Η πολιορκία του Κρίσναπουρ

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 2/5/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, February 5, 2012
India, 1857 – the year of the Great Mutiny, when Muslim soldiers turned into bloody rebellion on their British overlords. The Siege of Krishnapur is set in an isolated Victorian outpost on the subcontinent. Rumours of strife filter in from afar and yet the members of the colonial community remains confident of their military and above all, moral superiority. But when they find themselves under actual siege, the true character of their dominion – at once brutal, blundering, and wistful – is soon revealed.

Βραβείο Μπούκερ του 1973 στην Μ. Βρεταννία.

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, February 11, 2012
Το βιβλίο αυτό δεν το είχα ξανακούσει. Το αγόρασα από την εκποίηση βιβλίου των εκδοτών κυρίως λόγω του ότι έχει τιμηθεί με βραβείο Booker. Μετά είδα ότι όχι μόνο έιχε τιμηθεί με Booker το 1973 αλλά ήταν και ένα από τα έξι προτεινόμενα για το Best of Man Booker Award για τα 40 χρόνια του θεσμού.

Ξεκίνησα να το διαβάζω χωρίς να είμαι σίγουρος ότι άξιζε το βραβείο. Αυτή η Αγγλία της βικτοριανής εποχής, η βρεταννική αριστοκρατία και η αποικιοκρατική της θεώρηση των πραγμάτων δε μου λέει πολλά και μου φαίνεται και ενοχλητική, όπως και γενικότερα μάλλον στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Φαντάζομαι μας είναι αδιανόητο πως μία χώρα μέσω ιδιωτικών εμπορικών εταιρειών μπορεί να διαχειρίζεται και να διοικεί άλλες χώρες και λαούς, έχοντας μάλιστα ακλόνητη πεποίθηση στην ανωτερότητα των ανθρώπων, του πολιτισμού, των συνηθειών και της θρησκείας της. Ίσως δε θα έπρεπε γιατί ετοιμαζόμαστε ως χώρα να το ζήσουμε. Και εκεί είχα την επιφοίτηση.

Το βιβλίο τα περιέχει και τα αναλύει όλα αυτά χωρίς απαραίτητα να καταλήγει σε αφοριστικά συμπεράσματα. Καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πόσο εκτός τόπου και χρόνου ήταν οι Βρετανοί που ζούσαν στην Ινδία του 19ου αιώνα ως αποικιοκράτες. Η εξέγερση του 1857 που οδηγεί στην πολιορκία της μικρής πόλης του Κρίσναπουρ επί 3 1/2 μήνες από ινδικά στρατεύματα μετατρέπει το βιβλίο κατά το ήμισυ περίπου σε ένα εξαιρετικό "πολεμικό" βιβλίο με απίστευτα δυνατές στιγμές, αλλά και σε ένα πολύ δυνατό ψυχογράφημα της ανθρώπινης ζωής σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης που αλλάζει το πρίσμα της θεώρησης πάνω σε όλα τα βασικά πιστεύω των ηρώων: τον δυτικό πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την τεχνολογική ανάπτυξη, την κοινωνική διαστρωμάτωση των τάξεων κλπ. Το βιβλίο καταφέρνει να βγάλει δυνατούς και αξιομνημόνευτους ήρωες (με τους οποίους πάντως δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί ο Έλληνας αναγνώστης) που μέσα από το δίλημμα ζωή ή θάνατος, επεξεργάζονται και πλείστα άλλα διλήμματα. Πολύ χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος οι περισσότεροι απόλυτοι και άκαμπτοι στις απόψεις ήρωες του βιβλίου που συγκρούστηκαν ιδεολογικά σε διάφορα θέματα, μοιάζουν να έχουν αλλάξει αμοιβαία θέσεις, ή τουλάχιστον να έχουν αναθεωρήσει την αρχική τους κοσμοθεωρία.

Ένα πραγματικά πολύ καλό βιβλίο που αναπτύσσει σιγά σιγά τη δυναμική του και σε οδηγεί από την ελαφριά βαρεμάρα στην αναγνωστική και πνευματική απόλαυση.




Released 12 yrs ago (2/16/2012 UTC) at Οδός Μεσολογγίου in Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο ήρωας σκέφτεται για τις γυναίκες: "Περιμένουν όλη μέρα να επιστρέψουν οι άντρες τους. Δεν έχουν δικά τους ενδιαφέροντα. Οι γυναίκες είναι αδύναμες, θα πρέπει να τις φροντίζουμε, όπως ακριβώς θα πρέπει να φροντίζουμε και τους αυτόχθονες. Η φύση τους είναι πιο εύθραυστη. ξεσηκώνουν τον πόθο μας αλλά δεν είναι ίσες με μας."
Εσείς, όπου γυναίκες, βάλτε απλώς οι άλλοι για να καταλάβετε τον αποικιοκρατικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.

Δύο ειδύλλια ανθίζουν σε ένα απόλυτα πολεμικό βιβλίο. Που επειδή το θεωρώ εξαιρετικό βιβλίο το κρύβω για να βγει κάποιος να το κυνηγήσει και να το διαβάσει.
Η οδός Μεσολογγίου (Η διασημότερη πολιορκία στην Ελληνική ιστορία) είναι ένας στενός δρόμος που ενώνει την οδό Φιλαρέτου με την οδό Σκρά (ανάμεσα από Δημοσθένους και Ανδρομάχης). Είναι το σύνορο της περιοχής με τις προσφυγικές κατοικίες πίσω από τον Άγιο Νικόλαο. Σε αυτό το δρόμο ήταν το πρώτο μου φροντιστήριο Αγγλικών που λεγόταν ... Αγαπατιάν. Στον αριθμό 25 είναι μία πολυκατοικία με παρτέρι στην είσοδο. Θα το κρύψω πίσω από το λουλούδι μήπως και βγει κάποιος να το κυνηγήσει.

Απελευθερώνεται στο πλαίσιο του
"My Bloody Valentine’s Day Release Challenge 7: Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται!" που συνδιοργανώνουμε με τον a1pha και το maltrebus (8-22/2/2012). Συμμετέχει στη "μάχη των φύλων" για τα αγόρια!


~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!




~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.