corner corner Leikin loppu : lapsisotilaan muistelmat

Medium

Leikin loppu : lapsisotilaan muistelmat
by Ishmael Beah | Biographies & Memoirs
Registered by duskiska of Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 3/31/2011
Average 7 star rating by BookCrossing Members 

status (set by toukokuu): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

7 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by duskiska from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, March 31, 2011

This book has not been rated.

Takakannesta:

"Väkivaltaisissa selkkauksissa taistelee arviolta noin 300 000 lapsisotilasta. Ishmael Beah oli yksi heistä.

Miltä sota näyttää lapsisotilaan silmin? Miten tappajaksi tullaan? Miten roolista pääsee irti? Lehtimiehet ovat piirtäneet muotokuvia lapsisotilaista, ja kirjailijat ovat yrittäneet asettua heidän nahkoihinsa. Mutta harvinaisempaa on lukea tarina, jonka kirjoittaja on itse läpikäynyt tuon helvetin ja selvinnyt siitä hengissä.

Ishmael Beahin (s. 1980) Leikin loppu on väkevän koskettava kuvaus kotimaansa verisiä väkivaltaisuuksia pakenevan lapsen matkasta hallituksen joukkojen sotilaaksi. Pohjimmiltaan herkän pojan soturinura päättyi 16-vuotiaana. Unicefin ansiosta hän oppi antamaan itselleen anteeksi, palasi ihmisten kirjoihin ja lopulta parantui.

Leikin loppu on ollut ilmestymisestään lähtien New York Timesin bestsellerlistan kärkisijoilla." 


Journal Entry 2 by duskiska at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, January 27, 2012

This book has not been rated.

Kirja lähtee kiertämään säteenä kunhan saan sen itse ensin luettua.

Osallistujat:

Tarna (Tampere, menee kesäpäiville)
myntti (Tampere, menee kesäpäiville)
Margih (Tampere, menee kesäpäiville)
lottuli (Pieksämäki, menee kesäpäiville)
lunatum (Savukoski)
Annelis (Kerava)
toukokuu (Espoo) 


Journal Entry 3 by duskiska at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, January 31, 2012

8 out of 10

Huh. Ihan kamalaa luettavaa. Ei sitä suomalainen kaduntallaaja tajua, miten tällaiset asiat voi olla edes mahdollisia. Luulin muuten että Beah olisi taistellut kapinallisten puolella ja odotin koko kirjan alkupuoliskon että kapinalliset saavat hänet kiinni, mutta se olikin virallinen armeija joka hänet otti lapsisotilaaksi. Jotenkin se hämmensi meikäläistä vielä enemmän, kun se virallistesti hallitseva osapuolikaan ei ole vastapuoltaan parempi vaan kaikki kiduttavat ja tappavat omia maanmiehiään niin kuin se olisi parempaakin hupia. Ei vaan tajua mikä helvetti näitä ihmisiä riivaa.

Kaiken kauheuden jälkeen mua liikuttikin hyvin paljon lukea lapsisotilaita kuntouttavista ihmisistä, jotka haluavat auttaa ja uskovat ihmisten perushyvyyteen silloinkin, kun autettavat vieroitusoireissaan hyökkäävät auttajiensa kimppuun.

Kirjana tätä oli erittäin miellyttävä lukea, tässä on jotenkin tosi toimiva rakenne.

Wikipediasta muuten löytyi mielenkiintoinen artikkeli, jossa kyseenalaistetaan tämän kirjan tosipohjaisuus. Itselleni sillä ei ole niin väliä, onko jokainen tässä kerrottu seikka just jetsulleen totta, mutta muita saattaa kiinnostaa: http://en.wikipedia.org/wiki/Ishmael_Beah 


Journal Entry 4 by duskiska at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, January 31, 2012

This book has not been rated.

Released 6 yrs ago (2/1/2012 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Postiin Tarnalle. Taisin sanoa ringit ja säteet -ketjussa että lukuaikaa kuukausi, mutta jos tähän säteeseen nyt ei paljoa tätä enempää lukijoita ilmaannu, niin ei liene niin vaarallista jos tätä pitää vähän kauemmin.

Edit myöhemmin: Tätä kirjoittaessa tilanne oli kaksi osallistujaa. Nyt niitä on jo useampi, joten yritetään sittenkin pitää kuukaudesta kiinni, jookos. :) 


Journal Entry 5 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 02, 2012

This book has not been rated.

Tänään kolahti. Postiluukku. Sillä tavalla että tiesin: siellä on kirja. Pakko olla.
Oli. Kiitos, duskiska! 


