Ο λευκός τίγρης

by Adiga Aravind | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 8/2/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, August 02, 2011
Ο Μπαλράμ Χαλβάι, υπηρέτης, επιχειρηματίας, φιλόσοφος και δολοφόνος, κλείνει τα μάτια, ενώνει τα χέρια σε ένα "ναμάστε" γεμάτο σεβασμό και εξιστορεί τη ζωή του.

Γεννήθηκε σε ένα μέρος όπου οι ντόπιοι αποκαλούν Σκοτάδι. Ήταν ο πιο έξυπνος μαθητής, αλλά δεν τελείωσε το σχολείο. Η οικογένειά του τον έστειλε να δουλέψει σε μια τσαγερία. Να σπάει κάρβουνα. Να σκουπίζει τραπέζια. Να ονειρεύεται ότι ξεφεύγει από τη λάσπη του Γάγγη που στραγγαλίζει ό,τι φυτρώνει στις όχθες του. Να θυμάται τα λόγια του επιθεωρητή που τον ξεχώρισε από όλους μέσα στην τάξη... "Εσύ, νεαρέ μου", του είχε πει, "είσαι ένα έξυπνο, τίμιο, ζωηρό παιδί ανάμεσα σ' αυτό τον όχλο από αλήτες και ηλιθίους. Σ' αυτή τη ζούγκλα είσαι το πιο σπάνιο ζώο. Το πλάσμα που εμφανίζεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά... Ο λευκός τίγρης". Πώς θα ξεφύγει, όμως, ο λευκός τίγρης από το κλουβί του; Ο Μπαλράμ δεν ξέρει να κάνει πρωτότυπες σκέψεις. Ξέρει, ωστόσο, να ακούει και να βλέπει. Γίνεται σοφέρ ενός πλούσιου Ινδού και, από το καθρεφτάκι του οδηγού, ρίχνει κλεφτές ματιές σε έναν κόσμο χλιδής και διαφθοράς, μαθαίνοντας παράλληλα πώς θα κατακτήσει την ελευθερία του.

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, August 12, 2011
Πολύ ωραίο, δυνατό βιβλίο με ιδιαίτερο σαρκασμό και σκληρότητα. Επιβεβεαιώνει μερικά στερεότυπα που έχω και εγώ στο μυαλό μου για την Ινδία, όπως την ιδιαιτέρως δουλική νοοτροπία του λαού, που φαίνεται ανίκανος να διεκδικήσει ουσιαστική και προσωπική ελευθερία. Ίσως αυτό να είναι και η μοναδική μου επιφύλαξη, κατά πόσο δηλαδή τα πράγματα είναι έτσι ή ένας Ινδός συγγραφέας εκμεταλλεύεται τα διεθνή στάνταρ της χώρας του για να κερδίσει ένα βραβείο Booker. Πάντως χειρίζεται το θέμα κια τον ήρωά του πολύ καλά σε επίπεδο ατομικής όσο και συλλογικής συνείδησης. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Journal Entry 3 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, September 01, 2011

Released 9 yrs ago (8/29/2011 UTC) at Skyros - Σκύρος, Evia Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην αγαπημένη denyblue!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.