En we gaan nog niet naar huis

by Sladjana Labovic | Nonfiction |
ISBN: 9046809137 Global Overview for this book
Registered by Dettie of Schoorl, Noord-Holland Netherlands on 2/3/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Thursday, February 3, 2011
Sladjana Labovic - En we gaan nog niet naar huis, gastarbeiderskinderen over hun jeugd


Gastarbeiderkinderen. Ze draaien volledig mee in de Nederlandse maatschappij, maar schrikken niet van een schapenhoofd in de vriezer. Ze beschouwen elk ver familielid of goede kennis als neef, nicht, oom of tante en snappen niets van een Nederlandse bruiloft waar slechts een select gezelschap wordt uitgenodigd voor het diner. Ze genieten van de rijkdom van twee culturen, al is het leven soms lastig wanneer je grootgebracht wordt in een land waarvan het eigenlijk nooit de bedoeling was dat het het jouwe zou worden.

In En we gaan nog niet naar huis komen bekende en onbekende gastarbeiderkinderen aan het woord. Onder anderen Khalid Boulahrouz, Tofik Dibi, Olcay Gulsen en Gürkan Kücüksentürk vertellen over hun jeugd, hun ouders en de even moeizame als hilarische aspecten van het opgroeien tussen twee culturen.

Sladjana Labovic (1977) werd geboren in een Joegoslavisch gastarbeidersgezin. Ze groeide op in de Utrechtse achterstandswijk Kanaleneiland.

Paperback 176 pagina's | Nieuw Amsterdam | oktober 2010

Journal Entry 2 by Dettie at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Thursday, February 3, 2011

Released 13 yrs ago (2/4/2011 UTC) at Castricum, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

RAY is klaar

Op weg naar janna2 per post! (Mr dettie heeft het druk druk druk)

janna2
oehoeboeroe
Fifna
hoisvolbuukskes
buukskesdochter
Syls (onderaan)

Journal Entry 3 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Thursday, February 10, 2011
Ik kreeg dit boek dinsdag per post (!!!!) binnen. Lijkt me prettig voor de nachtdienst.

Baankt voor het ringen!

Journal Entry 4 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, February 16, 2011
Mooie verhalen van mensen die het, gelukkig, inmiddels allemaal beter hebben dan hun ouders. Toen ik zoveel verhalen achter elkaar las realiseerde ik me maar weer eens hoeveel deze gastarbeiders moesten opgeven om hun gezin te kunnen onderhouden én daarbij nog hun familie te ondersteunen. Mooi komt ook naar voren hoe het idee terug te gaan langzamerhand verdween om plaats te maken voor het besef dat ze beter hier konden blijven, veelal omdat dat beter was voor de opleiding van hun kinderen.

Maar wat er vooral uit de verhalen naar voren komt: deze kinderen van gastarbeiders zijn heel gewoon mensen zoals jij en ik.

27-2-2011: ik zal dit boek morgen persoonlijk aan oehoeboeroe overhandigen.

Journal Entry 5 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 1, 2011
gisteren van janna2 gekregen. Ik ben benieuwd, maar het mag nog even in de wachtrij! Dank voor het meenemen janna, en voor het ringen Dettie.

Journal Entry 6 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, March 13, 2011
ik ben dubbel over dit boek. De verhalen zijn interessant, en wat de gastarbeiders achterlaten is nogal wat en wat ze hier dan vinden is ook niet meer je van het. Wat heel duidelijk nar voren komt is dat de meesten absoluut niet van plan waren hier voor altijd te blijven, maar dat de meesten dat wel doen (en soms na hun pensioen dan toch naar hun land van herkomst gaan, hoewel dat dan ook weer moeilijk is omdat hun kinderen en eventuele kleinkinderen wel hier blijven). De verscheurdheid lijkt me enorm moeilijk. Maar wat ik niet fijn vond was de schrijfstijl, waarbij de interviewster mist en ik het gevoel hev een aantal middelbare schoolopstellen aan het lezen ben. Dat benam mij eerlijk gezegd toch wel mijn leesplezier. Vandaar ook de niet al te hoge waardering.
Ik ga Fifna een Pm sturen met de vraag of het boek welkom is in voorburg!

Journal Entry 7 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Monday, March 14, 2011

Released 13 yrs ago (3/14/2011 UTC) at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

net naar het postkantoor gebracht op weg naar Fifna

Journal Entry 8 by wingFifnawing at Voorburg, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, March 16, 2011
En het boek is gearriveerd, bedankt oehoeboeroe! De verpakking was gescheurd, maar gelukkig heeft het boek daar niets aan opgelopen.

