Rätt bok på rätt plats i rätt tid - JANUARI

Forum » Scandinavian - Skandinavisk » Parent Thread | Refresh | Search

Sort Options 

wingDeepswampwing 8 mos ago
#2 - 4
#2 Kvinnan i fönstret https://www.bookcrossing.com/---/14388566
I ett fönster på simhallen
Kul det här!

#3 Den frusna elden https://www.bookcrossing.com/---/14411018
Vid den vedeldade bastun i småbåtshamnen

#4 Hotell New Hampshire https://www.bookcrossing.com/---/3915916
Vid Hotell Post

 

Complete Thread
I grund och botten är det här en temautsläppsutmaning. Rätt bok på rätt plats. Bli inte avskräckta av all text som kommer här nedanför – den är mest inspiration och exempel. Reglerna är egentligen rätt okomplicerade!

Regler:
* Släpp ut en bok på ett ställe som på något sätt passar ihop med något som har med boken att göra - det kan vara kopplat till handlingen, titeln, omslaget eller författaren.
* Du får en poäng per tema. Exempel: Släpp ut Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann i ett fönster – 1 poäng, släpp ut Hundraåringen… på ett äldreboende – 1 poäng, släpp ut Hundraåringen... i ett fönster på ett äldreboende – 2 poäng, i ett fönster på ett äldreboende där författarens mormor har bott 3 poäng o.s.v.
* Poängräkningen är inte i första hand till för att någon ska vinna utan för lite lättare kunna åskådliggöra hur många teman man lyckades hitta.
* Jag måste tyvärr be var och en att själva räkna och hålla reda på sina poäng – jag har svårt med siffror och räkning och kommer inte att mäkta med. Be varandra om hjälp att dubbelkolla om ni känner er osäkra på något.
* Reglerna är inte i första hand till för att skapa hinder utan för att skapa idéer. Var kreativa, tolka brett och välvilligt och framför allt; ha roligt!

BONUSUTMANING
Gör ett boksläpp som på något sätt är kopplat till månaden JANUARI
Kanske på en festival eller mässa som inträffar i januari, på en plats eller etablissemang som har januari i namnet. Jag uppmuntrar också till temasläpp på etymologiskt tema – Janus, samt boksläpp som på något sätt går att koppla till den gammalnordiska kalendern.
Teman kopplade till specifika dagar eller högtider i månaden är också godkända. I januari kommer jag bara på Nyårsdagen och Martin Luther King-day som i USA firas den tredje måndagen i januari, vilket i år infaller den 21:a januari. (Det bästa exemplet jag kommer på just nu är Alla hjärtans dag, men det blir först nästa månad.)

Här nedan kommer jag att klistra in några utklipp och valda delar från Wikipediaartiklar. Efter några av textsnuttarna skriver jag mina kommentarer samt ger ett par exempel på hur jag tänker om hur man kan inspireras till boksläpp.

OM JANUARI
Januari är årets första månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 1:a till 31:a dag. Namnet kommer från lat. Januãrius, "helgad åt Janus". I Sverige kallades januari förr för torsmånad (se gammalnordiska kalendern), i Danmark för glugmåned. Torsmånad är en förvrängning av torremånad. Namnets ursprung är oklart, se dock Torre och Goe för en mytologisk förklaring. Tillsammans med februari är det årets kallaste månad.

OM JANUS
Janus (latin: Ianus, uttalas [janus]) är en mångfasetterad gud i romersk mytologi. Han öppnar och stänger himlaljusets portar och avbildas därför med två ansikten (Janusansikte), ett som blickar in i framtiden och ett som ser tillbaka in i det förflutna. Han ansågs även som den äldste av gudarna samt som den gode skaparen, särskilt av floder och källor.
Numa Pompilius byggde åt Janus ett ryktbart tempel i Rom med två portar och föreskrev att båda skulle hållas stängda i fredstid men öppnas när det rådde krig. Janus avbildades med två från varandra vända ansikten (Janus Geminus). På några platser är han Janus Quadrifrons (Janus med fyra ansikten). Ofta har han nyckel och stav i handen och på mynt förekommer ett fartyg som attribut åt honom.
Janus ursprung och hans ursprungliga funktion är omdebatterad. I de flesta moderna historikers ögon har han en samlande roll – att styra olika sorts inträden och övergångar. Antingen tolkas hans roll som övergripande eller en som ihop med en särskild aspekt, och han har omväxlande förknippats/identifierats med ljuset, solen, månen, tiden, rörelsen, året, dörröppningar och broar.

