Βιοτεχνία Υαλικών

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 1/12/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, January 12, 2012
"Πώς ένας συγγραφέας, στα χρόνια της χούντας (στην τελευταία σελίδα δηλώνονται τα χρόνια συγγραφής 1971-74), [...] παραιτείται από το υλικό πολιτικής επικαιρότητας και μας δίνει ένα έργο όπου η νόθα ζωή, μαζί με την εφταετία που υπάρχει σαν φόντο όλου του μύθου, φτάνει σε ένα μόνιμο μεταφυσικό ξάφνιασμα, πώς, τέλος, με αυτό το υλικό και με αυτή τη μέθοδο έγραψε ένα βιβλίο που μας ποτίζει με μια αίσθηση της ζωής που δεν μας εγκαταλείπει αφού τελειώσουμε την ανάγνωση, είναι κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω σαφέστερα γιατί η μοναδική εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου δεν έχει κανένα υποκατάστατο".

Mario Vitti, "Η Ελλάδα της Εθνικής Οδού. Ο χρόνος και η μνήμη"
"Το Βήμα", Τρίτη 29 Ιουλίου 1975

Σημείωση: Επανέκδοση: "Κέδρος", 1975· 2002· 2010. Η παρούσα έκδοση αποτελεί αναπαραγωγή σε μονοτονικό της έκδοσης, "Κέδρος", 2010 (20ή έκδοση), με διακριτικές επεμβάσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό της ορθογραφίας. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα".

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και σπάνια την εγκαταλείπει. Δεν ακολούθησε ανώτερες σπουδές. Δοκίμασε να σπουδάσει θέατρο και πέρασε εξίσου άδοξα, από την δημοσιογραφία. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε γραφεία, δουλειές άσχετες, που του επέτρεψαν να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Στην διάρκεια της δικτατορίας δικάστηκε από τη Χούντα για το βιβλίο του "Το αρμένισμα"· την ίδια περίοδο έγραψε με άλλους 17 συγγραφείς σ΄ ένα συλλογικό τόμο με τίτλο "18 κείμενα". Το πρώτο του βιβλίο "Τα μηχανάκια" κυκλοφόρησε το 1962. Θέμα του οι καταπιεσμένοι έφηβοι της εποχής· καταπιεσμένοι και περιθωριακοί είναι σχεδόν όλοι οι ήρωες των βιβλίων του με μόνιμο σκηνικό την Αθήνα. Το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για την πόλη του Βερολίνου. Τιμήθηκε με το πρώτο-μεταχουντικό - Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1975 για το βιβλίο του "Βιοτεχνία υαλικών". Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο. Διετέλεσε στη δεκαετία του ΄80 μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ταινίες για τη τηλεόραση και τον κινηματογράφο έγιναν τα βιβλία του: "Κυρία Κούλα", "Τα καημένα", και η "Φανέλα με το 9". Παράλληλα με τα δικά του βιβλία έχει μεταφράσει στα ελληνικά αρκετά λογοτεχνικά έργα, κυρίως αμερικανικής πεζογραφίας. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, January 24, 2012
Είναι λίγο περίεργα τα συναισθήματά μου με αυτό το βιβλίο. Η γραφή είναι στρωτή κάπως ξερή και με αυτήν την αρσενική αφαίρεση συναισθηματισμού που μου αρέσει. Δε λείπουν οι όμορφες μεταφορές παρομοιώσεις και εικόνες, τα επιθετικά επίθετα που συχνά με κάνουν να αναπηδώ διαβάζοντας. Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή ενός ζεύγους με αριστερό παρελθόν που μένει προσκολλημένο στη μίζερη ζωή μίας λυμφατικής βιοτεχνίας υαλικών. Παράλληλα οι δύο φίλοι - υπάλληλοι- βοηθοί παίρνουν μέρος στην υπόθεση για να προκαλέσουν την ανατροπή με την απόδειξη της αποτυχίας του ανυποψίαστου απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα, τους επίσημους και ανεπίσημους τοκογλύφους,στην κρίση και τους ανελέητους νόμους της αγοράς. Κεντρική ηρωίδα είναι η Μπέμπα, χαρακτηριστικό παράδειγμα χειραφετημένης γυναίκας που χειρίζεται μόνη της όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και τις ζωές των ΄'αλλων. Όλο το βιβλίο βγάζει ένα χλομό φως, μία μιζέρια ανθρώπων και συναισθημάτων, μία βαθιά πίκρα. Γι' αυτό δεν το απόλαυσα. Δεν μπόρεσα να βρω οπουδήποτε αυτή τη σταγόνα αισιοδοξίας που θα με παραμυθιάσει ότι η ζωή δεν είναι έτσι κι αν είναι μπορούμε να τη ζήσουμε καλύτερα. Το πρόβλημα μου είναι λοιπόν στο ηθικό δίδαγμα.

Journal Entry 3 by karjim at Cafe bar "Agora" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, April 16, 2012

Released 8 yrs ago (4/17/2012 UTC) at Cafe bar "Agora" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στην πασχαλινή συνάντηση στη Σκύρο.
~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.