Στην καρδιά των μουσώνων

by Gregson Julia | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 12/27/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, December 27, 2011
"Νεαρή γυναίκα, είκοσι οκτώ ετών, με υπευθυνότητα, αγάπη για τα παιδιά και γνώσεις για την Ινδία, επιθυμεί θέση συνοδού στο ταξίδι του διάπλου από το Τίλμπερι στη Βομβάη, με αντίτιμο τα μισά ναύλα".

(Δημοσίευση αγγελίας στο περιοδικό The Lady. Κόστος: τρία σελίνια και έξι πένες)

Φθινόπωρο του 1928.

Στη δίνη των καιρών, την εποχή που ο Γκάντι αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του λαού του, τρεις νεαρές γυναίκες ταξιδεύουν µε προορισμό την Ινδία κάνοντας όνειρα για μια νέα ζωή. Μια αγγελία σε εφημερίδα, ένας επικείμενος γάμος και μια δυνατή φιλία είναι οι αφορμές για την απόφασή τους να αφήσουν την Αγγλία πίσω τους. Η καθεμία μάχεται για την ευτυχία και την επιβίωσή της σε έναν άγνωστο και τόσο διαφορετικό κόσμο.

Ένα βιβλίο εποχής που υμνεί τη δύναμη της ψυχής, τη φιλία, τον έρωτα και µας μεταφέρει στην καρδιά των μουσώνων.

Το βιβλίο βραβεύτηκε στην Αγγλία από το Romantic Novelists Association ως το Καλύτερο Μυθιστόρημα του 2008 και μεταφράστηκε σε 15 γλώσσες.

ring
ας μου γραψει καποιος τη λιστα των συμμετεχοντων!
valia32
lena61

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, December 28, 2011
SPOILERS

Ένα εκπληκτικό γυναικείο μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Ινδία του 1928-1929, λίγο πριν ξεκινήσει η επανάσταση των Ινδών και αποτινάξουν τη βρετανική αυτοκρατορία από πάνω τους.. Η Βίβα Χόλογουέι, που έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Ινδία, κόρη μηχανικού σιδηροδρόμων, μετά από χρόνια ειδοποιείται ότι πρέπει να παραλάβει ένα μπαούλο με προσωπικά είδη των γονιών της, το οποίο έμεινε στα αζήτητα μετά τον θάνατό τους. Η Βίβα, που φοβάται να γυρίσει στην Ινδία για να μην αντιμετωπίσει κατάματα τους φόβους της και τον πραγματικό της εαυτό, τελικά αλλάζει γνώμη και για το δύσκολο και ακριβό ταξίδι για την Ινδία προσφέρεται να συνοδεύσει επί πληρωμή δύο νεαρές φίλες κι έναν νεαρό με ανάρμοστη συμπεριφορά, που τον απέβαλε το σχολείο του. Η Ρόουζ πηγαίνει να παντρευτεί και η φίλη της, Βικτόρια, πηγαίνει για να βρει το γαμπρό ενώ ο Γκάι επιστρέφει στους γονείς του, εκών άκων. Στο ταξίδι αυτή η αλλόκοτη παρέα θα έρθει πιο κοντά, θα γνωριστεί και ο ένας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του άλλου. Οι κοπέλες θα γίνουν αχώριστες φίλες με τη Βίβα ενώ ο Γκάι θα γίνει ένας παθιασμόενος, φανατικός και σχιζοφρενής εχθρός.

Το έργο κεντάει σε όλα τα σημεία. Ομολογώ ότι είναι μεν πολύ αγγλικό («βρετανικό») το στυλ γραφής, περνάει όλη η αγγλική αριστοκρατία από μπροστά σου (τσάι, ιπποδρομίες, πόλο, σώμα ιππικού, κυνήγι, οδηγίες καλής συμπεριφοράς κλπ.) αλλά και ένα σωρό παρωχημένες σήμερα απόψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, την υπακοή και την κομ-ιλ-φό συμπεριφορά μιας νεαρής κοπέλας, όμως αυτό το στυλ ακριβώς είναι που αναπαριστά την εποχή και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ηρωίδες και οι ήρωες. Μιλάμε για 1929, μιλάμε για Ινδία, μιλάμε για κραταιά Βρετανική Αυτοκρατορία. Κι όμως η συγγραφέας δεν παίρνει το μέρος κανενός, ούτε των Ινδών ούτε των Άγγλων, τουλάχιστον όχι ανοιχτά. Οι Ινδοί αρχίζουν να μισούν πια την καταδυνάστευση των Άγγλων και οι Άγγλοι αρχίζουν να ανησυχούν για το μέλλον τους στην Ινδία. Ο Γκάντι αρχίζει να εμφανίζεται στο προσκήνιο. Η συγγραφέας ντύνει διακριτικά αυτήν την παράθεση και μόνο όσο πρέπει για να χρωματίσει το κείμενό της και το φόντο των ιστοριών. Ταραχές σε υποβαθμισμένες γειτονιές, απαγωγές άγγλων αριστοκρατών κλπ.

