corner corner Ekovuosi Manhattanilla

Medium

Ekovuosi Manhattanilla
by Colin Beavan | Nonfiction
Registered by wingTyrnimarjawing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 3/9/2011
Average 5 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Viherpippuri): to be read


4 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingTyrnimarjawing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, March 09, 2011

This book has not been rated.

Mitä yksi ihminen voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Newyorkilainen kirjailija Colin Beavan päätti tehdä kokeen: hän eläisi vaimonsa ja pienen lapsensa kanssa vuoden ajan niin, että kuormittaisi ympäristöä mahdollisimman vähän.
Hiilijalanjäljen minimointi keskellä Manhattania tarkoittaa muunmuassa tätä: ei autoa, hissejä tai metroa, ei pakattuja tuotteita, noutoruokaa tai tuontihedelmiä, ei pesuaineita, muovia, ilmastointia tai tv:tä.
Teos raportoi projektin tuloksia hervottoman hauskasti ja järkyttävästi. Kattavan ilmastonmuutosta käsittelevän tietopaketin ohella se kertoo, kuinka päästä eroon jätteistä, miten liikkua kaupungissa, mitä syödä, mistä saada virtaa tietokoneeseen, kuinka pestä pyykit ilman sähköä - sekä miten muu maailma tähän kaikkeen suhtautuu.
Voiko raadannan ja kuluttamisen oravanpyörästä irtautua? Parantaako vai heikentääkö se elämänlaatua? Ja lopulta: Mikä tässä elämässä on tärkeää?
*******************************************************
Kiinnostavan näköinen kirja ja ekoasiat kiinnostaa kovasti. 


Journal Entry 2 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 15, 2011

5 out of 10

15.11.2011 kirja luettu.Hienoinen pettymys. Kirja oli jotenkin vaikeasti kirjoitettu tai sitten huonosti suomennettu.
Tässä oli myös liikaa filosofointia ja saarnausta. Olisin kaivannut enemmän ihan ekovuoden arkielämän kuvausta.Sitä oli tässä loppujen lopuksi hyvin vähän. Perheen kulutustottumukset ennen tätä ekoilua järkyttivät, varsinkin noutoruuan syönti ja siitä syntyvät jätevuoret.

Mutta kuitenkin ihan mielenkiintoinen kirja ja nostan hattua Beavanin perheelle! Minusta ei ihan näin rajuun elämäntapamuutokseen olisi ollut edes väliaikaisesti.  


Journal Entry 3 by wingTyrnimarjawing at Sokoksen kahvila, PKS-miitti in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, December 13, 2011

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (12/13/2011 UTC) at Sokoksen kahvila, PKS-miitti in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Vapautuu 13.12 joko Miitissä tai Postitalon 10-kirjastoon. 


Journal Entry 4 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, December 13, 2011

This book has not been rated.

Kirja oli kontrolloidusti tarjolla miitissä. On myös minun toivelistallani, joten nappasin samantein. Minun jälkeeni kirja menee Amynitalle.

Kiitos Tyrnimarja! 


Journal Entry 5 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, December 18, 2011

This book has not been rated.

Mielenkiintoista luettavaa. Tosiaan on varmaankin äärimmäisen haastavaa ekoilla Manhattanilla kuin muuttaa korpeen ja ekoilla siellä, hatunnosto kyseiselle perheelle.

Samoilla linjoilla olen Tyrnimarjan kanssa. Paikoin jouduin lukemaan lauseita useaan kertaan kun mietin mitä siinä yritetään sanoa, veikkaa vikaa suomennoksessa? Oli todella pöyristyttävää lukea aluksi perheen tuottavan 90 litraa jätettä PÄIVÄSSÄ! Ja että edes aamupalaa ei syöty kotona vaan sekin oli takeaway. No, ehkä normaali suomalaisen on vaikeampi samastua lähtökohtaan kun esim. kai jokainen suomalainen tietää miltä lanttu näyttää? Oli ihan mielenkiintoista seurata perheen vaiheittaista siirtymistä aika äärimäisiinkin keinoihin mutta olisin lukenut mielelläni enemmänkin ihan arjen kokemuksia ekovuodesta.

Seuraavaksi kirja siirtyy Amynitalle, kunhan jossain miiteissä törmätään. 


