Profile Image

bibliotheekRdam

From Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands
Age 70
Joined Friday, May 25, 2007
Recent Book Activity
Statistics
4 weeks all time
books registered 0 845
released in the wild 0 818
controlled releases 0 40
releases caught 0 125
controlled releases caught 0 11
books found 0 6
tell-a-friend referrals 0 43
new member referrals 0 8
forum posts 0 38
Extended Profile
2023: Dit was het voormalige Bookcrossing profiel van Bibliotheek Rotterdam. Als iemand bij de bibliotheek het over wil nemen, hoor ik het graag. Ik werk er al lang niet meer. Destijds zou iemand het overnemen, maar ik heb er nooit meer wat van gehoord.
Mail mij als iemand er verder mee wil: ritanila@gmail.com
Rita Niland

Bookcrossing Bibliotheek Rotterdam(some english below too)

Bookcrossing traditioneel
Vrijwilligers bij de afdeling Digitale Bibliotheek van Bibliotheek Rotterdam schreven tot 1-1-2010 in de Bibliotheek wekelijks boeken in op diverse Bookcrossing-pagina's, zoals deze, onder begeleiding van een bibliotheekmedewerkster, die dit ook voor het grootste deel als vrijwilligster deed. Vervolgens werden de boeken gelabeld en achtergelaten op plaatsen in Rotterdam en omstreken. Dat was vaak op één van onze OBCZ's (Official Bookcrossing Zone) in restaurant Dik-t in de bibliotheek aan de Hoogstraat (Blaak) of OBCZ Boekmans maar ook op diverse scholen, naar landen in het kader van ontwikkelingshulp en via bijeenkomsten van leesclubs, maar 'uitgelezen' boeken werden ook achtergelaten op openbare plaatsen. Wij hoopten dat de vinder dat op deze plaats meldde (dat mag anoniem en in het Nederlands), dat stimuleerde onze groep om de moeite te nemen boeken in te schrijven en achter te laten.
Vrijwilligers haalden ook boeken op die particulieren of instanties aan ons schonken. Soms werden door ons weer grotere partijen boeken, oude computers enz. geschonken aan scholen, buurthuizen, verzorgingstehuizen, moskeeën, wachtkamers bij GGD enz. Deze kon men daar gebruiken, maar mocht men ook mee naar huis nemen, ergens anders achterlaten enz. Was de plank aldaar leeg, dan nam de instelling contact op en werd er voor een nieuwe partij gezorgd.

De bibliotheekmedewerkster die dit jarenlang coördineerde ios per 1-1-2010 vertrokken uit Bibliotheek Rotterdam. Er werd helaas afscheid genomen van de twee vrijwilligsters en het project werd gestopt.
Er zijn wel plannen om in de loop van 2010 opnieuw te starten. Mocht dat zo zijn, dan kan er contact met mij worden opgenomen om dit account over te nemen.

Activiteiten rond Bookcrossing zet ik zelf, samen met vrijwilligers, voort in Dordrecht, Zwijndrecht en omstreken. Zie account op naam ritanila
Heeft u boeken die u wilt schenken en woont u in Dordrecht, Zwijndrecht of omstreken, neem dan ook contact met ons op, dan maken wij een afspraak om deze desgewenst op te halen.

OBCZ's Rotterdam
Op de leestafel van Dik-t, een gezellig cafe-restaurant, ingeklemd tussen de Centrale Bibliotheek en het bijbehorend Bibliotheektheater was een OBCZ gevestigd met op de leestafel een rij boeken. Wekelijks werd er door onze vrijwilligsters Angelique en Ingrid gekeken of er aanvulling nodig is. Meer over Dik-t: Dik-t

Boekmans en de GGD ZHZ
In Dordrecht is OBCZ Boekmans gevestigd, ook in een restaurant. Het plankje daar wordt nog steeds onderhouden door Monique en Rita. Dit account staat op naam van Boekmans.
Bij de GGD Zuid-Holland Zuid worden in de wachtkamer boeken geplaatst. Ook deze kunt u volgen via de 'bookhunt' van Bookcrossing. Boeken worden geregistreerd via de account van ritanila

OBCZ Feijenoord
De Bibliotheek heeft OBCZ's voor Bibliotheek Rotterdam in wijkgebouwen in Deelgemeente Feijenoord, in de wijken Afrikaanderwijk, Vreewijk, Bloemhof en Vreewijk opgezet. Meer informatie hier:
Bookcrossing Feijenoord Via 'bookhunt' zijn deze boeken helaas niet te vinden, u zult daarvoor zelf naar de wijkgebouwen moeten of op de pagina's van Bookcrossing Feijenoord moeten kijken.