Ομολογώ ότι παρόλο που είναι γυναικείο μυθιστόρημα δεν είναι σε καμία περίπτωση άρλεκιν ή προχειροδουλειά ή φληνάφημα. Είναι ένα αξιοπρεπέστατο μυθιστόρημα, με πλοκή, ήρωες, ιστορία, φοβερή ψυχολογία και ολοκληρωμένους χαρακτήρες, γυναίκες και άντρες. Ίσως μου άρεσε που δεν είχε πολλές ερωτικές σκηνές, που να περιγράφονται κλασικά και γλυκανάλατα (στιβαρά μπράτσα, φυλλοκάρδια, ιππότες και χαζά) αλλά όχι, δεν είναι μόνο για αυτό. Οι ηρωίδες, η μεν ωριμότερη (;) Βίβα , οι δε νεαρότρες φιλενάδες της έχουν αγωνίες, φόβους, απορίες, ανασφάλειες, χιούμορ (μα να μεγαλώσει μόνη της η Τορ ένα κοτοπουλάκι μόνο και μόνο για να το πατήσει κατά λάθος μια μέρα τρέχοντας να πάρει την αλληλογραφία; Συγνώμη, άστοχο σχόλιο αλλά έχω μια πολύ ζωντανή εικόνα αυτήν τη στιγμή και μόνο να γελάσω μπορώ, παρά το τραγικό της στιγμής), εγωισμό. Μπορεί να ξενίσει το γεγονός ότι η Ρόουζ, μια νύχτα πριν παντρευτεί προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το αντισυλληπτικό σφουγγαράκι με παταγώδη αποτυχία, αλλά της συμπαρίστασαι γιατί κανείς δεν της έχει μιλήσει γι’ αυτό, ούτε σε τι χρησαιμεύει, ούτε τίποτα. Κινείται μηχανικά και οι φοβίες της ενόψει ενός συζύγου που τον γνώρισε μόνο μια φορά σε κοινωνική συνεστίαση χτυπάνε κόκκινο. Δεν είναι γελοίες απορίες, είμαι σίγουρος ότι τότε έτσι σκέφτονταιν, ίσως ίσως ακόμη και σήμερα, αν δεν βρεθεί κάποιος να διαπαιδαγωγήσει σωστά μια κοπέλα θα γεμίσει ανασφάλειες, ερωτηματικά και φοβίες. Η Ρόουζ καταφέρνει όμως να ξεπεράσει τις φοβίες της, να χαλαρώσει δίπλα στον άγνωστο σύζυγο και να πάρει κυρίαρχη θέση στη ζωή του και να σταθεί στα πόδια της όταν μαθαίνει ότι είχε Ινδή ερωμένη πριν έρθει να παντρευτούν, την οποία σκέφτεται ακόμη και μετά τον χωρισμό τους.

