Νεκρή Ευρώπη

by Christos Tsiolkas | Literature & Fiction |
ISBN: 9789606624292 Global Overview for this book
Registered by maltrebus of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 11/7/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by maltrebus from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 07, 2011
Ο Ισαάκ, ένας νεαρός Αυστραλός φωτογράφος, ταξιδεύει στην Ευρώπη. Όλη του τη ζωή ονειρευόταν την Ευρώπη της καλλιέργειας και της ευμάρειας που εξυμνούσε ο πατέρας του στις ιστορίες του, την Ευρώπη στο κέντρο του πολιτισμού. Όμως πίσω από την πρόσοψη μιας ενοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης σύγχρονης κοινωνίας, ανακαλύπτει μια γη ρημαγμένη από την ιστορία, έναν τόπο στοιχειωμένο ες αεί από τα φαντάσματα του ανείπωτου παρελθόντος του. Στο ορεινό χωριό όπου γεννήθηκε η μητέρα του, ξεθάβει αλλοτινούς τρόμους που ποτέ δε γαλήνεψαν και ίσως ποτέ να μη γαληνέψουν.

Με αφετηρία έναν παλιό, ξεχασμένο μύθο, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα στοχασμό πάνω στη βία και την τραγωδία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Το "Νεκρή Ευρώπη" είναι μια συνταρακτική ιστορία φαντασμάτων που μιλά για τον πόθο, το ρατσισμό, την εκδίκηση, το αίμα.

Ο πολυβραβευμένος Ελληνοαυστραλός συγγραφέας μάς παραδίδει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τις αλήθειες και τα ψέματα της μυθολογίας και της ιστορίας.

"... τολμηρό, συναρπαστικό και βαθιά σοκαριστικό... Η ενέργεια, η μανιώδης -σχεδόν τοξική- δύναμη που κινεί αυτό το μυθιστόρημα είναι συγκλονιστική. Εκτός από στοχασμός πάνω στη διαβρωτική, εξοντωτική δύναμη του μίσους, είναι κι ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα, για τις πεποιθήσεις που δεχόμαστε και αυτές που απορρίπτουμε, και για το πόσο λίγη σημασία έχει τελικά η θέση μας ως προς αυτές. Είναι μια σύγχρονη ιστορία φαντασμάτων που μπορεί να σας στοιχειώσει.

(Australian Book Review)

Journal Entry 2 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, August 05, 2013
Μερικές φορές πέφτουν στα χέρια σου βιβλία τόσο δυνατά που δε μπορείς να τα αγνοήσεις. Που σου γεννούν αισθήματα λατρείας ή αποστροφης , μέση λύση δεν υπάρχει. Το βιβλίο το ξεκίνησα πριν από δύο χρόνια και το μίσησα από τις πρώτες σελίδες του. Όχι γιατί είναι τόσο gay αλλά διαβάζοντας το πρώτο κεφάλαιο είπα boring boring boring . Ένας gay που ήρθε στο Ελλάντα να βγάλει τα μάτια του, έτσι το παράτησα και το ξανάπιασα φέτος και έγινε η απόκάλυψη. Το βιβλίο διαβάστηκε σε μιάμιση μερα και είναι στο top 3 των φετινών και σίγουρα στο top 10 της δεκαετίας. Είναι βαθιά πολιτικό με την ευρύτερη έννοια, μιλάει για το ρατσισμό σε όλες του τις μορφές αγγίζει θέματα φριχτά όπως η παιδοφιλία , το traffiking και η ξενοφοβία με μια κοφτερή ματιά και μια γλώσσα σκληρή σαν ατσάλι,οι σκηνές του είναι ανείπωτα σκληρές και για γερά στομάχια. Παράλληλα με την Οδύσσεια του ήρωα στην Ευρώπη, παρακολουθούμε και την ιστορία της οικογένειας του ήρωα από το 1940 και μετά καθώς και το γεγονός που στοιχειώνει την οικογένεια και καθορίζει την τύχη του ήρωα μέχρι τώρα έστω και εν αγνοία του. Ένα γεγονός που δε σε αφήνει να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια. Ένας θρύλος αντάξιος του Πόε.

Το βιβλίο το διάβασαν και δύο κολλητοί μου που δέχθηκαν να γράψουν κριτική και σας τις παραθέτω παρακάτω.

