corner corner Sisäpiha

Medium

Sisäpiha
by Mohammed Dib | Literature & Fiction
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 3/11/2011
This book has not been rated. 

status (set by Appelsiini): to be read


3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 11, 2011

This book has not been rated.

Ranskankielinen alkuteos La grande maison (1952). Suomentanut Natalia Baschmakoff. Gummerus, Jyväskylä 1978. Sidottu, 173 sivua.
Kansi: Matti Louhi.

Toivelistakirja kirpparilta. Jatko-osahan minulla jo onkin, kiitos Miuskiksen.

Takakansi:
Sisäpiha on Mohammed Dibin kuuluisa romaani, Algerian nykyisen kirjallisuuden klassikko ja kansallisen itsetunnon symboli. Vierasmaalaiselle lukijalle se merkitsee jännittävää kirjallista löytöretkeä ja tutustumista uuteen merkittävään kirjailijaan.
Pienessä luoteisalgerialaisessa Tlemcenin kaupungissa eletään maailmanhistorian ratkaisevaa vuotta 1939. Suureen taloyhteisöön, johon romaanin tapahtumat keskittyvät, lähestyvän onnettomuuden enteet heijastuvat epätodellisina ja hämärinä; ihmiset elävät omaa yksilöllistä arkeaan, päähuolena aivan kirjaimellisestikin jokapäiväisen leivän hankkiminen.
Päähenkilö, nuori Omar seuraa kuohuvan talon elämää avoimin silmin ja mielin. Hänen tietoisuutensa herää, hän oppii näkemään elämän todelliset kasvot — eikä hän pidä kaikesta näkemästään. Miksi ihmiset ovat alituisessa puutteessa, miksi he eivät tee mitään, miksi kukaan ei kapinoi?
Dib on realisti ja totuuden etsijä, tarkka havainnoija ja lämmin ihmiskuvaaja. Hänen tekstinsä on kaunista ja kirkkaan täsmällistä. Se nousee vankalta pohjalta, itsekoetusta yhpäristöstä, ja näyttää nuoren, herkästi tuntevan tajunnan kautta muutoksen välttämättömyyden.

Mohammed Dib (1920—2003) at Pegasos — A literature related site in Finland 


Journal Entry 2 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 17, 2011

This book has not been rated.

Lukemisesta taitaa olla viikon verran, eivätkä muistikuvat ole enää ihan kaikkein kirkkaimmillaan. Tunnelmat ovat silti vielä tallella.
Aloitus on kiinnostava. Tapahtumapaikkana on koulu tai sen piha. Keskeinen henkilö Omar esittäytyy toisten eväitä raskaasti verottavana koulukiusaajana, oikeana pikku-mafiosona joka vaatii heikommiltaan palkkiota pyytämättä antamastaan suojeluksesta näitä vahvempia tovereita vastaan. Kukaan ei puutu Omarin toimintaan, kiusatut itkevät ja anelevat armoa — ainakin minä lukijana olen ymmälläni: mistä tämä kirja oikein kertoo?
Ykkösluvun lopussa Mohammed Dib vilauttaa myös toisenlaista Omaria: pojan joka muiden huomaamatta lahjoittaa näiltä varastamaansa leipää pienelle itkevälle pojalle. Seuraavassa luvussa käännös onkin jo täydellinen. Lukijan — siis minun — suhtautumistapa muuttuu täysin: enää ei Omar olekaan kiusaaja vaan uhri. Kirjailija on tehnyt Tempun ja tehnyt sen hienosti.
Omar on köyhän kolmilapsisen perheen ainoa poika. Isä on kuollut, ja äiti kamppailee kyetäkseen ruokkimaan itsensä ja perheensä, johon lasten lisäksi kuuluu äidin veljen taloon dumppaama liikuntakyvytön isoäiti. Elämää ei voi hetkeäkään kutsua helpoksi. Miehen kuoleman ja jatkuvien toimeentulovaikeuksien ahdistama äiti vaikuttaa kovettuneelta, väkivaltaiselta tyypiltä. Tosiasiassa hän tietenkin rakastaa sekä lapsiaan että äitiään ja välittää muistakin lähimmäisistään, mutta ankaran arjen puristuksessa sitä ei jaksa näyttää. Omar onkin kertomuksen keskiössä, sen varsinaiseksi päähenkilöksi muodostuu jatkuva, kalvava, kaikkeen ja lähes kaikkiin vaikuttava nälkä. Ja nälän kuvaamisessa Dib on mielestäni huikea; en muista koskaan lukeneeni yhtä kovertavaa kuvausta siitä. Kirjan alkupuolella ihmettelin, miksi siitä puuttuu islamiin olennaisesti kuuluva huolenpito huonompiosaisista, missä piileksivät esimerkiksi almut. Tarinan edetessä aloin luullakseni ihan oikeasti tajuta kalvavan nälän ja jatkuvan, kaikinpuolisen kurjuuden vaikutuksia yksilöön ja yhteisöön. Ja siitäkin huolimatta jotkut parempiosaiset kuitenkin muistivat myös kehnommassa asemassa olevia kanssakulkijoitaan. Ja voihan toki olla, että ne kaduilla nähdyt hyväosaisetkin olivat kunnon muslimeja tai muuten vain hyviä ihmisiä ja antoivat avustuksia tarvitseville.
Sisäpiha on ankea, täynnä surkeutta. Lukijansa mielialaa se ei juuri kohota mutta toimii tärkeänä muistutuksena siitä, millaista on olla taloudellisissa vaikeuksissa. Ja sittenkin Dibin onnistuu upottamaan kertomukseensa pari merkittävää valonsädettä. Ensimmäinen pilkahdus on Ainin serkun jättämä kori ja sen vaikutukset perheeseen ja oikeastaan koko talon väkeen. Toinen on — onneksi — loppukohtaus; kertoo paljon kirjailijan taidoista, että hän kykenee päättämään näin ahdistavan ja surumielisen tarinan toiveikkaasti ja silti uskottavasti.
 


Journal Entry 3 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 24, 2011

This book has not been rated.

Released 7 yrs ago (5/24/2011 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Annimannille maahaastepalkinnoksi. Hyviä lukuhetkiä! 


Journal Entry 4 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, May 30, 2011

This book has not been rated.

Kiitoksia tästä ja kauniista kirjanmerkeistä! 


Journal Entry 5 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 16, 2016

This book has not been rated.

Yhdyn täysin Tarnan arvioon. Tämä on hieno, mutta ahdistava nälän ja kurjuuden – ja myös kylmyyden – kuvaus. Kylmyys on sekä fyysistä että henkistä, ja etenkin äiti-Ainin kylmyys niin lapsia kuin isoäitiä kohtaan on pakahduttavaa, vaikka tavallaan voi myös ymmärtää, että elämä on hänet kovettanut. Ehkä se on selviytymiskeino, jota ilman Aini ja samalla koko perhe romahtaisi.

Ilman Bookcrossingia tuskin olisin tähänkään kirjaan tarttunut. Kiitos, Tarna!

Tämä lähtee seuraavaksi Appelsiinille Muu maa mansikka -valintana. 


Journal Entry 6 by Appelsiini at Lempäälä, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 08, 2016

This book has not been rated.

Kiitos kirjasta! :) 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.