Mina kommentarer om JANUS:
Här finns massor med inspiration! Allt som förknippas med Janus går att göra temasläpp av om man vill – portvalv, brunnar/källor, broar, fartyg… Hittar du en museiutställning om skeppet Riksnyckeln och släpper ut boken Nyckeln av Mats Stranberg där? Grattis! Dubbla bonusutmaningspoäng på det! (Både ”nyckel” och ”fartyg”.)
Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal på bro över en flod? Också dubbla poäng! (På grund av både ”bro” och ”flod”.)

OM DEN GAMMALNORDISKA KALENDERN
Den gammalnordiska kalendern i sin helhet finns i tabellform på Wikipedia. Det är svårt att överföra tabeller till dokument eller forum. Det enklaste är att titta i artikeln.

JANUARI I DEN GAMMALNORDISKA KALENDERN
De olika nordiska ländernas äldre namn på den första månaden (januari)
Sverige: Torsmånad
Norge: Torre
Danmark: Glugmåned
Island: Þorri

Mina kommentarer om GAMMALNORDISKA MÅNADSNAMN:
Det är fullt tillåtet att använda flera olika tolkningar. Vill du göra ett temasläpp med temat asaguden Tor, men tänker att ”det är bara en förvrängning av Torre” - ingen fara! Minns vad jag skrev tidigare; tolka brett och välvilligt.
Det är också fullt tillåtet att använda ett lands månadsnamn i ett annat, exempelvis att släppa ut en svensk bok i Sverige men använda ett månadsnamn som bara förekom i Danmark (det här kan bli mer aktuellt längre fram).
Det danska ordet glug betyder glugg/kikhål/kikhul

OM TORRE
Torre var i fornnordiska sagor son till Snö den gamle och kung av "Gotlandi, Kænlandi och Finnlandi", i flera moderna översättningar tolkat som Gotland, Kvenland och Finland, Finland avsåg fram till på 1700-talet dock bara Egentliga Finland, och det Kvenland som avsågs låg precis norr om Egentliga Finland, dvs i Satakunda och sydligaste Österbotten. Sagalitteraturen säger att "kvänerna offrade till honom så att det blev snö med gott skidföre. Det gav dem deras välstånd." Bloten skulle ske vid midvinter, och därför kallades den fjärde vintermånaden (från mitten av januari till mitten av februari) i den gammelnordiska kalendern för torsmånad eller torremånad. Þorrablót är en modern vanligt förekommande isländsk sed som startades av studenter senast 1873, och som firas enligt den gamla kalendern i januari. Þorrablót kan ha karaktär av en privat middag eller av större arrangemang med scenframträdande följt av dans.

Mina kommentarer om Torre:
I den gammalnordiska sagalitteraturen associeras Torre med skidor. Exempel på boksläpp: På ski over Grønland av Fridtjof Nansen – släppt i ett skidspår, under en skidtävling eller i en butik som säljer skidor.

Och till sist
ANGÅENDE DEN GAMMALNORDISKA KALENDERN
Den gammalnordiska kalendern följde inte exakt de kalendermånader vi har idag. Till exempel tror man att Torremånad kan ha legat i skarven mellan januari och februari. Men för enkelhetens skull får de gammalnordiska månaderna sammanfalla med våra moderna månader i denna utmaning.

ANGÅENDE BONUSUTMANINGEN
Man är hjärtligt välkommen att vara med och bara göra vanliga temasläpp och strunta i bonusutmaningen om man känner för det – bonusutmaningen är som sagt just en bonus!

 

 

MÅ vi regne poeng, eller er det OK om vi ikke gjør det? Hvis vi må regne poeng, ender jeg nok heller med å droppe utfordringen...

 

MÅ vi regne poeng, eller er det OK om vi ikke gjør det? Hvis vi må regne poeng, ender jeg nok heller med å droppe utfordringen...