Από την άλλη, δεν έχω δει πιο ισχυρογνώμωνα, πείσμονα και ανασφαλή άνθρωπο (;) από τη Βίβα. Η πρωταγωνίστρια αρνείται να παραδεχτεί τις τύψεις της, τα αισθήματά της, την πραγματικότητα, τις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας, κι όλα αυτά σωρεύονται σε έναν ύφαλο που την εμποδίζει να αντιμετωπίσει την πραγματική ζωή. Γνωρίζει στο πλοίο τον Φρανκ, έναν γιατρό, που ταξιδεύει σττην Ινδία για να μελετήσει τον αιμοσφαιρινουρικό πυρετό, γεννιούνται συναισθήματα ανάμεσά τους αλλά η Βίβα προτιμά να κουτουλάει και να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο παρά να δει την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να πληγώσει τον μοναδικό άντρα που την αγάπησε πραγματικά (όταν επιτέλους κάνουν έρωτα, η Βίβα τον διώχνει τόσο άσχημα με τον ανασφαλή της τρόπο, που σε σημείο, αργότερα μες στο βιβλίο, ο Φρανκ να της εξομολογηθεί ότι ένιωθε σαν να την είχε βιάσει εκείνο το βράδυ!!!). Φτάνει στην Ινδία αλλά περνάνε δυο χρόνια πριν πάρει το θάρρος να παραλάβει επιτέλους αυτό το μπαούλο. Και όντως, η γυναίκα που της επιστρέφει το μπαούλο της αποκαλύπτει μια φριχτή πραγματικότητα, αυτήν που η Βίβα αρνιόταν να παραδεχτεί: η μητέρα της, μετά τον θάνατο της κόρης της, Τζόσι (αδερφής της Βίβα) από ασθένεια και νωρίτερα του συζύγου της σε εργατικό ατύχημα, διώχνει τη Βίβα οικόσιτη πίσω στσην Αγγλία και αυτοκτονεί. Οι κινήσεις της, οι αντιδράσεις της, η συμπεριφορά της, ήταν οφθαλμοφανέστατα πού οδηγούσαν, η Βίβα προτίμησε όμως αυτήν την αναίτια και άκαρδη κίνηση να την τυλίξει με πίκρα και μνησικακία κι η πραγματικότητα της δίνει ένα τόσο ξεγυρισμένο χαστούκι που κουδουνίζουν τ’ αφτιά της. Έτσι, σα βρεγμένη γάτα, επιστρέφει στη ζωή της κι αρχίζει λιθαράκι λιθαρκάι να ξαναβρίσκει τον εαυτό της κι επιτέλους να ζητήσει συγνώμη από τον Φρανκ και να τα ξαναβρούν (καλά, κι αυτός τον δύσκολο της κάνει, δίνοντάς της ακόμη ένα σκληρό μάθημα, όχι ότι πέφτει με τη μία).

Η Βικτόρια, ένα κορίτσι με σχετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση, στη σκιά της κολλητής της, φτάνει στην Ινδία για να βρει γαμπρό και πελαγώνει. Χωρίς σωστή καθοδήγηση, χωρίς συμβουλές, μόνη σε άγνωστα νερά, φιλοξενείται από μια θεία της, η οποία τη συστήνει σε όλον τον καλό κόσμο αλλά ο καιρός περνά και η Τορ παραμένει στο ράφι. Η θεία βγάζει νύχια και η Τορ το ρισκάρει και παντρεύεται αυθόρμητα τον μόνο άντρα που της έκανε κλικ και ξεκινούν μαζί μαι νέα ζωή. Ευτυχώς ο άντρας αυτός της φέρεται ακριβώς όπως το περίμενε και χτίζουν το σπιτικό τους με ανεμελιά και άφθονη αγάπη.

Τέλος, ο Γκάι, ένας επαναστάτης χωρίς αιτία, γίνεται πονοκέφαλος για τη Βίβα και ψυχωσικός απέναντί της, οι γονείς του σχεδόν τον διώχνουν από το σπίτι, ανίκανοι να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του, κι έτσι ο Γκάι μπλέκεται με επαναστάτες μουσουλμάνους που έχουν ως σκοπό να διώξουν τους Άγγλους από την Ινδία, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Μετά από περιπέτειες και αναστατώσεις, οι γονείς ξαναπετάγονται στη μέση και τον βάζουν να καταταγεί στον αγγλικό στρατό ως η καλύτερη λύση.

Ειλικρινά από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Το γράψιμο και το στυλ της συγγραφέως δε σε αφήνει να αναπνεύσεις. Χρησιμοποιεί λέξεις, προτάσεις και τρόπους αφήγησης που δε σε αφήνουν εύκολα να σταματήσεις το διάβασμα (και μιλάμε για 637 σελίδες). Χιούμορ, αυθόρμητες και ειλικρινείς στιγμές, συγκίνηση, περιπέτεια και αγωνία, ιστορικό αλλά περισσότερο ρομαντικό (και πιστέψτε με το αδικέι αυτός ο χαρακτηρισμός) μυθιστόρημα. Σας ικετεύω, μην το διαβάσετε ακούγοντας Φρανκ Σινάτρα, σίουρα θα δακρύσετε, αν όχι μελαγχολήσετε. Αισθήματα που σίγουρα μια γυναίκα κάπου, κάποτε τα έχει νιώσει, συμπεριφορές υποταγμένες σε πρωτόκολλα, νοοτροπίες ριζωμένες βαθιά στις παλαιότερες γενιές, φτώχεια και κακομοιριά αλλά αισιοδοξία από τους Ινδούς, τι να πρωτογράψω και πού να πρωτοεστιάσω. ΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσετε.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

-ο αποχαιρετισμός της Ρόουζ και του πατέρα της-
«Ακούστηκε ο ήχος της πόρτας που έκλεισε και το δωμάτιο βυθίστηκε στο σκοτάδι. Η Ρόουζ ήξερε, όπως ήξερε κι αυτός, ότι απόψε ήταν η τελευταία νύχτα που θα περνούσαν κάτω από την ίδια στέγη» (σελ. 37).