Journal Entry 6 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, February 08, 2012

This book has not been rated.

Totta puhuen pelkäsin paljon pahempaa. Varsinaisesta sotilasajastaan Beah kertoo vain noin 50 sivun verran, ja minulle se oli helpotus. Ei se silti tekstiä sen kevyemmäksi tai helpommaksi tee. Lähes puolet kirjasta käsittelee aikaa ennen Ishmaelin sotilasuraa, ja pakomatkalla on väkivalta ja hivuttava pelko aina läsnä.
Vain muutama ensimmäinen sivu kertoo poikien huolettomasta elämästä. Se panikin minut taas kerran miettimään omia asenteitani: räppiä harrastavat, hiphoppia tanssivat ja lököfarkkuihin pukeutuvat pojat eivät alkuunkaan sopineet minun Afrikka-kuvaani. Beah ravisteli terveellisesti.
duskiskan tavoin oletin Ishmaelin joutuneen pakkovärvätyksi kapinallisten riveihin, ja se lisäsi pelkoani tulevista tapahtumista. Oli helpottavaa huomata olleensa väärässä. Vaikka vaikea minun on silti uskoa vain yhden osapuolen totaaliseen julmuuteen sisällissodassa... Mutta muistelmistahan tässä on kysymys.
Omaelämäkerralliset tekstit ovatkin minulle aina olleet vähän vaikea pala: jostain syystä niiden keskeinen henkilö on yleensä puhtoisen hyvä ja aina oikeassa vaikkakin tietysti usein väärinymmärretty. Ihmisen muisti toimii omilla ehdoillaan, ja muistikuvat ovat aina subjektiivisia. Siinä mielessä muistelmat ja omaelämäkerrat ovat aina väistämättä fiktiota.
Kirjan loppupuolella kaipasin sitten myös toisenlaista näkökulmaa ja/tai oikeaa faktaa; olisin halunnut tietää enemmän Benin-kodista ja entisten lapsisotilaisen kuntouttamisesta. Esimerkiksi yhden tai useamman kuntoutuskeskuksen työntekijän näkemyksiä olisin kuullut mielelläni. Miten kuntoutus ja yhteiskuntaan palauttaminen ylipäätään onnistuu? Oliko Ishmael vain loistava poikkeus kuten teksti antaa rivien välissä ymmärtää?
Kirja ei minun mielestäni päätykään järin onnellisesti. En oikein osaa iloita Ishmaelin onnesta, kun mielessäni pyörivät ne muut pojat kohtaloineen. Junior, Mambu. Alhaji, Mohamed ja kaikki muut aina RUF:issa taistelleita myöten... olisihan heilläkin ollut oikeus rauhassa elämiseen.
Leikin loppu on hyvä ja tärkeä kirja. Kiitos sen ringittämisestä, duskiska! Näillä näkymin tapaan myntin lauantaina kesäpäivätalkoolaisten miitissä. Otanpa kirjan silloin mukaani.

Lisäys 10.2.12. Unohdin aivan, että olen aikeissa tarjota tätä kirjaa Amynitan Erilaiset kulttuurit -haasteeseen, ja haastaja toivoo kirjan journaaliin muutaman lauseen jotain erityistä, mikä jäi mieleen kulttuurista. On kai selvää, ettei sisällissodan aikaan sijoittuva ja sotilaasta kertova kirja kovin paljon maan ns. normaalikulttuurista kerro. Jäin miettimään, voisiko näitä lapsisotilaita pitää sierraleonilaisen tai ylipäätään jonkin afrikkalaisen kulttuurin ilmentymänä. Eipä kai. Käytettiinhän meilläkin kovasti nuoria ihmisiä mm. tiedustelu-, lähetti- ja ilmahälytystehtävissä. He tosin olivat mukana vapaaehtoisesti, mutta silti.
Merkittävimmän sierraleonilaisesta kulttuurista oppimani asian olen jo maininnutkin. Nolottaa myöntää hämmennykseni tajuttuani, ettei edes maaseudun afrikkalainen enää kuljekaan lannevaatteessa ja tanssi rumpujen säestyksellä omia kansantanssejaan. (Vähän ehkä kärjistän mutta kuitenkin: olin minä typerä.) Ehei. Ishmael kavereineen räppäsi, hiphoppasi ja pukeutui muodikkaasti. He tunsivat myös elokuvat, lukivat kirjoja ja opiskelivat koulussa mm. Shakespearen tekstejä. 12-vuotiaana Ishmael taisi tuntea W.S.:n tekstit paremmin kuin minä koskaan... Ishmaelin ja Juniorin isä puolestaan halusi poikien kuuntelevan räppäreiden sijasta BBC:n uutisia radiosta: ”Tämä on hyvää englantia, tätä teidän pitäisi kuunnella”, hän huusi meille pihalta.
Mieleen jäivät myös kirjassa mainitut ruokalajit: keitetyt maapähkinät, riisi ja maniokin- tai bataatinlehtikastike, okrakeitto, kuivatusta kalasta tehty soosi jne. Kana on todellista juhlaruokaa, jota syödään vain joulun tai uudenvuoden tapaisina isoina juhlapäivinä.
Jonkin verran kirja kertoo myös arkisista askareista. Ja jalkapallosta, hyvänen aika. Se on Sierra Leonessa tärkeää. Ja urheilukin on kulttuuria. 


