Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 2/5/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, February 05, 2012
Ο ρομαντικός Άλκης που επιστρέφει στην Ελλάδα, η πληγωμένη Άννα, ο μυστικοπαθής Ξένος, η εκκεντρική Αριάδνη, ο μεγαλομανής Τσάρλι, η ποιήτρια Μυτού, ο συγγραφέας Πλούταρχος και ο τρομολάγνος Φον Καλημέρα... Ένας θίασος από σκιές που κινείται στο περιθώριο της σύγχρονης μεγαλούπολης σέρνοντας πίσω του τα όνειρα μιας επανάστασης που δεν έγινε ποτέ, το βάρος της νοσταλγίας και των απωθημένων που κακοφόρμισαν και έχασαν την αθωότητά τους. Το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η συνεχής ανανέωση του κύκλου του αίματος, που προσπαθούν μάταια να αποτρέψουν, πέφτοντας στις ψυχολογικές παγίδες μιας ζωής που μοιάζει εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα του κόσμου.
Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα της τρομοκρατίας αλά ελληνικά, γραμμένο με την ακρίβεια γεωμετρικού θεωρήματος.

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, March 01, 2012
Το βιβλίο αγοράστηκε από την εκποίηση βιβλίων των εκδοτών κυρίως λόγω του συγγραφέα του και την επιτυχία που είχε το πιο πρόσφατο βιβλίο του "Μέρες Αλεξανδρείας" το οποίο ήθελα να διαβάσω. Δεν ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα το οποίο ήταν τα "Φρούτα Εποχής" και το οποίο αναφέρεται μέσα στο παρόν βιβλίο (το γράφει ένας από τους ήρωες του βιβλίου) ως ένα παιχνίδι διακειμενικότητας του ίδιου συγγραφέα ανάμεσα στα βιβλία του . Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ψυχογράφημα της ελληνικής τρομοκρατίας. Τον τρόπο και τους χώρους που κινείται, τις διασυνδέσεις, τους διαφορετικούς κλάδους, τις ιδεολογικές και χαρακτηρολογικές διαφορές των ανθρώπων που την αποτελούν, τον τρόπο δράσης. Είναι κατ' αρχήν πολύ ενδιαφέρον σαν σύλληψη και ίσως να περιέχει και δόσεις αλήθειας. Ξεκινάει από την παραδοχή ότι η ιδεολογική βάση της τρομοκρατίας είναι ο αναρχισμός και η φιλοσοφία της αναρχιας και αυτή είναι η αρχική της ιδεολογική βάση. Από εκεί και έπειτα και με βάση την τήρηση των βασικών συνωμοτικών κανόνων που επιβάλλουν στεγανά στον τρόπο που λειτουργούν και δρουν οι οργανώσεις βάσεις υπάρχουν διάφοροι πυρήνες που δρουν λίγο ως πολύ πιο αυτόνομα. Οι βασικοί αρχηγοί αποτελούν το Κεντρικό Συμβούλιο που συναποφασίζουν(;) κάποια δεδομένα αλλά από εκεί και έπειτα το βιβλίο αφήνει να διαφανεί ότι ψιλοχάνεται η μπάλα, αφού δεν υπάρχει ανάμεσα στις ομάδες αυτές κοινή αφετηρία, κοινός ιδεολογικός προσανατολισμός και κυρίως κοινός στόχος. Το περιθώριο πλαισιώνει με πρεζόνια, μετανάστες και κοινωνικούς απόκληρους τη σύνθεση και το εκτελεστικό δυναμικό των ομάδων που δρουν πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους σε ένα εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας και κύρους. Κοινώς μύλος! Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο ιδανικός ήρωας- αντιήρωας, με φιλοσοφικό και ιδεολογικό απόβαθρο, σπάνια αντρική ομορφιά, μυστήριο στην παράνομη δράση τουπου τον έχει αναγάγει σε θρύλο με το κωδικό όνομα "Καθαρός" και με σαφή αποστασιοποίηση πλέον από την εγχώρια μπακαλίστικη τρομοκρατία που αποφασίζει ότι αυτό που θέλει είναι να φύγει στο εξωτερικό με τη γυναίκα που αγάπησε και το παιδί τους που δεν έχει γνωρίσει ποτέ!
Το βιβλίο είναι καλογραμμένο αν και εν πολλοίς χαοτικό, ίσως γιατί θέλει να περάσει αυτή την χαοτική ατμοσφαιρα που ισχύει στην τρομοκρατία. Πάρα πολλά πρόσωπα, τα περισσότερα περιθωριακά, ακόμα και οι ιδεολογικά κύριοι ήρωες του βιβλίου δε γίνονται ιδιαιτερα συμπαθείς. Δεν ξέρω πόσο ασχολήθηκε με το θέμα ο συγγραφέας (φαίνεται να έχει μία γενική επίγνωση), πάντως σαν ιδέα παρόλο που είναι ενδιαφέρουσα για μυθιστόρημα μου φαίνεται αρκετά επικίνδυνη στις γενικεύσεις και εικονοποιήσεις της. Δε μετάνιωσα που το διάβασα αλλά μου αφήνει έναν περίεργο κόμπο ίσως γιατί το θέμα της τρομοκρατίας είναι τέτοιο που σου αφήνει έναν κόμπο. Θα ξαναδιάβαζα πάντως ευχαρίστως βιβλίο του Στεφανάκη.

Journal Entry 3 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, April 23, 2012

Released 8 yrs ago (4/22/2012 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στο μπατζανάκη μου!

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Journal Entry 4 by karjim at Θέατρο Coronet in Pagkrati - Παγκράτι, Attica Greece on Monday, December 17, 2012

Released 8 yrs ago (12/23/2012 UTC) at Θέατρο Coronet in Pagkrati - Παγκράτι, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένο το 2013!

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2012 στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.
Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλίαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.