Rätt bok på rätt plats i rätt tid - JULI

Forum » Scandinavian - Skandinavisk | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Temasläpputmaning.
Släpp ut en bok på en plats som på något sätt knyter an till eller passar ihop med någonting hos boken - innehåll, titel, omslag eller författare.
Den som vill kan även haka på månadens bonustema. Man kan släppa boken med antingen platstema eller månadstema, eller om man hittar något riktigt finurligt kan man kombinera så att boksläppet har både platstema och månadstema.

Bonusutmaning JULI

OM JULI
Juli är årets sjunde månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 182:a till 212:e dag (183:e till 213:e vid skottår). Namnet kommer av den romerske fältherren och statsmannen Julius Caesar. Juli kallas Iulius på latin, och Iulii i samband med datum.
(Svensk Wikipediaartikel)

Juli er årets sjuende måned og har 31 dager. Måneden er oppkalt etter Julius Cæsar, som reformerte den romerske kalenderen og innførte den julianske kalenderen i år 46 f.Kr. Forut for denne reformen het måneden Quintilis og var årets femte måned. Cæsar gav måneden navn etter seg selv fordi solen var på sitt varmeste på denne tiden av året og fordi han selv ble født i denne måneden.
(Norsk Wikipediaartikel)

OM JULIUS CAESAR
Gaius Julius Caesar, född 13 juli 100 f.Kr. i stadsdelen Subura i Rom, död 15 mars 44 f.Kr. i Rom, var en romersk militär, statsman och skriftställare som kom att spela en betydande roll då den romerska republiken omformades till det romerska kejsardömet. Han är även benämnd Julius, Gaius Julius, Gaius Caesar och Divus Julius. Hans namn har givit upphov till ordet kejsare och dess motsvarighet på många språk, liksom till månaden juli.
Julius Caesar gjorde karriär som romersk politiker. Han blev utnämnd till folktribun tidigt, men hans första betydande och allmänt erkända titel imperator tilldelades honom år 60 f.Kr. Han innehade sedan en rad konsulskap. Därtill var han ståthållare i Sydgallien. Han adopterade släktingen Octavianus, den blivande Augustus som var Roms första kejsare. Idus martiae, det vill säga den 15 mars, år 44 f.Kr. mördades Caesar vid Pompejus teater i Rom. Han fick motta 23 dolkstick av de sammansvurna, bland vilka hans förtrogne Marcus Brutus befann sig.
Tillsammans med Kleopatra fick Caesar sonen Caesarion Ptolemaios. Namnet Caesarion fick pojken efter sin far, och namnet Ptolemaios från Kleopatras släkt. Namnet Ptolemaios kommer från grekiskan och betyder ungefär "aggressiv" eller "krigslik" och fick han från Kleopatras ätt som härskat i Egypten sedan 300-talet f.Kr. och kallades den Ptolemaiska ätten då den härstammade från Alexander den Stores general Ptolemaios.

DEN GAMMALNORDISKA KALENDERN
Sverige: Hömånad/ormmånad
Norge: Høymåned
Danmark: Ormemåned
Island: Heyannir

SÄRSKILDA DAGAR
4:e Independence day i USA
6:e-28:e Tour de France
14:e Frankrikes nationaldag
14:e-20:e Gothia Cup (Världscup i ungdomsfotboll)
21:a-27:e O-ringen (Orienteringstävling)
23:e Egyptens nationaldag (Kombinera med Julius Caesar och Kleopatra?)
28:e Perus självständighetsdag

Som alltid; har jag missat någon särskild dag så bara säg till så lägger jag till den!
Om ni hittar någon särskild dag eller ett evenemang eller liknande som inte är så "stor" och nationell utan kanske är mer lokalt och släpper ut en bok med tema för just det så går det förstås jättebra! Det är bara kul att att det blir uppmärksammat att det till exempel är Visfestival i Västervik eller Getostfestival i Undredal eller vad det nu skulle kunna handla om. Släpp både fantasin och böckerna loss!


