Ένα βιβλίο ταξιδεύει και διηγείται.

Forum » Greek - Ελληνικό | Refresh | Search

Sort Options 

Complete Thread
Ένα βιβλίο ταξιδεύει και διηγείται.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7:30.

Ναι, τις ιστορίες τις διηγείται ένα βιβλίο. Παρελαύνουν ή πρωταγωνιστούν άνθρωποι πραγματικοί, που άλλοι σήμερα ζουν και άλλοι μας άφησαν, ήρωες γνωστών μυθιστορημάτων, αλλά κυρίως ήρωες-πολεμιστές των αντιξοοτήτων μιας ζωής προκαθορισμένης, μιας παρτίδας παιγμένης, μιας πορείας προδιαγεγραμμένης με ελάχιστες αποκλίσεις. Όμως είναι ο άνθρωπος… ο απρόβλεπτος παράγοντας που με μια αψυχολόγητη αντίδρασή του, μπορεί να αλλάξει το συναίσθημα, την οπτική…

https://www.politeianet.gr/---/9786185162276-theologou-dimitris-eumaros-chonemena-oneira-284038

Οι εκδόσεις Εύμαρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Θεολόγου, «Χωνεμένα όνειρα», την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ, στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου, Αντιγόνης & Δαναϊδων, Χαλάνδρι.
Θα γίνει αφήγηση μετά μουσικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης.
Θα παίξουν οι μουσικοί Γιάννης Δεσποτάκης, κιθάρα και Αντώνης Σταύρου, ακορντεόν.
Για περισσότερες πληροφορίες: Εκδόσεις Εύμαρος (Πέτρος Κακολύρης), Τηλ.: 210 97 08 811 / 6984 91 16 22

 

(...)Κάτι, που για πρώτη φορά έβλεπα ένα αλλεργικό βιβλίο, κάτι που δεν κατάλαβα καλά αυτό που είπε για τους στρατούς νοημάτων, άρχισα να ξεφυλλίζω το βιβλίο ενδίδοντας στις προκλήσεις του.
Το λευκό εξώφυλλο κοσμούσε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της δεκαετίας του ’50. Δυο άντρες μες τα μεράκια, ο ένας παίζει βιολί και ο άλλος τραγουδά σε κάποιο κέντρο της εποχής. Ο τίτλος του βιβλίου γραμμένος με κόκκινα γράμματα “Φταίνε τα τραγούδια”. Κάτω από την φωτογραφία υπήρχε η φράση: “Χρώματα από μνήμες και εποχές μου βάψανε τις λέξεις.”
Την προσοχή μου τράβηξε το κίτρινο αυτοκόλλητο σηματάκι που υπήρχε κάτω από αυτή τη φράση. Ήταν το σκίτσο ενός βιβλίου που περπατούσε στο δρόμο συνοδευόμενο από την φράση: “Το βιβλίο…(σε) ταξιδεύει!”
-Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής; -Για να μπορώ να ταξιδεύω χρειάζομαι διαβατήριο, πήγαινε στην πρώτη σελίδα και θα καταλάβεις.
Είχα μπει για τα καλά στο παιχνίδι με το βιβλίο, άνοιξα την πρώτη σελίδα και είδα γραμμένο το εξής μήνυμα:

«Πέρασα καλά διαβάζοντας τις ιστορίες αυτού του βιβλίου.
Διάβασέ το και αν θέλεις άφησέ το πάλι για να συνεχίσει το ταξίδι του.
Οι προηγούμενοι αναγνώστες ενδιαφέρονται για την τύχη του βιβλίου.
Σε παρακαλώ, μπες στο BookCrossing.com και πληκτρολόγησε αυτό τον BCID
αριθμό: 123-456789 για να μας ενημερώσεις ότι το βιβλίο βρίσκεται σε καλά χέρια.
Έπειτα δώσε το σε κάποιον άλλον για να το ευχαριστηθεί.
Καλή ανάγνωση!»

Αντί να λύσω τις απορίες μου, δημιούργησα περισσότερες. Ήμουν μέρος μιας περιπέτειας με πρωταγωνιστή ένα “περπατημένο” βιβλίο, με αρκετούς φίλους να νοιάζονται για την τύχη του.
-Πες μου καλό μου βιβλίο, τι είναι το Bookcrossing, βιβλιοπωλείο;
-Δεν είναι βιβλιοπωλείο, είναι μια παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που αγαπά το βιβλίο και θέλει να το μοιράζεται. Όνειρό τους -με την βοήθεια του διαδικτύου- είναι να γίνει ο κόσμος μια τεράστια, ανοιχτή βιβλιοθήκη, μια ελεύθερη πηγή γνώσης όπου θα μπορεί να “ξεδιψάσει” ο κάθε “διψασμένος” αναγνώστης.
-Ωραίο νέο σε μια άνυδρη από ιδέες εποχή. Πού βρίσκεται στα αλήθεια αυτή η πηγή;
-Παντού, αρκεί να πας ολάνοικτος γυρεύοντάς τη.*
-Πας γυρεύοντας να τα ακούσεις. Δεν μου λες κάτι πιο συγκεκριμένο;
-Σε κάθε πόλη υπάρχουν παρέες που συζητάνε για τα βιβλία και όταν αυτά τους ταξιδέψουν τα αφήνουν να απογειωθούν από το βιβλιοδρόμιό τους προς ένα υπέροχο άγνωστο ταξίδι.
-Τώρα μάλιστα! Εκτός από την πηγή μας προέκυψε και χώρος απογείωσης βιβλίων! Τι είναι τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι, μάγοι;
-Περίπου! Μαγεύουν με τον τρόπο τους τη ζωή, την κάνουν να φανερώνει τις νοστιμιές της και αυτοί τις γεύονται. Είναι καταφερτζήδες μαζί της και πεισματάρηδες όταν είναι “στριμμένη”, κοινώς δεν το βάζουν κάτω.
-Δηλαδή άμπρα κατάμπρα μπουφ και πάρτην κάτω την στριμμένη.
-Μπα, δεν χαμπαριάζει από λόγια η ζωή, οι πράξεις μόνο μπορούν να τη μαγέψουν. Τότε σου υποκλίνεται. Αν υπάρχουν μαγικές λέξεις που συνθέτουν νοήματα γεμάτα δύναμη, αυτές βρίσκονται κρυμμένες μέσα στα βιβλία.(...)

 

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.