corner corner Zlatan päiväkirja - Nuoren tytön elämä Sarajevossa

Medium

Zlatan päiväkirja - Nuoren tytön elämä Sarajevossa
by Zlata Filipovic | Biographies & Memoirs
Registered by winglukutuoliwing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/14/2010
This book has not been rated. 

status (set by lii5a): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

2 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, May 14, 2010

This book has not been rated.

Takakansi:

"Tuhoutuvan Sarajevon sydämessä, pienessä kellarissa, kirjoittaa 11-vuotias Zlata päiväkirjaansa kuvausta elämänsä kauheimmasta päivästä. Kranaatit jylisevät, räjähdykset tärisyttävät, suru ja pelko painaa raskaana koulutytön mieltä. Zlatan isä käy yläkerrassa hakemassa leipää ja kertoo, että naapurissa sijaitseva Sarajevon pääpösti on ilmiliekeissä ja naapuritalo luhistunut. "Tämä on ollut elämäni kauhein päivä. Toivon ettei se enää koskaan toistu." Näin kirjittaa Zlata päiväkirjaansa toukokuussa 1992.

Zlata Filipovic alkoi pitää päiväkirjaa jo ennen Bosnian sodan puhkeamista. Silloin suurin huolenaihe oli miten saada aika riittämään harrastuksiin. Hän nautti elämästä ja haaveili kaikkien koulutyttöjen tavoin. Mutta elämä muuttui painajaiseksi kun sota tuli Sarajevoon.

Turvallinen maailma alkaa murentua Zlatan ympäriltä, mutta hän jatkaa kirjoittamista. Hän kuvaa järkyttäviä kokemuksiaan tulituksen keskellä. Pommitukset jatkuvat yötä päivää, koulut suljetaan, ihmiset piiloutuvat maan alle tai pakenevat ulkomaille. Sähköt katkeavat ja vettä tulee milloin sattuu, ruoka on loppumaisillaan. Pelko on koko ajan läsnä, monet ystävät ja koulutoverit kuolevat.

Zlatan päiväkirja on ilmestynyt lähes 30 maassa, ja sitä on verrattu Anne Frankin päiväkirjaan. Zlatan koskettavissa sanoissa kuvastuu Sarajevon arkipäivä, sodan keskellä elävän kansan kärsimys ja epätoivo."

Olin äimistynyt, kun herra lukutuoli toi minulle kirjoja vaihtohyllystä! Yleensä minä olen se kirjoja kotiin kantava perheenjäsen, joka saan kriittisiä kommentteja osakseni.
Tämä vaikuttaa sitä paitsi kirjalta, joka on ehdottomasti luettava!

EDIT 140817
Varattu lainaan lii5alle tai jos ehdin lukea itse ensin, joutaa jäämään lii5alle/ vapautettavaksi.
 


Journal Entry 2 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, August 15, 2017

This book has not been rated.

Hyvä, että lii5a ilmaisi kiinnostuksensa tähän kirjaan, niin sain lopulta itsekin tartuttua kirjaan, joka on ollut TBR-pinossa pienen ikuisuuden!

Lukeminen kannatti, sillä tämä 11-vuotiaan kuvaus sodasta oli koskettava ja toi sodan kauheuden todella lähelle. Hämmentyneenä muistelen, mitä itse tein elämässäni Bosnian sodan aikoihin, kun en sen voimakkaammin ole siihen reagoinut, vaikka niin lähellä Suomea tapahtuikin. Kirjoittaja on ikäisekseen varsin kypsä, mutta nimenomaan tämä lapsen näkökulma sotaan puhuttelee vahvasti. 


Journal Entry 3 by winglukutuoliwing at Tampere, At a bookcrossing Meet-up -- Controlled Releases on Thursday, October 19, 2017

This book has not been rated.

Released 9 mos ago (10/20/2017 UTC) at Tampere, At a bookcrossing Meet-up -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Jatkaa matkaansa BC-miitissä lii5alle.
 


Journal Entry 4 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 23, 2017

This book has not been rated.

Kiitos kirjasta! Kysyin kirjaa aakkoshaasteen z:n takia, mutta olen jo aikaisemminkin ajatellut lukea tämän kirjan. BC-tovielistalla minulla ei tätä ole ollut, mutta omalla "lue joskus"-listalla tämä on.  


Journal Entry 5 by lii5a at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 10, 2018

This book has not been rated.

Olenkohan lukenut liikaa tämän kaltaisia kirjoja?
Juuri tätä ennen, viikon sisällä, luin kirjan, jossa nuori tyttö pitää päiväkirjaa Leningradin piirityksen aikana, ja romaanin, jossa kaksi perhettä pakenee sotaa Latviasta Saksaan. Kirja keskittyy paljolti perheen lasten kokemuksiin. No, jälkimmäinen on romaani, ensimmäinen huomattavasti tätä kirjaa rankempi.

Osittain tässä ehkä häiritsi sekin, että jo aika aikaisessa vaiheessa päiväkirjan osa otettiin julkaistavaksi. Jotenkin mietin loppuosan aikana, paljonko myös alkuosan julkaiseminen vaikutti loppuosan kirjoittamiseen. Samoin jotenkin häiritsi se, että jo ennen sodan alkua tai hyvin sen alkuvaiheissa kirjassa mainittiin Anne Frank, päiväkirjalle annettiin nimi, koska Anne Frankantoi päiväkirjalleen nimen. Minulle jäi vähän tunne, että tästä tehtiin tietoisesti Sarajevon Anne Frankia - ja kuitenkin Anne Frankin päiväkirja on toista luokkaa kuin tämä.
No, ehkä tämä reaktio johtuu siitä, että olen lukenut niin paljon sota-arjen kuvauksia.  


Journal Entry 6 by lii5a at Laikku (kulttuuritalo) in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, April 28, 2018

This book has not been rated.

Released 2 mos ago (4/28/2018 UTC) at Laikku (kulttuuritalo) in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Tänään on kulttuuritalo Laikun avajaiset. Talossa on useita kerroksia, kahvila, järjestöjen toimistotiloja, näyttelysaleja, musiikkisali. Avajaisissa kaikkiin tiloihin pääsee tutustumaan ja kulkemaan.
Jätän löydettäväksi ja mukaan otettavaksi muutaman kirjan eri puolille taloa. Tarkempaa paikkaa en pysty sanomaan, koska en ole uusituissa tiloissa käynyt enkä muutenkaan muistaisi, minkä kirjan olen minnekin ajatellut jättää.

Jos Bookcrossing on sinulle uusi tuttavuus: voit rekisteröityä sivulle ja pystyt seuraamaan kirjan matkaa ja halutessasi vapauttaa omiakin kirjoja. Jos et halua liittyä mukaan tähän harrastukseen, toivon, että teet silti nimettömänä löytöilmoituksen kirjasta.
Nautinnollista lukemista!

 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.