Nej, jag tycker faktiskt inte att man måste! Jag har ju redan skrivit att det egentligen inte handlar om att vinna.
Jag borde ändra formuleringen en smula så att det står "Om du vill räkna poäng, så räkna ett poäng per tema..." Jag ska försöka hitta ett bra sätt att uttrycka detta när jag är lite mindre trött.
Jag vill att alla ska känna sig välkomna att vara med i utmaningen.

 

Dette er boka jeg har tenkt å slippe fri i januar:
https://www.bookcrossing.com/---/15339102

Stephen Kings "The Dark Half". Handler om en forfatter som har utgitt diverse bøker under et psevdonym som han ønsker å slutte å bruke, men det viser seg at det ikke er så lett å kvitte seg med sin "mørke halvdel". Syntes at den passet til denne utfordringen, så der gir jeg meg selv ett poeng ;-)

Har en plan om hvor og når jeg skal slippe den, så kommer tilbake til dette seinere :-)

 

Da er denne sluppet fri, på Martin Luther King jr Day - dr Kings bursdag som er i dag - utenfor Nobels fredssenter, siden han vant Nobelprisen i 1964.

2 poeng?? :-)

 

Ja! Vad glad jag blir att någon släpper ut en bok på Luther King-dagen!

 

Ja! Vad glad jag blir att någon släpper ut en bok på Luther King-dagen!


Og nå har den tilogmed blitt funnet og har reist til Polen med finneren sin, et nytt medlem :-D

 

wingzimortwing 8 mos ago
Bok 1
1:Mokka https://www.bookcrossing.com/---/12873024 sluppet på sjokoladefabrikken. Sjokolade med mokka er en av bestselgerne. 1 poeng.

 

#1 Allis med is https://www.bookcrossing.com/---/3976781
Vid konstgjorda isbanan på torget i Oskarshamn på boksläppsträff med mariabokmal!

Tyvärr är jag utan uppkoppling just nu, så får sitta på Oskarshamns mysigaste kafé Shalom och fixa.. så lite dåligt med bilder...

 

# 1 - Dikt i samling 1963 - 1993
https://www.bookcrossing.com/---/15295071

Dikt passer på et teater, ikke sant?

Det ble veldig mye å forholde seg til i denne utfordringen. Jeg gjør det enkelt og forholder meg til utfordringens hovedoverskrift. Og så dropper jeg poengene.

 

Januari är ju årets första månad och då tycker jag att den första science fictionromanen passar bra - Mary Shellys Frankenstein. Det är ju en sorts övergång från "klassisk" till mer modern litteratur född i rädslan för vad industrialismen kunde föra med sig. Släppt i en port i Oskarshamn på promenad med Deepswamp. https://www.bookcrossing.com/---/7691201

Om januari börjar året, så börjar ju bokstaven A alfabetet, och nästa bok börjar på A - Arabesk. Släppt i början av Flanaden, en överbyggd "glugg" mellan olika hus. https://www.bookcrossing.com/---/4801986

Den tredje boken har helt enkelt en 1:a i titeln, och är början på en serie - Otherland 1. Släppt på foto med nr 1 i en liten utomhusutställning i form av en fotoserie om hur det såg ut i Oskarshamn förr. https://www.bookcrossing.com/---/4060423

Tycker det är svårt att räkna poäng eftersom jag associerat ganska vilt på januari - först -början, men om någon vill sätta poäng åt mig får ni gärna göra det :D

 

wingzimortwing 8 mos ago
Bok 2
2: Triangel av Eystein Hanssen https://www.bookcrossing.com/---/14070920
Forfatteren og jeg vokste på 70-tallet opp på samme boligfelt. Han bodde i Rognstien. I denne boka valgte han å legge deler av handlingen til nettopp Rognstien. (1poeng) Derfor slapp jeg boka i en hekk veien der han vokste opp. (1 poeng)

Med 1 poeng fra før + 2 nå= 3poeng.

 

# 2 - David Grann - "Den tapte byen Z"
https://www.bookcrossing.com/---/15240403
Nomaden - butikk for globetrottere

 

wingzimortwing 8 mos ago
Bok 3-4
3: Ville svaner https://www.bookcrossing.com/---/15305600 Sluppet ved Skibladnerbrygga. Skibladner er et skip som kalles Mjøsas hvite svane.
4: De blindes paradis https://www.bookcrossing.com/---/15104913 sluppet fri utenfor lokalene til Norges Blindeforbund.

