SÖNDAG 2021 - Söndagstemade boksläpp

Forum » Scandinavian - Skandinavisk | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Söndag

TABELL
Himlakropp: Solen
Metall: Guld
Mytologi: Sunna/Sol
Färg: Guld/gul
Ört: Stor Ögontröst (Euphrasia officinalis), Johannesört, Rökelse
Organ: Hjärta, Tallkottkörtel
Ädelsten: Peridot/Krysolit/Olivin
Ärkeängel: Mikael
Element: Eld
Styrka/Egenskap/Förmåga: Självmedvetenhet, Medvetenhet, Utveckling, Kreativitet, Välgång, Skydd

BAKGRUND
I den nordiska mytologin är det gudinnan Sunna, även kallad Sol, som kör solen över himlavalvet. Enligt Snorre Sturlasson är Sunna en av asynjorna och dotter till Mundilfarne och Natt. För att köra solen över himlen har hon vagnen Alfrödull som är spänd bakom hästarna Arvaker och Allsvinn och hon måste ständigt mana på dem eftersom solen är jagad av vargen Skoll som vill äta upp den. Sunnas make heter Glen, som betyder ”öppning i molnen”.
Inte så mycket detaljer om Sunna finns i källorna. Hästar och häst och vagn är nog de attribut jag kan erbjuda, förutom självklart sol, solsken, solstrålar och så vidare.

Andra mytologier.
I många andra mytologier är solförknippade gudomar manligt kodade.
I sumerisk mytologi färdas solguden Utu över himlen i en vagn dragen av fyra hästar. Så även här finns attributen hästar och vagn.
I grekisk mytologi finns Apollon som är skaldekonstens och musikens gud. Hans attribut är lyran. Apollon bosätter sig till slut i Delfi för att vara gud åt Oraklet i Delfi. Det här är ett kul och spännande sammanträffande för en gammal svensk sägen säger att ”söndagsbarn har siarförmåga”.
I den romerska mytologin tycks soldyrkan inte ha varit så viktig och jag hittar ingen solgud utöver Sol Invictus och den kulten var inte så stor eller framträdande.
I egyptisk mytologi heter solguden Ra eller Aton.
I samisk naturreligion är solens gudom en gudinna. Hon kallas Beivve och är en av de viktigaste gudomligheterna. Hon är den som gav alla varelser liv och som ger jorden ljus, värme och växtlighet. Hon avbildas på trummorna och varje vinter offras en vit renhona och smör för att få henne att återkomma till våren.
I den japanska shintoismen är solgudinnan Amaterasu den främsta och största gudomen.

Teman och ord att ta fasta på (utöver tabellen)
Djur: Häst, Ren
Musik
Lyra
Smör
Siande, Siarförmåga, Spådomar, Profetior

Exempel på platser
Guldsmedjor
Gyllen varuhus, Linköping
Stall
Travbanor/Galoppbanor
Hjortronmarknad eller hjortronfestival
”Gyllene” verkar vara populärt i restaurangnamn, se bara: Gyllene freden, Stockholm; Gyllene suggan, Göteborg (här bröt jag nästan ihop över att ”Gyllene hästskon”, även kallad Dojan, inte finns kvar!); Gyllene uttern hotell och restaurang, Gränna; Gyllene räven, Norrtälje; Gyllene balken, Arboga
”Guld” är också vanligt: Guldkant, Västervik; Guldberget, Lilla Edet; Guldkanten, Borås; Guldheden, Göteborg; Guldsked, Fagersta; Guld matkafé, Stockholm, och det där var bara restauranger och bara i Sverige!

Exempel på böcker
En bit av mitt hjärta av Peter Robinson
Johannesört av Jill Davies
Mikael Ludenfot av Mika Waltari

 

wingzimortwing 1 wk ago
Bok 1
1: Alltid på en søndag. https://www.bookcrossing.com/---/15424080
Boka har søndag i tittelen og den er gul/gull på omslaget.

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.