Journal Entry 7 by wingmynttiwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, February 11, 2012

This book has not been rated.

Sain kirjan Tarnalta tänään. Kiitos! 


Journal Entry 8 by wingmynttiwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 20, 2012

7 out of 10

Nyt kun löytäisin jostain sen lapun, johon kirjoitin ylös pari juttua, jotka halusin journal entryssä mainita... Luin kirjan joskus pari viikkoa sitten, mutta en ole vain saanut merkintää aikaiseksi. No, tähän tulossa siis lisää kommentteja vähän myöhemmin.

Margihille seuraavaksi.

***
En lappuani löytänyt, joten kirjaan tähän nyt sitten sen, mitä nyt justiinsa tulee mieleen.
Lapsisotilasaiheesta olen aiemmin lukenut Uzodinma Iwealan kirjan Ei kenenkään lapset. En nyt juuri muista, mihin maahan se sijoittui. Voi olla, että sitä ei edes kerrottu missään vaiheessa.
Sierra Leonen lapsisotilaista minulla ei ollut ennestään oikein mitään muuta käsitystä kuin se, mitä esimerkiksi Blood Diamond -elokuvassa on nähty. Siinä tosin kyse oli RUF:n puolelle kaapatusta pojasta. Vaikka samaa huumehöyryistä tappamista sekin oli. Eivät taida paljon armeijan ja kapinallisten puolet toisistaan erota.
Kirjan loppupuolella keskitytään ajanjaksoon lapsisotilaiden jälleensopeuttamiskeskuksessa. Ei voi muuta kuin nostaa hattua työntekijöille, jotka sitä työtä jaksavat tehdä. Ja tietysti itse lapsille, jotka tuollaisten kokemusten jälkeen vielä selviytyvät ns. normaaliin elämään, vaikka taatusti tapahtumat jättävät jälkensä loppuelämän ajaksi. Kuten Tarnakin omassa journal entryssään sanoo, kaikki eivät tosiaankaan siinä onnistu. Enkä ihmettele.

Annettu Margihille 30.3. 


Journal Entry 9 by Margih at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, March 31, 2012

This book has not been rated.

Kiitos, myntiltä sain kirjan Metsossa. Nyt on paha rinkisuma päällä (miten se aina menee niin?!), mutta yritän saada kirjan mahd. nopeasti taas eteenpäin. Kiitos duskiska ringin järjestämisestä. 


Journal Entry 10 by Margih at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, May 30, 2012

This book has not been rated.

Pahoitteluni, kun kirja viihtyi luonani nin pitkään. Mutta se jatkaa matkaansa hetikohta lottulille.

Rankkaa luettavaa tämä oli. Mutta silti helppolukuinen. Olen lukenut aiemminkin kirjan pari lapsisotilaista ja muutenkin viime aikoina ovat olleet suosikkilistallani omaelämänkerralliset, rankat tarinat. Ja painotus on ihan sattumalta osunut Afrikkaan. Tämä on tietty mahdollistanut sisäistämään sen, kuinka vaikeissa oloissa monet afrikkalaiset elävät. Hyvinvointiyhteisunnan ihmisille ei ole välttämättä itsestäänselvyys olla tietoinen oloista, joissa useimmat kehitysmaiden asukkaat elävät. Tai no, kyllä useimmat sen meistä tietävät, mutta tällaiset kirjat koetaan vaan tarinoina, jotka ehkä tapahtuvat siellä jossain ja joskus..Tässä kirjassa kuvattiin jälleen paitsi lapsisotilaan elämää, mutta myös sitä kokonaiskuvaa, joka sodan lietsomassa maassa on raaka tosiasia.