Λίλα

Γνωστός μου από το Loaded (κατά μέτωπο) ο Tsiolkas συνεχίζει ακάθεκτος. Γλώσσα άμεση, δυνατή, σκληρή, ρεαλιστική. σκηνές ολοζώντανες, πέρα από την αντοχή σε στιγμές. Η παιδοφιλία επιβάλλεται από τη σκοπιά του παιδιού. Ο ρατσισμός ως ένστικτο φυσικός. Ο ρατσισμός ως μέθοδος κοινωνική κατάπτιστος. Η ομοφιλοφιλία παντού απλά. Και μέσα και πάνω απ' όλα αυτά ένας ελληνικός θρύλος με μάγισσες και φαντάσματα. Το alter ego. Καθηλωτικό.
7/10

Αλέξης

Ένα παραληρηματικό ταξίδι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε ένα περίεργο κόσμο ειδωμένο με τη ματιά ενός gay που δεν ενδιαφέρει κανένα straight. Περιστασιακές σχέσεις, αρπαχτές και ψωνιστήρια, σ' ένα κόσμο τόσο μπερδεμένο από την όχι και τόσο ταλαντούχα γραφή του συγγραφέα, με έκανε να αποφασίσω ότι είναι απλά χάσιμο χρόνου. Το ''μεταφυσικό'' που προσπάθησε να περάσει ήταν τόσο μπερδεμένο που δε πέρασε.
2/10Journal Entry 3 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, September 28, 2013
Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:

1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

feltre
taxidiarikopoul

Journal Entry 4 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, September 28, 2013

Released 7 yrs ago (9/29/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στη feltre που πρώτη το ζήτησε Σεπτέμβριος 2013.

Journal Entry 5 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, September 29, 2013
Ευχαριστώ!

Journal Entry 6 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, October 10, 2013
Μια σκληρή και αφτιασίδωτη ματιά σε πολλά σοβαρά θέματα. Θα συμφωνήσω με το maltrebus σε πολλά. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο, μπορεί να αγαπηθεί ή να μισηθεί έντονα.
Μόνο εκεί προς το τέλος, με εκείνα τα βαμπιρικά, έχασα κάπως την επαφή. Το δένει στο τέλος, αλλά μου έμεινε η αίσθηση της αποξένωσης.

Journal Entry 7 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 19, 2013

Released 7 yrs ago (10/19/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στο ταξιδιάρικο πουλί, που θα πετάξει εκτός Ευρώπης.

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Sunday, October 20, 2013
Βρισκόμουν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης όταν ανάμεσα στα καλλυντικά και τα ηλεκτρονικά πρόσεξα το βιβλιοπωλείο. Στο σταντ με τις νέες κυκλοφορίες υπήρχαν 5 βιβλία σε στοίβες, ισάριθμων συγγραφέων. Πλησιάζω και βλέπω σε μία στοίβα από όλες "Χρήστος Τσιόλκας" στα γερμανικά και ένας ακατάληπτος τίτλος. Έλληνας συγγραφέας! είπα μισοφωναχτά.
Ποιος να είναι αυτός;
Αλλά ξέχασα ότι οι μέντορες μου (διάβαζε maltrebus) δουλεύουν για μένα!

