Χίμαιρα

by Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι | Mystery & Thrillers | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by TIFFANY1972 of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 12/4/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 04, 2011
Μου το έκανε δώρο ο MasterAngel, o καλός μου Secret Santa του 2009 :-)))

Από το οπισθόφυλλο:
Έχει νυχτώσει, όμως ο Φαμπρίτσιο Καστελάνι, ένας φιλόδοξος αρχαιολόγος, είναι ακόμη σκυμμένος πάνω στη δουλειά του. Μελετά το άγαλμα ενός παιδιού, που βρέθηκε ανάμεσα σε ερείπια της εποχής των Ετρούσκων. Ξάφνου το τηλέφωνο χτυπά. Μια μυστηριώδης γυναικεία φωνή τού ζητά επιτακτικά να σταματήσει την έρευνά του ενώ μια τρομακτική κραυγή που παγώνει το αίμα σκίζει τη σιγαλιά. Παράξενα, ανεξήγητα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή. Ποιο σκοτεινό μυστήριο καλύπτει το άγαλμα του μικρού παιδιού;
Εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, με γρήγορο ρυθμό, δράση και μυστήριο, που μας κρατά σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα του!

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, μελετητής του αρχαίου κόσμου, έχει διδάξει σε ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια και έχει διεξαγάγει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες και ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Μεσογείου. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "Panorama" και "Messaggero". Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι: "Ξενοφώντος ανάβασις" (1980), "Η κάθοδος των Μυρίων" (1986), "Τα καλότυχα νησιά" (1990), "Οι Ετρούσκοι στην κοιλάδα του Πάδου" (1991) -σε συνεργασία με τον Λουίτζι Μαλνάτι-, "Θάλασσα της Ελλάδας" (1992), "Οι Έλληνες της Δύσης" (1996) -σε συνεργασία με τον Λορέντζο Μπρατσέζι-, "Οι Κέλτες της Ιταλίας" (1999) -σε συνεργασία με τον Βενσεσλάς Κρούτα, η μυθιστορηματική τριλογία "Μέγας Αλέξανδρος" (1998), που μεταφράστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και τα βιβλία του "Ακρόπολη", "Η μεγάλη εποποιία της Αθήνας", "Ο Φαραώ της άμμου", "Η επιστροφή από την Τροία", "Χίμαιρα", "Παλλάδιο", "Η τελευταία λεγεώνα", "Η ασπίδα της Σπάρτης", "Ο τύραννος των Συρακουσών", "Ζευς", κ.ά.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το θρίλερ είναι ένα ακόμη παρεξηγημένο λογοτεχνικό είδος που δεν χαίρει εκτίμησης στους κύκλους των «σοβαρών» συγγραφέων. Η θεματική του, που περιστρέφεται πάντα ή σχεδόν πάντα γύρω από την «κλινική περίπτωση» ενός ψυχωσικού δολοφόνου, μεμονωμένη πάντα περίπτωση στο σώμα της «υγιούς» κοινωνίας, κατά την άποψη ορισμένων «μελετητών», θεωρήθηκε ένδειξη «αρρωστημένης» φαντασίας του συγγραφέα. Πολύ φυσικό, λοιπόν, η γραφή αυτή να κατατάσσεται ανώδυνα στη λαϊκή παραλογοτεχνία. Ωστόσο, ακόμη και στους πλέον εξεζητημένους μύθους του, όπου τον πρώτο λόγο έχει η πρόκληση «επιδερμικής ανατριχίλας», το θρίλερ δεν παύει να είναι η παραμορφωτική αντανάκλαση ενός κόσμου του οποίου οι ξαφνικές «ανώμαλες» παρεκκλίσεις-εκδηλώσεις επαναπροσδιορίζουν το θέμα της δημιουργίας που κάθε άλλο παρά με σοφία έχει «ποιηθεί». Απ αυτή την άποψη το θρίλερ, στις καλύτερες περιπτώσεις του, αποκαλύπτει με τον πλέον τολμηρό τρόπο τις «ανίατες» ασθένειες της κοινωνίας και το κτηνώδες εσωτερικό πρόσωπο του ανθρώπου.
Ο απαιτητικός αναγνώστης θα το συναντήσει στην ενδιαφέρουσα λογοτεχνική εργασία του σύγχρονου Ιταλού συγγραφέα Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι. Εχοντας σπουδάσει Κλασική Φιλολογία κι έχοντας ειδικευθεί στην Τοπογραφία του Αρχαίου Κόσμου, ντύνει τους συναρπαστικούς μύθους του με υλικό αντλημένο από την παγκόσμια μυθολογία και Ιστορία. Η περιπέτεια μυστηρίου, το μεταφυσικό θρίλερ και η επιστημονική φαντασία είναι τα είδη που επιλέγει για τη διεκπεραίωσή τους. Τη γραφή του χαρακτηρίζει κινηματογραφική ενάργεια και αμεσότητα εικόνας, ενώ το ταξίδι-διαδρομή που επιχειρεί μέσα στο χρόνο, συνδυάζοντας αποτελεσματικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, προσδίδει μια άλλη διάσταση στο έργο του. Οι ιστορίες του κινούνται συνήθως σε ένα αμφίβολο ημίφως, πάνω από τις οποίες επικρέμαται μια αναπόφευκτη μοίρα που ακολουθεί τον άνθρωπο ακόμη κι όταν έχει εξέλθει από αυτές. Η ατμόσφαιρα στις μυθοπλασίες του είναι κλειστοφοβική, και κατά παράδοξο τρόπο συνεχίζει να υφίσταται και μετά την αναχώρηση των Ερινύων. Ο συγγραφέας τηρεί απολύτως τους κανόνες του είδους με υπολογισμένες δόσεις αγωνίας που κλιμακώνονται σταδιακά, προκειμένου να οδηγήσουν μέσα από τους λαβύρινθους του «δράματος» στη λύση. Μια λύση που είναι συνήθως πολύ πιο εφιαλτική από τα εξωτερικά αποκρουστικά συμβάντα του, αφού ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με το υπόστρωμά της. Εκεί που κατοικεί το μόνο τέρας που ευθύνεται για το εφιαλτικό παραμύθι που «διάβασε»: ο ίδιος ο εαυτός του.
