MÅNDAG - Boksläpp med måndagstema 2020

Forum » Scandinavian - Skandinavisk | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Måndag

Himlakropp: Månen
Metall: Silver
Mytologi: Måne/Máni
Färg: Silver/vit eller violett/ljuslila

I den nordiska mytologin är Måne bror till solgudinnan Sunna. Måne kör månen över himlen och liksom sin syster är även han jagad. Vargen Hate förföljer Måne. Måne har också två följeslagare på sin färd, en syskonpar som heter Bil och Hjuke. Bil är dottern och Hjuke är sonen till dvärgfursten Ivalde som härskar över underjorden och enligt myten tog Måne dem med sig från jorden ”just som de gick bort från brunnen Byrger med sådden Sög, som de buro på axlarna med stången Simul.”.

I grekisk mytologi fanns flera mångudinnor; Artemis, Selene och Hecate bland annat.
Artemis är utöver mångudinna jaktgudinna och beskyddare av kvinnor. Hon har åkallats för hjälp vid förlossningar och hon avbildas ofta som en gravid kvinna. Hon är syster till solguden Apollon.
Selene sägs ha varit antingen syster eller dotter till solguden Helios – olika källor säger olika. Selene var inte en av de största gudomligheterna, men hon tillbads av vissa vid ny- eller fullmåne. Hon avbildas ofta som ung, med blekt ansikte, hållandes en fackla och med en halvmåne som en krona på huvudet. Ibland åker hon i en vagn dragen av vita hästar eller vita oxar, men det förekommer också att hon avbildas ridande på något av djuren.
Hekate förknippas med häxkonst och korsvägar. Ursprungligen en av titanerna. Inom konsten framställs Hecate ofta som en skräckfigur med tre huvuden – ett hundhuvud, ett ormhuvud och ett hästhuvud och hon har två spökhundar i sin tjänst. Vid nymåne besöker hon trevägskorsningar.

I romersk mytologi var Luna och Diana mångudinnorna.
Luna var mångudinnan som åkte i en vagn dragen av hästar. Hon avbildas ofta med långa klänningar och med slöja på huvudet, jag har också sett henne med en månskära på huvudet. Hennes attribut är en fackla.
Diana var även jaktens gudinna och det sades om henne att hon älskade skogen och källorna. Inom konsten avbildas Diana ofta med pilbåge, jakthund och hjort. Hon sågs också som en fruktbarhetsgudinna och tillbads av kvinnor som önskade hjälp med att bli med barn eller att föda. Diana var också slavarnas beskyddare och på helgdagen tillägnad henne – den 13 augusti – fick slavarna vara lediga.
Trivia är den romerska parallellen till Hecate. Trivia betyder ”tre vägar” och hon förknippas med magi och häxkonst, hemsöker vägskäl och begravningsplatser och färdas endast nattetid. Enda sättet att upptäcka hennes närvaro är om man hör hundskall.

Idéer och tankar om boksläpp:
Allmänt: Just i vår nordiska mytologi är materialet både litet och ganska gåtfullt, men i de andra mytologierna finns en hel del att ta fasta på. Jakt och jägare, pilbåge, graviditet, fackla, vägkorsningar, slavar och slaveri, silver, vitt, häxor, hundar.
Exempel:
Häxa av Celia Rees
Jakt och jägare av Gunnar Brusewitz
12 years a slave av Solomon Northup
Röd måne av Elisabet Nemert
Silver och jag av Juan Ramón Jiménez

 

wingBAMPwing 2 wks ago
Måndagsbok -1
Angst und Bangen av Joan Aiken
https://www.bookcrossing.com/---/12774336/

Ingen vitbok, men väl en vit bok!

 

Pesetas av Mons Kallentoft https://www.bookcrossing.com/---/15514280

En bok med ett silverglänsande omslag med en månlik discokula (antar jag att det är) släppt på vårdcentralen som också har en BVC och MVC (koppling till graviditet).

 

 

1. Boken Chosen https://www.bookcrossing.com/---/7301536 (som ingår i serien House of Night, och Måne med barn borde väl bo i nattens hus???) har en månskära på omslaget och släpptes ikväll när det är 88 % av fullmåne (i minskande).

 

wingsota48wing 6 days ago
Mandagsbok 1
# 1 - Michael Connelly - "Blodspor"
https://www.bookcrossing.com/---/15759341/

Mandag forbindes med jegere og jegere følger blodspor, så jeg tenkte at det må kunne gå.

 

2 Slumpvandring https://www.bookcrossing.com/---/6831218
Någon vägkorsning passeras väl...

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.