Στοιχειωμένος

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 1/12/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, January 12, 2012
Ένας μοναχικός άνδρας αγοράζει ένα καινούργο πιάνο κι υπογράφοντας την απόδειξη παραλαβής του κάνει ένα λάθος -υπογράφει με άλλο όνομα. Ένα όνομα όμως που τού είναι τελείως άγνωστο και μάλιστα ανήκει σε γυναίκα. Σε μια μαρκησία. Κι έτσι αρχίζει η αναζήτηση αυτής της μυστηριώδους άγνωστης γυναίκας, που πρόκειται να μετατρέψει τη ζωή του σε κόλαση, γιατί...
«... γιατί, ωραία όλα αυτά, αλλά ο μοναχικός άνδρας δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είμαι εγώ. Και δεν φαντάζεστε πόσο βασανιστικό είναι να στριφογυρνά διαρκώς στο μυαλό σου ένα όνομα, ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχεις συναντήσει, ακούσει ή γνωρίσει, και που όμως η τζίφρα του κατάφερε να γλιστρήσει απ΄ το χέρι σου. Γι΄ αυτό, σας παρακαλώ, βοηθήστε με... δεν θα ήθελα να γίνω ενοχλητικός... αλλά μήπως το όνομα "Μαρκησία ντυ Μπολέ" σας λέει τίποτε; Όχι, έ; Κρίμα. Δηλαδή είστε σίγουροι; Μήπως το έχετε δει πουθενά στο δρόμο, σε καμιά αφίσα θεατρική παράστασης, στο σινεμά; Ούτε, λέτε. Μήπως τότε το ΄χετε διαβάσει στην εγκυκλοπαίδεια, σε κανένα βιβλίο ιστορίας, σε κανένα λογοτεχνικό βιβλίο; Ήταν μήπως το όνομα κάποιας ερωτικής ταινίας που είδατε πρόσφατα στο βίντεο ή καμιά καινούργια όπερα; Ά, δεν βλέπετε πορνό. Χίλια συγγνώμη. Κι ούτε σας αρέσει η όπερα. Δεν σας αδικώ... όμως προσπαθήστε να θυμηθείτε, να με βοηθήσετε... γιατί, αν την ξέρετε κι εσείς αυτή τη μαρκησία, αν έχετε έστω ακούσει το όνομά της, ίσως οι δυο μας να γνωριζόμαστε, να είμαστε φιλοι από παλιά... γι΄ αυτό επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ την ιστορία μου. Ίσως να σας βοηθήσει. Λοιπόν που λέτε, όλα άρχισαν μ΄ αυτό το αναθεματισμένο πιάνο..."

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, March 20, 2012
Δεν είχα διαβάσει ποτέ βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ. Είχα μία τεράστια λαχτάρα δεδομένου ότι είναι πέντε χρόνια μικρότερός μου (33) και έχει ήδη γράψει πάνω από είκοσι βιβλία, πάνω από δέκα μεταφράσεις και σενάριο για τον κινηματογράφο. Υποθέτω ότι το όνομα είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο και έχοντας παρακολουθήσει την παρουσία του μου φαίνεται ως άνθρωπος που έχει ξεκινήσει να χτίζει έναν "προσωπικό μύθο" απόλυτα συνειδητοποιημένος σε αυτό που θέλει να κάνει. Στο βιβλίο είδα την τεχνική που υποθέτω διαθέτει κάποιος μετά από τόσα βιβλία. Είδα σκέψεις και παρατηρήσεις ενός ανθρώπου που έχει πράγματα να πει. Αλλά αυτού του είδους τα ψυχολογικά θρίλερ πάντα μου φαίνονταν καλύτερα στον κινηματογράφο απ' ότι στη λογοτεχνία. Ελαφρώς κλειστοφοβικό και αργό, το βιβλίο δεν κατάφερε να με πάρει ολοκληρωτικά μέσα του ποτέ. Το διάβαζα γιατί ήθελα να δω που θα το πάει ο συγγραφέας. Περίμενα το τέλος "πατάτα" που τελειώνει συνήθως αυτού του είδους τα βιβλία όταν ο δυγγραφέας στην προσπάθειά του να τα κάνει πλούσια έχει κλειδώσει κάθε έξοδο αληθοφανούς τέλους. Δεν το έκανε ο Κορτώ. εδωσε λογοτεχνικό και όχι κινηματογραφικό τέλος στο βιβλίο του. Ο ήρωας είναι όντως στοιχειωμένος αλλά όχι από το φάντασμα το οποίο εννοεί σε ολόκληρο το βιβλίο. Ο ήρωας είναι συμβολικά "στοιχειωμένος" από την Τέχνη την ίδια , που τον κάνει να διαφέρει και να μην μπορεί να συνυπάρξει κοινωνικά με τους απλούς ανθρώπους. Υπάρχει μία μεγαλομανία σε αυτό. Φαίνεται κάπως υπερφίαλο ο συγγραφέας να βάζει τον ευαυτό του σε μία μικρή ελίτ που βρίσκεται πάνω και πέρα από τη μάζα των ανθρώπων. Αλλά στην ουσία, δεν έχει άδικο. Απλώς τόσο θρίλερ για να πει κανείς κάτι που εν πολλοίθς το ξέρουμε δε μου χρειαζόταν. Πρέπει να διαβάσω κάτι καλύτερο από τον Κορτώ εκτός από τα ευφυή και δηκτικά σχόλιά του στο facebook.

Journal Entry 3 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Friday, June 08, 2012
Το πήρα πριν απελευθερωθεί στο Βόλο....

Journal Entry 4 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Monday, July 16, 2012
Καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο αλλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μου έδωσε την αίσθηση ενός λογοτεχνικού παιχνιδιού του συγγραφέα... εμμμ πως θα κάνουμε μια καθημερινότητα θρίλερ αλλά να έχει και ένα σχόλιο για τον ελιτίστικο υπεροπτικό χαρακτήρα των ανθρώπων που εντρυφούν στην τέχνη και στην κλασική μουσική; Σαν να γράφτηκε για να γραφτεί... iδανικό για παραλία, εκεί διαβάστηκε άλλωστε.
Αυτό που μου χάρισε ένα χαμόγελο είναι ότι μετά το λογύδριο της μαρκησίας που με μπάφιασε, ο συγγραφέας το σχολιάζει και ο ίδιος... νταξ νομίζω ότι ξέρει τι του γίνεται αυτουνού του Κορτώ...
Πάω τώρα να βρω στο youtube την ημιτελή του Σούμπερτ... :)

Released 8 yrs ago (9/4/2012 UTC) at Neorio Moro - Νεώριο του Μόρο in Chania - Χανιά, Chania Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στην συνάντηση των Χανιωτών bookcrossers

Καλωσήρθες στο BookCrossing!


Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά στον Ταξιδιωτικό οδηγό BookCrossing του a1pha, για να σου λυθούν οι απορίες!


Καλό διάβασμα! :)


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.