel, gelijkmatiger, over de platte daken, waar vaak zwembaden in verzonken waren. Zo ontdekte Benny Wult een onvermoede wereld van zwemmers, die bestond op tien, twintig, vijftig, zelfs honderd verdiepingen boven de begane grond. De stad, bleek nu, kon ook worden opgevat als een terrasvormig uitgehakt stuk rotskust, met op elk plat vlak de hemelsblauwe rechthoek van een zwembad. Op sommige daken ook waren schaduwrijke tuinen aangelegd, met over de dakrand overhangend groen.” (p.104)

In vergelijking met zijn oude wereld, “Hier aan deze kant verbleekte de werkelijkheid nog meer wanneer, door wat voor aanleiding ook, zo’n geringe herinnering aan iets daarginds zich voordeed. Het was zelfs of zo’n herinneringsbeeld /parasiteerde/ op het toch al bleke en bloedarme lichaam van de werkelijkheid, en zich voedde met de laatste resten kleur en bloed.” (p.167)Beeldspraak
Er wordt steeds weer gesproken over het pad dat de zon aflegt, de voorbijvliegend tijd aangevend. Benny is steeds bewust van de zonnestralen op de muur, in de klas, in de kroeg, op de kamer van Gini, in de gevangenis. Voor Benny is misschien het neergaan van de zon het moment om dood te gaan. Voor de oude mannen in de kroeg aan het begin van het boek is er de hoop om nog een glimp op te vangen van de laatste zonnestralen op de top van het reuzerad, de ‘wonderwiel’.

Daar tegenover staan alle referenties naar schaduwen. Eerst bij de kleine Benny die naast zijn moeder naar school loopt, van Benny en Gini als ze buiten op straat lopen en van de basketbalspelende vrouwen in de gevangenis.

Nog een terugkerend iets is de spiegel. In de kroeg hangt de ventilator tussen twee spiegels, er staat een spiegel op de kamer van Gini en er hangen veel spiegels in de badkamer in het gevangenis, misschien wel tweezijdige spiegels zodat psychologen hem kunnen bestuderen.

Na zoveel keer te hebben gerefereerd naar de zon, maakt van der Heijden een woordspeling op de betekenis van ‘hemellichaam. “Wult keek nog eens om naar de plas zinderend zonlicht, en opeens was er de zekerheid dat het hier een definitief afscheid betrof. Een afscheid voorgoed van het hemellichaam dat zijn leven en zijn liefdesspel begeleid had, en hem de lust gegeven had in /meer/.” (p.113) Voor hem is afscheid van de zon ook afscheid van zijn eigen lichaam en de hemel op aarde.

Nog iets wat steeds terugkeert is verschroeien, van de pianotoets in de officiers mess, van zijn haar en huid in het vliegtuig, en de dreigement ervan voor de toeschouwers bij de elektrische stoel. Bij deze laatste scène wordt de spanning hoog opgebouwd, deels omdat het me deed denken aan de mislukte executie in de film van Stephen Kings The Green Mile.


———————————

An interview with van der Heijden -https://www.vn.nl/het-a-f-th-van-der-... - after the publication of a novel, ‘De helleveeg’. This followed his masterpiece Tonio, a requiem for his son who died in an accident in Amsterdam.
“Op tafel ligt een nieuw gedicht van Anna Enquist, dat ook over hem lijkt te gaan: ‘Als zijn kind sterft, wordt de man moeder’, / zegt de schrijver. Gekromd om een kostbare / leegte, uitgeput door het herinneren, blind / voor winst en verlies. Buiten regent het medailles, / binnen gloeit de ruimte tussen twee armen.”

Answer to the first of a series of questions about his roots in Geldrop, Noord Brabant??? - ik mis een link!

Een gedetailleerde scriptie over het boek: http://www.zoekboekverslag.nl/boekver...
View all my reviews

Journal Entry 7 by bookguide at Strandpaviljoen Zoomers in Castricum, Noord-Holland Netherlands on Sunday, July 07, 2019

Released 2 mos ago (7/7/2019 UTC) at Strandpaviljoen Zoomers in Castricum, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Tijdens de grote, gezellige strandmeeting bij Zoomers. De tekst hieronder moet ik nog editen.

Dit boek is losgelaten voor de volgende BookCrossing challenges:
- The Ultimate Challenge - boeken lezen en loslaten, met bonuspunten voor een maandelijkse thema.
- Reduce Mount TBR (To Be Read) - lezen en loslaten van TBR boeken die al voor eind 2014 op de plank stonden. Mijn leesdoel is 36 boeken.
- 1001 Books You Must Read Before You Die Challenge. Doel 2015: 15 boeken.

**********************************************************************


This book has been released as part of the following BookCrossing challenges:
- The Ultimate Challenge - read and release books, with extra points for a monthly theme
- Reduce Mount TBR (To Be Read) - read and release books on the TBR list since before the end of 2014. My reading goal is 36 books.
- 1001 Books You Must Read Before You Die Challenge. 2015 goal: 15.

Journal Entry 8 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Monday, July 08, 2019
Meegenomen uit Castricum, van de bijna-lege tafel. Ik zoek er een vrijlaatplekje voor!

Journal Entry 9 by wingjanna2wing at StationsBoekWissel beneden in Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, July 25, 2019

Released 1 mo ago (7/29/2019 UTC) at StationsBoekWissel beneden in Utrecht, Utrecht Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Hallo daar, vinder! Als je dit leest, heb je een boek gevonden. Gefeliciteerd! Hopelijk is het iets dat je leuk vindt; zo niet, dan heeft het je toch tenminste hier gebracht en dat is ook wat waard. Je mag het boek gerust doorgeven aan iemand anders, of zomaar ergens achterlaten. Ondertussen was je toch maar mooi nieuwsgierig genoeg om op deze site te komen kijken. Kijk gerust wat rond. Veel plezier! Als je het boek ook wilt volgen dan kun je je het beste aanmelden als nieuwe bookcrosser (Engelse pagina). Ik zou het erg leuk vinden als je mijn naam (janna2) wilt invullen als Referring Member, dan kan ik zien dat je ook een geregistreerde bookcrosser bent geworden.Oh ja, er is ook een Nederlandse website voor als je nog meer wilt weten over bookcrossing: www.bookcrossing.nl.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.