Kiitos duskiska, kun pistit jakoon kirjan, jonka ainakin itse koin hyvin vaikuttavana ja koskettavana elämänkertana, oli se sitten kuinka todenmukainen tai ei. Vaikka tämän kirjan totuutta jotkut kyseenalaistavatkin maailmassa, tosiasia on, että tämä ei ole fiktiota kehitysmaissa, joissa lapsia värvätään ja aivopestään sotilaiksi.. 


Journal Entry 11 by lottuli at Pieksämäki, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Tuesday, June 05, 2012

This book has not been rated.

Kirja saapui eilen, pääsee lukupinossa vuoroon kesäpäivien jälkeen, pitää sinne lukea vapautettavaksi muutama muu, jos vain tässä ennättää :D 


Journal Entry 12 by lottuli at Pieksämäki, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Monday, June 18, 2012

This book has not been rated.

Luinkin tämän kirjan odotettua nopeammin, olin jotenkin pettynyt kirjan loppuun, tarina päättyi kesken kaiken, no kuitenkin Sierra Leonen rajojen ulkopuolelle.

Päätin olla pilaamatta lukukokemusta ja luin nettikommentteja kirjan todenperäisyydestä vasta jälkeenpäin. Lisämaustetta kirjaan toi se, että kesäpäivillä pääsin kuulemaan tämän kirjan suomentaneen Pauliina Klemolan kommentteja suomentamisen ihanuudesta ja vaikeudesta.

Kieli oli sujuvaa ja tarina soljui eteenpäin, tulin kiinnittäneeksi suomenkieleen enemmän huomiota kuin normaalisti ja silti teksti tuntui soljuvalta. Jossain kohdassa ärsytti lievästi miten kirjassa toistettiin ja toistettiin. Mutta niinhän se menee pitkillä matkoilla (kai tätä sotaakin voisi matkaksi sanoa), arkipäiviset ritiinit toistuvat ja toistuvat. Hieman ehkä väkivaltaista käytöstä seliteltiin pakolla ja päihteillä, mutta on uskottavaa, että joutuessaan valitsemaan oman ja toisen elämän väliltä, oma henkiriepu on rakkaampi.

Kirja jatkaa lunatumille, jahka saan osoitteen.
 


Journal Entry 13 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, July 15, 2012

This book has not been rated.

Lapsisotilas on saapunuy Keravalle perjantain postissa, kun itse olin Turussa. Luen sen heti kohta kun italian kurssit loppuvat kahden viikon päästä.
Kiitos kirjasta, kierrättäjät! 


Journal Entry 14 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 14, 2012

This book has not been rated.

Pidän lapsuuden muistelmista yleensä. Ja mitä kurjemmasta lapsuudesta muistelija on selvinnyt, sitä parempi. Tämä lapsuus oli kuitenkin jotenkin niin kamala että sitä ei oikein pysty edes kuvittelemaan. No siitä kamalimmasta osasta tavitsee lukea vain ne 50 sivua.
Kuinkahan hyvin tällaisesta voi kuntoutua, asiantuntevalla avulla tai ilman sitä? Melkoinen urakka sen täytyy olla.
Nyt täytyy pakata miittikassia. Ehkä myöhemmin muistuu mieleen lisää.

Tarinoiden kertominen oli iltahuvituksena Suomessakin ennen radion ja television aikaa, vaikka Kalle Päätalon isä tarinankertojia halveerasikin. Sierra Leonessa tarinoita vielä kerrotaan, mutta kuinka kauan?
Erikoista oli että Ishmael kavereineen oli innostunut räpista ja vielä ihmeellisemopää että tämä innostus pelasti poikien hengen ainakin kerran. Erikoista oli myös Ishmaelin ihastus Shakespeareen. Nämä molemmat harrastukset eivät kylläkään kuuluneet paikallisiin perinteisiin mutta niiden suosio pohjautui ehkä juuri tarinankertomisperinteeseen.  


Journal Entry 15 by wingAnneliswing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 14, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (8/14/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Viety miittiin seuraavalle lukijalle.

This is my # 65 in
"KEEP THEM MOVING 2012" Challenge arranged by Booklady331. 


Journal Entry 16 by toukokuu at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 14, 2012

This book has not been rated.

Kiitos kirjasta! Muistelen, että annoin tämän kirjan ystävälle lahjaksi ja luin kirjasta vähän alkua. Mutta kirjoitanpa lisää vasta luettuani kirjan kokonaan. 


Journal Entry 17 by toukokuu at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 30, 2012

This book has not been rated.