Journal Entry 6 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 08, 2012

This book has not been rated.

Released 5 yrs ago (5/8/2012 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Amynita saa tämän illan miitissä.

Read and Release at BookCrossing.com...
 


Journal Entry 7 by Amynita at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 08, 2012

This book has not been rated.

Kiitos Niksu! Odotan mielenkiinnolla tämän lukemista. 


Journal Entry 8 by Amynita at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 11, 2013

This book has not been rated.

Minäkin odotin aluksi enemmän konkretiaa elämäntapamuutokselta, mutta oletan että kirjoittaja on tehnyt tarkemmat merkinnät blogiinsa ja tässä ilmeisesti nähtiin enemmän "esiripun taa", eli miten suku suhtautui asiaan, miten parisuhteessa meni ja mitä huolia oli lapsen suhteen. Se oli koppujen lopuksi kuitenkin aika kiinnostavaa. Vastaavia kirjoja ja dokumenttejahan kyllä löytyy ja tämä ehkä kaikessa amerikkalaisuudessaan jätti hieman etäälle, sillä ovathan monet tavat suomalaisessa kulttuurissa erilaisia. Yllätyin kuitenkin, että kirja jotenkin kannusti taas palauttamaan mieleen mitä kaikkea voi tehdä.
Suomessa on vaikea ehkä löytää samaistumispintaa ihan yhtä rankkaan noutoruuan ja kertakäyttöastioiden kulutukseen, mutta toisaalta siihen suuntaan täälläkin ollaan toki oltu menossa, mutta ehkäpä täällä se alkoi niin myöhään, että noutokahvia paperimukissa ei ehditty harrastaa niin kauan, ennen kuin "vastarintaliike" aloitti toimintansa, eli kertakäyttöisille mukeille tarjotaan kestävää vaihtoehtoa ja se taitaa olla jopa muodikastakain. Toisaalta pakkausmateriaalia heitetään täälläkin roskiin pilvin pimein. Tunnistin kirjassa mainitun ruokakauppanäkymän USA:ssa: kävin viimeksi vuonna 2008, jolloin todella kiinnitin huomiota siihen, kuinka hedelmien, lihojen ja muiden tuoreiden ruokien osuus oli todella pieni, kun taas rivitolkulla löytyi erilaisia pahvilaatikoita ja säilykkeitä, jotka sisälsivät kaikenlaista teollisesti valmiestettua ruokaa.

Moni kirjan asia oli itselle jo tuttua, mutta en missään nimessä piirtele mitään sädekehiä oman pääni päälle. Paljon jää tekemättä mm. lähiruokaa ja kauden ruokaa pitäisi harrastaa enemmän. Omat oivallukset joistain asioista ovat syntyneet vuosien varrella ja niitä sitten enemmän tai vähemmän noudattaa: käytämme kestovaippoja ja mahdollisimman paljon kangaskasseja, mahdollisimman paljon kirppariostoksia "oikeiden kauppojen" sijaan (tätä kyllä noudattaa välillä harmillisen huonosti), välttelen kertakäyttömukja kahville, parisen vuotta sitten ompelin joululahjoja varten uudelleen käytettäviä kierrätyskankaista tehtyjä joululahjapusseja (joita edelleen käytän kaikille läheisille, joiden tiedän niiden päälle ymmärtävän) ja jossain vaiheessa käytin tarmokkaammin kankaisia pusseja myös hedelmiä yms ostaessani. Tietysti tuo kirjassa kuvattu projektihan oli vuonna 2007, jolloin moni asia oli vielä toisin, monista ongelmista ei vielä edes puhuttu. Ei näköjään Starbucksistakaan saanut kestomukeja.

Kaiken kaikkiaan tärkeä kirja, kuten kaikki kyseisestä aiheesta tehdyt kirjat ja dokumentit. 


Journal Entry 9 by Amynita at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 11, 2013

This book has not been rated.

Released 4 yrs ago (6/11/2013 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Viety Viherpippurille pääkaupunkiseudun miittiin. Kiintoisia lukuhetkiä! 


Journal Entry 10 by Viherpippuri at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, June 20, 2013

This book has not been rated.

Vihdoinkin, ihanaa että sain tämän miitistä! Kiitos Amynita ! 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.