«Δεν ξέρω πώς καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ερωτευμένος, είπε. Θέλω να πω, στα βιβλία και στις ταινίες φαίνεται να συμβαίνει στους ήρωες σαν μια εκτυφλωτική αστραπή και αμέσως τρέχουν σε καράβια και σε τρένα και μετά παίζει η μουσική και μετά τέλος. Γιατί η ζωή είναι τόσο μπερδεμένη;» (σελ. 388).

«Σπίτι σου είναι να ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου κάποιου άλλου ανθρώπου» (σελ. 576).

Στη μηνιαία μας συνάντηση.

Journal Entry 4 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, January 29, 2012
Απ' την αποψινή συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ, γλυκέ μου!!!
Είναι άτυπο ρινγκ, απ' ό,τι βλέπω.
Άρα θα το διαβάσω γρήγορα και θα το προωθήσω :-)

24/2/2012: Το διάβασα μέσα σε μια βδομάδα περίπου.
Καλογραμμένο βιβλίο, αλλά κουραστικό σε ορισμένα σημεία.
Βλέπουμε τη θέση της γυναίκας της εποχής: μέσα από τη Ρόουζ που άλλα περίμενε κι άλλα της προέκυψαν από το γάμο, μέσα από τη Βικτόρια που ψάχνει απεγνωσμένα άντρα σ' όλες τις κοινωνικές συναθροίσεις και τα πάρτι και που τελικά βρίσκει την ευτυχία.
Η Βίβα δείχνει να είναι ξεχωριστή περίπτωση. Ενώ πείθει τους γύρω ότι είναι μια όμορφη γυναίκα & γεμάτη αυτοπεποίθηση, εκείνη νιώθει σαν μικρό & ανώριμο κοριτσάκι. Από την τόση ανασφάλειά της, δε, ταλαιπωρεί το νεαρό, ευαίσθητο και τρελά ερωτευμένο μαζί της γιατρό Φρανκ.

Θα δοθεί στην επόμενη του ρινγκ, στη μηνιαία συνάντηση.

Κριτικές:

*****NASSIA
Υπέροχο βιβλίο. Αν και μεγάλο σε μέγεθος και όγκο, διαβάζεται με ευκολία και αρκετό ενδιαφέρον. Πραγματικά μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Journal Entry 5 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, February 26, 2012
Ηρθε η σειρά μου!

Journal Entry 6 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 18, 2012
Πολύ συμπαθητικό βιβλίο, με ενδιαφέρουσες αναφορές στην αποικιοκρατούμενη Ινδία.
Πολύ λυπήθηκα τον καυμένο το Γκάι, που είναι ψυχωτικός ή borderline, αλλά κανένας δεν ασχολείται και πάει χαμένος.
Η Βίβα είναι για πολλές σφαλιάρες! Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνει κάποιος τόσες μ@λ@κίες μαζεμένες. Οι απώλειες στην παιδική ηλικία δεν είναι δικαιολογία για τα πάντα.

Journal Entry 7 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, March 22, 2012

Released 8 yrs ago (3/25/2012 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Επιστρέφει!

Journal Entry 8 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, April 04, 2012
το πήρα απο τον Panost στο meet up του Μαρτίου , θα επανέλθω όταν το διαβάσω...

Journal Entry 9 by dreamy24 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, September 30, 2012

Released 7 yrs ago (9/30/2012 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

θα επιστραφεί στον Panost , σήμερα στην συνάντηση μας στην μπυραρία Βύνη!

Journal Entry 10 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, October 01, 2012
Μου το έδωσε η dreamy24, το έβαλα στην τσάντα μου, πήγα όλο χαρα να το αρχίσω και...άφαντο!!! Εβρέθη όμως και...

Ένα πάρα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, με τη σωστή δόση ιστορικών αναφορών και περιγραφών της Ινδίας σαν προτεκτοράτου. Αυτή την ηρωίδα εγω ήθελα να τη δείρω, καθώς όλοι γύρω της εξελίσονταν, πάλευαν, έκαναν ότι μπορούσαν, αυτή εκεί, στην εγγλέζικη μαλακία της να το παιζει θύμα, μεγαλόψυχη και επαναστατρια ταυτοχρόνως. Χριστε μου, ευτυχώς δεν έχουμε πολύ τέτοιο κόσμο γύρω μας. Κουράστηκα αλλά το έσωσε η φοβερή γραφή...