MINA TANKAR
Håhåjaja – så har vi Rom och det Romerska imperiet igen. Det får vi nog stå ut med så länge vi använder den gregorianska kalendern och dess månadsnamn.
Wikipediaartikeln om Julius Caesar är verkligen galet lång. Jag tog bara med lite av sammanfattningen här. Om någon läser mer om J.C. och hittar någon detalj att göra temaboksläpp av är det såklart välkommet.
I den gammalnordiska kalendern är det hö och ormar som dominerar. Spännande att se om någon lyckas hitta något som anknyter till det!
Verkligen svårt att hitta några särskilda dagar med skandinavisk anknytning denna månad, så jag tog det som nämndes i Wikipediaartikeln om juli för att det skulle stå något alls under ”Särskilda dagar”-rubriken. Hjälp mig väldigt gärna att hitta fler!
En del är lite kul dock. Har man böcker som på något sätt anknyter till Frankrike är detta helt rätt månad att släppa dem i! Associationskedjan Egypten-Kleopatra-Julis Caesar är också lite kul.
Och ett par av evenemangen har lokal förankring på ställen där jag vet att det finns bookcrossare – Gothia Cup i Göteborg och O-ringen hålls i år i Östergötland.

 

Nordpirat 3 mos ago
Bok 1
1. Steglitsan av Donna Tartt
https://www.bookcrossing.com/---/15571645

Särskild dag-tema: Amerikansk författare, släpptes ut den 4:e juli - USA:s självständighetsdag.
1 poäng.

 

wingzimortwing 3 mos ago
Bok 1-6
1: Den onde greven. https://www.bookcrossing.com/---/15305595
2: The Fault in Our Stars https://www.bookcrossing.com/---/15571436
3: Å slentre plystrende fordi kirkegården https://www.bookcrossing.com/---/15424046
4: Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee https://www.bookcrossing.com/---/14440995
5: Korrigeringer https://www.bookcrossing.com/---/15342492
6: Shotgun Lovesongs https://www.bookcrossing.com/---/13654654
Alle bøkene er sluppet på den 4. juli, USAs nasjonal dag og alle skrevet av forfattere fra USA.

 

wingzimortwing 3 mos ago
Bok 7-8
7: Våpenhandleren av Hugh Laurie https://www.bookcrossing.com/---/14248415 er sluppet på statuen av Direktøren for Raufoss Patronfabrik.

8: Veronika vil dø av Paulo Coelho https://www.bookcrossing.com/---/15372246 er sluppet i et bokskap som praktiskt talt ligger på kirkegården. Den står ved en sti, med gravplasser på begge sider.

 

wingzimortwing 3 mos ago
Bok 9.
9: Lille Tre https://www.bookcrossing.com/---/15366344 sluppet i et tre,

 

CathrineB 3 mos ago
#1 og 2
1 - "Prodigal Summer" av Barbara Kingsolver - https://www.bookcrossing.com/---/12744289
Det er jo sommer nå!

2 - "The Glassblower of Murano" av Marina Fiorato - https://www.bookcrossing.com/---/13645075
Sluppet på Hadeland Glassverk, i glasshytta hvor glassblåserne arbeider. (Alle kan gå inn der og se på at de arbeider. I dag var nok alle opptatt med å hjelpe de gjestene som ønsket å blåse glass selv!)

 

Böcker med fransk anknytning, nu när det (äntligen!) är Tour de France, släppta på loppets startdag:
1. A breath of french air https://www.bookcrossing.com/---/4802037
2. Candide https://www.bookcrossing.com/---/6899751

3. Richard III https://www.bookcrossing.com/---/5395556 - en gammal pjäs. Gamla saker hör hemma på muséer och pjäser på teatrar - så denna släpptes utanför teatermuseet i Malmö!

 

wingzimortwing 3 mos ago
Bok 10.
10: Fakta om Finland er sluppet utenfor et turistkontor. https://www.bookcrossing.com/---/15424048

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.