Ν' ακούω καλά τ' όνομά σου

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 9/16/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, September 16, 2011
Περιγραφή
Νότια και Βόρεια Ήπειρος, πόλεμος, ομηρία, απελευθέρωση, περιπλάνηση, ιστορημένα από τα στόματα των παθόντων.

Είναι η ιστορία μιας ηπειρώτικης οικογένειας από το 1943 ως τις μέρες μας, μέσα από τις αφηγήσεις τριών μελών της. Ένα οδοιπορικό στη Νότια και Βόρεια Ήπειρο, στην Αλβανία, στη σύγχρονη Ελλάδα. Όραμα και υπερπόντιες χώρες. Εμπόδιο και τόπος νοσταλγίας το βουνό Μουργκάνα. Συγχρόνως είναι μια διαδρομή στα σπαράγματα μιας γλώσσας αθώας, όμορφης, χαμένης.

Γραμμένο στην ηπειρώτικη διάλεκτο και ποτισμένο με ένταση και καλοσύνη, το βιβλίο είναι ένα οδοιπορικό στην Ήπειρο, την Αλβανία και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Journal Entry 2 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, September 25, 2011
Αυτό το βιβλίο έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στην Ηπειρώτικη διάλεκτο, χωρίς καν υποσημειώσεις που να επεξηγούν τις ιδιωματικές λέξεις και σου παίρνει αρκετά να μπορέσεις να εγκλιματιστείς στη γλώσσα για να καταλάβεις έστω τι διαβάζεις. Είναι όμως όμορφο. Και σκληρό. Και ρεαλιστικό. Και τρυφερό με την αγνή λαϊκή τρυφερότητα της υπαίθρου. Μου θύμισε λίγο το ""μικρό ημερολόγιο συνόρων" του Γκαζμέντ Καπλάνι ειδικά στο τρίτο και τελευταίο του κομμάτι όμως αυτό φαινόταν πιο αυθεντικό και λιγότερο λόγιο ίσως και λόγω γλώσσας. Τρεις ιστορίες συνόρων, η πρώτη μιας Ηπειρώτισας στον πόλεμο που ψάχνει για φαγητό στα βουνά για την οικογένεια, η άλλη της αδερφής της που ξεμένει μετά τον πόλεμο από την άλλη πλευρά των συνόρων στην Αλβανία και η τρίτη του εγγονού της που το σκάει τη δεκαετία του 70 για την Ελλάδα με το μάτι ακόμα πιο μακριά... Χάρηκα που το διάβασα αυτό το βιβλίο!

Το βιβλίο αυτό απελευθερώνεται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών" που διοργανώνει στο "Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης" το "EKEBI" και στο οποίο συμμετέχει για όλο το διήμερο 9-10/12/2011 η ελληνική κοινότητα Bookcrossing.


~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.