 

Det är alltid intressant när det kommer nya utmaningar. Nu ska jag kolla i bokhyllan om det finns någon passande bok.

 

wingDeepswampwing 8 mos ago
#2 - 4
#2 Kvinnan i fönstret https://www.bookcrossing.com/---/14388566
I ett fönster på simhallen
Kul det här!

#3 Den frusna elden https://www.bookcrossing.com/---/14411018
Vid den vedeldade bastun i småbåtshamnen

#4 Hotell New Hampshire https://www.bookcrossing.com/---/3915916
Vid Hotell Post

 

# 3 - Arne Garborg - "Bondestudentar"
https://www.bookcrossing.com/---/14571119/

Boken passer her fordi Det norske teater spiller alle sine stykker på nynorsk, og attpåtil spiller de Garborgs "Haugtussa" for tiden.

 

gunmarga 8 mos ago
Bok 1
Elizabet är försvunnen https://www.bookcrossing.com/---/7999067

Huvudpersonen i den här boken lider av demens så därför hamnade den på vårdcentralen. I berättelsen besöker hon även en vårdcentral. Däremot tror jag inte att Januari månad omnämndes.

Jag gillar den här utmaningen så stort tack till Nordpirat. Nu hade jag tur att kunna pricka in två olika utmaningar med den här boken.

 

CathrineB 8 mos ago
bok 1-6
1. "Someone Else's Money" - Michael M. Thomas - https://www.bookcrossing.com/---/15265345
Sluppet utenfor en eiendomsmegler. Når en bolig selges får man "noen andres penger" eller dine penger blir "noen andres penger". 1p

2. "The Conscience Of The Rich" - C.P. Snow - https://www.bookcrossing.com/---/15257830
Sluppet utenfor en bank. Rike mennesker har jo penger i banken. 1p

3. "Paper Money" - Ken Follett - https://www.bookcrossing.com/---/15264331
Sluppet utenfor en bank. Og i banken er det papirpenger (eller var i det minste det før...;) ) 1p

4. "Not a Penny More, Not a Penny Less" - Jeffrey Archer - https://www.bookcrossing.com/---/15265111
Sluppet ved en minibank. Der får man hverken et øre mer eller et øre mindre enn man ber om. 1p

5. "An Exchange of Eagles" - Owen Sela - https://www.bookcrossing.com/---/15265106
Sluppet utenfor en bank. I en bank kan man veksle (exchange) - kanskje ikke ørner, men... 1p

6. "All the King's Men" - Robert Penn Warren - https://www.bookcrossing.com/---/15265216
Sluppet i krysset Kongens Gate X Kong Rings Gate. 2p?!
Og et par dager senere kom jeg på noe mer: Flere vikingkonger er fra Ringerike, hvor Hønefoss ligger. 1p

Totalt: 8p

 

Ja, jag skulle absolut ge 2 poäng för ett boksläpp där två kungliga gator korsar varandra. Ett kungligt boksläpp!

 

wingNordpiratwing 8 mos ago
Bravo!
Vilken fantastiskt idésprakande och kreativ början!
Vitt skilda associationer, tankebanor och teman. Det var precis det här jag hoppades på när jag satte igång utmaningen. Jag hoppas jag orkar hålla igång den bara. Men jag tror inte det behövs fullt så mycket text på de övriga månaderna nu när jag väl beskrivit grundidén.
Jättebra jobbat allihop! Jag blir glad när jag sitter och läser om era boksläpp, teman och hur ni har tänkt.

 

1. 12 years a slave by Solomon Northup
https://www.bookcrossing.com/---/12928144

Boken utspelar sig till stor del i den amerikanska södern och jag släppte ut den i Söderhallarna på Södermalm i Stockholm - 1 p.
På omslaget (som inte är detsamma som i journalen) står det "Now a major motion picture" och jag släppte ut boken på biografen i Söderhallarna - 1 p.
Slutligen släppte jag ut en bok som berör svartas rättigheter på Martin Luther King-dagen. MLK verkade ju för svartas rättigheter - 1 p.
Totalt: 3 poäng

Jag tog några foton vid boksläppet också och ska försöka ladda upp dem i journalen. I sinom tid.