Bookcrossing Rotterdam; de geschiedenis
Bibliotheek Rotterdam startte in 1999 met project E2H - Educational Electronic Highway met beginnerscursussen Internet op zes vestigingen. In Pendrecht, Zuidwijk en Charlois werden ook cursussen voor gevorderden, cursussen in het Turks, cursussen Windows in het wijkgebouw, bijeenkomsten in de drie vestigingen over digitale thema's zoals genealogie digitaal en gaming georganiseerd.
Met vrijwilligers uit de wijk, bestaande uit leden van de bibliotheek, wijkbewoners en vertegenwoordigers van allerlei instanties uit de wijk werd de Website Zuidwijk gemaakt. Ook werd gestart met leesclubs, in 2004 met Bookcrossing en meer activiteiten, alles onder de werktitel Digi(tale lees)kringen. Een groot deel van de activiteiten is gestopt maar de Bookcrossers zijn nog steeds actief. Momenteel vooral in Dordrecht en omstreken.

In 2007 werd gestart met een 'pilot' Bookcrossing door personeel van vestiging Feijenoord, waar op deze manier een goede bestemming voor afgeschreven boeken wordt gevonden. Begin 2008 zijn daar al vier OBCZ's in wijkcentra te vinden: 't Klooster, Steiger1, DeBrink en Beukenhorst (zie o.a.
feijenoord )

Bookcrossing Second Life
Second Life is een driedimensionale omgeving waar je met een avatar (poppetje) doorheen loopt, contact kunt leggen met mensen, maar ook van alles kunt doen, van luisteren naar een kerkdienst tot vliegen met een raket, dansen op live muziek en veel meer. Verschillende avatars die daar rondlopen o.a. onder de naam BibliotheekRdam Flow en ritanila Hubbard dragen een tekst mee als: Gratis boek van Bookcrossing (voorheen stond hier de bibliotheek) , IM mij of: Wil je een Bookcrossingboek, IM mij. IM-men is het sturen van een berichtje te vergelijken met MSN. Als men reageert op 'gratis boek', kan men kiezen tussen een echt boek en een e-book. Van dat laatste hebben wij een paar duizend titels. Ook een hoorspel of audioboek is gratis (zonder copyright). Bij de bibliotheek kunt u natuurlijk luisterboeken lenen, dan gaat het wel om boeken waar copyright op rust.
Ik ben momenteel zelden te vinden in Second Life, in Facebook, World of Warcraft, Twitter en meer netwerken vindt u ook dergelijke mededelingen.

Boekboks-ring (momenteel alleen Dordrecht)
Naast digitaal contact zijn er voor leden ook contactbijeenkomsten. Daar worden vaak boeken geruild. Niet ieder lid kan echter naar de bijeenkomsten komen. Men kan zich in dat geval opgeven voor een bepaalde boekboks. Een boekboks bestaat uit een doos met boeken rond een bepaald thema. Deze worden ingeschreven bij Bookcrossing, per post naar de eerste geïnteresseerde gestuurd, deze haalt eruit wat hij/zij leuk vindt en stopt er weer andere boeken in, zodat het gewicht gelijk blijft, stuurt het naar de volgende enz. Ieder maakt van de gelezen boeken een korte recensie en post dit naar de mailinglijst. Het aardige van de ring is, dat de boks na verloop van tijd weer terugkomt bij de eerste, maar nu met een andere inhoud.

Boekring Digikring (momenteel alleen Dordrecht)
Lijkt op de boekboks, maar nu gaat er één boek, cd-rom etc. rond. De starter voegt een lijst met namen en adressen van de deelnemers toe. De deelnemers lezen het boek binnen 2 weken en mailen via de besloten mailinglijst aan elkaar wat ze ervan vonden. Het boek moet in de brievenbus passen i.v.m. portokosten en problemen voor sommigen om een postkantoor te bereiken.

Digitale Boekenzoekkring
Op een bijzondere plaats, meestal in de natuur wordt een waterdichte doos verstopt, met daarin een afgeschreven boek of geschenkboek, een welkomstbrief, een gesealde beschrijving van de omgeving en een aantal kaartjes met de link naar een digitaal logboek op een besloten site. Met een hand-GPS (al voor honderd Euro verkrijgbaar en bij bijeenkomsten via ons te leen) worden de precieze coördinaten van de schuilplaats bepaald. Deze worden via een mailinglijst bekend gemaakt, daarnaast worden er digitale foto's op de site geplaatst die een stukje van de schuilplaats laten zien. Leden van de kring lezen de coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache ('schat'). Vinden ze hem, dan mogen ze het boek meenemen, maar ze moeten deze vervangen door een ander boek. Zo verandert de inhoud van de cache voortdurend. Vervolgens loggen ze hun bezoek op de speciale cache pagina om hun bezoek kenbaar te maken. Via de mailinglijst geven ze na lezing hun commentaar op het boek. De kringen zijn momenteel uitsluitend actief buiten Rotterdam.

