Kvinnofrukt

by Rita Mae Brown | Literature & Fiction |
ISBN: 9171603913 Global Overview for this book
Registered by winghingraldwing of Motala, Östergötland Sweden on 9/19/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by winghingraldwing from Motala, Östergötland Sweden on Monday, September 19, 2011
pocket
Saxat från 5flator.blogspot.com
Vi har tagit oss an en lesbisk klassiker: Rubyfruit Jungle (eller på svenska: Kvinnofrukt) av Rita Mae Brown, från 1973. Rubyfruit är granatäpple, och bokens titel är en omskrivning för det kvinnliga könsorganet.

Bokens huvudperson, Molly Bolt, har många likheter med författaren själv, men boken är inte en biografi. Molly är en adopterad dotter i en fattig familj, och hon inser snart att hon är mycket smartare och starkare än alla hon känner, något som gör hennes mamma arg och avundsjuk. Redan som barn inser Molly att hon gillar tjejer mycket mer än killar, och hon vägrar att skämmas över det. Istället blir hon arg på resten av världen för att den är så korkad och inte förstår.

Hon ifrågasätter det som alla andra verkar tycka är självklart, som att man måste gifta sig med en man och få barn. Det tänker hon aldrig utsätta sig för. Hon har också bestämt sig för att bli filmregissör. Ingen kvinna har varit det förut, men då ska hon bli den första. Molly har inga pengar, men tar sig ändå fram genom den akademiska världen genom stipendier och extraarbeten.

Rita Mae Brown skriver bra och boken är spännande, humoristisk och lättläst. Även om bokens huvudperson har sina egenheter hejar vi som läsare alltid fram henne när hon kämpar sig fram genom livet och vägrar anse sig vara mindre värd än någon annan för att hon är kvinna och lesbisk. Den här boken är politisk utan att tala om politik. Allt Molly Bolt gör är att försöka ta sig dit hon vill i livet, och motståndet hon stöter på kommer naturligt upp under berättelsens gång och blir väldigt tydligt för läsaren.

Ibland kan vi önska att vi kunde få lite mer tillgång till huvudpersonens känsloliv, men boken tar sällan upp detta, utan fokuserar mest på de konkreta handlingarna. Resten får läsaren själv fylla på med.

Sammanfattningsvis: Boken känns fortfarande aktuell och intressant, fastän den är från -73. Visst går det att se att vissa framsteg gjorts i samhället sedan dess, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Berättelsen om den egensinniga och viljestarka Molly Bolt är underhållande och inspirerande. Läs den!

Journal Entry 2 by winghingraldwing at Motala, Östergötland Sweden on Sunday, January 2, 2022
Den här boken ska skickas till Nordpirat under året.

Journal Entry 3 by winghingraldwing at Motala, Östergötland Sweden on Thursday, March 3, 2022
Tack för att jag fått hjälp att komma igång att läsa en av mina böcker. Denna hade jag sparat på vinden men nu är den framme i ljuset. Det är en riktig bladvändare!
edit 8/3. Gripande skildring om en stark kvinna som till viss del når sitt mål.

Released 1 yr ago (3/9/2022 UTC) at A Dear Bookcrossing Friend, By Mail/Post/Courier -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Håll till godo

Journal Entry 5 by wingNordpiratwing at Bromma, Stockholm Sweden on Thursday, March 10, 2022
Kom i brevlådan idag. Tack så mycket!

Journal Entry 6 by wingNordpiratwing at Bromma, Stockholm Sweden on Wednesday, May 17, 2023
Jag förstår att den här boken blivit en klassiker och jag är glad att den dök upp i min väg och att jag läste den. Fantastisk karaktärsskildring av Molly som jag beundrar mycket; det här är just en sådan karaktär som jag tycker om att läsa om.
Jag önskar boken hade beskrivit lite mer om Mollys skolgång och "karriär" (i brist på bättre ord), nu var det ganska stort fokus på relationer. Författaren hade inte behövt ta bort något, bara utöka lite för att justera balansen - jag kände att jag hade velat läsa mer om Mollys tankar om olika ämnen och om film.

Released 3 mos ago (6/7/2023 UTC) at Espresso house, Centralstationen, övre hallen in Stockholm, Stockholm Sweden

WILD RELEASE NOTES:

Hej du som hittar boken!
Välkommen till bokens journal och till Bookcrossing! Var snäll och skriv en liten anteckning om var du hittade boken någonstans. Du kan antingen registrera dig som medlem eller välja att vara anonym upphittare.

Besök gärna forumet för skandinaviska medlemmar:
http://www.bookcrossing.com/forum/31

Trevlig läsning!

Journal Entry 8 by faxaboken at Centralstationen, Stockholm Sweden on Wednesday, June 7, 2023
Tog hem från Bookcrossing-fika!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.