Rätt bok på rätt plats i rätt tid - AUGUSTI

Forum » Scandinavian - Skandinavisk | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Temasläpputmaning.
Släpp ut en bok på en plats som på något sätt knyter an till eller passar ihop med någonting hos boken - innehåll, titel, omslag eller författare.
Den som vill kan även haka på månadens bonustema. Man kan släppa boken med antingen platstema eller månadstema, eller om man hittar något riktigt finurligt kan man kombinera så att boksläppet har både platstema och månadstema.

Bonusutmaning AUGUSTI

OM AUGUSTI
Augusti är årets åttonde månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 213:e till 243:e dag (214:e till 244:e vid skottår). Namnet kommer av den romerske kejsaren Augustus. Månaden kallas på latin Augustus i grundform och Augusti i samband med datum.

OM AUGUSTUS
Augustus (latin: IMPERATOR•CAESAR•DIVI•FILIVS•AVGVSTVS), född med namnet Gaius Octavius Thurinus den 23 september 63 f.Kr. i Rom, död 19 augusti 14 e.Kr. i Nola, Italien, var den förste kejsaren av Romerska imperiet och regerade från 27 f.Kr. till sin död.
Den unge Gaius Octavius Thurinus adopterades av sin släkting Julius Caesar. Han behöll sitt namn efter adoptionen fram till 27 f.Kr. och kallas då vanligen Octavianus. Han efterträdde Caesar efter att denne mördats 44 f.Kr.. Året därefter grundade han tillsammans med Marcus Antonius och Marcus Aemilius Lepidus en militärdiktatur, känd som andra triumviratet.
Efter att andra triumviratet upplösts återupprättade Octavianus de yttre fasaderna av Romerska republiken, med den verkställande makten hos den romerska senaten, men i själva verket behöll han sin autokratiska makt. Det tog flera år att utarbeta ramverken för hur en republik skulle styras av en enda härskare, och resultatet blev Romerska imperiet.
Augustus regering påbörjade en era av relativ fred, känd som Pax Romana. Bortsett från fortsatta frontkrig, och ett års inbördeskrig om successionen till kejsardömet, var det fred runt Medelhavet i mer än två århundraden.
I Bibelns Nya Testamente beskrivs hur Augustus utfärdar en order om hur hela världen (det vill säga hela romerska riket) skall skattskrivas, se Lukasevangeliet 2:1.

DEN GAMMALNORDISKA KALENDERN
Sverige: Skördemånad/rötmånad
Norge: Kornskurdemåned
Danmark: Høstmåned
Island: Tvímánuður

SÄRSKILDA DAGAR
Olika datum: Skolstart

Jag hade liiite svårt att hitta särskilda dagar denna månad.

Som alltid; har jag missat någon särskild dag så bara säg till så lägger jag till den!
Om ni hittar någon särskild dag eller ett evenemang eller liknande som inte är så "stor" och nationell utan kanske är mer lokalt och släpper ut en bok med tema för just det så går det förstås jättebra! Det är bara kul att att det blir uppmärksammat att det till exempel är Visfestival i Västervik eller Getostfestival i Undredal eller vad det nu skulle kunna handla om. Släpp både fantasin och böckerna loss!

MINA TANKAR
Wikipediaartikeln om Augustus är extremt lång – till och med sammanfattningen var för lång för att ta med i sin helhet här. Jag klippte ut några meningar vilket kanske gör att texten känns lite korthuggen. Både ”skatt” och ”adoption” kan vara teman att plocka upp som tema i samband med Augustus. Även Pax Romana (jag vet inte om vi har så många andra tillfällen att ha Fred som tema; det skulle väl vara FN-dagen då förstås: 24 oktober). Kejsare, makthavare osv är en annan koppling.
Gammalnordiska kalendern talar bland annat om skörd och rötning. Rötning är en av processerna i linbearbetning. Men nej, vet ni vad; hösten tycker jag faktiskt får vänta tills i September – de är inte kloka de där danskarna!

 

Börjar med en tveksam "koppling" :D. Boken "Hitta hem" släppt vid en plansch som gör reklam för en show som kommer hem (Ola Salo kommer till Malmö!). Bonus - rosa infolapp om Bookcrossing, och rosa affisch (se bild i release note)!
https://www.bookcrossing.com/---/14411407

 

2. "Andra sidan bron" https://www.bookcrossing.com/---/5395619 släppt på en bro.

 

wingzimortwing 1 mo ago
Bok 1-4
1: Gud vill at du ska dö https://www.bookcrossing.com/---/15479757
På torvet i Malmö står det en skulptur av jordkloden. Det står det noe om at För själar är det död att bli vatten. För vatten är det död att bli jord. Både skulpturen og boka har noe med døden å gjøre.
2: Erobreren https://www.bookcrossing.com/---/12653882 Boka ble forlatt hos Fredrik den VII. Slike konger som levde før i tiden, de drev med mye erobring. Spesielt de danske. Danmark var jo ganske stort på den tiden.
3: Doppler https://www.bookcrossing.com/---/15164910/ Bokhandler om en fyr som adopterer en elg-KU. Boka sluppet på en skulptur av noe som ligner på en slags ku.
4: Little Tree https://www.bookcrossing.com/---/14402398/ Boka ble lagt igjen på en benk ved et tre.

 

3. Det bortlämnade barnet https://www.bookcrossing.com/---/8000353 släppt vid en staty med dansande barn (och med riktiga barn lekandes brevid)
4. En oskuldsfull tid https://www.bookcrossing.com/---/8000406 lämnad utanför en klock-affär
5. Kärlekens republik https://www.bookcrossing.com/---/6899714 av Carol Shields. Shields = sköldar, så släppte denna vid optikerna Skjöld, Sköljd och Grönwall (extra nöjd med två skjöldar i namnet så det stämde bra med pluralformen i efternamnet :D )

 

Gøy at denne utfordringen finnes ennå! Inspirerende å lese om bok-slippene deres! Herlig!

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.