Bookcrossing Books for food WFP
Ook worden er af en toe een aantal boeken gedoneerd aan Books for food.
Meer: Bookcrossing Ritanila en Bookcrossing Digikringen
Nieuwere artikelen: blogspot

English: Bookcrossing DigiGroups
Translation made by Rob Green (volunteer). Thanks!
What is a DigiGroup?
In 1999 Public Library Rotterdam started the E2H project – the Educational Electronic Highway- using the name Digital ReadingGroups. The DigiGroups are groups of selected members of the Public Library Rotterdam that communicate using pre-set mailinglists, Wiki, Blackboard and Bookcrossing.*

Traditional Bookcrossing
DigiGroup members and volunteers of the Library register books in a number of Bookcrossing pages, such as this one. Once registered, the Bookcrossing books are labelled and distributed around the greater Rotterdam area. Often they will be brought to one of the groups’ private meetings, but ‘finished’ books may also be left in public places for the benefit of the general public.
It is our hope that whoever finds the books will register his or her find here (this can be done anonymously). Such testimony will encourage our groups to leave more books around Rotterdam.
Large parties of books have also been donated to schools, community centers, care homes, mosks, or placed in hospital waiting rooms, to be used there or take home as readers see fit. If the books run out, the institution will contact the DigiGroup involved, and new books will be supplied.

OBCZ´s Rotterdam
In the comfortable café-restaurant Dik-t between the Public Library’s central office and the Library Theatre, a mini-OBCZ has recently been set up with a supply of books ready and waiting to be picked up. DigiGroup members check this site weekly and replenish the supply of books as needed. For more about Dik-t: Dik-t.

Five more OBCZ’s are currently under development, and will soon open in community centers in Feijenoord, the Afrikaanderwijk, Vreewijk, Bloemhof and Vreewijk. For more detailed information, see: Bookcrossing Feijenoord

Bookcrossing Second Life
Second Life is a threedimensional virtual reality world. Using an avatar (a lifelike virtual character) you access this world, travel about the Second Life world, interact with other users, but also perform a whole range of other activities, from listening to a church’s webcast, to flying around on a rocket, enjoying live performances and much more.
You can recognise members of the DigiGroups in the Second Life environment by their t-shirts showing texts like: “Gratis boek van Digikringen Rotterdam, IM mij” (Free books by DigiGroups Rotterdam, IM me), or: “Wil je een Bookcrossingboek van Bibliotheek Rotterdam, IM mij” (would you like a Bookcrossing-book from the Rotterdam Public Library? IM me).
(IM-ing is the second life equivalent of sending an e-mail or opening an MSN-style chat).
Those responding to this free book offer are given a choice between a real book or an e-book, of which we have several thousands of titles on offer. Even spoken books are available.

Bookbox-ring
Apart from meeting online, the Digigroups also meet face to face, to exchange books. Not all members of the group may be able to attend the meetings. When that happens, members can register for a particular Bookbox. A Bookbox is a collection of books with a collective theme. The boxes are registered with Bookcrossing.
The boxes are sent from member to member. Each member takes from the box those books that appeal to them, puts in other books to balance what they took out, and sends the box on to the next member. Once the books have been read, the member that took them will post a review on the group’s mailing-list.
Since the box circulates around and around the same group, each member will see the box repeatedly, but every time it comes around, its content will have changed from the last time.

Bookring
Like the bookbox, but now with only one book or cd. The member initiating the ring adds a mailing list of interested members to the materials. Each member reads and passed the materials on in a maximum of two weeks. Reviews of the book or cd are posted on the group’s mailing list. For practical reasons, only books that can fit in the mailbox may be circulated in this fashion, as some member may not be able to pick up the materials from the post-office.

Digital Hide and go seek-Bookclub
This bookclub hides waterproof ‘treasure chests’, usually out in special, natural locations. Inside these chests, a finished book or a gift book is hidden, with a greeting, and a sealed description of the area and cards with a link to the group’s online log.
Using a handheld GPS (sold from a hundred Euros and up, or available free to DigiGroups members) the exact location of the box is determined. The coordinates are sent to the DigiGroup mailinglist, and suggestive sneak-peak photo’s are posted on the group’s website.
Group members then try and track down the box. Once found, they exchange the book in it for another book, so the contents of the ‘treasure chest’ are constantly changing. Using the cards in the box, they then visit the treasure-chest-page to show they have found the treasure. Later, after reading the book they recovered, they share a review using the group mailing-list.

Bookcrossing Books for food WFP
We also donate books to Books for Food WFP.

Stories about our activities are to be read on this blog, alas only in dutch:
Ritanila's Blog
Feijenoord:
Feijenoord's bookshelf
History:
Ritanila's boekenplank

Greetings / Groet
Rita Niland

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.