Journal Entry 9 by wingFifnawing at Voorburg, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, May 14, 2011
Mooie, vaak herkenbare verhalen. Ik ben dan geen gastarbeider of allochtoon, maar wel immigrant. Ook wij zouden hier niet blijven, sterker nog we zouden maar 6 maanden blijven. (afijn, 33 jaar later...) Ik miste de stem van de interviewer niet. Blijkbaar verwachtte ik juist dat iedereen zijn verhaal opschreef en dat zijn daar niet nadrukkelijk aanwezig was. Het worden dan geen literaire hoogstandjes, maar wel heel persoonlijke verhalen.
Het nadeel van zoveel verhalen achterelkaar is dat er wat herhaling optreedt, maar dat is omdat die verhalen toch altijd het een en ander met elkaar gemeen hebben. Gelukkig heeft ieder verhaal toch ook weer iets unieks, dus leuk om te lezen allemaal.
Bedankt voor het ringen Dettie. hoisvolbuukskes wil graag overgeslagen worden, en ik heb het adres van SylS nu. Ik stuur hem zo gauw mogelijk op.

Journal Entry 10 by wingFifnawing at Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, May 25, 2011

Released 12 yrs ago (5/25/2011 UTC) at Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Op weg naar SylS.

Journal Entry 11 by SylS at Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, May 26, 2011
En vandaag per post ontvangen. Bedankt voor het opsturen Fifna (en ook voor de theezakjes).
Ik ben benieuwd naar dit boek. Wordt vervolgd.

Journal Entry 12 by SylS at Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, August 27, 2011
Nu halverwege. Van de week snel doorlezen dan kan het zondag verder reizen naar Phoenix-Flight! Staat gereserveerd dus.

edit: hele herkenbare verhalen maar toch ook interessant om te lezen. Dank voor deze ray! Phoenix-Flight, veel leesplezier!

Journal Entry 13 by Phoenix-Flight at - Ergens in de provincie, Noord-Holland Netherlands on Sunday, September 4, 2011
Dank, SylS voor het meenemen van dit boek. Toen de Ray startte zat ik net even in een leesdip, maar nu vlot dat weer wat meer (dus dan mag het), en hij stond nog op mijn verlanglijst, want het lijkt me een boeiend boek.

Journal Entry 14 by Phoenix-Flight at - Ergens in de provincie, Noord-Holland Netherlands on Saturday, April 14, 2012
Gisteravond uitgelezen. Vond het wel boeiend, veel vergelijkbare verhalen en toch allemaal anders. Wat me opviel was een verschil tussen hen die in de jaren '60 en '70 al naar Nederland kwamen, en zij die dat in de jaren '80 en '90 deden, er lijkt een verschil te zitten in hoe ze het ervaren hebben hoe de autochtone bevolking reageerde, met meer of minder gastvrijheid (later minder). Ik vraag me af waar die verschuiving plaats heeft gevonden en waarom. Zou dat zijn omdat men in eerste instantie dacht dat het tijdelijke gasten waren en later bleek dat ze zouden blijven, en men daar onvrede over had? Zou de hele samenleving als geheel verhard zijn? En waarom dan? Zelf heb ik met veel gastarbeiderkinderen en asielzoekertjes op school gezeten, en heb me zelf eigenlijk nooit veel van kleur of afkomst aangetrokken: klasgenootjes waren aardig of niet aardig, dat was wat telde.

Het enige verhaal in het boek wat me tegen stond was dat van Orhan, de Turkse man die ontdekte homo te zijn, en daar uiteindelijk ook binnen zijn islamitische geloof vrede mee heeft (gelukkig maar), maar dan wel schande spreekt van vrouwen die geen maagd meer zijn als ze het huwelijk ingaan. Of de man maagd is boeit niet. Het zijn twee verschillende onderwerpen, maar het zó sterk met twee maten meten stuitte me tegen de borst en ik merkte dat ik hem daardoor erg onsymphatiek vond.

En verder denk ik niet dat we het mogen mee-eten uit de Turkse cultuur hebben overgenomen. Er zijn ook zat autochtonen bij wie je altijd aan kan schuiven, afhankelijk van de plaatselijke cultuur, en zelfs ook per gezin verschillend. Stél dat we dat nog niet deden, dan hebben vóór de Turken de Surinamers, en voor de Surinamers de Indonesiërs de mee-eet cultuur al meegebracht.

Dit boek wordt tzt weer op reis gestuurd, weet nog niet waar. Wellicht een OBCZ of meeting, misschien geef ik het door aan iemand van wie ik verwacht dat ze het interessant zullen vinden. Ik zal het niet wild loslaten, daar vind ik het te mooi voor.

Journal Entry 15 by Phoenix-Flight at - Ergens in de provincie, Noord-Holland Netherlands on Sunday, June 3, 2012
Dit boek geef ik binnenkort door aan een kennis die ik over dit boek vertelde en interesse toonde om het te lezen ivm zelf gastarbeiderkind te zijn. Deze persoon is geen bookcrosser, maar het lijkt me een goede volgende bestemming. Ik hoop dat de volgende lezer(s) het ook interessant zullen vinden.

Journal Entry 16 by Phoenix-Flight at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, June 7, 2012

Released 11 yrs ago (6/7/2012 UTC) at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek wordt vandaag doorgegeven.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.