Άρθρο για το bookcrossing στο online περιοδικό likewoman.gr

Forum » Greek - Ελληνικό | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Επικοινώνησε μαζί μας, στην σελίδα στο facebook, μια συντάκτης του περιοδικού likewoman.gr καθώς ήθελε να της στείλουμε ένα άρθρο σχετικά με το τι είναι και το πώς λειτουργεί το bookcrossing. Θεωρήσαμε σωστό με την KatCat για να αποφύγουμε τυχόν παραποίηση να πάρουμε σχεδόν αυτούσιο το κείμενο του αυτοπροσδιορισμού του ίδιου του ιστοτόπου. Το κείμενο με μικρές παραποιήσεις είναι το εξής:

Τι είναι το BookCrossing;
Είναι μία Παγκόσμια Βιβλιοθήκη. Είναι ένας έξυπνος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η εξύμνηση της λογοτεχνίας και ένα μέρος όπου τα βιβλία αποκτούν νέα ζωή. Το BookCrossing είναι η πρακτική του να δίνεις σε ένα βιβλίο μία μοναδική ταυτότητα ώστε, καθώς το βιβλίο περνάει από αναγνώστη σε αναγνώστη, να μπορεί να παρακολουθηθεί και με αυτόν τον τρόπο να ενώσει τους αναγνώστες του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.953.534 BookCrossers και 13.001.868 βιβλία που ταξιδεύουν σε 132 χώρες. Η κοινότητά μας αλλάζει τον κόσμο και αγγίζει ζωές, βιβλίο-βιβλίο.

Ποιά είναι η αποστολή μας;
Πολύ απλά, σκοπός μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους μέσω των βιβλίων.

Πώς το κάνουμε;
Βάλτε ετικέτα. Μοιραστείτε. Παρακολουθήστε. Δώστε νέα ζωή στα βιβλία αντί να αφήσετε τα παλιά αγαπημένα σας να πιάσουν σκόνη - δώστε τα σε ένα άλλον αναγνώστη. Το ηλεκτρονικό μας σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης επιτρέπει στα μέλη να συνδεθούν με άλλους αναγνώστες, να γράψουν σχόλια και λογοτεχνικές κριτικές, να ανταλλάξουν και να παρακολουθήσουν τα βιβλία τους. Οι χρήστες μπορούν να βάλουν ετικέτες και να παρακολουθήσουν τα βιβλία τους σημειώνοντάς τα με αριθμούς BCID (BookCrossing Identity Numbers). Κάθε BCID είναι μοναδικό για κάθε βιβλίο – μόλις το βιβλίο καταχωρηθεί στον ιστότοπο, θα μπορεί να παρακολουθείται και να σχολιάζεται για πάντα. Στο BookCrossing είναι δωρεάν η συμμετοχή και η ψυχαγωγία. Οπότε μην είστε εγωιστές με τα βιβλία σας - διαβάστε και απελευθερώστε!

Πού και πώς ξεκίνησε;
Παρόλο που υπήρχαν αρκετοί ιστότοποι που παρακολουθούσαν πράγματα όπως χαρτονομίσματα δολαρίων και φωτογραφίες, ο επιχειρηματικός συνεργάτης Ron Hornbaker παρατήρησε πως δεν υπήρχε τίποτα για την παρακολούθηση βιβλίων. Άλλωστε, τα βιβλία ήταν κάτι περισσότερο από φυσικά αντικείμενα, αλλά περιείχαν στοιχεία συναισθηματικού δεσίματος και ισχυρής γνώμης· τα βιβλία δεν ήταν μόνο πράγματα που συλλέγονταν και λατρεύονταν, αλλά μοιράζονταν ουσιαστικά. Με τη βοήθεια της συζύγου του Ron, Kaori, και τους συνιδρυτές Bruce & Heather Pedersen, ο ιστότοπος ξεκίνησε στις 21 Απριλίου, 2001. Ο ιστότοπος παραμένει ένας διασκεδαστικός τρόπος για να παρακολουθήσει κάποιος και να μοιραστεί βιβλία, ενώ συνδέει τους ανθρώπους σε βαθύτερα επίπεδα χρησιμοποιώντας τα βιβλία ως βάση για να διευκολύνει ευρύτερες συζητήσεις.

Πού θα μας βρείτε;
Το βασικό όργανο των bookcrossers είναι ο ιστότοπος: http://www.bookcrossing.com
Από εκεί και πέρα θα μας βρείτε:
Στην ομάδα των Ελλήνων bookcrossers στο facebook: https://www.facebook.com/---/bcgreece/
Στην σελίδα των Αθηναίων bookcrossers στο facebook:
https://www.facebook.com/bookcrossingathens/

Υπάρχει κάποια αντίρρηση ή κάποια αντιπρόταση; Αν όχι θα της στείλουμε το κείμενο άμεσα.

 

Τουλάχιστον από μένα, προχωρήστε. Ευχαριστώ πολύ :-)

 

Καλό είναι.

 

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.