 

CathrineB 7 mos ago
Bok 7-12
7. "Force of Nature" - Stephen Solomita - https://www.bookcrossing.com/---/15264202
Sluppet i naturen (ved en skiløype i skogen). 1 p

8. "The Path of Daggers" - Robert Jordan - https://www.bookcrossing.com/---/15264264
Sluppet ved en sti (path). 1p
Sluppet ved en skiløype. Og en skistav kan jo brukes som et stikkvåpen (om enn noe utilskitet av og til), slik som en 'dagger'. 1p
Totalt 2p

9. "The Final Call: Air Disasters - When Will They Ever Learn?" - Stephen Barlay - https://www.bookcrossing.com/---/15264282
Handler om flystyrter. Sluppet ved flyplass. 1p
Fly på forsiden, på vei ned. Og fly lander på en flyplass. 1p
Totalt 2p

10. "The House of Janus" - Donald James - https://www.bookcrossing.com/---/15265314
Janus -> sluppet i januar. 1p
Hus -> sluppet i nærheten av noen hus. 1 p
Handler om en soldat som blir skadet på slutten av 2. verdenskrig (= militært). Sluppet ved et tidligere militærområde. 1p
Totalt 3p

11. "The Queen's Messenger" - Robert L. Duncan - https://www.bookcrossing.com/---/15264319
Deler av historien finner sted på Hong Kong flyplass. Sluppet ved en flyplass. 1p
Dronningen Ragnhild Sigurdsdatter (gift med kongen Halvdan Svarte) var fra Ringerike. Sluppet i Ringerike kommune. 1p
Totalt 2p

12. "The Semonov Impulse" - Duncan Kyle - https://www.bookcrossing.com/---/15264274
Helikopter på fremsiden av boka. Sluppet ved en flyplass hvor man regelmessig ser helikoptere. 1p

Poeng fra før: 8p
Poeng i dag: 11p
Totalt: 19p

 

Wow! Så stiliga släpp, CathrineB! Du har verkligen uträttat stordåd idag! Jag är mycket imponerad. Och så kul med en Janusbok också. En extra eloge för den.

 

1. Förorternas Buddha av Hanif Kureishi släppte jag ut i en tätort som heter Veddige. Den räknar jag som förort till Varberg.
https://www.bookcrossing.com/---/14388571/

 

CathrineB 7 mos ago
#13-15
13. "The Gemini Contenders" - Robert Ludlum - https://www.bookcrossing.com/---/15257865
Janus avbildes gjerne med 2 hoder = "Janus Geminus" -> Gemini i tittel + to hoder på fremsiden. 2 p
2 hoder -> Sluppet ved nedgangen til spor 2 på togstasjon. 1p
Handler om et tog underveis -> Sluppet på togstasjon. 1p

14. "Solomon's Tale: The Story of a Little Cat Who Helped a Family In Crisis" - Sheila Jeffries - https://www.bookcrossing.com/---/13406773
Sluppet på en tigerstatue -> en tiger er et kattedyr. 1p
Tigerstatuen står i Oslo, også kalt Tigerstaden -> kattedyr igjen. 1p

15. "Favourite Cat Stories" - diverse forfattere - https://www.bookcrossing.com/---/13220163
Sluppet på en tigerstatue -> en tiger er et kattedyr. 1p
Tigerstatuen står i Oslo, også kalt Tigerstaden -> kattedyr igjen. 1p

Poeng fra før: 19p
Poeng i dag: 8p
Totalt: 27p

Hvis noen er uenige i poengene er det bare å protestere! :)

 

wingDeepswampwing 7 mos ago
# 5 - 7
5 Häxjakten https://www.bookcrossing.com/---/14411408
På infotavlan bredvid båten som sommartid går till Blå Jungfrun

6 Svart is https://www.bookcrossing.com/---/14411405
Vid ingången till ishallen

7 Snömannen https://www.bookcrossing.com/---/14411365
I en snödriva utanför ishallen

Så roligt det här! Men kör nog utan poängräkning, jag är så glad att få igång fantasin och boksläpp! 😉

 

Jag fortsätter på min tanke att januari är årets första månad. You had me at Hello - det är ju det första man säger när man träffas, så den släpptes utanför First Hotel (där man säkert hälsar på många för första gången :D ) . https://www.bookcrossing.com/---/15124259

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.