LÖRDAG 2021 - Lördagstemade boksläpp

Forum » Scandinavian - Skandinavisk | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Lördag

TABELL
Himlakropp: Saturnus
Metall: Bly
Mytologi: Loke, guden Saturnus
Färg: Mörklila eller svart
Ört: Åkerfräken (Equisetum arvense), Alruna (Mandragora), Odört, Hagtorn
Organ: Mjälte, Binjurar
Ädelsten: Safir, Onyx
Ärkeängel: Cassiel
Element: Vatten och jord
Styrka/Egenskap/Förmåga: Stabilitet, Förankring, Sparsamhet, Hinder, Gränser/Begränsningar
Annat: Bad, Bastu

UPPDATERING
Under förra året läste jag faktiskt både Lögardagsgåtan och Hagtornsgåtan av Jan Ekermann!
Mycket spännande historia oerhört intressanta funderingar och slutledningar där!
Jag kan ju inte upprepa två hela böcker i ett forum, men Ekermann tycker sig ha funnit kopplingar mellan Loke, lördagen, trädet hagtorn, väderfenomenet hagel, orden torn och törne och presenterar plausibla förklaringar på mycket av det, samt även på varför just denna dags namn och bakgrunden till det har blivit förvanskad på ett sätt som de övriga veckodagarna inte blivit. Om det där sista i mycket stor korthet: kompromisser mellan kyrkan och lokalborna. Mycket kunde slätas över, justeras och hittas alternativa förklaringar till av kyrkan, men det finns sådant som inte kan ursäktas utan måste demoniseras. Om vi tolererar allt annat så måste någon bära hundhuvudet – det blev Loke.

Så här skrev jag förra året, innan jag hade läst böckerna:
Håhåjaja. Så var vi här då.
När jag var liten fick jag lära mig att lördag hette så för att då lögade man sig – badade. Den här förklaringen retade mig redan då och ännu mera nu. Den skaver i mig. Jag vill inte riktigt tro på den. Jag vill ha en annan förklaring. Det finns en! En forskare/författare vid namn Jan Ekermann har skrivit boken Lögardagsgåtan. Den enda nackdelen är att jag inte läst den, så jag kan inte tillhandahålla förklaringen här. Men jag vet att författaren hävdar kopplingar till asaguden Loke (ett äldre namn på Loke är Lodur). Jag kommer därför att skriva lite grann om Loke här och jag kommer utan vidare att godkänna alla boksläpp som på något sätt anknyter till Loke!
Vill någon släppa ut en spa-bok eller ett badkar så gör det för allt i världen, det är inte som att jag kan hindra er. Och det släppet kommer att bli godkänt det också! (Eller, okej då, kanske inte badkaret; det var ju ändå en bok som skulle släppas ut.)

BAKGRUND
Loke är trickstern i den nordiska mytologin. Oj, vad han ställer till det. Och ganska ofta är det han som tvingas reda upp röran han själv anställt också. Loke lurar, bedrar och för bakom ljuset. Han är listig och klurig och man vet aldrig var man har honom. Han beskrivs som vacker, rent bildskön. Han kan skifta både gestalt och kön. Han har flera barn; han är pappa till Fenrisulven, Midgårdsormen och dödsrikets gudinna Hel, och han är mamma till Sleipner – Odens åttabenta häst. Till slut blir Loke straffad eftersom han har orsakat Balders död. Han binds fast med kedjor tillverkade av hans egen sons tarmar (skräckböcker är bra att släppa på lördagar!) och över honom hängs en orm som droppar gift i hans ansikte. Lokes hustru Sigyn fångar upp giftet i en skål, men varje gång skålen är full och hon måste tömma den hinner några droppar gift nå Lokes ansikte och då rycker han i sina fjättrar så jorden skälver. Det finns hur många historier som helst där Loke figurerar och jag önskar jag kunde nämna alla, men det kan jag inte.
Attribut kopplade till Loke: list, förslagenhet, bedrägeri och bländverk, monster (hans barn (ett par av dem i alla fall)), jättar (han är själv en), mistel, pilbåge och pilar, gift, jordbävningar/jordskalv. Loke beskrivs ibland som en ”nattlig varelse” vilket faktiskt passar bra med lördagens färger.

Den romerska guden Saturnus förknippas med sådd och fruktbarhet och är beskyddare av jordbruk, trädgårds- och vinodling. Han avbildas ofta med en skära eller trädkniv. Han förknippas också med mat, dryck och skörd och har gett namn åt midvinterfesterna i romarriket – de kallades saturnalier. En profetia berättade för Saturnus att han skulle förgöras av sina söner. Därför åt han upp sina barn! (Skräckböcker släpps med fördel ut på lördagar!) Det enda av hans barn som klarade sig var Jupiter som som Saturnus hustru gömde undan på Kreta.

Teman och ord att ta fasta på (utöver tabellen)
Skräck
Monster
Bedrägerier, Bländverk
Gift, Giftmord
Jordbävning
Skördefester, Smörgåsbord, Vin/Vinprovning

Exempel på platser
Men gudar vilken svår dag att komma på platser till!
Spökhuset på Gröna Lund?
The London Dungeon?
Gör ett bokträd av ett hagtornsträd?
Bank (sparsamhet)
Saturnus kafé, Eriksbergsgatan, Stockholm
Badställen, Simhall, Strand, Kallbadhus etc
Av någon konstig anledning verkar det inte vara populärt att döpa etablissemang till namn i stil med Restaurang Bly, Kafé Odört, Bistro Mjälten eller Pizzeria Jordbävningen. Jag undrar så varför...

Exempel på böcker
Onyx av Jennifer L. Armentrout
Den sorte safir av Cecilie Eken
Mandrake the magician av Lee Falk (både mandragora och bländverk)
Sokrates av Louis-André Dorion (enligt legenden dömdes Sokrates till döden och drack en bägare odörtsgift)

 

...skall bara hitta lämpliga böcker som andra (än nördar inom området) tycker är läsvärda ;)
Vad tror du om att lägga till Kallbadhus, badstrand och simhall som plats för boksläpp?

 

Såklart. Jag hade tänkt göra det, men så föll det ur minnet nånstans på vägen. Tack för påminnelsen! Nu står det med. :-)

 

1. En förgiftad man
https://www.bookcrossing.com/---/16107759
Giftmord. Ordet gift i titeln.

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.