corner corner Runokirje - Kertomus nuoresta Katri Valasta

Medium

Runokirje - Kertomus nuoresta Katri Valasta
by Raili Mikkanen | Literature & Fiction
Registered by Silkki of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 3/20/2010
Average 8 star rating by BookCrossing Members 

status (set by em64): travelling


This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!

3 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by Silkki from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, March 20, 2010

8 out of 10

"Opiskelujen aloittaminen Heinolan opettajaseminaarissa merkitsi porvoolaiselle Katille eli Karin Wadenströmille monenlaisia käytännön järjestelyjä, jopa laivamatkaa! Mutta muuten opiskelijaelämä 1910-1920 -luvuilla ei niin kovin paljon poikennut nykyopiskelijan elämästä: se oli täynnä kiihkeitä tunteita, väittelyjä, rahapulaa, keskustelua kirjoista ja kulttuurista, pojista ja opettajista.

Kirjailijankutsumus muuttui vähitellen yhä tärkeämmäksi Katin elämässä. Katista eli Katri Valasta (1901-1944) tuli yksi ensimmäisiä suomalaisia runoilijoita, joka käytti vapaamittaista, rytmillään hengittävää runomuotoa. Hän oli kiihkeä ja kiistelty hahmo ja jo Heinolassa seminaarin ”kapinajohtaja”. Katilla oli monia kirjeenvaihtotovereita ja ystäviä, joista lopulta muodostui Tulenkantajien runoilijaryhmä. Tulenkantajien vaatimattomana päämääränä oli uudistaa koko Suomen runous: Nuoret tulevat!

Raili Mikkanen saa historian elämään niin ettei se tunnukaan enää historialta vaan osalta meidän elämäämme. Lukija saa uuden ystävän: nuoren Katri Valan.

Editseni liukuu tumma, notkea varjo -
harmaa kissa kulkee yli pihanurmikon
metsästämään nukkuvia lintuja
kuunpaisteisista pehmeistä pesistään.
Sen tietä valaisevat leiniköt
pienin, himmein soihduin."

Löysin kirjan kahdella eurolla Kirjatorilta, ja olihan se ostettava kun olen nuorempana lukenut muitakin Raili Mikkasen historiallisten naisten nuoruuteen perustuvia kirjoja (mm. Aurora Karamzinin, Aino Kallaksen ja muistaakseni Minna Canthinkin nuoruudesta on tullut luettua).

Kirja oli selvästi nuorille kirjoitettu, mutta varsinkin alusta ihan kiva. Erityisesti pidin Katin seminaariajasta, sen jälkeen oli aika tylsiäkin jaksoja, erityisesti ne, joissa lähinnä siteerattiin kirjeenvaihtoa. Sai kuitenkin kiinnostumaan enemmän Katri Valasta, muista Tulenkantajista ja heidän runoudestaan, mikä lienee tarkoituskin.

Sivuhuomautuksena sanottakoon vielä, että jotenkin omituisella tavalla sopivaa, että tälläisen selkeästi tyttökirjamaisen teoksen masennukseen taipuvainen päähenkilö myöhemmin sairastui ja lopulta kuoli tuberkuloosiin, mitä varsinkin 1800-luvulla pidettiin hyvin romanttisena sairautena. 


Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, March 25, 2010

This book has not been rated.

Piti sitten tämäkin ottaa miitistä mukaan, vaikkei lukemisen puutetta tosiaankaan ole... 


Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 17, 2016

This book has not been rated.

Viehättävä kuvaus nuoren Katri Valan elämästä. Hauskasti Mikkasen kieli ja tyyli on tässä sillä tavalla vanhahtavaa, että tarinaan on helppo solahtaa. Mielenkiintoista lukea 1900-luvun alun nuorista runoilijoista ja kulttuuripiireistä yleensäkin. Paavolaisen Kivennavan-huvila kuulosti taivaalliselta. Mutta jotenkin pintaraapaisulta, lyhyeltä ja kevyeltä tämä tuntui, olkoonkin että on nuortenkirja. Olisin halunnut tietää enemmän.

Seuraavaksi em64:lle mansikkanappauksena. 


Journal Entry 4 by em64 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 20, 2016

This book has not been rated.

Mielenkiintoinen mansikkanappaus, kiitos Annimanni ja kuriirina toiminut Lii5a. Runot eivät ole koskaan oikein kolahtaneet, mutta on kiva lukea Katri Valasta. 


Journal Entry 5 by em64 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 08, 2016

8 out of 10

Oli mielenkiintoista lukea Katri Valan nuoruudesta, vaikken häntä runoilijana tunnekaan. Runot nyt vaan eivät kerta kaikkiaan ole minun juttuni. Nytkin huomasin, että kun eteen tuli runoja, luin ne kyllä, mutta en oikeastaan edes yrittänyt saada niistä mitään otetta. Jotkut luin sitten ajatuksella uudestaan, mutta eivät ne silti kolahtaneet. Oli jopa jotenkin hellyttävää seurata uuden runoilijapolven kiihkeää suhtautumista runouteen ja sen uudistamiseen.  


Journal Entry 6 by em64 at Pääkirjasto Metso, vaihtohylly/ book swap in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, October 04, 2016

This book has not been rated.

Released 1 yr ago (10/3/2016 UTC) at Pääkirjasto Metso, vaihtohylly/ book swap in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja vapautui 3.10.2016 Metson vaihtokärryyn. 


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.