Journal Entry 11 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Tuesday, November 27, 2012
Μου έδωσε το βιβλίο στη μηνιαία συνάντηση των Αθηναίων στη Βύνη ο panost.
Λίγο μεγαλούτσικο ε;

Συμπαθητικό βιβλίο αν και δεν είμαι φαν της ρομαντικής λογοτεχνίας.
Πάντως διαβαζόταν ευχάριστα και είναι ιδανικό για διακοπές και για διάβασμα που δεν απαιτεί συγκέντρωση. Μου θύμισε τον άλλο ογκόλιθο, την Κόννελυ και το "Τριανταφυλλάκι" της.
Σε πολλά σημεία του επαναλαμβανόταν και κούραζε αλλά όχι τραγικά. Οι χαρακτήρες ώρες ώρες ξέφευγαν από τη συγγραφέα και γίνονταν ομιχλώδεις. Δεν μπορούσες να καταλάβεις ακριβώς τη συμπεριφορά τους. Και όλος αυτός ο εγγλέζικος κώδικας συμπεριφορών comme il faut που πρέπει να κρύψεις συναισθήματα, να κάνεις άλλα από αυτά που θέλεις και πιστεύεις, να μιλήσεις κρυπτοκωδικά. Κάπου ξενέρωνα επικίνδυνα.
Η ιστορία με τον Γκάυ θα έπρεπε να είχε δοθεί κάπως αλλιώς. Το τέλος της ήταν πολύ πρόχειρο και απότομο. Ενώ στην ιστορία είχε έναν σημαντικό ρόλο ο χαρακτήρας αυτός, η συγγραφέας ξαφνικά τον ξεπετάει στο πυρ το εξώτερο και εστιάζει στα χάπυ εντ των ηρωίδων της. Τέλος πάντων.
Θα παραδοθεί στα χέρια του επόμενου τυχερού αναγνώστη ...
Ευχαριστώ panost για τη φροντίδα και τη σκέψη (και τη γκρίνια) :)))

Journal Entry 13 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, April 29, 2013

Released 7 yrs ago (4/29/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Δεν πολυκαταλαβαίνω το λόγο που έχει φτάσει την 13η έκδοση.Όντως η ροή ήταν ευχάριστη,όντως διαβαζόταν εύκολα και περιείχε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την Ινδία της εποχής εκείνης.Το θέμα αποπροσανατολίζεται στο τέλος εντελώς.Θα ήθελα να μάθω παραπάνω σχετικά με την ιστορία της Ρόουζ και του Τζακ,όπως και παραπάνω πληροφορίες για τον Φρανκ και τη Βίβα.Εντέλει,έμαθα πως κατέληξαν η Τορ με τον Τόμπυ,οι οποίοι μου ήταν και οι πιο αδιάφοροι!Επίσης απογοητεύτηκα με το περιεχόμενο του μπαούλου.Θα προτιμούσα να είχε ένα σωρό λεφτά,γιατί θα φαινόταν πως παιδεύτηκε άδικα για να ορθοποδήσει μόνη της στην Ινδία η Βίβα,αλλά στην ουσία αποκόμισε πολλά από τις κακουχίες της.Δε μετανιώνω όμως που το διάβασα!Όλα τα παχουλά βιβλία με αγγίζουν!Αυτό έχει πάνω από 600 σελίδες!
Στο βιβλίο σαν συμμετέχοντες έχεις το taxidiarikopouli,τη feltre και sandradicampo.

Journal Entry 14 by valia32 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, May 27, 2013
επιτελους ηρθε η σειρα μου !!!!απο την μηνιαια συναντηση Μαιου

Journal Entry 15 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Tuesday, June 25, 2013
περιμενα πολυ περισσοτερα απο αυτο το βιβλιο με τοσα καλα σχολια που ειχα ακουσει ηταν πολυ χαλαρο και μετριο παντως παρολο τον ογκο του διαβαζεται ευκολα panost ποιος ειναι στη σειρα του ρινγκ για να το προωθησω γιατι εχω μπερδευτει
θα επικοινωνησω αμεσα με την lena61 που ειναι η επομενη

Journal Entry 16 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 02, 2015
Λογικά μου το έχουν δώσει και το έχω απελευθερώσει.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.