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, August 18, 2014
Θυμάμαι ότι βρισκόμουν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης όταν είδα στο βιβλιοπωλείο μια μεγάλη στοίβα με το πρόσφατο βιβλίο του Τσιόλκα. Γέμισα υπερηφάνεια για τον Έλληνα που κατέκτησε το βιβλιοπωλείο του αεροδρομίου αλλά από την άλλη αναρωτήθηκα γεμάτη ντροπή ποιος ήταν και πώς μου είχε ξεφύγει.
Ο λογοτεχνικός μου μέντορας, όταν του είπα τον πόνο μου, με καθησύχασε και μου έδωσε τη "Νεκρή Ευρώπη" για να διορθώσω αυτή την ανεπίτρεπτη παράλειψη.
Έκανα το λάθος να κρατήσω το βιβλίο για το καλοκαίρι ενώ θα του ταίριαζε ο χειμώνας με βροχή, ο μουντός ουρανός και η συναισθηματική κατάσταση πριν ακριβώς την απόφαση να κόψεις τις φλέβες σου και να αποδημήσεις από τον μάταιο τούτο κόσμο.
Να' μαι στην παραλία της πάνας, ντάλα Ιούλιος, γύρω μου παιδάκια να ουρλιάζουν, fashion victims να περιφέρονται και πολλές κυρίες της προσφάτως αναπτυχθείσας ελληνικής γυναικείας λογοτεχνίας ακουμπισμένες σε ξαπλώστρες, ψάθες και τραπεζάκια να επιμορφώνουν ένα κατ' εξοχήν θηλυκό κοινό.
Αν έβλεπε το σκηνικό ο ίδιος ο Τσιόλκας νομίζω ότι θα αυτομολούσε σε μοναστήρι.
Το βιβλίο ήταν πολύ απλά μια γροθιά στο στομάχι. Στην αρχή η έκπληξη μου ήταν μεγαλύτερη από την αποστροφή μου. Στη συνέχεια κατάφερα να χαλιναγωγήσω με επιτυχία την τάση για εμετό και να στρέψω το μυαλό μου σε όλα όσα υπαινισσόταν ο συγγραφέας πίσω από τις γραμμές.
Ελληνο-αυστραλός μεν αλλά ουσιαστικά Αυστραλός, χρησιμοποιεί το ταξίδι του ήρωα του στην Ευρώπη, από τη μια για να κάνει σαφές πόσο πολύ διαφορετική είναι η μία ήπειρος από την άλλη αλλά και το πόσο "τελειωμένη" είναι ουσιαστικά η γηραιά ήπειρος. Χρησιμοποιώντας απίστευτα σκληρή και κυνική γλώσσα, παραστάσεις που ανακατεύουν το στομάχι, εφιαλτικά σενάρια και σε κάποια σημεία μεταφυσικές εικόνες, σκιαγραφεί μια Ευρώπη που σαπίζει μέρα με τη μέρα, βυθισμένη στην υποκρισία και στο comme il faut φέρεσθαι ενώ παράλληλα σπρώχνει τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι.
Ο ήρωας του Τσιόλκα μετασχηματίζεται σιγά σιγά στο ταξίδι του από ηδονιστή του δρόμου και βαμπίρ απολαύσεων σε πραγματικό βαμπίρ οξυμένης διαίσθησης και κρίσης, για να καταλήξει στο τέλος, (ένα τέλος εντελώς αντισυμβατικό) στο δρόμο του Θεού.
Πορνεία, ρατσισμός, ναρκωτικά, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, παιδεραστία με ωμές περιγραφές, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με προσόψεις που καταρρέουν. Ακόμα και έτσι όμως, ακόμα και αν έκλεινα το βιβλίο για λίγο προκειμένου να συνέλθω από το σοκ της γραφής, προτιμούσα να διαβάζω Τσιόλκα από τα σκουπίδια που έβλεπα απλωμένα γύρω μου.

Journal Entry 10 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 21, 2014

Released 6 yrs ago (8/21/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στα χέρια του ιδιοκτήτη του για να συνεχίσει το ταξίδι του.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία!

Journal Entry 11 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Saturday, June 13, 2015
Μου το έδωσε ο φίλος μου ο maltrebus και τον ευχαριστώ. Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν ήταν ένα καλό βιβλίο. Καλό με την έννοια ότι είχε δεύτερα και τρίτα επίπεδα, έθετε πολύ σοβαρά ερωτήματα και θέματα και σε έβαζε σε άκρως ενδιαφέρουσες σκέψεις. Αλλά φοβάμαι μόνο μέχρι εκεί. Το χάος στο μυαλό του συγγραφέα ποτέ δεν τακτοποιήθηκε αρκετά. Σ' αυτό συνεισφέρει και το ότι το βιβλίο είναι road book και ΔΕ Μ' ΑΡΕΣΟΥΝ ΛΕΜΕ ΤΑ roadbooks! Η σκληρότητα των σκηνών και των περιγραφών δε με σόκαραν τόσο, ούτε είχα κανένα σοβαρό θέμα με τα σεξουαλικά και τα ομοφυλοφιλικά. Πιο πολύ με ξένισαν τα ναρκωτικά που μοιάζουν να πλυμμηρίζουν αδιακρίτως το βιβλίο. Μετανάστες της δεκαετίας του 50 στην Αυστραλία χρήστες; Δε με έπεισε ο συγγραφέας.

Συμπέρασμα: Γράφει καλά, έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να πει, αλλά χάνεται ο ίδιος μέσα στην υπερβολή του. Υπερβολή όχι προς το μπεστσελερίστικο (εκτιμητέο) αλλά προς το χωρίς λόγο προκλητικό. Θα ξαναδιαβάσω Τσιόλκα.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.