ONSDAG - Boksläpp med onsdagstema 2020

Forum » Scandinavian - Skandinavisk | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Onsdag

Himlakropp: Merkurius
Metall: Kvicksilver
Mytologi: Oden, guden Merkurius
Färg: Orange eller ljusblå

Odens attribut är många för det finns relativt många sagor bevarade där Oden figurerar. Han har två korpar, två vargar och en åttabent häst, ett spjut (Gungner) och en ring (Draupner). I en saga förvandlar han sig till en örn och i en annan till en orm. Han sätter sitt öga i pant för att få ta del av visheten och kunskapen i Mimers brunn. Han hänger i världsträdet för att lära sig runornas hemligheter, och han lär sig sejda för att vinna ännu mer kunskap och vishet. I en saga räddar han skaldemjödet åt gudarna så skaldande är förknippat med Oden och han brukar ses som ordkonstnär och mästare på gåtor. Så här finns kopplingar till: korp, varg, häst, örn, orm, spjut, ring, ögon, brunnar, träd, runor/skrivtecken, skaldande, skriv/talekonst, gåtor. Ett annat av Odens attribut är staven eftersom han ibland förklär sig till vandringsman och vandrar runt i världen/världarna.

Merkurius då. Merkurius är gudarnas budbärare i romersk mytologi (det är åtminstone en av Merkurius funktioner). Han förknippas också med handel och affärsverksamhet. Merkurius attribut är bland annat: bevingad hjälm, bevingade sandaler, en stav med två ormar runt. Det här är en av sakerna jag tycker är en kul koppling – både Oden och Merkurius har staven och ormen bland sina attribut.

Idéer och tankar om boksläpp:
Allmänt: Böcker som har direkt koppling till ordet onsdag förstås, böcker om handel/affärsverksamhet, böcker med någon av färgerna i titeln eller på omslaget. Sejd, shamanism och medicinmän passar också (det temat passar även på fredagar).
Exempel:
Korparna av Tomas Bannerhed
Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami (en brunn spelar en viktig roll i berättelsen)
Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien (magisk ring)
Ormen i Essex av Sarah Perry
I am the messenger av Markus Zusak (messenger - budbärare)

 

wingBAMPwing 3 wks ago
Onsdagsbok 1
Rik som synden av Patrick Anderson
https://www.bookcrossing.com/---/8437409/

Färgerna ljusblå och orange finns på omslagsbilden. Boken handlar bl.a om människor som blivit rika genom olika affärsverksamheter.

 

Har man inget liv får man köpa ett som alla andra av Jonas Gardell https://www.bookcrossing.com/---/13620590

En ljusblå bok som släppts på en plats för handel (Ringen centrum). Titeln anspelar dessutom på handel.

 

wingBAMPwing 2 wks ago
Onsdagsbok - 2
SENA SAGOR av P. C Jersild
https://www.bookcrossing.com/---/14404028/

Odins öga ligger bakom dagens släpp. Boken handlar om jakten på den gemensamma orsaken till den färgblindhet som plötsligt drabbat ett antal människor i Stockholm. Titeln är tvetydig. Sena kan dels betyda sen, men det kan också röra sig om synen- seendet, här har Jersild varit verkligt klurig.
När jag gick ut idag hade jag inte bestämt var jag skulle lämna boken, men när jag kom till IKEA och välkomnades med orden . . . kul att SE dig . . så var platsen given.

 

wingsota48wing 1 wk ago
Onsdagsbok 1
# 1 - J. R. R. Tolkien - "Ringenes herre"
https://www.bookcrossing.com/---/15273935/

Magiske ringer - og foreslått av Nordpirat :-))

 

wingDeepswampwing 1 wk ago
ONSDAG 1
1. Evas öga https://www.bookcrossing.com/---/3920600
Kul det här att leta efter nått som kan passa, öga fick det bli!

 

2 Eldens öga https://www.bookcrossing.com/---/3901757
Fortsätter med öga

 

1. Pengar och makt https://www.bookcrossing.com/---/15809442 handlar om hur handeln utvecklades från och med medeltidens Europa. Släppt utanför Handelsbanken!

 

1. Pengar och makt https://www.bookcrossing.com/---/15809442 handlar om hur handeln utvecklades från och med medeltidens Europa. Släppt utanför Handelsbanken!


Den var bra!

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.