Το θρίλερ του Β.Μ.Μ. το επιβεβαιώνει με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο, γεγονός που το διαχωρίζει από τα ανάλογα της σειράς, τα «γραμμένα στο πόδι», που αποσκοπούν μόνο στο «ανέβασμα της αδρεναλίνης». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο συγγραφέας «γράφει» την ιστορία του χωρίς να σέβεται τις συνταγές του είδους. Κάθε άλλο μάλιστα. Χρησιμοποιεί κι εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλα τα χαρακτηριστικά του. Οι ξαφνικές ανατροπές, τα αινιγματικά απρόοπτα, τα εντυπωσιακά εφέ, τα παράξενα συμβάντα, ακόμα και τα αντικείμενα και οι ήχοι και οι οσμές και τα χρώματα, αλλά και τα σκηνικά και οι φωτισμοί επιστρατεύονται, προκειμένου να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία του. Αλλά η άλλη «άγνωστη», άγρια κι εφιαλτική ιστορία που διαδραματίζεται κάτω από αυτήν και που παραπέμπει στη ζωώδη καταγωγή του ανθρώπου, είναι πιο πιο τρομακτική· και σ αυτήν ο αναγνώστης κατέρχεται αργά, σταθερά, με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς, λες και διολισθαίνει σε ένα αναπόφευκτο τούνελ που θα τον φέρει τελικά πρόσωπο με πρόσωπο με τη συμβολική, και όχι μόνο, «χίμαιρα» που πρέπει να αντιμετωπίσει μαζί με τον άναυδο ήρωα του έργου.
Στη δεδομένη, είναι ο αρχαιολόγος Φαμπρίτσιο Καστελάνι που μελετά το άγαλμα ενός αγοριού στο Μουσείο Ετρουσκικής Τέχνης της Βολτέρα, κατασκευασμένο πριν από είκοσι τέσσερις αιώνες. Η μελαγχολική έκφραση του παιδιού και μια σκιά στο εσωτερικό του, στο ύψος του συκωτιού, έχουν ξεπεράσει το ιστορικό ενδιαφέρον του επιστήμονα κι έχουν ερεθίσει τη φαντασία και το συναίσθημά του. Η έρευνα που έχει ξεκινήσει με ένα περίεργο πάθος, θα τον οδηγήσει τελικά σε μια φρικτή ανακάλυψη. Το αγόρι δολοφονήθηκε. Και τώρα, μέσα από την οδυνηρή σιωπή του, σαν να χει νικήσει το χρόνο και το θάνατό του, μοιάζει να του ζητεί τη δικαίωσή του και την τιμωρία του δολοφόνου του. Ο συγκλονισμένος αρχαιολόγος νιώθει πως βρίσκεται μπροστά στην πράξη της ζωής του. Μια πράξη που θα τον καταξιώσει, κυρίως, ως υπαρξιακό άνθρωπο. Γι αυτό και συνεχίζει με θάρρος. Η αρχαιολογική σκαπάνη του, όμως, θα φέρει στο φως μία ακόμη «αρχαία» φρίκη. Το τρομακτικό τελετουργικό μιας ανθρωποθυσίας, σύμφωνα με την οποία ένας θεωρούμενος ύποπτος φόνου αντιμετώπιζε ένα άγριο θηρίο. Αν το νικούσε, πράγμα απίθανο, ανακηρυσσόταν αθώος, αν, όμως, ηττάτο, τον έθαβαν μαζί με το ζωντανό θηρίο, ώστε να τον κατασπαράζει, υποτίθεται, στην αιωνιότητα. Ο νεκρός, εδώ, είναι ο πατέρας του δολοφονημένου αγοριού.
Η αποκάλυψη αυτή δεν αποδεικνύει μόνο την ευρηματικότητα του συγγραφέα να θέσει υπό δοκιμασία τα νεύρα του αναγνώστη, όσο τις δυνατότητες του είδους, η σωστή μεταχείριση του οποίου μπορεί να προσεγγίσει το ανθρώπινο πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το πρόσχημα ενός εντυπωσιακού μύθου, ανιχνεύει την πραγματικότητα του ανθρώπινου τέρατος, την ύπαρξη του οποίου έχει διαπιστώσει και η ψυχανάλυση, και που συνεχίζει να αναπαράγεται μέχρι των ημερών μας. Και είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που προσδίνει μια άλλη διάσταση στο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς καταγγέλλει τις φιλοσοφίες γέννησης και διαιώνισής του. Αυτή η διαιώνιση με την ποικιλία των μορφών του είναι που ευθύνεται ώς έναν βαθμό για την ποιότητα και τη συμπεριφορά όχι μόνο του ατόμου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Ο Β.Μ.Μ. «αντιγράφει» τις εκδηλώσεις του που τις δημιουργούν. Αυτό εξάλλου τον καταξιώνει ως συγγραφέα, προσδίνοντας παράλληλα λογοτεχνική υπόσταση στο «περιφρονημένο» θρίλερ.

ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 17/01/2003

Journal Entry 2 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, December 23, 2011
Το βιβλίο γίνεται bookring.

Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:
1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Δήλωσαν συμμετοχή oι:
panost
feltre ---> Το βιβλίο είναι εδώ

Journal Entry 3 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, December 29, 2011

Released 8 yrs ago (12/29/2011 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το ring αρχίζει!!!
Καλή ανάγνωση & καλή χρονιά, με υγεία κι αγάπη :-)))

https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789602746387

Journal Entry 4 by wingfeltrewing at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, December 30, 2011
Δεν ήταν η σειρά μου, αλλά ο Πάνος δεν ήρθε χτές και το πήρα εγώ. Υπόσχομαι να είμαι ταχύτατη.

Journal Entry 5 by wingfeltrewing at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 03, 2012
Απολαυστικό! Ατμοσφαιρικό, με έντονη δράση. Φτάνει στην κορύφωση με σταθερά βήματα, χωρίς να κάνει "κοιλιά" και να χάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το αίσθημα αυτών των πολύπαθων, που ανθίζει μέσα σε ουρλιαχτά και γρυλίσματα, μου φάνηκε λίγο ουρανοκατέβατο, αλλά με τόση δράση ούτε που του έδωσα σημασία.

Journal Entry 6 by wingfeltrewing at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, January 27, 2012

Released 8 yrs ago (1/29/2012 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Για το γλυκό μου panost.

Journal Entry 7 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 31, 2012
Στα χερια μου!!! Μερσι φελτρουλι!!!

Journal Entry 8 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, February 16, 2012
Ουάου!!Αν και αδύναμο σχετικά, με σχεδόν κακούς διαλόγους και σχεδόν επίπεδη πλοκή, έχει ένα πολύ πρωτότυπο θέμα, που άνετα αγγίζει το μεταφυσικό. Ο αρχαιολόγος Καστελάνι μπλέκεται σε μια υπόθεση αρχαιοκαηλείας ετρουσκικών αρχαιοτήτων και μεταφυσικής βεντέτας. Τυμβωρύχοι και κάτοικοι της περιοχής του Ροβάιο δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον από ένα πλάσμα που ξεπερνά τη φαντασία και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά κι ο Καστελάνι, με τη βοήθεια της επιστημονικής έρευνας, των ευρημάτων σε ετρουσκικούς τάφους και δύο φιλενάδων του οδηγείται στα ίχνη της χίμαιρας, ένα πλάσμα δεμένο με μια κατάρα που έρχεται από το παρελθόν, να τιμωρήσει την αδικία για μια αναίτια δολοφονία. Το σήμερα συνδέεται αναπόσπαστα με το μακρινό χτες, η δολοπλοκία και το άδικο που υφίσταται ένας Ετρούσκος μετενσαρκώνονται στο σήμερα, σε μια μοντέρνα ερινύα που καταδιώκει τους κατοίκους της περιοχής. Και ένα αγόρι που εμφανίζεται από το πουθενά είναι ο συνδετικός κρίκος και ο μόνος που μπορεί να εξουδετερώσει τη χίμαιρα. Σε αρκετά σημεία αγωνιώδες και ανατρεπτικό και ξαναλέω ότι η πλοκή του ξεπερνάει τα πεπατημένα, κάπου θυμίζε και Ντιν Κουντζ. Ένα πρωτότυπο θρίλερ για γερά νεύρα, αν και σε κάποια σημεία είναι γραμμένο πολύ ελαφρά, σχεδόν πρόχειρα.

Back to tiffany1972!

Journal Entry 10 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, June 01, 2012
Μου το έδωσε η TIFFANY,το διάβασα μονορούφι και μου άρεσε πολύ όπως την πήγε την ιστορία. με γρήγορους ρυθμούς, μυστήριο (ακόμα κι όταν την ψιλιαζόμουν, μου άρεσε) καλογραμμένο κι έξυπνο, κινηματογραφικό θα έλεγα. Το φχαριστήθηκα μέχρι την τελευταία του σταγόνα...εεεε...σελίδα.

Θα απελευθερωθεί στο 7ο Εκστρατευτικό Συνέδριο του Βόλου.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.