Laskeskelin käyttäneeni kirjan lukemiseen n. 5 tuntia, yllätyin, miten helppoa kirjaa oli lukea vaikeasta aiheesta huolimatta. Olen käynyt Freetownissa juuri sisällissodan päättymisen jälkeen ja kuullut tarinoita kohtaamiltani ihmisiltä kapinallisten julmuuksista ja nähnyt omin silmin monia henkiinjääneitä, joilta oli katkottu raajoja julmasti. Tämän maan kohtalo jäi silloin puhuttelemaan ja olin siksi utelias tarttumaan tähän kirjaan ja koenkin sen antaneen mahdollisuuden elää hetki tuon kansan kohtaloissa. Onneksi tuo kamala kostonkierre ja väkivaltaisuus päättyi lopulta.

Mielenkiintoista oli minusta se, miten pystyin jotenkin ymmärtämään sen, miten tuota kaikkea kylmäveristä tappamista nähtyään kertoja oli helppo houkutella kostamaan nuo teot. Huumeiden voimalla sodittiin, mutta jäin miettimään myös sitä, miten väkivaltakin on eräänlaista huumetta ihan itsessään.

Erilaiset kulttuurit -haastetta silmällä pitäen kiinnitin huomiota tarinoiden merkitykseen. Niitä kuunneltiin kasetilta perheen kanssa iltaisin kuuluisan tarinankertojan Leleh Ghomban kertomina, eräs pojista kertoi tarinoita iltaisin. Monissa mende-heimon tarinoissa hämähäkki, carseloi, huiputtaa muut tekemään tahtonsa mukaan, mutta lankeaa lopulta aina omaan ansaansa. Shakespearen yksinpuheluitakin kokoonnutaan kuulemaan. Macbeth ja Julius Caesar olivat suosikkeja.

Sananlasku "meidän on yritettävä olla kuin kuu", joka tarkoitti sitä, että on oltava ystävällisiä muille. "Ihmiset aina valittavat, kun aurinko paistaa liian kuumasti tai kun sataa liikaa tai on kylmä. Mutta kukaan ei valita, kun kuu loistaa. Kaikki tulevat kuusta iloisiksi ja nauttivat siitä omalla tavallaan."

"Me kasvoimme kulttuurissa, jossa kaikkien, erityisesti nuorten, odotettiin käyttäytyvän hyvin. Nuorten piti kunnioittaa vanhempia ja yhteisön muitakin jäseniä." Tämä vääristyi sodan aikana. "Miehet eivät yleensä minun kulttuurissani itke", mainitaan eräässä sivulauseessa.

Taikauskoisista konsteista mainitaan erikoislääke, joka tehtiin kirjoittamalla arabiankielinen rukous waled-kirjoituslevylle musteella ja sitten kirjoitus pestiin vedellä ja vesi säilöttiin pulloon. Tätä kun joi ennen kokeisiin lukemista, pärjäsi. Toinen esimerkki oli se, miten lapsen ihoon oli laitettu lääkettä, joka suojasi käärmeenpuremilta ja antoi kyvyn hallita käärmeitä. Mutta kun alkoi epäillä lääkkeen voimaa, ei lapsi enää pystynytkään pysäyttämään käärmeitä.

Imaami pirskotti nimenantotilaisuudessa vettä maahan kutsuakseen paikalle esi-isien henget. Vettä hierottiin lapsen otsaan. Lapsi kiertää kaikkien läsnäolijoiden sylissä, mikä tarkoittaa koko yhteisöä. Kaikkien tehtävä on huolehtia lapsesta.

Heimoista mainitaan temnet ja mendet ja Ishmael erottaa poskien merkeistä ja kasvonpiirteistä, mihin heimoon hänen toverinsa kuuluvat. Sherbrot ovat myös yksi heimoista. Olikohan eri heimoja jotain kahdeksantoista.

Atlantin valtameren mainingit... jalkapallon voi tehdä vanhasta paidasta sitomalla sen ympärille köyden. Muovipussi sulaa pikitielle kuumuudessa.

Ruuanlaittoa kuvattiin, naiset jauhoivat riisiä huhmareissa ja temppuilivat petkelten kanssa heittäen ne ilmaan ja taputtaen käsiään ennen kuin ottivat ne kiinni ja jatkoivat ruuanlaittoa. Savunhaju oli perheenäidin parfyymi...

Kiitos kirjan kierrättäjille, se oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirja.
 


Journal Entry 18 by toukokuu at Kaupunginkirjaston vaihtohylly (Kansalaisopisto) in Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Thursday, August 30, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (8/31/2012 UTC) at Kaupunginkirjaston vaihtohylly (Kansalaisopisto) in Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Vapautan tämän kirjan johonkin aikaan huomenna. Toivottavasti kirja löytää lisää lukijoita!

EDIT: Kirja napattiin pian vapauttamisen jälkeen. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.